<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 防守第一道屏障﹕後腰
返回列表 回復 發帖

防守第一道屏障﹕後腰

巴西既成功﹐1998~2001既法國打遍天下無敵手﹐關鍵都在于前面進
攻既前鋒﹑兩翼背後都有一個強悍既後腰。當球隊進攻被阻斷令對手
有機會快速反擊時﹐後腰既重要性立刻顯現即打斷對手快速反擊既節
奏﹐為隊友爭取回防時間。一支球隊有一個世界級後腰坐陣﹐可令球
員進攻過程中冇後顧之懮﹐令進攻效率上昇。

由于本論壇英格蘭球迷人數居首﹐所以以依家既英格蘭隊作例子。
從常用既4-4-2及新採納既4-5-1﹐英格蘭正選陣容都唔存在一個正統既後
腰﹐4-4-2時謝拉特(G)既林帕特(L)居中但兩個人可算係100%既進攻中場
重攻輕守﹐此陣中並冇後腰。4-5-1時﹐碧咸(B)﹑G﹑L同時被安排打中
場﹐G﹑L打攻中﹐B則變成後腰﹐但比賽中﹐碧咸勤力既走動﹑攔截雖
然某程度發揮左屏障作用﹐但防守唔係佢強項﹐對上威爾士仲可以應付
﹐但世界杯既對手可能係阿根廷﹑荷蘭甚至係巴西﹐則太過勉強。咁如
果打返熟識既4-4-2﹐碧咸居右﹑唐寧打左翼﹐謝拉特或林帕特打攻中﹐
然後帕加或卡力克兩名英格蘭少有既正統後腰其中一人打後腰。相信可
以改善英格蘭既進攻效率。
其實分工清晰d就ok ga喇~~~~
G,B,L三人都係攻守俱備,補位補得好既話,就等於有3個強悍既防中a喇!
4-5-1陣式係臨時變陣,日後應該原用4-4-2
防中一定係林,謝之選,碧咸對防守ge頁獻極其量是補位.
碧咸打番右邊啦
vs威爾斯嗰場波,佢係比到40碼長傳
但由於位置問題,佢多數比兩邊翼
但如果佢打右邊,3-40碼架長傳隨時就唔變成助攻
好鐘意M記廣告妹~ Sukie Tong
下一個女友好似佢個樣就無死
咦﹖﹖
大家好似偏離左主題。
我開此POST既目的係想討論後腰既作用
點解變左討論英格蘭既陣形﹖
Originally posted by gogo8281 at 2005-9-5 10:05 PM:
巴西既成功﹐1998~2001既法國打遍天下...
If Erikson accept your suggestion England will not lose to N.Ireland...
有一個強悍既後腰梗係好啦,但巴西法國如果冇施丹,大細哨你估成唔成功呢,要成功一定要三線平均,後腰都係其中一個位置,唔掂又點會有成績呢?
所以我用英格蘭做例﹐因為英格蘭係少數唔用後腰
既球隊﹐唔知係冇該位置人才定係領隊唔肯用。

[ Last edited by gogo8281 on 2005-9-9 at 10:31 PM ]
Originally posted by gogo8281 at 2005-9-9 10:29 PM:

[ Last edited by gogo8281 on 2005-9-9 at 10:31 PM ]
中場果幾個都攻守皆宜~gd~
Originally posted by gogo8281 at 2005-9-9 22:29:

英格蘭80年代有韋健士,90年代有恩斯,2000年有夏格維斯同畢特,點會唔用後腰?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 防守第一道屏障﹕後腰

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。