<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唔知你地覺唔覺.
返回列表 回復 發帖

唔知你地覺唔覺.

直覺.只係靠估既另一好聽的名*
4 }& Q; ?0 a) Q% ]; Y7 f  F6 K
$ V' A8 U  V' R! f( m  F點解??諗下都知
# }! f! ^- Z% t# b9 o% t, ]# ?5 o/ f; s. {* H* Z) k3 ^& A$ E7 R( }
咩叫直覺??毫無根據.只係你覺得。要記住.係你覺得& D; x/ D. m6 l' }
: k& Z6 i" j6 K/ N; I! }: W7 K' K
靠估係乜?一樣無根據.一樣都係你鍾意個樣就估個樣*
) U& ?7 i8 p* H6 O0 R$ W$ G: W" Y) }% r6 I4 F* @$ x
so大家以後係唔同埸合就用唔同名XDDD
( F2 A$ ]+ m2 R$ Q
. q; J# J( B$ F) `8 [純粹個人認為*
無人 應我..T_T
Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-30 12:01 AM:
' a5 ^3 l4 G+ E2 Q' A6 U無人 應我..T_T
, R3 t( V! O4 D- M. n7 @
有,直覺只係美其名je
【icon小偷™】
Originally posted by twh1110 at 2005-6-30 12:07 AM:
  f3 H7 x0 m( f% X1 P9 N: a# V/ T- q' x9 c9 O
有,直覺只係美其名je
3 U; ~& E& V9 T3 ^& G. W
9 w1 g+ M7 r: B4 m0 j7 C2 U$ c8 j  x3 f$ @- |+ U* Y4 `3 x, w. |% I  f
多謝你支持我/.\
Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-30 12:08 AM:1 d( @; D/ b* q8 }( r  o) h
$ ]) u& T5 B) q, I) d
$ H4 {0 |$ `% Y, e

5 L4 l4 O3 Q6 O2 t多謝你支持我/.\
9 @) n7 E7 ~  _' @  ^" `& E" _
唔好咁客氣啦
【icon小偷™】
Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-29 11:39 PM:3 e" @; E, Y; u; h
直覺.只係靠估既另一好聽的名*
/ a! Q2 o  a& @( M) u) W
/ a! [  x& a) G7 l點...
9 k  j- `0 Q6 \" z
' g/ v6 P; w* @9 ?: y$ m, h5 P兄弟, 等我插一腳支持先 (用腳支持 !? )." B& G, ~- d' R# E

, L5 ~0 c4 ~# C( J2 r( P* X基本上同意"直覺"的定義  - 對事物的直接感覺, 是主觀反應 (可以講不加思索).& S8 ~0 J: g& B
但是靠估, 我覺得有少少分別. : f+ n" E% y0 s3 I! s
"估" - 我覺得是會有些根據, 例如:經驗, 2手資料... (如果用數據支持, 叫"分析"啦)
) g  r! o& ]7 y( E8 f6 h6 ~好似, 我地會話估波(足球結果), 但是唔會講直覺波 (似打桌球 ), 估波靠直覺.. M, j  h; W; }4 J) l# `
但喺, "估"會帶不加思索意思, 主要因為口語 "靠估" 好多時指人冇法而去做一件事, 所以感覺上似和 "直覺" 同義, 但實質是不同.
, e2 P& t* s: H# w7 a0 w5 U, Y# }% }
愈來愈越覺得自己吹水很利害, 咁都可以寫咁長 3 ?9 \$ R6 q  A
純粹攪笑, 識中文的不要 x 我.
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-6-30 12:20 AM:
; I( t' u% ~8 l& n- Q2 i+ c$ l4 }2 j# y

N% c6 |7 `! s: [- |! ~5 t% ?: |兄弟, 等我插一腳支持先 (用腳支...
0 w+ `$ e( q2 I0 r: P% \

$ J! w5 D3 h+ P1 Z1 l多謝大佬 指點*~~
直覺係你有感覺個結果係咁
+ w$ T& X& r+ V. Y( Y估係你唔知個結果係點所以估
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唔知你地覺唔覺.

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。