<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 有冇人鍾意打保齡?
返回列表 回復 發帖

有冇人鍾意打保齡?

有冇人鍾意打保齡?

有既話就希望分享下:

1) 閣下既"球齡"有幾耐?
2) 水平大概係點? 即係一般打到幾多分?
3) 打法?
4) 有學過既話,係邊度學?
5) 鍾意去邊個場打?
6) 有冇私人用具? 駛左你幾左錢買?
軍階: 中尉
座機: RGM-79 SP II
開始準備聯邦軍官升級試! 向大尉軍階目標努力!!
我覺得好難掌握技巧
在世界中心呼喚愛
Originally posted by gundamman678 at 2005-8-23 09:34 AM:
有冇人鍾意打保齡?
有既話就希望分...
好耐冇打啦!
因為幾貴下!
如果返開大陸就打得多D囉,因為大陸D場好平,而且佢地起得都幾靚!
我水平好低,因為唔常打,大約打到130-140分度啦!
Premier League Champions
2006-07 Man. Utd.
2005-06 Chelsea
2004-05 Chelsea
2003-04 Arsenal
有冇人鍾意打保齡?

有既話就希望分享下:

1) 閣下既"球齡"有幾耐?
    大既 5 年,初時一個星期一次,近排一個月一至兩次到
2) 水平大概係點? 即係一般打到幾多分?
    普普通通啦,平均 150 分到﹙即係斷三格到﹚,最高果次 202分,上個禮拜打 171 分
3) 打法?
    弧度波,即係胡兆康果隻,當然啲波無佢咁轉同埋無咁殺啦
4) 有學過既話,係邊度學?
    無正式學過,只係跟同事一路打一路偷師
5) 鍾意去邊個場打?
    南華會,貪條 lane 易打喲同埋啲人都 PRO 啲
6) 有冇私人用具? 駛左你幾左錢買?
    有,五年前買,連波、連鞋、連護手、連袋加埋差唔多兩千銀,仲未計每年租 locker 果八舊水
兩千幾蚊? 又唔貴喎~~ 買個波都要起碼七、八百蚊啦~~

不過打保齡又真係幾貴! 搵人學又係貴.........!

不過保齡真係一門好多學問既球類活動。d專有名詞多到好似讀書d科目咁!

我係初學階段,暫時都唔係打得好高分,只係過百二分咁上下,但因為我同另一個朋友一齊係唔識打既,所以就學得唔快囉! 而家試緊打小弧球~~

請問有冇邊個場無咁大陳煙味架! 我去開淘大個場,因為近我放工,有時輪班後放朝早,可以去打平波,$50/hr,八月貴d,$70! 但我好怕個度d煙味~~

有冇邊度冇咁大煙味架?

同埋有冇人真係有心想學? 如果係既,不如一齊book個教練,咁樣抵d!

希望多d同好繼續分享下~~

[ Last edited by gundamman678 on 2005-8-23 at 06:31 PM ]
想問下飛碟球係用咩方法令個球轉呢, 我次次都係直打1,2 號瓶中間
所以平均得110分左右

[ Last edited by Lap Hui on 2005-8-23 at 06:37 PM ]
節錄自網上資料,大致如下:

飛碟球係靠手腕轉動去打出既。重點是手唔郁,靠手腕既力轉動個球,以及膊頭既力去帶動球的擺盪。出球時手掌向下,拇指係6點位置先抽出,然後到中指和無名指。球離手,手揚起,手掌傾斜向前。

另一重點,打直球時手掌咪會朝向上fing出去既,但飛碟球卻是手掌朝向下的,有點像擲骰仔的手勢~~

球路則是直線推進,到達樽前才會稍有轉向。

我個朋友試過打飛碟球,個動作其實都幾唔自然的,很刻意的做出球既轉動~~

[ Last edited by gundamman678 on 2005-8-23 at 06:52 PM ]
冇咁大煙味去南華會la~~
唯一唔好係要入會...不過平日去打幾抵~!而且d野幾新幾好...同埋夠大~!!好多時都只係開半個場都夠人玩~
我平均得130....打左幾年,不過好少去打...
請問入會費幾多錢?
舊屎學生年代..剛剛開始打果時打到百五分以上架..
e+實在太貴...好少打...
早一年再打...完全唔掂...
一百分都無呀...
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 有冇人鍾意打保齡?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。