<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 新手想買數碼相機一問
返回列表 回復 發帖

新手想買數碼相機一問

我唔多知邊o的好用,因為未用過.....
希望各位大佬指點指點
話過我知邊隻牌子同埋款式好用(新款好o的)
我個預算係3XXX
最緊要就係相影出來質素高
唔該各位!!!
中型DC推介
Canon PowerShot S3 IS

感光元件像素:  620 萬像素
有效像素:  600 萬像素
感光元件大小:  1/2.5 吋
感光元件種類:  CCD
最大解像度:  2816 x 2112
動畫解像度:  640 x 480 @ 30/15 fps ; 320 x 240 @ 60/30/15 fps
動畫種類:  無間斷有聲短片
動畫音效:  支援
相當於 135 格式焦距:  36 mm 至 432 mm
變焦能力:  12X
光圈範圍:  F2.7 - F3.5
自動對焦情況:  中間點對焦
FlexiZone 浮點對焦
單次/連續對焦
對焦包圍
曝光模式:  1. 支援光圈先決
2. 支援快門先決
3. 支援手動曝光
快門速度:  1/3200 至 15 秒,不支援 B 快門
ISO 感光值:  Auto / 50 / 100 / 200 / 400/800
LCD 熒光幕:  2.0 吋 (115,000 像素) P-Si TFT LCD 熒光幕 ,視野率為 100 %
儲存媒體:  SD Card
電池種類:  4 枚 AA 電池
機身重量:  410 克
體積:  113.4 x 78 x 75.5 mm
http://www.canon.com.hk/tc/Consu ... 58&series_id=28

小型DC推介
Canon Digital IXUS 800 IS

感光元件像素:  620 萬像素
有效像素:  600 萬像素
感光元件大小:  1/2.5 吋
感光元件種類:  CCD
最大解像度:  2816 x 2112
動畫解像度:  640 x 480 @ 15/30 fps
320 x 240 @ 15/30/60 fps
動畫種類:  AVI (Motion JPEG) 無間斷有聲短片
動畫音效:  單聲道 WAV 格式
相當於 135 格式焦距:  35 mm 至 140 mm
變焦能力:  4X
光圈範圍:  F2.8 - F5.5
自動對焦情況:  TTL 人工智能 9 點對焦 / TTL 中間點對焦
曝光模式:  1. 不支援光圈先決
2. 不支援快門先決
3. 不支援手動曝光
快門速度:  1/1600 至 15 秒,不支援 B 快門
ISO 感光值:  80 / 100 / 200 / 400 / 800 Auto
LCD 熒光幕:  2.5 吋 (173,000 像素) 低溫矽晶體 TFT LCD 熒光幕 ,視野率為 100 %
儲存媒體:  SD 記憶咭
電池種類:  Canon NB-5L 專用充電池
機身重量:  165 克
體積:  90.4 x 56.5 x 26.4 mm
http://www.canon.com.hk/tc/Consu ... 63&series_id=28

兩部均提供光學影像穩定技術, 價錢大概$3,500左右
多謝晒咁快咁詳細o既資料ar
同埋我想問去邊度買會平o的,同埋冇咁易俾人昆$?
THX!!!
Originally posted by calbeetuta at 2006-6-13 19:25:
多謝晒咁快咁詳細o既資料ar
同埋我想問去邊度買會平o的,同埋冇咁易俾人昆$?
THX!!!
百X匯啦, 咁大型連鎖店比人呃機會少d o既.
仲有我想問而家買合唔合時?會唔會好快有新機出?
哈哈!!!希望大佬們唔好嫌我煩,幫手解答小弟
THX!!!
Originally posted by AWU at 2006-6-13 07:32 PM:

百X匯啦, 咁大型連鎖店比人呃機會少d o既.
個度有冇得講價架?請恕小弟無知.....好少去電器行買野
Originally posted by calbeetuta at 2006-6-13 07:33 PM:
仲有我想問而家買合唔合時?會唔會好快有新機出?
哈哈!!!希望大佬們唔好嫌我煩,幫手解答小弟
THX!!!
新出既....我都係四月尾買....另百老X係可以講價
Originally posted by d228216 at 2006-6-13 19:43:

新出既....我都係四月尾買....另百老X係可以講價
多謝兩位解答
咁你地買幾錢?同埋講價講幾多?
Originally posted by calbeetuta at 2006-6-13 11:25 PM:
多謝兩位解答
咁你地買幾錢?同埋講價講幾多?
約 3.4K
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 新手想買數碼相機一問

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。