<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » Beyond歌曲分類
返回列表 回復 發帖

Beyond歌曲分類

beyond題材廣泛社會性,佢地歌可分為幾大類

情歌:情人,早班火車,喜歡你,冷雨夜,遙望,無盡空虛,想你,無得比

怨曲,灰色軌跡,誰伴我闖蕩,午夜怨曲,再見理想

rock:我是憤怒,歲月無聲,不可一世,打不死,聲音,管我

國家情壞:大地,長城,舊日的足跡,農民

關注世界:amani,光輝歲月,和平與愛,

勵志:不再猶豫,活著便精彩,戰勝心魔,仍然是要闖,走不開的快樂

家庭:真的愛你,報答一生

諷刺時弊:爸爸媽媽,俾面派對,大時代,香港一定得,

紀念家駒,遙遠的paradise,祝你愉快,缺口

其他題材:抗戰二十年,可否衝破,總有愛等等

雖然beyond歌曲取材源自身邊生活同社會大事,但因為之前好多題材都玩過,所以有o的題材在三人時代同個人發展較少出現,特別係國家情壞同怨曲到後期根本係無,情況有似o的外國o的band到後期好多題材都玩過,題材可能會出現重覆,轉為較注重音樂曲式上

[ Last edited by butbut on 2006-7-26 at 10:01 AM ]
你算吧啦!無啦啦同人分類!!
無得比係阿Paul獨立作品呀!beyond作品分類!
午夜迷牆、戰勝心魔呢D最早期既作品你又唔分!
你無燒壞腦,我個題目有無乜問題,我想講beyond題材廣泛社會性,可分幾大類,乜依家分類有無乜問題,戰勝心魔我有講,你有無睇

勵志:不再猶豫,活著便精彩,戰勝心魔,仍然是要闖,走不開的快樂

我知無得比同香港一定得係阿Paul獨立作品呀,beyond既是黃貫中,我想講由四子到三子,再做個人發展,既題材演變,有乜o野問題先
Originally posted by butbut at 2006-7-26 11:15 AM:
你無燒壞腦,我個題目有無乜問題,我想...
無問題,我等緊你分埋「初哥、踩界、木頭、季節、香港一定得、Lady................」
黃貫中歌曲分類

情歌:無得比,某日,離開我吧,憂書

hard rock:丟架,play it loud,黑白

關注世界:自由人,同根,孩子

勵志:馳乜死

國家情壞:季節

諷刺時弊:香港一定得,有錢真係好,6000000,人間蕟發

paul在個人時期廷續beyond既理念,題材社會化,而用字方面成熟了不少,大部份既詞都是他填
特別係有錢真係好,用了不俚語,個o的rap特別啜核,令人有共鳴,同beyond四人時期爸爸媽媽一樣精彩
Originally posted by butbut at 2006-7-26 11:56 AM:
黃貫中歌曲分類

情歌:無得比,某日,...
好野!好野!
Originally posted by butbut at 2006-7-26 11:56 AM:
黃貫中歌曲分類

情歌:無得比,某日,...
= =
分埋太極丫好唔好
Originally posted by ~@~ at 2006-7-26 01:24 PM:

= =
分埋太極丫好唔好
我個題目係Beyond歌曲分類,即係beyond時期,同埋個人時期既歌曲

你想分太極你自己分
Originally posted by ~@~ at 2006-7-26 01:24 PM:

= =
分埋太極丫好唔好
你俾人寸啦!
我最主要想討論下beyond二十二年既題材種類,同埋既題材演變,有乜o野問題先

同埋想講一下有o的題目在後期有o的重覆,我唔知o的人有乜唔滿意先,
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » Beyond歌曲分類

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。