<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 個人感想 - 伊朗前鋒入波辱國足 賽後全隊道歉 網民詛咒斷腳
返回列表 回復 發帖

個人感想 - 伊朗前鋒入波辱國足 賽後全隊道歉 網民詛咒斷腳

伊朗前鋒入波辱國足 賽後全隊道歉 網民詛咒斷腳

【明報專訊】中國在亞運男子足球8強被伊朗擯出局,但最令中國球迷不忿的,是伊朗前鋒波漢尼在39分鐘扭過中國門將王大雷後沒有即時射入皮球,而是把皮球停在白界線,招手叫隊友慶祝後才輕輕踢球入網,此挑釁性行為被中國球迷狠批,有網叫更詛咒﹕「此人必在球場上斷腳!」

在小組賽壓倒香港的伊朗,該隊隊長波漢尼在39分鐘突球越位,扭過門將王大雷後形成單刀之勢,他將皮球停在白界線前數秒,更招手叫隊友前來慶祝,然後才慢條施理將球送入網,欠缺體育精神的舉動令中國球迷甚為不悅。在內地新浪網引起激烈討論,有8.8萬條相關的留言,當中更有網民卻為此詛咒波漢尼︰「此人必將在球場上斷腿告別足球! 」,亦有人指這是極大的侮辱。另有球迷把版段放在youtube,瀏覽次數逾4萬次,部分網民罵伊朗球員欠體育精神。

http://www.youtube.com/watch?v=hRfId_xAG0M

呢球, 中國隊自己攞架嚟deal

踢波, 失手, 俾人單刀, 俾人產, 痾旦, 擺wu lung, 呢啲係好平常, 實有啦大家睇咁耐波都知

但呢球單刀, 個中國中堅, 俾人閃過左都吾夠兩三個身位, 停晒步......等個龍截佢

有無攪錯.......   

簡值離天下之大舖

咁既波都吾追???? 仲要係後打中堅????

你狂追追埋落去, 有機會減少個前鋒既射門選擇, 個keeper 就大啲機會守到佢

你狂追佢, 就點都俾到少少壓力佢, 雖然係空門, 都有機會tat q 射吾入, 大家睇波咁耐見過吾少次單刀空門射吾入或中柱laa

中國球員真係無乜用, 頂頂頂頂頂

俾我係教練, 呢啲真係叫佢自己走返落去執波

上年雲佬係足總杯無追到隊友既長傳, 費sir即勁吾妥, 之後炒埋........

我好慶啊....激死我啦 點解身為中國人做啲咁既野出嚟失禮人

小題大造?人家破越位,扭過籠門射門有多大稀奇?
把球放在白綫前不射球是人家的選擇,難道這樣也叫辱國?

比賽之麻,又無講粗口,造粗口手勢。咁都叫辱國?
你話佢唔射個波,從褲袋拿枝中國國旗出來燒都話叫辱國呀!
中國人無咁小氣,只是球迷輸唔起!

從現場睇和片段睇,都唔覺有乜問題喎!
其實佢唔射個波入網,都只可怪中國隊已放棄了救回這球的機會。

[ Last edited by locklock on 2006-12-13 at 12:48 PM ]
but i think it is really insulting wo, just look at his facial expression and the movement...
Originally posted by yukason at 2006-12-13 12:53 PM:
but i think it is really insulting wo, just look at his facial expression and the movement...
球例有邊條寫住個波唔過白綫叫辱國?

Originally posted by locklock at 2006-12-13 14:45:
小題大造?人家破越位,扭過籠門射門...
I don't think that's any problem for that goal at all too......
Why people just say bad words in there?
No idea
We are blessed that we can watch sports, to do many things...
so be happy!
屎波自然俾人串,好正常。
中國人民的思想都未同世界接軌
一樣的事 , 大哨都做過
唔同既係 , 只要球未入 , 人地都跑緊去守
Originally posted by angry888 at 2006-12-13 01:57 PM:
屎波自然俾人串,好正常。
good words
I agree with you
Originally posted by 我愛章小慧 at 2006-12-13 02:06 PM:
中國人民的思想都未同世界接軌
一樣的事 , 大哨都做過
唔同既係 , 只要球未入 , 人地都跑緊去守
無錯,比我就追到底
你唔射停係度,我就鏟到你斷腳,到時睇下邊個自己攞黎衰

但最弊係係伊朗過埋keeper之後,所有後衛連keeper企哂係度,
大佬,比我都玩陣野先啦
追都唔追,比人爆過左就企係度睇戲
比人串都抵死
面就人地比,假就自己丟呀!!
真係辱國ge,係e班無體育精神、無鬥志ge球員!!:
26FUN頭號周麗淇FANS
祖雲達斯多年忠實球迷
打法勁似恩沙基,球場上ge通天老棺!! @@
Originally posted by MaxFigo at 2006-12-13 16:45:

無錯,比我就追到底
你唔射停...
咪係law

你成fung飛埋去, 兩隻腳加埋 成16粒釘, 仲夠吾夠膽企係度玩野

咁樣吾追波法, 實在係自已攞嚟

佢係格衰, 係有啲無肉成份......但如果中國隊吾咁容易放棄追波, 人地根本無可能係你地球 (ie 禁區) 玩到野.....arm 吾arm 啊

人地係你禁區玩野, 你一吾一腳產到佢上太空先? (我指起碼衝埋去賞試去清個波)

佢咁樣真係自取其辱
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 個人感想 - 伊朗前鋒入波辱國足 賽後全隊道歉 網民詛咒斷腳

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。