<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 鍾意食雞蛋仔定夾餅多d ?
返回列表 回復 發帖

鍾意食雞蛋仔定夾餅多d ?

.
.
雞蛋仔同夾餅係香港經典美食之一, 唔知大家鍾食邊樣多d呢?

我自己就鍾意食夾餅多d, 因為沙糖, 煉奶再加花生醬實在太完美。

不過我覺得近年香港能買到好吃的雞蛋仔的機會越來越少, 街邊鋪頭買到既雞蛋仔只係得個硬殼 , 不過都不得不概歎果d老闆偷空減料技術既高超

反而要食到最正既雞蛋仔, 就要幫襯街邊既小販, 雖然無咁衛生, 但係起碼唔洗食硬殼果。

不過全港最正既雞蛋仔, 大家可能唔知, 其實竟然可以 o係海洋公園買到。 地點就係海洋公園既熊貓館出面果間小食店。 你咬開d雞蛋仔真係完全實心, 一d空隙都無, 裏面d蛋黃滿到可以ji 出黎

不過值得一提既係一底要成16蚊, 不過真係物有所有值, 我一個19歲既男仔食完之後機乎唔洗食其他野。

唔知各位仲有無雞蛋仔既心得想分享下呢?

[ Last edited by queenly on 2006-7-23 at 07:03 PM ]
未食過夾餅
Originally posted by 76 at 2006-7-23 07:02 PM:
未食過夾餅
香港人未食過夾餅
夾餅太飽喇
Originally posted by 王晶 at 2006-7-23 07:06 PM:
夾餅太飽喇
如果係正宗雞蛋仔, 實心果隻, 就一定係雞蛋仔飽d, 你地一定係食硬殼果食得多
Originally posted by queenly at 2006-7-23 07:08 PM:

如果係正宗雞蛋仔, 實心果隻, 就一定係雞蛋仔飽d, 你地一定係食硬殼果食得多
唔係呀 食開雞蛋仔 裡面都係軟棉棉 唔會太飽 太安樓5蚊一底

但係夾餅唔同 成塊都咁厚 食一塊就飽
我食樓下個阿伯果d~4蚊半底~8蚊一底~
多數食夾餅~唔會比同學搶>v<
Originally posted by 王晶 at 2006-7-23 07:13 PM:

唔係呀 食開雞蛋仔 裡面都係軟棉棉 唔會太飽 太安樓5蚊一底

禁平...

我見親都真係要$10/$8

雞蛋仔會好味d...
Originally posted by makin at 2006-7-23 07:21 PM:
我食樓下個阿伯果d~4蚊半底~8蚊一底~
多數食夾餅~唔會比同學搶>v<
Originally posted by 王晶 at 2006-7-23 07:13 PM:

夾餅好難偷空減料, 不過有d老闆就會落少d醬補番數
Originally posted by tomken at 2006-7-23 07:24 PM:

禁平...

我見親都真係要$10/$8雞蛋仔會好味d...
海洋公園16蚊

[ Last edited by queenly on 2006-7-23 at 07:28 PM ]

太安樓再耐d係4蚊XDDD
不過而家5蚊都平過出面~
好普通的曼聯迷~_~

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 鍾意食雞蛋仔定夾餅多d ?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。