<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 點解食西瓜時有人會落鹽食??
返回列表 回復 發帖
Originally posted by playbr2 at 2006-7-28 05:28 PM:

我做過二次實驗  (一次 BIO一次 PHY )

甜d同舌頭尖的甜味味蕾,及凍接收細胞組合,而成的多元化味覺強化有關
食西瓜做實驗
Originally posted by playbr2 at 2006-7-28 09:31 AM:

所以咪話E家D民間科学变左正統...
好勁...
你咁都知
Originally posted by playbr2 at 2006-7-28 02:15 AM:

因為E個世界D野有好多非正統的...
Originally posted by playbr2 at 2006-7-28 09:31 AM:

所以咪話E家D民間科学变左正統...
brother, 因住比人話你離題呀
加了鹽之後不就鹹鹹的
那西瓜的甜味不就被蓋過了嗎
Originally posted by oswalt at 2006-7-28 05:31 PM:
加了鹽之後不就鹹鹹的
那西瓜的甜味不就被蓋過了嗎
你唔好加咁多
I will add salt to fresh pineapple, and remove it when u eat, sweeter
Originally posted by queenly at 2006-7-28 05:30 PM:

brother, 因住比人話你離題呀
POST題目係  ----點解食西瓜時有人會落鹽食??

佢問我點解,我當然要將正確的答案話比佢知
Originally posted by playbr2 at 2006-7-28 05:28 PM:

我做過二次實驗  (一次 BIO一次 PHY )

甜d同舌頭尖的甜味味蕾,及凍接收細胞組合,而成的多元化味覺強化有關
原來我誤會左,我以為你話因為加鹽令西瓜凍d所以感覺甜左,但係睇完呢兩段資料,
http://news.readmetro.com.hk/pda ... b37eef1fbae4f1.html
http://sbc.hkcampus.net/~sbc-is/senses.htm#舌頭愈熱愈覺甜
,發覺原來理解錯晒,西瓜加左鹽唔會令西瓜甜d,但係就會令個西瓜凍d
個西瓜凍左,理論上,應該係無咁甜先o岩!但食ge時候,口腔的溫度會令凍西瓜溫度回升,舌尖上的T什麼什麼味蕾蛋白質自然會將甜的信息轉到大腦!這個溫度回升的個程,才是令西瓜變甜的原因。

你o岩,唔係因為O咩咩
Originally posted by wind69 at 2006-8-3 03:11 AM:

原來我誤會左,我以為你話因為...
其實可以再簡單D,(ED只係中4/5既 bio 野)

舌頭前端係感應甜味既味蕾 同 感應冷凍感覺既細胞 ,密集的地區

所以食又凍又甜既西瓜時,舌頭前端既感覺會刺激D,勁D,強烈D,

由於交錯感覺效應 ,所以增加左甜味既感覺,所以覺得甜D

我f.5 同 f.7  bio =A ,所以死都記得好清楚

加上 U 主修心理同哲學双學士 ,所以ED得意野成日玩,成日研究

多謝你亦配服你 不斷努力尋找真相既能耐

你求真既精神一定可以令你將來成為學者

不如你去YAHOO 答左個問題ㄚ,個問題有20分架

你可以先重組下D答案,POST係E到 , 我再同你修修答案,就可以去YAHOO 攞分啦
唔好卦!俾係生路行下好wor!我讀書時理科成績大約徘徊係0分到35分左右,又出名懶,而且我求ge係答案,並唔係結論,呢個問題!理科問題都係留番俾理性ge人答會比較好.....

ps 睇黎已經離晒題啦,所以唔駛覆lu!過兩日我去睇下你點答啦
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 點解食西瓜時有人會落鹽食??

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。