<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » [轉貼][管理寓言]溫莎公爵 喝洗手水解尷尬[C+]
返回列表 回復 發帖

[轉貼][管理寓言]溫莎公爵 喝洗手水解尷尬[C+]

溫莎公爵(在位時為愛德華八世,溫莎公爵為退位後封號)以不愛江山愛美人而著名,還有很多不為人知的小故事.有一次,英國王室為了招待一批印度當地顯貴,舉行晚宴,當時還是太子的愛德華負責主持.
宴會中,那些達官貴人觥籌交錯、言談甚歡.可是,宴會尾聲時,出了件尷尬事.侍應為每位客人端來洗手盆時,印度客人們眼見盛水銀器精巧,以為是飲用的,遂以一飲而盡!
在場的英國貴族目瞪口呆,不知如何是好,紛紛把目光投向主人家.只見溫莎公爵神態自若,一面與賓客談笑風生,另一面也端起自己面前的銀盆,將盆中的水一飲而盡!
於是乎,其他賓客也紛紛仿效,本來的尷尬與難堪的氣氛,傾刻間化解,宴會亦取得預期的效果.
公共關係的藝術,無非維護己方的利益,也照顧公眾的情感,儘量在兩者之間取得平衡.溫莎公爵的表現,展示了相當高明的公關藝術.
因為印度當時還是英國殖民地,英國正使用"以夷制夷"的手段,來籠絡一些印度土豪和領袖.如果溫莎公爵率直地告訴這些印度領袖,銀盆盛載的是洗手水,又或者是"做給他們看",那肯定會非常尷尬,令他們相當難堪,並不符合英國的最高國家利益.反而,自己也效法他們喝掉盆中的水,看起來卻只像陪客人"如鄉隨俗",不失英國人的紳士風度.

[ Last edited by crap on 2005-7-2 at 02:11 PM ]
♀我爱黑涩会♂
☆鬼鬼後援會☆
[EF]GuiGui1989811
呢件事係真既嗎 ? 理據呢?
呢件事係真既嗎 ? 理據呢?
膚淺 !
就算無發生過都係一篇教你做人既好文
你甘膚淺就體多幾篇學下野啦
Originally posted by yyy007 at 2005-7-5 01:51 PM:

膚淺 !
就算無發生過都係一篇教你做人既好文
你甘膚淺就體多幾篇學下野啦
請小心你既字眼
【icon小偷™】
Originally posted by twh1110 at 2005-7-5 02:21 PM:

請小心你既字眼
哈哈~~tt
人地去完net模玩完之後(但又唔夠人地玩)
於是咪黎好文區玩野囉
膚淺係一個毫無粗俗成份﹐愛黎形容人體野表面,無深入研究既形容詞﹐請問我應該小心D乜呢?
再者連版主都可以隨便係到講幫人買水呀﹐送人一程呀﹐買板唔知掟囉﹐我就講一個甘普通既字都俾人叫小心用字﹐算囉甘﹐我錯。。我收聲﹐以後平平安安繼續做個cd-rom算數

[ Last edited by yyy007 on 2005-7-5 at 03:34 PM ]
Originally posted by yyy007 at 2005-7-5 05:24 PM:

膚淺係一個毫無粗俗成份﹐愛黎形容人體野表面,無深入研究既形容詞﹐請問我應該小心D乜呢?
再者連版主都可以隨便係到講幫人買水呀﹐送人一程呀﹐買板唔知掟囉﹐我就講一個甘普通既字都俾人叫小心用字﹐算囉甘﹐我錯。。我收聲﹐以後平平安安繼續做個cd-rom算數
嘩! 難得阿007大駕光臨, 又用呢d咁差既point黎話人, 小弟梗要黎玩下啦

膚淺呢2個字梗係毫無粗俗成份啦, 問題係你直接攻擊會員話人膚淺丫麻
明唔明個分別?
即係無知呢2個字好平常, 但如果我話你無知就係我唔啱喇

你鍾意搵交嗌已經出曬名, 唔夠嗌之後潛水亦都出曬名
所以同做cd rom無分別, 收唔收聲亦無分別
但你唔好無啦啦走入黎又留低句咁既垃圾comment之後走左去
你要入黎玩野既你先回應左我響net模區同你講既野先
有無咩問題?
洗唔洗又出篇英文版過您?

[ Last edited by crap on 2005-7-5 at 08:20 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » [轉貼][管理寓言]溫莎公爵 喝洗手水解尷尬[C+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。