<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 有無學Bass好介紹
返回列表 回復 發帖

有無學Bass好介紹

本人想學Bass
但出名之琴行不但價錢高,而且無樂器提供。
想問下各位大大,有無學Bass好介紹?

PS:本人之前從未接觸過Bass
Originally posted by 知己 at 2007-6-3 10:35 PM:
本人想學Bass
但出名之琴行不但價錢高,而且無樂器提供。
想問下各位大大,有無學Bass好介紹?

PS:本人之前從未接觸過Bass
恭喜恭喜,又多一個人中bass毒...
bass可以自學o既....但係有人教就最好啦.......
睇下呢度, 有d自學教材.....個網主好似都會教人bass
http://www.talkingdrum.com.hk/talkingbass/bassindex.htm
Originally posted by Yui.i at 2007-6-3 11:13 PM:
恭喜恭喜,又多一個人中bass毒...
bas...
我都想玩呀!
Yui.i兄你有玩開嫁?
Originally posted by 自由神 at 2007-6-3 11:16 PM:

我都想玩呀!
Yui.i兄你有玩開嫁?
12月開始自學,之前彈keyboard,不過好鬼渣
而家用緊支cheap cheap squier p bass special,我支bass係sunbrust色,不過塊pickguard係珍珠色,人地sunburst通常都係白色or啡色pickguard,所以好少同人撞色...haha
Originally posted by Yui.i at 2007-6-3 11:25 PM:
12月開始自學,之前彈keyboard,不過好...
你支野貴唔貴嫁?
我都相買支平平地試下呀!
不過又要買埋M,effect。
好似好重皮咁。
自學難唔難?
使唔使樂理底子?
Originally posted by 自由神 at 2007-6-3 11:29 PM:

你支野貴唔貴嫁?
我都相買支平平地試下呀!
不過又要買埋M,effect。
好似好重皮咁。
自學難唔難?
使唔使樂理底子?
squier係fender子廠,差極都有個譜.
不過就最好買p bass special(p bass輕身,jazz幼頸,/p j pickup都有)/jazz bass(重身,幼頸,中音突出d)
而squier o既純p bass評價比較差...(fender p bass就梗係好啦)
我支p bass special1800蚊到,其實去到3000起就可以買墨西哥fender,長玩就抵玩過squier好多
俾個site你睇睇...
www.squierguitars.com
Originally posted by Yui.i at 2007-6-3 11:36 PM:
squier係fender子廠,差極都有個譜.
...
唔該曬喎!
你自學係睇書定係睇頭先個網?
bass唔同guitar,唔使用咁多effect, 一個compressor同eq 都夠清聲用,拆聲可以唔使用住...
m 就用d二三百蚊o既guitar ampo來練都得ga la.....出show o個陣場地自然會有大型bass amp用....
bass老實講易學難精,易起步過guitar,但係要彈得好就唔會比guitar易....
bass係有solo位,但係唔會好似guitar咁多,所以最初唔會學d好難o既樂理o既.....
Originally posted by Yui.i at 2007-6-3 11:41 PM:
bass唔同guitar,唔使用咁多effect, 一...
你今日真係幫我好多呀!
第日有咩問題既話,呢個post見!

話唔定第日出黎一齊夾band呢
Originally posted by 自由神 at 2007-6-3 11:39 PM:

唔該曬喎!
你自學係睇書定係睇頭先個網?
最先係用番keyboard學過o既小小樂理去試,跟住記熟唔同把位o既音就已經陣到punk歌,不過o個隻左手仲係包到實曬.....之後有個keyboard好勁,又識guitar o既uncle拍正番d手指movement,而家想學多d唔同scale o來solo,咪睇下o個個網law.....
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 有無學Bass好介紹

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。