<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 快門問題
返回列表 回復 發帖

快門問題

我最近買左部olympus e-520 , 雖然部機話會有4倍防手震
但我試機時都係好難focus和朦朦地...我估應該係快門問題
我想問下大家平時影商場show係較快門幾多呢
終於買o左外閃啦>v<
原帖由 eriaimiki 於 2008-11-6 11:16 AM 發表
我最近買左部olympus e-520 , 雖然部機話會有4倍防手震
但我試機時都係好難focus和朦朦地...我估應該係快門問題
我想問下大家平時影商場show係較快門幾多呢 ...
用咩鏡?

200mm以下 1/125 - 1/200
200mm以上 1/200 - 1/250
also depends on the lighting bor
原帖由 d228216 於 2008-11-6 11:45 AM 發表

用咩鏡?

支鏡係ZUIKO DIGITAL LENS (ED 70-300mm F4.0-5.6)
我想問係咪唔加外閃就一定好難foucs清楚 , 同埋張相朦矇矓矓呀
原帖由 eriaimiki 於 2008-11-6 03:46 PM 發表

支鏡係ZUIKO DIGITAL LENS (ED 70-300mm F4.0-5.6)
我想問係咪唔加外閃就一定好難foucs清楚 , 同埋張相朦矇矓矓呀
如果你zoom盡300mm果時, 光圈得5.6
因為細光圈吸光少, 唔夠光, 所以較為難focus

你用幾多快門?
原帖由 clkgtr 於 2008-11-6 10:27 PM 發表

如果你zoom盡300mm果時, 光圈得5.6
因為細光圈吸光少, 唔夠光, 所以較為難focus

你用幾多快門?
1/60 - 1/80 ....係咪唔夠快
原帖由 eriaimiki 於 2008-11-7 11:39 AM 發表

1/60 - 1/80 ....係咪唔夠快
雖然有防手震, 如果zoom盡300mm, 但係得1/60 - 1/80都比較慢喇
而且就算唔手震, 台上個人物都會郁

所以用d版主講既快門速度就ok 喇
原帖由 d228216 於 2008-11-6 11:45 AM 發表

用咩鏡?

原帖由 clkgtr 於 2008-11-7 08:27 PM 發表

雖然有防手震, 如果zoom盡300mm, 但係得1/60 - 1/80都比較慢喇
而且就算唔手震, 台上個人物都會郁

所以用d版主講既快門速度就ok 喇
多謝你既解說 等我試下先
olympus 係 2倍焦距變換, 即係70-300mm 变成 140-600mm.

安全快門最基本係 1mm = 1/1s , 100mm = 1/100s, 200mm = 1/200s 如此類推.

當然4倍防手震有幫助, 但因應環境唔同, 一定冇4倍.

以你支鏡計:

70mm(實際140mm) 最小要 1/100 - 1/125
200mm(實際400mm)最小要 1/200 - 1/250
300mm(實際600mm)要同脚架. 手持最小1/320-1/500, 最好640以上

重有樣野, 到安全快門唔等如一定清.
原帖由 d228216 於 2008-11-9 11:26 PM 發表
olympus 係 2倍焦距變換, 即係70-300mm 变成 140-600mm.

安全快門最基本係 1mm = 1/1s , 100mm = 1/100s, 200mm = 1/200s 如此類推.

當然4倍防手震有幫助, 但因應環境唔同, 一定冇4倍.

以你支鏡計:

70mm(實際140 ...
我上次影周慧敏用180快門....勉強都FOUCS到既....可能係咁岩D星無乜點大動作郁
我依家都係實習中....要試多幾次呢~
ANYWAY都多謝你們的幫助
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 快門問題

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。