<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » ~煎牛排問題~
返回列表 回復 發帖

~煎牛排問題~

大家有冇o係屋企煎過牛排啊($100樓下的牛排)?煎完牛排冇汁好似冇咁好食,大家有冇經驗煎完牛排應該落咩野汁啊!
唔該食神教教路

評分次數

• admin

原帖由 勇勇 於 2009-1-6 11:36 PM 發表
大家有冇o係屋企煎過牛排啊($100樓下的牛排)?煎完牛排冇汁好似冇咁好食,大家有冇經驗煎完牛排應該落咩野汁啊!
唔該食神教教路 ...
墨汁
in fact u dont need any extra sauce for a steak.
but if u do think it's a bit too dry, you could go buy some sauce for a steak,
like pepper or mushroom sauce which are very polular that could be found in big supermarkets.

評分次數

• admin

煎肉類常用方法
先用猛火煮熟表面鎖實肉汁
再用慢火煮至心目中想要的生熟程度

反而想知邊到可以買到100蚊樓下又好食的牛排
如果料靚煮得差也可以很好食
多謝支持娛樂滿紛
煎牛扒唔駛落乜野
落少少海鹽同胡椒就夠
同埋唔好反黎反去
好似admin講猛火煎完一面
反去煎第二面同埋控制幾多成熟就得

評分次數

• admin

成日煎極都好生咁..唔係太識控制
原帖由 admin 於 2009-1-7 12:04 AM 發表
煎肉類常用方法
先用猛火煮熟表面鎖實肉汁
再用慢火煮至心目中想要的生熟程度

反而想知邊到可以買到100蚊樓下又好食的牛排
如果料靚煮得差也可以很好食 ...
煎牛排嘅方法我知道,但係完成後冇汁唔係太好味,出街食牛排都會有汁伴一伴,我就係想知道這汁點做
我都係去超市買,不同部位的澳洲牛排$60一細件
原帖由 kaikai886 於 2009-1-7 12:36 AM 發表
成日煎極都好生咁..唔係太識控制
我同你相反
我就想7成熟,但2次都變9成9熟
原帖由 勇勇 於 2009-1-7 12:42 AM 發表

煎牛排嘅方法我知道,但係完成後冇汁唔係太好味,出街食牛排都會有汁伴一伴,我就係想知道這汁點做
我都係去超市買,不同部位的澳洲牛排$60一細件 ...
if u wan it to be more tasty,
use "是油" yip 1 yip that steak before u fry it..
then it will taste much better.

評分次數

• admin

原帖由 勇勇 於 2009-1-7 12:45 AM 發表

我同你相反
我就想7成熟,但2次都變9成9熟
fry each side for 1:50 sec for a "normal" thick steak.. then you would get a medium well one..
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » ~煎牛排問題~

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。