<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » [轉貼] 生活的價值 [C+][nep+]
返回列表 回復 發帖

[轉貼] 生活的價值 [C+][nep+]

有一個乞丐,他的整個右手臂斷了,樣子挺可憐,誰見了都會施捨。
    有一天,他來到一個農戶人家行乞,女主人叫他先將門前的一堆磚搬到院子後。
    乞丐生氣地對女主人說:「你明明看到我只有一隻手,卻讓我搬磚頭,這不是存心捉弄人嗎?」
    沒想到女主人自己蹲下來,故意用一隻手搬起磚頭,來回走了一趟,然後對乞丐說:「我一隻手能搬,你一隻手為甚麼就不能搬?」
    乞丐無言以對,硬著頭皮用他那一隻手慢慢搬,整整不好聽ㄉ字了兩個小時才搬完,累得滿頭大汗。
    農婦遞給他一條白毛巾,乞丐擦完臉和脖子後,白毛巾變成黑毛巾。
    農婦又給他二十元錢,乞丐接過錢連聲道謝。
    農婦說:「你不用謝我,這是你用自己的汗水換來的工錢。」
    乞丐說:「我永遠不會忘記你,請你把這條毛巾留給我作紀念。」
    過了若干年後,這位乞丐穿著一身筆挺的西裝再次來到這家農戶,見到年邁的女主人動情地說:「我從前是乞丐,現在是一家公司的董事長,是你幫助我找回失去的尊嚴,重建生活的信心,如果沒有你,我也許還在四處流浪。」
    農婦說:「這造你自己不好聽ㄉ字出來的。」
    獨臂董事長提出送一幢樓給農婦,農婦碗言謝絕。
    董事長對此不解,農婦笑著說:「因為我全家人都有一雙手。」
   人要活得有尊嚴,尊重自己、尊嚴我們認識的人,還要尊重我們不認識的人。
    從自己的職業中領略出趣味,生活才有價值。
    做自己喜歡的事,雖則賺錢不多,但比起很多有錢卻心靈失落人,更值得敬佩

[ Last edited by neptune1122 on 2005-4-27 at 08:39 PM ]
srfqt1兄, 感謝你的文章, 很有意思
唯獨是"做自己喜歡的事,雖則賺錢不多,但比起很多有錢卻心靈失落人,更值得敬佩"這一句小弟覺得不一定是定律, 不少人日夜埋頭苦幹努力賺錢, 心靈好像失落了, 靈魂也好像沒有存在的價值, 但他們只希望家人能得到安穩的生活, 供養父母, 在小弟的心目中, 這種人也值得敬佩

請恕小弟多事, 小弟知道srfqt1兄乃孝子一名, 很愛父母, 但同時沒上學/ 沒做工, 請恕小弟直言, 為人父母者, 最開心莫過於見到自己子女成才, 不用自己擔心, 所以要孝順父母, 不一定要整天陪伴他們, 讓他們放心才是最好的孝順方法

再一次為多管閒事面道歉, 15分是你應得的, 且多謝你的支持
Originally posted by crap at 2005-4-27 01:13 AM:
唯獨是"做自己喜歡的事,雖則賺錢不多,但比起很多有錢卻心靈失落人,更值得敬佩"這一句小弟覺得不一定是定律, 不少人日夜埋頭苦幹努力賺錢, 心靈好像失落了, 靈魂也好像沒有存在的價值, 但他們只希望家人能得到安穩的生活, 供養父母, 在小弟的心目中, 這種人也值得敬佩

請恕小弟多事, 小弟知道srfqt1兄乃孝子一名, 很愛父母, 但同時沒上學/ 沒做工, 請恕小弟直言, 為人父母者, 最開心莫過於見到自己子女成才, 不用自己擔心, 所以要孝順父母, 不一定要整天陪伴他們, 讓他們放心才是最好的孝順方法
其實成篇文都係轉貼架,個三句bold咗係我同意的野
有錢卻心靈失落的人應該係指果d只是為錢而搵錢的人,漫無止境去搵錢的人
如果為咗家人能得到安穩的生活, 供養父母而日夜埋頭苦幹努力賺錢
佢地心靈應該唔失落,因為當佢見到家人有安穩的生活,佢應該已經好開心
心靈上係充實的,因為佢已經做咗佢喜歡做的事
就係照顧自己的家人

重有我係要返學架,最近放假等考試喳,希望唔好畢業=失業啦
我話自己應該係全職隱蔽青年,因為而家返學就等放學
所以返唔返學都冇意思,只求畢業後有工做
我只不過心靈上係一個隱蔽青年,鍾意將自己的內心世界收收埋埋
等我快d 改咗去免得其他人擔心先
真對不起要你替我擔心

[ Last edited by srfqt1 on 2005-4-27 at 04:34 PM ]
Originally posted by srfqt1 at 2005-4-27 06:12 PM:

其實成篇文都係轉貼架,個三句bold咗係我同意的野
有錢卻心靈失落的人應該係指果d只是為錢而搵錢的人,漫無止境去搵錢的人
如果為咗家人能得到安穩的生活, 供養父母而日夜埋頭苦幹努力賺錢
佢地心靈應該唔失落,因為當佢見到家人有安穩的生活,佢應該已經好開心
心靈上係充實的,因為佢已經做咗佢喜歡做的事
就係照顧自己的家人

重有我係要返學架,最近放假等考試喳,希望唔好畢業=失業啦
我只不過心靈上係一個隱蔽青年,鍾意將自己的內心世界收收埋埋
等我快d 改咗去免得其他人擔心先
真對不起要你替我擔心
有道理

哈哈, 原來擺左烏龍....
sr兄 (不介意我咁叫吧??^^",或提供另一可發音名字) 在等會考嗎?
要用心溫書呀...好似我呢d攞完10分先識驚就太遲嫁喇
其實即使考得唔好都仲有大把出路嫁, 唔洗咁悲觀嫁
響呢度唔同你講咁多喇, 有時間今晚入板友互助區吹下水啦,
大家好鬼樂意幫人嫁, 即使唔洗我地幫, 入黎傾下個人都會輕鬆d嫁
入面有幾個朋友仔要考會考, 一個又係自稱隱閉青年既死仔
你地可能可以互相鼓勵下呢, 果度係26FUN最溫暖既地域黎嫁
希望今晚見到你啦

後加...
好高興見到你mid走左個隱閉青年標貼

[ Last edited by crap on 2005-4-27 at 06:38 PM ]
Originally posted by crap at 2005-4-27 04:37 PM:

有道理

哈哈, 原來擺左烏龍 ...
其實我係香港人眼中睇唔起果d U
讀緊FINAL YEAR,而家等EXAM
然後失業
因為每個人都掛住搵工,所以返學就等放學OR直頭走堂
不過我走堂率好低架,因為我俾咗學費架好貴呀
Originally posted by srfqt1 at 2005-4-27 07:07 PM:

其實我係香港人眼中睇唔起果d U
...
既然入到u, 咁更加唔應該灰心啦, 有d入到好u既人
一樣係死讀書, 除非佢地做研究, 唔係出黎商業社會做野, 3 日已經俾人玩死
你畢到業, 出力d搵工, 唔好太介意人工低, 捱一排就會入佳境嫁喇, 樂觀d啦

我都成日走堂嫁
我有時覺得俾人呃左2個鐘咁, 聽佢up番d書d野出黎, 我寧願自己溫下好過.....
而家d人番工咪又為左買名牌........好無謂.....
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » [轉貼] 生活的價值 [C+][nep+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。