<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 十二碼
返回列表 回復 發帖

十二碼

一路以來...
兩隊要用十二碼分勝負既比賽...
對大部人黎講...
都係一種靠運氣高於技術既方法...

但當每次在國際大賽場合中...
有d 球隊射親十二碼都贏..(德國...)
相反...有幾隊球隊係射親都輸...(英格蘭...)
某程度可以反映...
其實射十二碼時技術真係好重要...
因為只有實力/技術...先可以令球隊在射十二碼射親都贏...

睇新聞訪問艾歷臣...
佢話佢地事前已經練左好多次十二碼...
已經多到無得再多...
但睇返佢地四個射十二碼...
除左效力德國球隊既夏格維斯射入外...
其他都射唔入...
究竟...德國球隊點樣訓練佢地既球員射十二碼架呢??
英格蘭又點樣訓練架呢?
我覺得...心理質素係最關鍵既因素...
今朝場比賽見到幾點..
1)當林柏特射失時..見到謝拉特個樣真係好驚青...
2)艾歷臣換加歷查出黎射十二碼...咁代表佢係英格蘭隊中頭五位最有信心射十二碼既球員...
但佢既表現...唔係講佢射失...而係佢連球証既雞聲都未聽就射...証明佢當時都係好驚...
呢d 完全反映佢地既心理質表係非常之差!!

最後想講...
另一個我認為英格蘭射親十二碼都係輸多贏少既原因...
就係英超實在太成功...
林柏特, 謝拉特, 碧咸(曼聯時代)等等...
佢地係佢地球會既劊子手...
所以大家都知佢地射十二碼既習慣...
基本上可能...佢地所有小動作都已經比人紀錄低晒...
相反好似今朝葡萄牙咁..
森馬奧第一個射...究竟佢係唔係佢地球會既劊子手呢??
羅賓遜見過森馬奧射十二碼未呢?
無論如何...
英格蘭國家隊對其他球隊既認識肯定唔夠其他人對英格蘭球隊認識多...
呢個亦都係點解英格蘭射十二碼咁差既原因...
所以我覺得..
如果有機會再射...
應該搵其他人射..
例如泰利, 艾殊利高爾射..
搵班平時在球會無份射既球員射..
等龍門捉唔到路!!
Originally posted by sonyguy at 2006-7-2 04:35 PM:
一路以來...
兩隊要用十二碼分勝負既...
日日練左十二碼有鬼用咩
個龍門次次都捉唔到路
我同意心理係最大因素,落得場為國家.射術真的會差太遠嗎?不會,有國家呢一個重擔,全球幾十億人睇住你企係呢個英雄地.果一種壓力,再加上ENG呢一班被加以最大厚望的壓力,先係最大問題,能夠克服,就係贏家,反之.....
葡國同法國往往係被睇低一線下,心理負擔應該係小的,因為佢地只為一戰,冇後顧之憂,最後更發揮超水準,贏得掌聲
Originally posted by sonyguy at 2006-7-2 04:35 PM:
一路以來...
龍門都好重要...要識睇重心腳來救..
有d龍門就捉路..真係買大細是但揀一邊..飛定先
有d龍門就捉腳..捉腳果d..雖然反應可能慢左少少
但...除非係射死角同勁..如果唔係好大機會救到
夏格維斯果球係夠勁同角度夠...

同埋..德國射贏既原因...主要真係班球員下下射角..

[ Last edited by babo on 2006-7-2 at 05:17 PM ]
好普通的曼聯迷~_~

夏格維斯果球真係冇野講中柱..佢一心想射死角..真係唔關佢事..但係雙特果2球明顯係水準以下
Originally posted by Lung~ at 2006-7-2 05:06 PM:
夏格維斯果球真係冇野講中柱..佢一心想射死角..真係唔關佢事..但係雙特果2球明顯係水準以下
夏格維斯入喎=.=
好普通的曼聯迷~_~

十二碼練黎都把屁!睇運氣!當然你要有力去踢起個波啦!
一路以來...
"睇新聞訪問艾歷臣...
佢話佢地事前已經練左好多次十二碼...
已經多到無得再多..."

練得多又點?
射入左, 即係龍門捉唔倒路
射唔入, 即係球員o既角度同力度有問題
十二碼, 三分實力, 七分運氣, 究竟仲有冇存在價值呢?
Originally posted by bigfish at 2006-7-2 06:02 PM:
十二碼, 三分實力, 七分運氣, 究竟仲有冇存在價值呢?
當然有存在價值啦.
要嚟淘汰一d冇實力,賴運氣嘅球隊嘛.

[ Last edited by Lyon on 2006-7-2 at 06:22 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 十二碼

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。