<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » [5/6音樂加分題]黎明新碟物超所值???
返回列表 回復 發帖

[5/6音樂加分題]黎明新碟物超所值???

黎明剛剛推出新碟
唱片公司方面透露,Leon這張唱碟雖然不是大碟,但卻絕對是物超所值。唱片公司謂Leon新碟的製作班底十分震撼,除了有和Leon合作無間的雷頌德外,還有陳輝陽及伍樂城,而「樂壇大哥」李宗盛則任《長情》的概念總監.

當年一套(TVB)電視劇[人在邊緣]令黎明一炮而紅.
而當年他的第一隻碟亦名振一時.

您覺得今時今日的黎明是否己經沒有進步?
呢隻碟是否真的物超所值?
碟內邊首歌會吸引您買這碟?
還是根本對黎明已沒有興趣?

以下可試聽黎明這張新專輯
【新碟試聽】黎明 全新EP[長情]
【新碟試聽】長情*黎明全新大碟*

積極回覆主題之會員, 每人可加分, 視回覆質素而定
(積極回覆之定義: 字數起碼超過30 及 有意義同時貼題之回覆)

[ Last edited by DrChik on 2005-6-22 at 10:42 AM ]
First i want to say the link of 【新碟試聽】長情*黎明全新大碟*
is die already...

您覺得今時今日的黎明是否己經沒有進步?
dunno, he just say back the style like old song
these few year don't really have a song can represent him
Remember 2003 SARS concert he don't have a good song to sing,
that's made him very angry

呢隻碟是否真的物超所值?

2 MV + 4 new songs....
but the cover is just the 3G Tv ,
it show that he or the company don't really care this EP

碟內邊首歌會吸引您買這碟?
長情....only know one

還是根本對黎明已沒有興趣?

agree ....
"感覺非常好"

Target : 1000 fun !
心水排行榜

1.丁香花~intro的音樂充滿小調味道,再加上曲/詞/唱 的配合,給人好寫意的感覺,尾段Leon加上側田的和唱是我特別喜愛的原因.

2.長情~歌曲配合廣告的感染力始終較餘下三首優勝,所以排第二.

3.心頭高~伍樂城的曲和Leon的唱都冇問題,Leon的高音很正,但林夕的詞是多首詞中較差的一首,趺至第三位.

4.Everything must go~開頭的音樂似一言為定那般激昂,整體來說都不錯,但個人比較喜歡心頭高.

5.大城小事~Leon的唱法好淡然,聽時都好感觸,但始終有女版在先,略遜一籌.
Originally posted by zz1988 at 2005-6-4 22:55:
First i want to say the link of 【...
你有冇試真d呀???

[ Last edited by DrChik on 2005-6-5 at 12:17 AM ]
No, this is not worth the money.
I have give up with Leon a few years ago and don't even bother to listen to his new CD.

Why? I think he does not like singing as much as acting. I'll give him credit that he's a good actor,but his singing and the style of his song has not change since mid 90s.  It's been many years since I found any  suprise from his CD... he has build up his "C lei" fans and he's happy with that.  If he stop trying, why should I waste my time...
真真假假,花色香皆看化    【大學選科搵工Hotline】
一隻 EP 入面用上四位監製,每隻歌都由唔同嘅人作曲,都算係誠意嘅表現。隻碟俾人嘅感覺好新鮮,首首歌都有一定嘅水準,而且風格都唔一樣,啲歌都算有一定難度,亦證明咗 Leon 正在不斷嘗試唔同嘅作風。

如果有仔細咁聽 Leon 呢幾年嘅碟,大概會發現佢啲唱腔正响度不斷咁改變,唱歌技巧亦都有所提升,不過雷頌德同伍樂城嘅進步亦係有目共睹,好高興見到佢哋响音樂上面嘅努力﹙所有响音樂上面努力嘅人我都好欣賞﹚。

--- 响香港並唔普遍,有得睇又有得聽,相信會係未來嘅發展主流。至於呢隻碟,的確是值得推薦嘅誠意之作!
Originally posted by DrChik at 2005-6-4 11:24 PM:

你有冇試真d呀???

[ Last edited by DrChik on 2005-6-5 at 12:17 AM ]
now ok, someone fix already
"感覺非常好"

Target : 1000 fun !
Originally posted by zz1988 at 2005-6-5 20:09:

now ok, someone fix already
no someone fix

只是大多人在同一時間DL
所以DL唔到
(果個網寫住既)
如果下次DL唔到
轉頭再試應該冇問題
我買了... 發覺一般...

歌: 有"長情"... 真係好好聽... 又有MV...

但係我本人覺得包裝及相一定唔合格... 得張所謂歌詞仔... 同埋hardsell 廣告景... 我買 $ 65 就唔係咁值啦... $50 蚊就差唔多.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » [5/6音樂加分題]黎明新碟物超所值???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。