<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 電腦區 » 求救..有大大能知道我的電腦壞了甚麼部份嗎
返回列表 回復 發帖

求救..有大大能知道我的電腦壞了甚麼部份嗎

一天開電腦,進入window畫面後突然畫面一黑,然後彈出了沒有訊息的英文字句
之後我嘗試過重開電腦,但一直都進不到window畫面,不停的 沒有訊息
於是便拿去會替人修理電腦公司修理,可是,電腦公司幫我試的時侯都一直正常,試不出問題
便叫我把電腦拿回家中,但回到家中問題便一直發生
之後再拿到電腦公司,把電腦交給他們試了好幾天...但都試不到任何問題
最後因為他們試不到問題便又叫我拿回家中了.因為問題都只出理在我家中
他們教我要是問題發生的時侯便把display卡除下,把接頭連接到底板的display連接位
說道要是這樣做有畫面便是display壞,但沒有畫面便是底板壞,最後結果也是沒有畫面,因為我對電腦認識不足,對他說的都深信不疑,便把底板換了.
但換了之後問題也是一樣,他便說是我的電腦顯示器壞了又叫我把顯示器更換
但我對他說的以不大相信,我便不停找身邊的朋友更換部份電腦零件試試看
試過更換的部份有火牛,ram,可是都找不到原因 問題都一直出現........其他零件找不到所以試不到....希望各位大大要是曾遇過這個問題,或是知道問題的原因,又成功解決的都幫幫忙吧!!! 謝謝幫忙
你有冇試過第2間電腦修理公司啊!
可能第2間d人會勁d幫到你!
我有一個可靠的公司,但係在沙田!
我住港島南區===太遠了,謝謝有心幫忙^^"
Originally posted by tai1986 at 2007-6-1 08:34 PM:
一天開電腦,進入window畫面後突然畫面一黑,然後彈出了沒有訊息的英文字句...
可不可以了解多一些:
1. 沒有訊息的英文字句是甚麼? (最好原句紀錄下來)
2. 是桌面還是筆記本電腦?
3. 用的是甚麼 Windows 版本?
4. 部電腦用了多久?
5. 出事前一兩天有沒有更新過甚麼軟件和硬件?
6. 家中其他電器有沒有發生過電壓不足或訊號受干擾一類問題?
7. 電腦拿去電腦公司修理,有沒有連同keyboard 和 mouse 一塊兒測試?

[ Last edited by acery2k on 2007-6-1 at 10:34 PM ]
Originally posted by 勇勇 at 2007-6-1 09:09 PM:
你有冇試過第2間電腦修理公司啊!
可能第2間d人會勁d幫到你!
我有一個可靠的公司,但係在沙田!
沙田.........
我個朋友係沙田比一間電腦鋪扼
夠膽死用舊20gb hd當新野幫我朋友換
仲要收新160gb hd價錢
我一睇個manufacturing date(02年出廠)就已經知唔係新野
叫我個朋友打問佢(當然唔係直接問啦,問佢要保用證囉)
佢夠膽話佢包一年保(hd最少都3年啦)
最後我接左個電話就同佢講:香港代理hd最少保3年加一定有保用證/label
叫佢即刻比番錢出黎,唔制就報警囉
Originally posted by alienck at 2007-6-1 10:49 PM:

沙田.........
我個朋友係沙田比...
呢個原廠應該剩係保一年,肯保三年係幾年前既事了

聽講原因係將貨就價,依家生產既HD 有一半機會係得1-2年壽命的
乜零件都換過,
會唔會係電壓,插頭,拖板之類有問題?
如果零件有事,都唔會攞出街就無事咁奇怪.
既然你乜零件都換過晒.....
咁你有無諗過其實你係壞左個mon.....=.=
唔知呀\€sorry~~~~
Originally posted by alienck at 2007-6-1 22:49:

沙田.........
我個朋友係沙田比...
應該唔係o個間掛
我試過拎部機去整,佢查過冇事(只係機內d制插唔實),一蚊都冇收過我,咁應該都算好人同誠實
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 電腦區 » 求救..有大大能知道我的電腦壞了甚麼部份嗎

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。