娛樂滿紛 26FUN's Archiver

bigfish 發表於 2005-10-28 04:29 AM

迪肯尼奧的球迷,對不起...!!

睇返報紙先知道, 前拉素球員巴辛尼同法基講, 原來以前拉素班球員夾埋羅馬打假波, 全隊唯有迪肯尼奧極力反對, 認為這樣對不起一班球迷, 結果該場比賽迪肯尼奧無法以一人之力改變戰果...
原來我一直以黎怪錯左佢, 怪佢點解唔留o係 ac 米蘭走去英超度掘金, 又成日打茅波, 依家先知原來佢人格咁高尚...

bigfish 發表於 2005-10-28 04:39 AM

【明報專訊】意大利聯賽再爆假波疑雲,當地機關正調查包括祖雲達斯及米蘭雙雄等意甲班霸參與的 7場賽事,當中 6場皆是賽和。熱拿亞報章更公開森多利亞前鋒法基與隊友巴辛尼談論在羅馬打賽「放水」的電話錄音內容,意警方及足總已傳召法基問話。

據當地傳媒《 21世紀》報道,熱拿亞法庭自上季尾意乙冠軍熱拿亞與威尼斯的「打假波」被褫奪升班資格後繼續跟進調查,並懷疑今年 5月包括羅馬打在內的 7場甲、乙組聯賽有「假波」成分。涉嫌假波賽事除了安玻里與熱拿亞 0:0打和的意乙聯賽外,其餘 6場全屬發生在 5月季尾階段的意甲賽事,當時護級形勢緊湊,共有 13隊球隊捲入降班漩渦。

《 21世紀》披露法基與巴辛尼的電話錄音內容,當中牽涉 5月 15日進行的羅馬打戰,當時被外借往拉素的巴辛尼對法基說﹕「這場打戰真是平淡得慘不忍睹,共有 8至 9名球員早已取得和波協議,只有迪肯尼奧堅決不肯就範,他還警告如果球迷得悉真相,一定不會放過我們﹗」該場打戰在互無攻勢下以 0:0悶和收場,當時已有意大利傳媒批評兩隊踢法欠進取,有別於以往緊張火爆的打戰。

巴辛尼﹕ 9球員早知有協議

該報道更指法基與當地賭波集團關係密切,並披露了某賭波集團兩名負責人的對話,涉及國際米蘭 1:0擊敗森多利亞的賽事﹕「國際米蘭的 32號球員(韋利)及馬特拉斯回答法基可讓森多利亞獲勝,但球隊還有多位外援球員,不知道他們會否答應。」國際米蘭在該仗後防表現鬆散,但憑阿祖安奴入球以 1:0勝出。同日舉行的利禾奴對祖雲達斯及 AC米蘭對巴勒莫的賽事亦有假波之嫌,當時祖雲達斯已成功拋離 AC米蘭提早封王。

主邑趾基則否認其事﹕「我沒有參與任何假波賽事。關於該場羅馬打,巴辛尼的意思純粹是指兩隊在最後 20分鐘害怕失分,能和波收場已很滿足,並不牽涉賭博及製造賽果。」

馬蘭奴 發表於 2005-10-28 11:41 AM

意甲,巴立,西甲...通通都咁黑暗!

wer 發表於 2005-10-28 11:45 AM

[quote]Originally posted by [i]馬蘭奴[/i] at 2005-10-28 11:41:
意甲,巴立,西甲...通通都咁黑暗! [/quote]
場波和二方都有利

YUEN_LOUIS 發表於 2005-10-28 11:47 AM

[quote]Originally posted by [i]馬蘭奴[/i] at 2005-10-28 11:41 AM:
意甲,巴立,西甲...通通都咁黑暗! [/quote]
其實除左話球証一定唔可以係球迷外~
都好難話真係公平:(

wer 發表於 2005-10-28 11:48 AM

[quote]Originally posted by [i]bigfish[/i] at 2005-10-28 04:29:
睇返報紙先知道, 前拉素球員巴辛尼同... [/quote]
他一向高尚

馬蘭奴 發表於 2005-10-28 11:49 AM

球証係唔係球迷,真係都要佢自己至知。

Dicksonheng 發表於 2005-10-28 12:53 PM

兩支米蘭  同  祖記  一筆都係意甲
做埋d 唔見得光既事
而家做打埋假波

一於叫佢地齊齊降班   以證法紀!!!

王晶 發表於 2005-10-28 01:02 PM

車~又幾咁奇~~英超可能都有,我地唔知之ma

bigfish 發表於 2005-10-28 04:49 PM

全力以赴呢家野, 睇黎 di canio 比 堅尼做得更徹底

tkk2p 發表於 2005-10-28 05:12 PM

果陣迪肯尼奧攞體育精神獎,00年踢韋斯咸,對愛華頓果場,佢對住空門,但對面龍門保羅謝拉特傷左倒地,佢用手執起個波,等球證吹罰

YUEN_LOUIS 發表於 2005-10-28 05:23 PM

[quote]Originally posted by [i]tkk2p[/i] at 2005-10-28 05:12 PM:
果陣迪肯尼奧攞體育精神獎,00年踢韋斯咸,對愛華頓果場,佢對住空門,但對面龍門保羅謝拉特傷左倒地,佢用手執起個波,等球證吹罰 [/quote]
我記得有呢件事,但唔知係佢~
我只係記得佢做過納粹動作,所以一直唔覺佢係好人~
但估唔到佢咁好:(:D

[[i] Last edited by YUEN_LOUIS on 2005-10-28 at 05:24 PM [/i]]

tkk2p 發表於 2005-10-28 07:08 PM

[quote]Originally posted by [i]YUEN_LOUIS[/i] at 2005-10-28 05:23 PM:

我記得有呢件事,但唔知係佢~
我... [/quote]
哈~人既性格係立體既~:D

[quote]Originally posted by [i]tkk2p[/i] at 28-10-2005 17:12:
果陣迪肯尼奧攞體育精神獎,00年踢韋斯咸,對愛華頓果場,佢對住空門,但對面龍門保羅謝拉特傷左倒地,佢用手執起個波,等球證吹罰 [/quote]
我都記得這件事, 當時很多人都稱讚他. 不是很多人能做得到.

bigfish 發表於 2005-10-30 08:09 AM

相當年佢o係米蘭不受重用, 咁o岩有英超球隊出高薪請佢, 而且又俾佢踢最擅長o既前鋒位置, 咁就背棄左 ac米蘭...

abc123aa 發表於 2005-10-30 08:33 AM

[quote]Originally posted by [i]bigfish[/i] at 2005-10-30 08:09 AM:
相當年佢o係米蘭不受重用, 咁o岩有英超球隊出高薪請佢, 而且又俾佢踢最擅長o既前鋒位置, 咁就背棄左 ac米蘭... [/quote]
不受重用梗係走佬啦,唔算背棄既

abcde1918 發表於 2005-10-30 09:39 AM

[quote]Originally posted by [i]abc123aa[/i] at 2005-10-30 08:33 AM:

不受重用梗係走佬啦,唔算背棄既 [/quote]
講得岩

頁: [1]