<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唔知你地覺唔覺.
返回列表 回復 發帖

唔知你地覺唔覺.

直覺.只係靠估既另一好聽的名*
0 e1 s/ `7 ~) [9 I& j  ^3 z2 y( ?! s
& V7 y) S/ c% \2 N# L! ?點解??諗下都知
, E: `" w* C" E. ]- h" w4 Z9 V
" O+ j* D2 A: o" \6 m& x咩叫直覺??毫無根據.只係你覺得。要記住.係你覺得% h  l% [, f: z4 W! ?. W; Y8 y

. l  g& C: U6 S2 J5 x靠估係乜?一樣無根據.一樣都係你鍾意個樣就估個樣*. G# m4 G( N  i4 {

' r+ }7 V) L* q" v: Z# Eso大家以後係唔同埸合就用唔同名XDDD
- V. E/ p9 H  g$ v4 h; Y* K% N1 b- a5 \1 h1 [! R9 H& v( d
純粹個人認為*
無人 應我..T_T
Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-30 12:01 AM:
; D& U) Z" }# l( r6 s. r' _7 n/ i無人 應我..T_T
; O6 q( }* D+ H7 f8 M- h1 V有,直覺只係美其名je
【icon小偷™】
Originally posted by twh1110 at 2005-6-30 12:07 AM:9 I5 s4 G! W  c, T

4 ?, O+ {9 o% M! I) ]1 I. K有,直覺只係美其名je
1 k; o6 m# c# c& ]

2 E( |& K# j0 c  }: Q6 L9 i
/ E7 u/ Y# |+ S" y1 m0 t多謝你支持我/.\
Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-30 12:08 AM:
- y* k9 ~5 ?( }7 ~/ l  F5 @0 |; v! n" m, _( @6 b

0 H+ d5 a) Z9 j; E2 v' Z7 N& ]3 {+ h: S
多謝你支持我/.\
7 \) K  y3 I8 C$ _6 l( U/ Q
唔好咁客氣啦
【icon小偷™】
Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-29 11:39 PM:
5 I! m1 e% Q+ e$ g1 w直覺.只係靠估既另一好聽的名*
/ n# {3 Q& R% x3 a9 V" B' g
. R$ M' t4 X% P點...
" }0 t5 \; s9 m  y! L& S, z0 v0 G5 ]) ^. v; a% c% \
兄弟, 等我插一腳支持先 (用腳支持 !? ).$ ^" b7 a& D% C! C; \% Q$ C, v

# X: o5 D" n( m* b4 T基本上同意"直覺"的定義  - 對事物的直接感覺, 是主觀反應 (可以講不加思索).
7 ]- R1 U$ [# K8 s2 b/ S但是靠估, 我覺得有少少分別. + Y* M8 c) g( e5 J: K" ]
"估" - 我覺得是會有些根據, 例如:經驗, 2手資料... (如果用數據支持, 叫"分析"啦): @3 j; Y9 O$ h; i! ^# S/ l3 H
好似, 我地會話估波(足球結果), 但是唔會講直覺波 (似打桌球 ), 估波靠直覺.
2 q3 Q8 E8 j) Q3 q0 `, T3 j7 U3 H+ A! s但喺, "估"會帶不加思索意思, 主要因為口語 "靠估" 好多時指人冇法而去做一件事, 所以感覺上似和 "直覺" 同義, 但實質是不同.
5 Q$ q+ r; E$ Q) o" `% v4 H9 k1 _; [( w9 l
愈來愈越覺得自己吹水很利害, 咁都可以寫咁長
( d6 D/ k9 x: S9 J: q% m純粹攪笑, 識中文的不要 x 我.
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-6-30 12:20 AM:& V! I* U7 E! Q0 _  D- p7 g) ]

6 f+ x6 D& h$ l$ S# {" G
' M: T0 d0 ?1 p0 @7 P% }兄弟, 等我插一腳支持先 (用腳支...
( d4 V$ g8 S9 y8 i) b4 Q) j  P+ X3 @- k/ }  M
多謝大佬 指點*~~
直覺係你有感覺個結果係咁
1 S# @9 y. l( u3 }# `/ r" P  A估係你唔知個結果係點所以估
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唔知你地覺唔覺.

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。