<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 想問關於智能身份證?
返回列表 回復 發帖

想問關於智能身份證?

我就到換證期了(下月尾)
( X6 e3 f+ U7 U- Z) b如果想改過個名
& @9 D$ ~' l! `% o* J  b. R* P* C; l應該要點做??
Originally posted by 龍九州 at 2005-11-27 02:46 PM:
! `) _' {5 @6 a! d我就到換證期了(下月尾); F" J4 k1 j. C7 s8 K
如果想改過個名1 J; T' r, a  Y& m$ ~/ \  h
應該要點做??
/ ]* ~/ P# v$ R' T, T
改過個名要俾幾千銀律師費,只要你肯俾$!自然有人協助你應該要點做!
幾千銀??我以为千幾就得了。
愛情就像離境大堂,可喜可悲,帶你到另一個世界......
應該唔洗幾千蚊咁貴...打開報紙好多廣告慢慢揀!
改名咁大件事=.=...
哈哈, 唔係改名叫龍九州ma, 其實父母改ge 名, 唔係太難聽, 都唔好改la!
Originally posted by alan123boy at 2005-11-27 14:52:$ V6 M, W" W! `
9 c) y# }6 E- X9 v1 o& B9 r% @
改過個名要俾幾千銀律師費,只要你肯俾$!自然有人協助你應該要點做!
% D- t- ^( x5 W/ `3 x5 v0 f
! `# \# ^6 d2 U  h4 i唔係嘛!!!!6 S+ e' a" W  T% W! }# S* t7 {. K
改隻字都要屈$$$$!!!!
) D. ^/ c7 o0 Y) T3 Z4 S7 y( V' O) K搞咁多嘢!!!!
! h3 q0 g/ T6 u' F放棄!!!!
2 c9 v% s8 m' T# F正一八格耶魯!!!!
Originally posted by 龍九州 at 2005-11-27 02:46 PM:
; A! l) n: P2 I6 L/ m6 ], l我就到換證期了(下月尾)$ W8 T2 o# C2 ?8 m! o1 I
如果想改過個名
! i/ ^# G) {  M/ k' k應該要點做??
- S. i- P" d% L9 F1 L: O3 a& N要先搵律師辦改名手續 (要千幾蚊左右), 然後去換身份證時帶埋d文件去.
Originally posted by 龍九州 at 2005-11-27 14:46:, {! C5 @. I4 d, K
我就到換證期了(下月尾)
; T& R7 Y. F5 p$ `8 M如果想改過個名
2 ?; w) V: j5 G& R9 `% A/ K應該要點做??
2 B" C( |. ~2 f. P% y; ?
你首先去搵一間律師事務所
# h* i, T; S  h" T(你可以打電話去各間問下要收幾錢,大約唔超過450蚊,你自己格下價啦!)2 A: f7 X; a; U/ U4 |# F/ C8 e
之後唔使一個鐘到,佢地就會完成份改名契
: c( b( B" |/ F+ X4 v4 R" x: @, k& Q: U, q6 ]
你就帶同份改名契去入境處5 W" h" ?) W9 d  d) u* u
重要一提唔係免費換個D地點,你要問清楚
; U1 Y' \/ ?" C  O(有D地點只係做舊換新證,唔會做改名,損壞等工作,所以你要留意啦!)

9 Y5 w9 i* C- L) l# ]9 ?# g! V1 W因為你係改名,所以要比錢390蚊& {2 ?, H& e: m+ L5 Q0 \
: G# c. p* ~8 |
同埋你唔使等隨換証個日先去
/ o+ S1 X% s8 H* Z+ m因為你邊日去都要比錢
7 y6 Y1 w7 J$ u你唔使諗住慳番啦
0 j+ I, S5 f; L1 p2 K& x

* r& `& d4 }* s5 i我提意你早上去搵律師事務所: ?* Q/ P* l4 f" `7 b3 S7 s
下午就去入境處,時間唔使咁趕
Originally posted by coke123 at 2005-11-27 04:12 PM:
8 Z- G0 V; h/ r& D4 h哈哈, 唔係改名叫龍九州ma, 其實父母改ge 名, 唔係太難聽, 都唔好改la!
* |( r+ s7 {+ f! h3 n4 ^
" W1 b+ K+ e  H9 o% \
0 ~7 m# A$ C: r- L; d! u冇錯
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 想問關於智能身份證?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。