<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 十種超級食物
返回列表 回復 發帖
Originally posted by cheshing_hk at 2006-7-29 09:22 PM:
紅酒都有益???
好似可以防心臟病
第五名--燕窩

>>>鬼佬都認為燕窩有益?!
Originally posted by benson00 at 2006-7-30 04:36 AM:
第五名--燕窩

>>>鬼佬都認為燕窩有益?!
應該係燕麥呀
咁呢個研究係全球性ga ma~
有中國ge食物都唔出奇~

紅酒係有益ga,只要唔好過量
如能keep住一日一杯仔,在10~20cc
能夠減低患心臟病的機會
因為裡面有種物質叫flavonoid
唔知大家有無睇可可豆可以防心臟病哥個topic
因為可可豆都含有呢d物質
但由於可可豆製成朱古力後會加左糖,無咁健康,所以無入到十大
Originally posted by sakura310 at 2006-7-30 08:59 AM:
咁呢個研究係全球性ga ma~
有中國ge...
點解冇養命酒?
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
豆係咩豆呢?
豆角果D算唔算?
Originally posted by oddo at 2006-7-31 11:11 AM:
豆係咩豆呢?
豆角果D算唔算?
我應該講清楚d
係豆類

因為豆類含有大量的氮化合物
是組成蛋白質的重要元素
當然仲有好多野都需要氮去合成
所以記住食多d豆啦
Originally posted by cheshing_hk at 2006-7-29 21:22:
紅酒都有益???
紅酒內的單寧酸,
經一些醫學報告証實對人的某幾方面疾病有預防作用

1. 心肌梗塞:每日適度飲用葡萄酒,可減少25%-45% 發病機率。
2. 腦血管疾病如,中風:有很多證據顯示。每日適度飲用葡萄酒,可降低此類疾病,雖然功效並不像降低心肌梗塞的發病機率般顯著。但相反的,若每日飲用超過5杯以上的葡萄酒,則可能導致腦出血的危機。
3. 痴呆症:老年每日飲用大約1/4公升的葡萄酒,其精神與智力方面的反應,會比不沾或酗酒的老年人為佳。
4. 骨質疏鬆及風濕性關節炎:加州大學兩位博土(Drs. Hol Brook & Barrett Connor)針對年齡超過18歲的450人進行一項研究,發現適度飲用葡萄迺的人,其骨質密度比滴酒不沾的人高;而另一項由美國醫生Dr. Linda Voigt針對一群18至64歲的女性所作的研究中則發現,每日飲用2杯以上的葡萄酒,可降低50%患風濕性關節炎的機率。
5. 糖尿病:在英國一份由Dr. lvan Perry 針對7735位40-59歲的男性所做的研究中發現,每目飲用2-6杯的葡萄酒的人,罹患輕微糖尿病的機率最低。
6. 抗癌:美國國家癌症研究所主任趙宛濱指出,葡萄皮中有一種特殊成分,有助於減少環境致癌物質在人體內的活性,進一步發揮防癌效果;這種防癌成分從新鮮的葡萄或紅葡萄酒中都可以攝取得到。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 十種超級食物

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。