<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 亞叔可能唔講06世界杯了! (可惜!)
返回列表 回復 發帖

亞叔可能唔講06世界杯了! (可惜!)

【東方日報專訊】著名足球評述員林尚義「阿叔」,自愛妻劉蕙芳在年初因急性肝硬化病逝後,突然失去老伴的他,像是失去生存意義,意興闌珊,傷心得就連最愛的足球也不想再接觸。據知即將在○六年舉行的「世界杯」,無本屬意由阿叔繼續擔任主持,但他也提不起興趣,遲遲未肯動筆簽約。

自愛妻離世後,阿叔的生活十分寂寞,大部分時間也孤獨一人,甚少與朋友聯絡前日下午一時許,記者便目睹他獨自拿一袋衣服到寓所附近的洗衣店,期間有途人大聲叫他的名字,他也竟然聽不到沒有理睬,之後他又折返寓所附近的士多舖,呆坐在門口,跟老闆閒
聊了半句鐘後,他又徒步到隔鄰的茶餐廳吃午飯。

計畫移民新加坡
昨天下午一時許,阿叔又獨自離開寓所,記者問他是否決定不再講波時,他表示有這個想法,神情哀傷的他說:「有乜辦法,老婆都死冲,早排不斷落大雨,幾日前先幫佢造好個墓碑。依家一個人効屋企,唔係對住電視機,就係對間空屋,真係好孤單,我想離開呢度去新加坡……總之就係要離開呢度。有時搵朋友食飯,但係朋友都陪唔到我咁多,始終都係得自己一個人。」據知,阿叔跟無的合約在八月尾約滿,他說會考慮一星期,才決定是否續約。

夫妻恩愛常作伴

在一班同事眼中,阿叔跟太太的感情十分要好,阿叔先後到過美國及法國做「世界杯」直播賽事,太太劉蕙芳也請假相陪,待阿叔工作完畢後,二人又會留在當地遊覽一番。而在報館工作的劉蕙芳,每晚都會相約阿叔吃消夜撐腳,知道丈夫好杯中物,又會每晚陪阿叔飲幾杯,阿叔曾因此向朋友表示:「佢細我二十年,如果飲酒出事,都係我走先,唔會係我睇住佢死。」但愛妻突然先離他而去,從沒有心理準備的阿叔,實在未能面對。

阿叔的好友更擔心他未能適應新生活:「佢本來養冲一隻狗,但因年老關係,幾年前要人道毀滅,依家太太又走埋,阿叔真係好寂寞,佢話要移居去新加坡,我都好擔心佢能唔能夠適應。」另據知除無外,擁有一班後生fans的阿叔,也被電台密斟過檔講世界杯,但亦遭他拒絕。
~夜越暗~ ~星越亮~
Originally posted by stone86 at 2005-8-10 05:13 PM:
【東方日報專訊】著名足球評述員林尚...
希望亞叔平復心情後,有機會再聽佢講波啦!
~夜越暗~ ~星越亮~
最重要係亞叔開心返,
做乜要亞叔做d佢唔想去做既野ja

to 亞叔: 雖然我無同你一樣既經歷,但希望你5好5開心la,你還有好多朋友關心你.
那裡看見貓,那裡喜歡牠。
阿叔太太真係好善解人意喎

阿叔好慘ar
唔知佢有無仔女呢??
Originally posted by kewelliverpool at 2005-8-10 05:46 PM:
阿叔太太真係好善解人意喎

阿叔好慘ar
唔知佢有無仔女呢??
唔知
我是車仔迷
陳皮好殘忍,
見死不夠
阿叔應該冇仔女~
摺吧啦
Originally posted by abc123aa at 2005-8-10 06:46 PM:
阿叔應該冇仔女~
哦....原來阿叔冇仔女的
我是車仔迷
陳皮好殘忍,
見死不夠
06世界杯唔係有線獨家直播咩?
難道全部都是"塘邊鶴"的問題嗎?
難道板主們一點問題也沒有?

亞叔可能唔講06世界杯了! (可惜!)

但問題係就算阿叔肯講,觀乎佢近排既表現,的確已經大不如前喇~~

無論係反應同埋準確度都真係低左好多,真係歲月催人~
Originally posted by SEEK at 2005-8-10 07:46 PM:
06世界杯唔係有線獨家直播咩?
無線應該有得播決賽同4強
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 亞叔可能唔講06世界杯了! (可惜!)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。