<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 想問關於智能身份證?
返回列表 回復 發帖

想問關於智能身份證?

我就到換證期了(下月尾)# K6 o8 i4 f6 {8 N
如果想改過個名
/ r+ W, L7 G# a1 P( P/ G應該要點做??
Originally posted by 龍九州 at 2005-11-27 02:46 PM:6 |5 S, C& E+ H9 F% @. z
我就到換證期了(下月尾)
2 u' g4 r7 b+ J1 e( h8 `1 W+ T5 }: ~如果想改過個名
, J$ Q8 c! M- W. H2 r/ h! I% i! |5 Q應該要點做??
7 I8 w7 U  E- v4 z: e6 |( J改過個名要俾幾千銀律師費,只要你肯俾$!自然有人協助你應該要點做!
幾千銀??我以为千幾就得了。
愛情就像離境大堂,可喜可悲,帶你到另一個世界......
應該唔洗幾千蚊咁貴...打開報紙好多廣告慢慢揀!
改名咁大件事=.=...
哈哈, 唔係改名叫龍九州ma, 其實父母改ge 名, 唔係太難聽, 都唔好改la!
Originally posted by alan123boy at 2005-11-27 14:52:
2 r: _( r$ s7 I3 @2 w9 N) l" v+ `) t$ r
改過個名要俾幾千銀律師費,只要你肯俾$!自然有人協助你應該要點做!
) I9 w/ }  o( Q& G9 x0 n

! {' H& S# ^* r# t% n) ]4 ~, ]唔係嘛!!!!
: E1 s; }( a8 M. ]改隻字都要屈$$$$!!!!
( n, @, B0 [& m/ i搞咁多嘢!!!!. h- j' O, n& S! d" Q) `8 z% U+ q
放棄!!!!$ \" Y% F/ Q+ F9 [% Q
正一八格耶魯!!!!
Originally posted by 龍九州 at 2005-11-27 02:46 PM:6 X2 o/ k8 ?( _7 y" J
我就到換證期了(下月尾)' b0 d9 ?2 o( H3 Q0 y
如果想改過個名
+ Y  ~5 l0 ^7 _% P7 V應該要點做??
2 ]& W! k$ S9 {, G  w: E2 W
要先搵律師辦改名手續 (要千幾蚊左右), 然後去換身份證時帶埋d文件去.
Originally posted by 龍九州 at 2005-11-27 14:46:
3 W( I( Y6 ?3 U2 u" J4 d我就到換證期了(下月尾)9 N4 J1 r% ?0 _, _  l
如果想改過個名
% p0 |* K) ]) O. Q" x7 Z( _: W4 z! h應該要點做??
1 @1 ]. i: r0 {# |, B: k+ x, W# [) g5 l1 n你首先去搵一間律師事務所
* ]2 u; s6 l% n(你可以打電話去各間問下要收幾錢,大約唔超過450蚊,你自己格下價啦!)7 q2 G1 F0 T6 \' d/ A
之後唔使一個鐘到,佢地就會完成份改名契
& |2 r6 j% _, u1 Q% i) K$ {1 `6 w% \+ y6 g5 e% l
你就帶同份改名契去入境處& c  l2 l7 h1 ~0 C( P. Q
重要一提唔係免費換個D地點,你要問清楚
+ _! l/ M& u: `+ w) j0 q(有D地點只係做舊換新證,唔會做改名,損壞等工作,所以你要留意啦!)
! j- z5 i8 L! Y
因為你係改名,所以要比錢390蚊
6 T! Y  z% H, T/ e
: y  P8 z( O/ K' z" X$ X) M同埋你唔使等隨換証個日先去- y! e- ^8 j/ Y# F$ r
因為你邊日去都要比錢
" U$ F: D% K8 b你唔使諗住慳番啦
, u9 Z; i# m4 Q: `) P' S

( x' k( U1 `  Y6 i3 P我提意你早上去搵律師事務所4 x9 {5 ^9 R  T/ a( |# b
下午就去入境處,時間唔使咁趕
Originally posted by coke123 at 2005-11-27 04:12 PM:- `* @8 h5 `2 a! V
哈哈, 唔係改名叫龍九州ma, 其實父母改ge 名, 唔係太難聽, 都唔好改la!
4 A$ G  q6 d( w
$ @1 Y. t: p9 h8 ^* H$ J; ?- F6 h$ ~
. G6 H" w( Y1 D3 N5 ^
冇錯
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 想問關於智能身份證?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。