<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 長洲美食
返回列表 回復 發帖

長洲美食

長洲有好多好野食,特別喺東堤果面,好多小食
例如砵仔糕、馬豆糕等糕點
d魚蛋又勁勁勁大粒
果d冰果串喺夏天熱死人時食返串,真係好正

又有間糖水鋪,佢d芒果糯米糍好正
中間全部都係芒果,咬落去成咀都係芒果
雪凍仲好食,堂食佢雪得唔夠凍

仲有個益力多味ga蛋糕,好好食
但喺夏烈天時,如果搭船拎出市區
因為一定會溶,但拎返屋企雪返去都可以
原帖由 shamanking19 於 2009-7-7 12:52 AM 發表
長洲有好多好野食,特別喺東堤果面,好多小食
例如砵仔糕、馬豆糕等糕點
d魚蛋又勁勁勁大粒
果d冰果串喺夏天熱死人時食返串,真係好正

又有間糖水鋪,佢d芒果糯米糍好正
中間全部都係芒果,咬落去成咀都係芒果
雪凍仲好食,堂食 ...
長洲入面有間叫得得店ge餐廳  涷奶茶 奶油牛角包 值得一試
原帖由 terry891089990 於 2009-7-7 01:18 AM 發表

長洲入面有間叫得得店ge餐廳  涷奶茶 奶油牛角包 值得一試
係唔係有兩間鋪,裏面有杯叫「香港水」果間?﹗
原帖由 shamanking19 於 2009-7-7 01:23 AM 發表

係唔係有兩間鋪,裏面有杯叫「香港水」果間?﹗
一間....有個廚師叔叔公仔擺出黎ge^^  落船 離開碼頭 去右行....你會見到...
^^
糖水鋪。。Ok..  芒果紫米露。。
次次去度 都吃番兩碗。。先走人。。。
我係住長洲, 講真的,你地介紹的食店,我都有食過,個島的食店都吃得七七八八,其實冇咩特別,同市區D差唔多,可能係搭了成個鐘頭船,餓餓地,所以咪覺得好好吃.另外,個檔"咩太"魚蛋,每逢假期,都成班人排曬隊買,好似好好食,其實係高濃度味精魚蛋,本島人根本好少會買,好唔好食,見仁見智,你地下次入長洲,試過後看看我冇無講錯.
原帖由 terry891089990 於 2009-7-7 01:27 AM 發表
一間....有個廚師叔叔公仔擺出黎ge^^  落船 離開碼頭 去右行....你會見到...
^^
佢有兩間鋪,因為我行過,見到兩間鋪都係叫呢個名,但就間隔開左一段路的
原帖由 chansuper123 於 2009-7-7 08:38 AM 發表
我係住長洲, 講真的,你地介紹的食店,我都有食過,個島的食店都吃得七七八八,其實冇咩特別,同市區D差唔多,可能係搭了成個鐘頭船,餓餓地,所以咪覺得好好吃.另外,個檔"咩太"魚蛋,每逢假期,都成班人排曬隊買,好似好好食, ...
人的心態係他家的飯香,日日食慣左市區d野,入到長洲,就會覺得個環境、風味唔同d,自然會覺得好食d

如果唔係,都唔會有咁多人入去玩、去camp、食海鮮
原帖由 shamanking19 於 2009-7-7 03:44 PM 發表

人的心態係他家的飯香,日日食慣左市區d野,入到長洲,就會覺得個環境、風味唔同d,自然會覺得好食d

如果唔係,都唔會有咁多人入去玩、去camp、食海鮮 ...
非常同意。。。。好鐘意長洲。。(離島),好想去離島生活。。

平時對慣,食慣。。。新鮮感可能日子有功自動消失。。

去到,另外一個平時唔同既環境呢。。周圍逛下。食下。
對我來說。。都已經系一種嘗心樂事。。

長洲。。有一份特別而深厚感情。。一總不可言喻既 LIKE !!
以前去到 長洲呢。。。

一系就夜茶, 一系食“蠔仔粥”。。

“蕉喉組”   最緊要去食“早餐”。。。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 長洲美食

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。