<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 閒情逸誌 » [討論] 住過/去過最正既酒店係邊間?
返回列表 回復 發帖

[旅遊區] [討論] 住過/去過最正既酒店係邊間?

先恭喜威仔成立左新版
捧下場先~

小弟去旅行查實唔太著重shopping, 反而鍾意響酒店入面走黎走去, 四維行, 同好鍾意聞酒店d味(算唔算變態?)

不如大家分享下
1) 住過/去過最正既酒店係邊度既邊一間
2) 有咩咁正? 靚? 設施好? 舒服? d早餐好食?
3) 最想去住下既酒店又係邊間呢?

仲有個問題想問下威仔, 全世界最多星既酒店係咪6星? 中東係咪有間7星?
以你所知最好既3間酒店係邊幾間? 可唔可以介紹下

同埋有邊個國家既酒店平均最正?
好多謝蟹兄支持,將來有咩問題到時請多多幫忙!
1,2/係幾年前我住過一間係布吉既酒店,叫Banyantree Phuket 當時係6個朋友一切住,因為太貴同我地真係想試下真係有幾正,原來錢真係好緊要,間酒店係我暫時住過最靚一間,唔止靚,有自已既獨立泳池,佢既設計又特別!你可以睇睇以下網址!
http://www.banyantree.phuket.com/index.htm
3/你話最想住係邊間呀,馬爾代夫SonevaGili酒店真係好正假!

其實世界上評星最高都係五星,如果話六星或七星都係自已話ge,不過只係話俾人聽佢俾五星更好!你講果間係唔係呢一間呢!
世界唯一的七星級酒店--泊瓷
http://elearning.ksut.edu.tw/knowledge/Burj.htm

唔止三間咁少
【旅遊特區】全球最浪漫十大酒店
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=55358&sid=caStJx

我個人認為泰國(當然唔單止曼谷啦)最平同最平均!其他地方會比較參差!
唔好意思,等我推返上去先!
我住過好少咋
不過我住酒店最緊要是清潔,其他都唔係問題,
我住過澳門的新世紀都OK,間屋都幾大,個泳池都唔錯

[ Last edited by stone86 on 2005-6-16 at 12:36 PM ]
Originally posted by crap at 2005-6-14 01:17 AM:
先恭喜...
不如大家分享下
1) 住過/去過最正既酒店係邊度既邊一間
以前因為出差, 所以住過好多酒店 (其中最大最貴又比較好...)
a. 美國西雅圖 - WesXXX 酒店 (好似 Bill Gate, 演講時地震嗰間)
b. 台灣台北市 - 君x酒店 (hyaXX)   

兩間好似都要大約(~2000HKD一晚 )

其他住過 德國, 瑞典, 美國, 巴西 的 apartment 小酒店, 星馬的酒店, 中國湖北, 上海, 雲南, 廣東省附近的不同星級酒店 (其中一個好似山莊酒店都好靚, 不過要開會冇幾會出外)  
除了中國的星級酒店, apartment 酒店都比不上前面講的兩間.

2) 有咩咁正? 靚? 設施好? 舒服? d早餐好食?
WesXXX 酒店就地方夠大(開展覽會), 張牀好大+舒服, 食品有人安排, 所以一般. 最正是甜品 fruit "噠".
君x酒店 (hyaXX) 就房靚, 一房一廳. 每天有生果送 (蕉+apple+奇異果). 周圍去方便 (市中心, 行都可以). 西餐廳幾好味, 我試過一個~500HKD一人的set dinnar (有鵝肝醬, 好正不過好貴.)

其實如果講服務per錢, 中國有好多4星以人, 尤其五星都好正.

3) 最想去住下既酒店又係邊間呢?
冇啦, 金窩, 銀窩, 不及自己狗窩. 幾好酒店都會有不滿.
美國酒店乾+冷, 歐洲就熱+乾 (好多歐洲酒店冇冷氣只有風扇, 因好日唔見太陽)
一定要選就中國的五星酒店(服務好+相對平), 或者香港尖沙咀某大酒店(未試過在香港住酒店)
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
一定系杜拜的七星級帆船酒店(阿拉伯塔),又大又豪華設施又正,間間房都是複式的,連廁所板都零舍高貴,以為入左皇宮,住到唔捨得走.

[ Last edited by 清揚 on 2005-7-1 at 10:24 PM ]
成名於2005-3-26的EF前
'性版討論區"
現活躍於[真‧頑童俱樂部]
Originally posted by 清揚 at 2005-7-1 10:22 PM:
一定系杜拜的七星級帆船酒店(阿拉伯塔...
呢間酒店係叫泊瓷酒店
Originally posted by william303 at 2005-7-1 23:54:

呢間酒店係叫泊瓷酒店
阿拉伯塔系呢間酒店在當地的綽号,正名的確系叫泊瓷酒店.
成名於2005-3-26的EF前
'性版討論區"
現活躍於[真‧頑童俱樂部]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 閒情逸誌 » [討論] 住過/去過最正既酒店係邊間?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。