<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 其實有好多好多人係禮拜五係入左市的...
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 笨小孩 at 2007-7-30 11:38 PM:

天工唔會跟大市走架波

同埋...
下?!
俾你咁講一講, 我依家好擔心添.....
因為我見佢係行業龍頭,
希望佢好似"鉻陽" & "中國傳動"咁....
第一日見佢上市之後無乜郁動過, 都有少少擔心.......
但係見我個fr都有入貨, 咁咪試下追下囉..........
我上網見好多人都高追左.....
我都唔算太高黎追 ($11.24 & $11.28)
其實諗住$12.5就走架啦....

其實點樣去分柝呢隻唔係跟大市走呢?
對我呢d新手黎講, 點先叫岩玩呢?
請指教!!!
Originally posted by 極樂 at 2007-7-31 12:01 AM:
下?!
俾你咁講一講, 我依家好擔心添.....
因為我見佢係行業龍頭,
希望佢好似"鉻陽" & "中國傳動"咁....
第一日見佢上市之後無乜郁動過, 都有少少擔心.......
但係見我個fr都有入貨, 咁咪試下追下囉..........
我上網見好多人都高追左.....
我都唔算太高黎追 ($11.24 & $11.28)
其實諗住$12.5就走架啦....

其實點樣去分柝呢隻唔係跟大市走呢?
對我呢d新手黎講, 點先叫岩玩呢?
請指教!!!
首先我冇乜研究呢隻股,連抽都冇抽,所講未必可以作準,首日升過90%已跌眼鏡

天工第一日已升90%,短線現超買,散戶收白表後急於獲利短線股價受壓,

天工唔可以同"鉻陽" & "中國傳動"比較,行業性質完全唔同

唔係恆指成份股、國企股全部都有權唔跟大市走架!好似隻復星都可以逆市上升啦!

經驗話俾我聽,新手千奇唔好買市值低於100億既股仔,老手都炒到怕!

呢個係我"賴"過好多次之後,最近先得出黎既結論

市升佢唔升,市跌佢跌得仲甘,果種感覺好難受架,簡直想死

最後本人好憎工業股,曾經"賴"過野幾乎血本無歸,所抽都唔敢抽

天工好似係工業股,若有錯煩指正。

[ Last edited by 笨小孩 on 2007-7-31 at 12:42 AM ]

時日太快 無知的小孩 一晚長大
有些愛 身邊擦過 無奈眼光未放大
才明白 能活於一分一秒 當下仍愉快
咬緊拳頭 不怕捱
青蔥歲月會跑得很快
Originally posted by 笨小孩 at 2007-7-31 12:39 AM:

首先我冇乜研究呢隻股,連抽...
市值低於100億既股仔 <--呢d資料可以係邊到搵到?

仲有......我都唔知佢點樣將d股票分類.....
只係知道 "從事產銷高速鋼、高速鋼切削工具及模具鋼的業務"~~
咁算唔算工業股丫?

呢d奶粉錢真係唔易賺...
Originally posted by 極樂 at 2007-7-31 12:55 AM:

市值低於100億既股仔 <--呢d資...

http://www.aastocks.com/chi/stockquote/default.asp?symbol=0826

如果你果d係奶粉錢,咁你個BB就…

時日太快 無知的小孩 一晚長大
有些愛 身邊擦過 無奈眼光未放大
才明白 能活於一分一秒 當下仍愉快
咬緊拳頭 不怕捱
青蔥歲月會跑得很快
Originally posted by 笨小孩 at 2007-7-30 09:19 AM:

你唔好搶高個價,今日要見8蚊
身在外地,今日先番,想搶都搶唔到

都係果句,咁既時候,小注無妨
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
Originally posted by 笨小孩 at 2007-7-31 12:39 AM:

首先我冇乜研究呢隻股,連抽...
所以我甚少抽新股,我抽親都揀d有食力既先抽
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
Originally posted by 極樂 at 2007-7-30 12:53 AM:
我咪係其中一個入左市既人囉.....
諗...
我想問下極樂姐, 最後有冇買建行or交行?

早兩日離港前我烏鴉口話最多小注買好了,因為說8月份還會繼續調整,跌到8.3水平先好買,點知話咁快今日就黎料,交行曾跌穿8.3,唔知你有冇買入呢?

因為驚你用晒d奶粉黎買,所以特別擔心。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 其實有好多好多人係禮拜五係入左市的...

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。