<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 十幾廿年前既少林足球???
返回列表 回復 發帖

十幾廿年前既少林足球???

啱啱星空衛視播左套十幾廿年前叫踢皮球既港產片

係元彪同張国强主演

講元彪(戲入面叫李堂)係個識功夫既鄉下仔(周星星)

被一個不願打假波而被人買起隻腳既前球王(高雄)發掘出來訓練(吳孟達)

佢既對手係一個專打假波既有錢佬(謝賢)

個故事背景係香港足球最蓬勃既年代,戲入面主角隊波仲係踢WM戰術,最後成為全港最強。
全套戲都係用功夫去踢足球比賽,誤公彈.底線彎入弧形球.凌空飛起後脚射球等等
對手又係一隊芧到出汁,最鐘意揾人傘住球証打對手既球隊
個故事同少林足球有8成相似
唯一唔同既係套戲入面全部都係真功夫.真球技(因當年未有電腦特技)
睇完之後嚇左我一跳,原來功夫加足球依個概念
十幾廿年前D香港電影人已經諗到
Originally posted by stereo at 2005-8-18 05:09 PM:
啱啱星空衛視播左套十幾廿年前叫踢...
4哥十幾年前已經做波啦?
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2005-8-18 05:15 PM:

括號既人名係指少林足球同踢皮球入面相似既人物
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2005-8-18 05:15 PM:

5係呀...

"講元彪(戲入面叫李堂)係個識功夫既鄉下仔(周星星)

被一個不願打假波而被人買起隻腳既前球王(高雄)發掘出來訓練(吳孟達)

佢既對手係一個專打假波既有錢佬(謝賢)"

每段最後d括號,係代表功夫足球既演員,樓主想做對比ja.
那裡看見貓,那裡喜歡牠。
這套戲名應該叫"波牛"
最尾踢踢下落雨, 球証唔見左哨子, 遲了吹雞先 win 既
檈主係咪講這套?
Originally posted by stereo at 2005-8-18 05:21 PM:

括號既人名係指少林足球同踢皮球入面相似既人物
擺左個大烏龍添
少林足球唔咪應該貼係第二個區咩
我是車仔迷
陳皮好殘忍,
見死不夠
Originally posted by davyloh at 2005-8-18 05:42 PM:
這套戲名應該叫"波牛"
最尾踢踢下落雨, 球証唔見左哨子, 遲了吹雞先 win 既
檈主係咪講這套?
係呀,就係依套啦。
踢皮球可能係国內個釋名叫,因為睇個時係講國語

多謝davyloh更正
閣下太客氣了
不過這套野我係好耐之前, 在亞視d 星期六/日 下午1:00 的乜乜午間劇場時間看, 那時看真係笑到收唔到聲, 值得推介!!
Originally posted by stereo at 2005-8-18 06:14 PM:

係呀,就係依套啦。
踢皮球可能係国內個釋名叫,因為睇個時係講國語

多謝davyloh更正
Originally posted by abcde1918 at 2005-8-18 05:49 PM:
少林足球唔咪應該貼係第二個區咩
我有諗過post係娛樂個版架
但係入去一睇D post唔係明星低胸照就係走光相咁樣
搞到有D意興闌珊

所以先post依段同足球都有D關係既文章係依區
其實套戲都反影到當時香港本地足球既興盛
好似有一幕主角贏左波,騎住隊友膊馬被幾百人歡呼依D情景咁
係依家香港足球無依只歌仔唱囉
我諗依家都唔會有人以香港本地足球去拍一套咁既戲囉

係依度post依段文章,原因只係諗住同D足球同好一齊討論下
如小弟已經違規或令abcde1918兄有不便之處
係度講聲唔好意思,小弟甘願接受減分處罰
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 十幾廿年前既少林足球???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。