<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » BT = 十惡不卸?
返回列表 回復 發帖

BT = 十惡不卸?

我認識一位朋友,BT這種技術曾救他一命。9 d8 I& J3 K2 h+ U% \% {
首先想告訴一班從事演藝工作的人,大部份香港人一般都開緊09:00-22:00工,工時再長都大有人在,唔好以為淨係你地先至辛苦。話說回來,我呢位朋友和太太每天都是這樣的工作時間,日復日,所以每天的電視戲集都要依賴錄影機協助,然後睇的時候一路按住搖控Fast Forward將唔吸引的段落跳進,咁做通常一集大概20分鐘就睇哂!一個鐘都可以睇兩、三個劇集,勉強都夠睡眠。但有一晚,做先生的首先回到家,猛然發覺早上出門時忘記按預錄掣,背門不禁一涼,心想,當太太回到家知道後,必先大發脾四,繼而大哭大鬧,說甚麼工作辛苦,連大長今都無得睇,生活有乜意義呢!呢個時候,我朋友忽然想起,我曾經有過同樣情況,結果透過BT友的幫忙,係我太太未回到家前,已經將當晚大長今、同不容有失的心花放和御用閒人大結局都BT到電腦了,太太回來一邊吃飯一邊睇,樂也融融,最好的就係,BT友制作非常體貼,飛哂廣告,咁先叫做user friendly嗎!我朋友跟我指引,去同一個網站發出要求,好快就攪掂,咁你地話BT係成就幾多家庭的溫馨同和諧呀?試問點忍心話要發律師信又話要告人咁呀!
support u ~~
老實講句雖然電視節目免費,但如果電視節目下下被人這樣BT法電視台靠咩? 個個都down BT電視節目電視台就不會有廣告客戶,到期時損失的都是大家!至於你認爲最usr-friendly的一環就正是電視台最忌既, 假設你較定時間錄影機錄電視都要錄埋廣告,就算飛帶都可能對某些廣告有一至兩秒的記憶,想當年美國電視台就勁驚一部超級錄影機面世,可以超快速飛帶,更能夠感應廣告時段自動抽起,你都咪話唔犀利!. O! K8 P+ @: N5 ~  }9 p, P6 o

6 m; V' c) [& Q. y. f如果純粹BT電視節目就只能夠說方便了其他世界各地不能實時收看的人,例如小弟在英國要看香港的殘酷一丁,或大家在香港要追看日本每個禮拜的Gumdam Seed Destiny, 但這樣又是否合法呢?大家心中有數!最簡單英國都有衛星電視台播放無線的電視節目,所以這樣做也是犯法的,不過每件事都有兩面既,沒有絕對的對或錯!
. }; m9 Y6 ~) Q; D3 r) d2 B7 A: p, K5 V8 Q: s# ?
[ Last edited by godofcar on 2005-4-28 at 05:32 AM ]
新曆2006, 猶太曆666, 世界大劫將降臨

不要為自己找藉口!!!

要不受時間限制,可買VCD, 價錢又唔貴!!!+ U# Q3 `1 y" g9 U3 K7 C; \6 C
D片又唔使班BT友俾錢買, 梗係好服務啦!!!
Originally posted by clivewong49 at 2005-4-28 01:13 PM:' a2 Y  b1 ~- ]2 Y2 U3 n
我認識一位朋友,BT這種技術曾救他一命。
) t7 N) }% i( J* h5 X; H, T首先想告訴一班從事演藝工作的人,大部份香港人一般都開緊09:00-22:00工,工時再長都大有人在,唔好以為淨係你地先至辛苦。話說回來,我呢位朋友和太太每天都是這樣的工作時間,日復日,所以每天的電視戲集都要依賴錄影機協助,然後睇的時候一路按住搖控Fast Forward將唔吸引的段落跳進,咁做通常一集大概20分鐘就睇哂!一個鐘都可以睇兩、三個劇集,勉強都夠睡眠。但有一晚,做先生的首先回到家,猛然發覺早上出門時忘記按預錄掣,背門不禁一涼,心想,當太太回到家知道後,必先大發脾四,繼而大哭大鬧,說甚麼工作辛苦,連大長今都無得睇,生活有乜意義呢!呢個時候,我朋友忽然想起,我曾經有過同樣情況,結果透過BT友的幫忙,係我太太未回到家前,已經將當晚大長今、同不容有失的心花放和御用閒人大結局都BT到電腦了,太太回來一邊吃飯一邊睇,樂也融融,最好的就係,BT友制作非常體貼,飛哂廣告,咁先叫做user friendly嗎!我朋友跟我指引,去同一個網站發出要求,好快就攪掂,咁你地話BT係成就幾多家庭的溫馨同和諧呀?試問點忍心話要發律師信又話要告人咁呀!3 |+ m$ E0 W/ ^* C8 \" [
  X2 G! M3 d) A, A9 I* G
( O' A8 Q( I) k按這個邏輯, 一把刀本身都唔係十惡不赦架, 但係你用佢嚟打劫的話, 就唔得啦.0 q3 Z( x+ _# d' k/ F3 |3 N3 c% ]
如果你自己作首歌, 自己拍套戲, 個知識產權屬於你嘅. 你好大方咁BT俾人, 無人吹得你脹架:cool:
---KKKK
你話BT可做成就好多家庭的溫馨同和諧??!!
) q9 w0 B6 J8 B, `+ a咁製作該劇集的人 的家庭也很溫馨同和諧嗎??!!
% f% ?! B; s& b' D8 Q& T我的意思是->1 Y+ b6 Y. [" V. ^  U
人家辛辛苦苦製作的東西...但卻給他人以bt免費下載...那人家吃什麼??!!1 t7 a1 g8 u, N
例如唱片, 電影~若所有人一直都在網上免費下載 , ..那些唱片 電影便一直賣不好 ,那麼你認為那班"製作人"  還能"生存"嗎??!!' D. y! V$ d9 o! Y/ u) {' @- @
(可能我的意思表達得差 , 但應該也明我說什麼吧)
' G8 N( H1 A# x" I0 x$ Y1 G雖然我也有用bt~但我大都是只會下載外國的東西~因為好多日本節目香港看不到
& ]* I, G$ f* U. q% E就如godofcar所說的
bt免費下載大家都會好開心.
8 H5 D8 p# H& U* I唔洗錢又方便........
0 u2 s6 o6 t. ]8 d' q$ L但係拎錢出黎的老闆會點??
) j3 N6 x6 ?% i到時搞到冇人投資...." Z, K8 F% ]+ c6 X" F$ @3 i) a
樣樣都死晒....唔好話bt...
1 b& z2 g2 A0 p8 c乜都冇得睇!!!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » BT = 十惡不卸?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。