<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 從徐步高事件看人性醜惡
返回列表 回復 發帖

從徐步高事件看人性醜惡

當一個人被大眾定性為"壞人",就會有一班人拿出證據來
證明他是怎麼壞、如何壞,徐步高事件就是一個例子

事件發生後,一大堆報紙寫"警魔"、"最高調殺人犯"
甚至將他寫成好交異性......
(好交異性本無問題,報紙刻意突出,明顯立心不良)
像非證明他百分百人格破產、絕無人性不可
但,人有百分百負面的嗎?金庸也說過沒百分百的好人、壞人

成為"壞人"後,人們都會趕著從各方面、各管道去證明
但,"壞人"的另一面呢?好爸爸、好丈夫、好兒子......
也應一概抹殺嗎?

一沈百踩真的是人的天性,看看被罵了幾十年的"希魔"
電影中表露"希魔"人性一面,就被扣"納粹主義復辟"的帽子
甚至拿出他妹兒時日記,要證明他小時己有魔性云云......
這就是所謂的多角度觀察、多角度思考??

人們想:一起亂罵、緋旁"壞人",沒人追究的,再盡情些吧!~
人性醜惡,盡見於此.........
183cm、70kg
膚色偏黑、戴眼鏡
熱愛朝鮮及台灣文化
一沉百踩,人類最鍾意咁做。因為咁做法最穩陣,唔怕殺錯人嘛! 人人都踩既,咁我加埋入去踩多腳都唔怕啦,仲可以表示我有say有主見有立場添~~踩錯又都唔怕既,因為有咁多人陪,錯咪一齊錯囉! 我既錯會變得唔顯眼,咁就唔駛揹鑊啦~~

而且企係人多個邊就最有安全感同被認同感架啦! 人想要既無非係呢兩種感覺!

亦證明一般人既思維能力係好簡單,容易俾大多數人支持的角度所影響,變成以偏概全,將一個公敵視為萬惡的、一點人性也沒有。他們會避開和真理辯論,因為一辯就會踢爆他們單憑簡單思維就去判定別人好壞的這個漏弊!

上述講得正經了點,唔係好合呢版既氣氛,sorry~~

[ Last edited by gundamman678 on 2006-3-26 at 12:14 PM ]
軍階: 中尉
座機: RGM-79 SP II
開始準備聯邦軍官升級試! 向大尉軍階目標努力!!
Originally posted by gundamman678 at 2006-3-26 12:12 PM:
一沉百踩,人類最鍾意咁做。因為咁做...
哈, 港男俱樂部嘛, 都有其正經既一面既~~~ 港男唔係淨係得咸咸濕濕咁樣架嘛, 咁先百花齊放, 我諗亦都係呢版同以前III 版既分別

自從呢件事發生後, 連續很多天, d 報紙頭版都係關於佢, 電台, 電視台都有講及關於他的事
雖然呢件事真係幾震撼, 也幾令人感到疑惑, 但傳媒既報導, 好似太濫了, 就像昨晚, 我也偶然看到亞視重播徐步高參加百萬富翁那段片段, 某程度上, 我覺得是幾無聊的, 但亞視卻好似做到我神色凝重咁, 好似好大件事, 係驚人發現咁
我有點認同阿甘生所說喇... 佢地唔係係度分析點解一個警察會走上一條咁既不歸路, 而係不斷話佢之前已經係點點點, 所以依家咪咁lor... 已戴上一個有色眼鏡去看... 雖然那三名被殺的人真的很無辜, 那徐步高所幹的事真的不為世人所容, 但作為傳媒, 在報導新聞之時也應該中立客觀一點
見高拜見低踩係人類一大特色!

至於這事件疑點重重,我無法評論亦不想去評論!

同意人性醜惡,但凡事亦有正反兩面,我,相信人類有真,善,美的一面!
無辦法, 其實死因庭都未開..好多報導其實都係經非正統既資料去做...而將徐步高描繪成為變態佬係最輕易,最題材豐富既事情. 各大報紙既記者個個都好似探員, 心理學家, 從多角度去"分析" 成件案件...為左"[做?]新聞"價值而犧牲左佢地既道德價值.

[ Last edited by brightman on 2006-3-26 at 03:53 PM ]
一剎那的幸福足以回味一生

Originally posted by Little Boy at 2006-3-26 12:32 PM:

哈, 港男俱樂部嘛, 都有其正經既...
個個港男兄弟d言論都好有道理. 可以反映到我地既質素
一剎那的幸福足以回味一生

Originally posted by Little Boy at 2006-3-26 12:32 PM:

哈, 港男俱樂部嘛, 都有其正經既...
咸咸濕濕咁樣................

我第一個認架!
Originally posted by Little Boy at 2006-3-26 12:32:
哈, 港男俱樂部嘛, 都有其正經既一面既~~~ 港男唔係淨係得咸咸濕濕咁樣架嘛, 咁先百花齊放, 我諗亦都係呢版同以前III 版既分別
Originally posted by brightman at 2006-3-26 15:59:
個個港男兄弟d言論都好有道理. 可以反映到我地既質素
good point~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 從徐步高事件看人性醜惡

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。