<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 點可以安全地係香港用110V電器
返回列表 回復 發帖

點可以安全地係香港用110V電器

大家好,我係US住架,岩岩上網買左個按摩枕頭比我香港的女友,以為係用乾電,點知買左番黎先知係要用濕電, 但佢又無寫electric input/output 果D,就係話plug into 120V power AC outlet. 咁我想問係香港用係咪會危險,買個220v to 110v變壓器有無用?點先可以用得安全呢? 個枕頭唔係好大,我諗Watt數唔高..但我唔肯定
我無呢方面既知識.. 可唔可以幫我?

ps.唔知有無貼錯版
yes, 非常危險.
110v to 220v有用

tell your gf go to 旺角 新填地街 買 個 110v  to  220v 的變壓器 便可以.
將個枕頭既插頭 plug 入個 transformer, 但us 插頭有 d 唔同,
你要換埋枕頭個插頭.
慢 慢 來 , 一 步 步 來 ,所 有 人 都 是 一 樣 的 ,
沒 一 個 人 是 特 別 的 , 只 要 努 力 和 勤 力 ,
一 定 會 成 功 。
原帖由 Hkwan 於 2008-11-22 12:34 AM 發表
大家好,我係US住架,岩岩上網買左個按摩枕頭比我香港的女友,以為係用乾電,點知買左番黎先知係要用濕電, 但佢又無寫electric input/output 果D,就係話plug into 120V power AC outlet. 咁我想問係香港用係咪會危險,買 ...
watt數唔高

真係好危險呀你, 睇吓說明書用幾多watt, 再買隻watt數比佢大既火牛喇

評分次數

• ckyckk

原帖由 clkgtr 於 2008-11-22 01:25 AM 發表

你諗watt數唔高

真係好危險呀你, 睇吓說明書用幾多watt, 再買隻watt數比佢大既火牛喇

我試過風筒連火牛一齊燒晒

用電量較大/長使用時間既電器跟本唔適宜強行變壓

樓主自己考慮清楚,安全至上呀
唔該晒...

咁如果用
http://www.amazon.com/Tripshell- ... d=1227142917&sr=8-2
呢個product's specification is
Product Description
Tripshell is an universal travel adapter that covers outlets over 150 countries including US, Europe, Asia, Australia, New Zealand, UK. It comes with surge protection that protects your electrical appliances safe from Spikes/Surges in foreign electricity supply. It has built in 6A fuse, L-N surge protector, 110/230 Vac voltage indicators, and children safety shutters. Power rating: 6A Max. 100 ~ 240 Vac. - 100 Vac max. 660W - 230 Vac max. 1380W

同咪

http://cgi.ebay.com.hk/ws/eBayIS ... CI%252BSI%26otn%3D4
Main Features:

• Brand new.
  • Converter size: 9x5.5x4cm
  • Dual Channel Voltage Converter from 110/120V to 220/240V, also can change from 220/240V to 110/120V!
  • AC117V---AC230V switch
  • The maximum load power is 100W
  • Ideal for travelling to anywhere
Instruction:

• Make sure which voltage you need before used this adapter
  • You need to check the switchs' place at the bottom of the adapter
  • That is: 1)switch to AC117V, input voltage must be AC110/120V, voltage converter (output) AC220/240V
    2)switch to AC230V, input voltage must be AC220/240V, And change the voltage into (output) AC110/120V
  • Attention: it will be broken with wrong operation, and we will not responsible for the wrong operation.
Components Included:

• 1x Power Converter
  • 1x Adapter(one free adapter according to customer 's country)

有無用呢?....

有個surge protection or fuse 係咪會好D呢?

原帖由 clkgtr 於 2008-11-22 01:25 AM 發表

你諗watt數唔高

我就係check左說明書無寫..我send 左email去間公司customer service去問....
先決條件是check清楚個按摩枕頭的所需Watts,才配對買變壓器;
否則可以做正變壓器過熱,引起火警
原帖由 ckyckk 於 2008-11-22 04:37 AM 發表

我試過風筒連火牛一齊燒晒

用電量較大/長使用時間既電器跟本唔適宜強行變壓

樓主自己考慮清楚,安全至上呀
風筒你都走去用變壓器   普遍更弱既風筒都有 800W 喇

電量大既電器唔係唔用得變壓器, 只不過係一個高watt數既變壓器係好貴同size好大, 一般人唔會用
原帖由 Hkwan 於 2008-11-23 12:19 AM 發表
唔該晒...

咁如果用
http://www.amazon.com/Tripshell- ... d=1227142917&sr=8-2
呢個product's specification is
Product Description
Tripshell is an universal travel adapter that covers outlets over 150 c ...
surge protection 同 transformer 係兩樣野, 係冇關係既

surge protection只係用嚟保護, 當其他電器開關時有機會放出高壓電池波,
又或者行雷時高壓走入屋, 而損壞電器
原帖由 clkgtr 於 2008-11-23 12:55 PM 發表

風筒你都走去用變壓器   普遍更弱既風筒都有 800W 喇

電量大既電器唔係唔用得變壓器, 只不過係一個高watt數既變壓器係好貴同size好大, 一般人唔會用 ...
絕對同意~

以前未有plasma電視,好多香港人都用日本110v顯像管電視,
或者用電量相對較細o既日版遊戲機(PS2 etc),都好多人選擇用變壓器(火牛/transformer)o拉
只要用較安全o既火牛,
基本上我又唔覺有太大問題~
(但當然,多一隻用電電器,自然多一層風險)

但高Watts數果D牛都幾貴(閒閒地要成千蚊),而且又成個鞋盒咁大,通風又要做得好(否則散唔到熱),啱唔啱用,真係要諗過

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 點可以安全地係香港用110V電器

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。