<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 食譜 清酒煮蜆
返回列表 回復 發帖

食譜 清酒煮蜆

鍾意食蜆既朋友,不妨試下,唔係好難整

材料:

大蜆
清酒 (百X等超市有賣)
木魚花
大蒜

胡椒粉

做法:

1.大蜆要以鹽水浸,等佢吐沙;大蒜要切絲;木魚花用熱水浸透
2.燒熱鍋落少許油,落蒜絲爆香,加少許胡椒粉
3.清酒湯 - 加進木魚水,少許鹽,略加清酒,煮滾後落蜆,轉猛火,放蓋
4.清酒湯再滾時,打開蓋,除去未打開的蜆,連湯上碟,完成

以上係我既心得,歡迎提問

[ Last edited by littlepig on 2006-7-27 at 12:00 AM ]
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
多謝分享~
RX-8
11 / 9 / 3 / 1 / 2 / 3 / 5 / 5
大蜆
..
what means 大??
儲埋呢到D食譜都夠出書
anyway多謝提供
怕D蜆會嘔沙
Originally posted by leo86 at 2006-7-26 10:54 PM:
儲埋呢到D食譜都夠出書
anyway多謝提供
版主出書,然後賺$,然後大圍加分
好似系日本食谱
要看片,就要回帖,你們的回覆就,是我上傳的動力!!!
Originally posted by r0211272 at 2006-7-26 10:53 PM:
大蜆
..
what means 大??
一般係街市見到果d.....如撈起時會噴水代表生猛

通常我買一斤左右,$14-16左右,二人世界有餘

[ Last edited by littlepig on 2006-7-26 at 11:07 PM ]
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
Originally posted by hold_find at  22:55:
怕D蜆會嘔沙
要浸过夜先至吃得架
要看片,就要回帖,你們的回覆就,是我上傳的動力!!!
Originally posted by tangjohntang at 2006-7-26 11:03 PM:
好似系日本食谱
清酒本身係日本既產品

日本人愛吃海鮮,呢方面所以好有心得,清酒係海鮮食材中好有用,係吃海產時可以除去腥味
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 食譜 清酒煮蜆

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。