<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 籃球技術問題(2): 如何練習三分球? 
返回列表 回復 發帖

籃球技術問題(2): 如何練習三分球? 

而家我射鎖匙圈已經大致冇問題 , 但係嘗試係三分之外射波既時候,
就硬係air , 但係企前一步 , 係番三分線內射就冇air 喎 ,
究竟呢個係心理障礙 , 定係力度唔夠? 又有咩方法訓練?
my simple suggestion,
Shoot more.... same as what you shoot in key.........

That'd be only 1 way to do it.
Be patients and try harder.. you will be fine.
We are blessed that we can watch sports, to do many things...
so be happy!
不斷射...拎手感...
練習練習再練習...that's it
樓主大大 ... 你一次過練咁多野 , 會唔會急左少少???
the guys are right
practice makes perfect
我自己有唔同既諗法,
你射air 一定係因為碗力唔夠, ,除非你係推波姐~haha
所以你依家應該係練碗力
你可以用啞玲 係咁上下咁練個碗...
應該之後再練3分 會好好多

(個人經驗)
你望住我像河看海 我望住你如何按奈
酒不醉人 人自醉
唔通肉麻都有罪

Originally posted by chong2002 at 2008-5-12 10:12 PM:
我自己有唔同既諗法,
你射air 一定係...
咁射多d自然練到力
Originally posted by e_e at 2008-5-12 09:41 PM:
樓主大大 ... 你一次過練咁多野 , 會唔會急左少少???
認同
你唔好未學行先學跑
凡事都要按步就班

點樣可以練3分波
咁都要問
答案就係: 不斷射3分波, 唔入射到入為止, 就係咁簡單

最多再做多d體能
練好d手力
自然夠力射

[ Last edited by Aivn on 2008-5-12 at 11:49 PM ]
Originally posted by cityokok at 2008-5-12 09:27 PM:
而家我射鎖匙圈已經大致冇問題 , 但係...
阿版友,呢幾日你都好多問題wor!
都係果句~欲速則不達!
慢慢來,唔駛急嘅!
我建議你第一步係買成套男兒當入樽睇一次!
睇過都要翻睇多次!

有哂最佳示範架la: 猩猩入樽(赤木)
                         衝搶藍板(櫻木)
                         個人突破(流川)
                         控球傳球(宮城)
                         射三分球(三井)

[ Last edited by 也媽嗲 on 2008-5-13 at 12:15 AM ]
Originally posted by 20001160 at 2008-5-12 10:54 PM:

咁射多d自然練到力
依個當然
但唔符合經濟效益
試問你射幾多次先練到碗力?
你望住我像河看海 我望住你如何按奈
酒不醉人 人自醉
唔通肉麻都有罪

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 籃球技術問題(2): 如何練習三分球? 

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。