<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 【至hit加分討論第二炮】有關現今足球越位條例
返回列表 回復 發帖

【至hit加分討論第二炮】有關現今足球越位條例

大家睇波既朋友有時有冇發覺
同一個入球既方式o係兩場波比賽入面可能係唔同既版本

第一個版本:朗尼身處越位位,史高斯o係中場放過長傳上去,雲佬接應之下單刀射入,但旁證舉旗示意朗尼越位在先,入球作廢,眾曼聯球員向球證投訴雲佬冇越位,應該係入球........

第二個版本:朗尼身處越位位,史高斯o係中場放過長傳上去,雲佬接應之下單刀射入,球證判入球,對方投訴朗尼越位,球證則示意朗尼冇接到波冇影響球賽,所以入球當入.

其實並沒特定說明這個應該是入球還是越位,只是視乎球證怎樣去看
所以有時有一d球隊自己咁樣入波就當唔入,下一場人地咁樣入就當入,好無奈...

大家覺得足總有冇必要訂下球例,說明係呢個情況下
身處越位位呢個球員係冇影響球賽丫,定係被判越位呢?
定係依然維持現狀,視乎球證既看法而去判決呢 ?

歡迎大家一齊討論!
(希望大家積極回覆,見解獨到、口水多多既會員版主會加分 )

[ Last edited by abc123aa on 2005-6-30 at 11:08 PM ]
我支持第二個point,似終朗尼佢冇直接參與到戈個進攻,所以佢一定唔算offside囉....
所以最好定左一條例係球員冇參與進攻就唔算offside
版主,順帶一提,如果成個波係一個直接攻勢,由scholes中場直傳,尹佬接應,then尹佬帶埋個波入去,由佢直接射入,咁就唔算offside
相反,scholes中場直傳,尹佬囉到個波再交比後上既朗尼,咁就offside囉
我知咁講係會另到個旁證同球證亂.不過係咁啦,佢地d 反應係要快啦,要好快咁做決定

另外我都想版主討論下另一個offside問題,就係阿尹佬戈種接罰球方式,就係一到佢地隊有罰球戈陣,佢一定會企係offside位,then罰球一開,佢走返出黎接應,呢招佢成日用,但係國際足協遲遲都未決定呢招算唔算offside...大家都可以討論下啦!

[ Last edited by joycejo on 2005-6-30 at 11:38 PM ]
可唔可以你呢個版本分別係幾時既呢?因為依家改左例,好似第二個版本,係越位既朗尼冇參與進攻所以唔算越位,所以當入。
依家呢個例可以令進攻又多樣野打,防守又要諗計,此消彼長,對成個球壇既可觀性更高。但係依家要攞左個波先係越位,可能會難適應d咁ja,咁旁證有更多時間舉旗,可以睇清楚d
所以我支持新例既~
近期主打動植物笑相
Originally posted by wanmankit at 2005-6-30 11:27 PM:
可唔可以你呢個版本分別係幾時既呢?因...
我都支持新例,
因為我以前都有咁諗,如果細哨傳比阿祖,阿祖企係越位位,但阿祖冇攞波,後面既卡卡後上射入,咁點做呢,
好彩依家足總改左例.....條例就好好多
摺吧啦
Originally posted by wanmankit at 2005-6-30 11:27 PM:
可唔可以你呢個版本分別係幾時既呢?因...
基本上我見上季好多時都有d咁既情況
Originally posted by michael86 at 2005-6-30 11:30 PM:

基本上我見上季好多時都有d咁既情況
好似都係州際國家盃開始前先解釋過呢一類CASE唔會判越位。

不過雖然個越位球員無參加進攻
但其實都會有少少影響到對方守衛,因為對面隊班球員可能掛住舉手,
投訴對方越位,咁就可能慢左半拍而被對方另一個無越位既球員佔左先機。
大家可以睇返我第一個post,我改左d野
Originally posted by 段云 at 2005-6-30 11:42 PM:

好似都係州際國家盃開始前先解釋...
係呀..諗返起我睇有一場真係見到旁證o係越位球員正式拎到波既時候先舉旗....
以往基本上o係交波既時候就會舉...
Originally posted by joycejo at 2005-6-30 11:18 PM:
我支持第二個point,似終朗尼佢冇直接...
其實雲佬o係曼聯都係咁,基本上佢多數係正式交到波之前都會走返出個越位位,所以基本上都應該唔越位

但係唔知咁多位bro有冇印象上一季定前一季...
唔記得左邊隊(伯明翰定保頓?) ,o係開罰球之前擺左兩個球員o係門柱度,但係冇敵方球員,即係佢兩個係越位,但係交波之後佢兩個先慢慢走返後(即係佢地依然係越位越好多),跟住就有一個後上既球員射入左...個球算入波,之後對面o個隊就投訴...

如果有兄弟睇過呢球波,點睇?
Originally posted by michael86 at 2005-6-30 11:44 PM:

係呀..諗返起我睇有一場真係見到旁證o係越位球員正式拎到波既時候先舉旗....
以往基本上o係交波既時候就會舉...
但以我黎講唸個並唔算一個好既做法,因為真係浪費左幾秒時間。
而且個球員又唔知佢自己有無越位,追左十幾碼攞到波先話佢越位,
個球員條氣肯定唔順,追左咁遠點知得個桔,真係有無搞錯。

我覺得其實可以將個尺度改得彈性D
例如:如果剩係得處於越位位置果位球員去搶波,可以即刻吹佢越位
反正遲早都要吹,咁不如早D吹仲好。
如果有一位處於越位位置同一位無處於越位位置既球員一齊去搶波,
咁就可以睇定D先吹,係越位果個球員攞波既就吹,無越位果個球員
攞波既就唔吹,俾個攻擊繼續。
不過又會有頭先我講既問題,越左位果位可能影響左對方守衛,
令情況對攻方較有利。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 【至hit加分討論第二炮】有關現今足球越位條例

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。