<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 【亞蔓蕊公主的詛咒】(information from 架勢堂)[樂+]
返回列表 回復 發帖

【亞蔓蕊公主的詛咒】(information from 架勢堂)[樂+]

呢個係一個關於詛咒o既故事,而故事發生o既第一個地點,就係神秘o既文明古國埃及……

亞蔓蕊公主詛咒的軌跡

響公元前1500年前,埃及有個公主叫做亞蔓蕊。當佢響3000年前過世以後,遺體就遵照古埃及習俗製成傳統木乃伊,安葬響尼羅河旁o既一座墓室入面,一直都相安無事……

但係響西元一八九○年代末期,有4個英國的年輕人o黎到埃及。佢o地遇到一個走私販子向佢o地兜售一副古埃及棺木。響副棺木入面,就係亞蔓蕊公主o既木乃伊……

其中最有錢o既o個位英國人,用o左幾千英鎊買o左呢具木乃伊。之後,就有一連串o既怪事發生……

首先,買o左呢副木乃伊o既o個位英國人,響佢將亞蔓蕊公主o既棺木帶返去旅館之後,就好似俾o的神秘o既力量吸引住,突然離開旅館,去到附近o既沙漠,跟住就人間蒸發,無人再見過佢……

大家以為只係買公主o既木乃伊先會有事。但係到o左第二日,同團o既另外一個英國無緣無故響埃及街頭俾人用槍襲擊,手臂中槍。到最後仲要切除手臂,變成終身殘廢……

同團剩番o既兩個英國人亦都逃離唔過厄運o既魔掌。第3個返到去英國之後就無緣無故破產;最後一個竟然得到一個奇怪o既重病,醫極都醫唔好,最後仲到淪落響街頭賣火柴……

4位年輕o既英國人因為同亞蔓蕊公主o既木乃伊有接觸之後,都相繼遇到不幸o既事。可惜,不幸o既事仍然接踵而o黎,降臨到一位英國富商身上……

呢位英國富商一向喜愛古埃及文化。當佢知道英國有一副埃及公主o既木乃伊,佢唔理傳聞去買佢返o黎。點知佢買o左佢之後,巧合地富商o既三個屋企人響車禍中受重傷,而屋企又發生火災。富商驚起上o黎,就立即將呢具木乃伊捐o左俾大英博物館……

一切解釋唔到o既怪事似乎仲有下文……

當亞蔓蕊公主o既木乃伊運去大英博物館o既過程途中,載貨o既卡車無端端響停車場失控,壓傷o左一個無辜o既路人;而兩個運貨工人將公主o既棺木抬入博物館o既時候,棺木響樓梯間突然跌o左一跌,壓傷o左其中一人o既腳;而另一個工人就響身體完全健康o既狀況下,響兩日後無故死亡……

亞蔓蕊公主o既木乃伊安置響大英博物館的陳列館之後,怪事亦繼續發生……

當亞蔓蕊公主o既木乃伊展覽期間,夜間o既守衛話佢經常聽到棺木附近有敲o野o既聲,同埋悽厲o既喊聲,就連陳列室入面o既古物都成日發出怪聲……

其後一名大英博物館o既守衛響當值o既時候無故死亡。而呢件事,亦嚇到其他守衛打算集體辭職。全因為佢o地怕呢個詛咒會有一日應驗響自己身上……

同亞蔓蕊公主木乃伊o既怪事越o黎越嚴重,而且受詛咒影響o既人似乎亦越o黎越多。例如,一名觀光客響參觀木乃伊o既時候,隨手放o左塊抹布響亞蔓蕊公主o既棺木上面。幾日後佢個仔就突然染上痲疹而死亡……

由於亞蔓蕊公主o既木乃伊有關o既怪事實在太多,所以大英博物館高層最後就決定將木乃伊放入地下密室,希望呢個咒語會停下o黎……

可惜亞蔓蕊公主好似聽到呢件事,而決定將木乃伊送入地下o既博物館主管,就成為o左下一個受害者。有一日被發現死於佢o既辦公上面……

就因為呢件,亞蔓蕊公主突然成為城中談論o既事件。仲引o黎不少比英國o既媒體去追訪呢一件事……

有一位報社攝影記者特地深入地下室,影o左一o的公主o既木乃伊o既相。結果,其中一張相竟然影到公主o既恐怖表情。而第二日呢位記者被發現陳屍在自己家中,死因係吞槍自殺……

當大家都以為o甘可怕o既亞蔓蕊公主,竟然有一位私人收藏家肯買走佢,仲請o左當時歐洲最有名o既靈媒波拉瓦玆機夫人為這具木乃伊除靈……

可惜,經過一輪繁複o既除靈儀式之後,木乃伊上o既惡靈並未能被驅走。呢位當時歐洲最有名o既靈媒話:「因為具木乃伊上有著驚人大量邪惡能,所以根本無可能為佢除靈。」

最後,波拉瓦玆機夫人亦吩咐收藏家儘快遠離木乃伊。如果唔係,惡運必定降臨響佢身上……

但係,到o左呢個地步,已經無任何博物館願意接受亞蔓蕊公主o既木乃伊。而響佢出現o既短短十年內,已經有20個人因為佢而遭遇不測,甚至死亡……

但係無幾耐之後,有位唔信邪o既美國籍考古學家,認為呢o的傳聞無可信性,堅持用將高價買o左佢, 仲打算將佢安置響紐約市……

公元1912年4月,呢位美國籍考古學家親自監送佢上一艘當時最時髦o既巨輪。佢為o左慎重起見,仲特登將佢安置係船長室附近,希望可以安穩o甘送到去紐約……

船開o剌……

可惜佢永遠都去唔到紐約……

因為呢艘載住亞蔓蕊公主o既船,就係鐵達尼號……

[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-4-15 at 10:54 PM ]
沒聽過喔!!!!
Originally posted by neptune1122 at 2005-4-15 10:36 PM:
沒聽過喔!!!!
我聽完覺得好恐怖>.<
我好似係一本書到睇過
Originally posted by fo at 2005-4-15 10:40 PM:
我好似係一本書到睇過
佢本書叫乜叫???
我好有興趣^^"
Originally posted by sfxc0000 at 2005-4-16 12:37 AM:

我聽完覺得好恐怖>.<
好彩我醒目skip左段野, 睇下你地既反應先即.....
咁我唔睇喇
Originally posted by crap at 2005-4-15 10:44 PM:

好彩我醒目skip左段野, 睇下你地既反應先即.....
咁我唔睇喇
唔係呀~~~
我yesterday夜晚聽先覺得恐怖~~~
睇冇咁恐怖o架~~~
睇睇啦^^"
Originally posted by sfxc0000 at 2005-4-16 12:47 AM:

唔係呀~~~
我yesterday夜晚聽先覺得恐怖~~~
睇冇咁恐怖o架~~~
睇睇啦^^"
咪洗旨意tum我落搭
Originally posted by crap at 2005-4-15 10:49 PM:

咪洗旨意tum我落搭
=.= .......
咁講我o架
Originally posted by sfxc0000 at 2005-4-16 12:50 AM:

=.= .......
咁講我o架
wahahhahaaa
乖豬, 呵番~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 【亞蔓蕊公主的詛咒】(information from 架勢堂)[樂+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。