<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [手電討論] 各位對手機既要求 [Asu+]
返回列表 回復 發帖

[手電討論] 各位對手機既要求 [Asu+]

各位對手機既要求係咩

你係會以咩要求黎買部手機
你係睇過牌子 款式 功能 價錢 黎買

[ Last edited by Asurada129 on 2005-8-4 at 11:36 PM ]
我係Sony Ericsson 的愛好者,唔知點解買親手機都係Sony Ericsson…可能比較鍾意佢既款式,尤其鍾意佢既joystick設計,功能上又容易使用等等。

其實買手機冇咩要求,價錢方面會揀3千以下,求其打得出打得入,收到短訊就ok,電話當然係用黎打架,有好多功能都係晒料!最緊要係款式要型,有線條美,合眼緣等等。顏色方面我多數會揀銀色,夠晒cool!

[ Last edited by 笨小孩 on 2005-8-4 at 07:17 PM ]

時日太快 無知的小孩 一晚長大
有些愛 身邊擦過 無奈眼光未放大
才明白 能活於一分一秒 當下仍愉快
咬緊拳頭 不怕捱
青蔥歲月會跑得很快
我係Sony Ericsson 的愛好者,但佢個軟件有時會好慢.
如果改良就好了.
~夜越暗~ ~星越亮~
Originally posted by stone86 at 2005-8-4 07:41 PM:
我係Sony Ericsson 的愛好者,但佢個軟件有時會好慢.
如果改良就好了.
軟件慢唔一定係關佢本身個軟件事
可能係果一批既貨本身造得唔好
我真係冇乜要求
打得入打得出就得
而家部700i須然功能多多
但都只係打出打入
Originally posted by stone86 at 2005-8-4 07:41 PM:
如果改良就好了.
我也喜欢SE的,不过MOTO V3都好OK...
我的要求不高,只需要可打出打入,毕竟是拿来用的,可以发短讯就OK
其他方面,mp3,相机对我来说都不重要,红外、蓝牙更是根本用不到
不过我就希望带有PPC系统,可以顺便开始学习一下了
支持SD和CF存储卡就OK
电源希望有AC适配器,电池太不够消耗了....
价格当然越少越好,当然是在必须有售后服务的情况下,但是现在根本无厂商的产品符合我的要求,如果单独买个PPC,这价格太...
Originally posted by hoho886 at 2005-8-4 06:25 PM:
各位對手機既要求係咩

你係會以咩要求黎買部手機
你係睇過牌子 款式 功能 價錢 黎買
最初mono display年代, 就會追 牌子. 當時 nokia 真喺好掂. (siemens薯, ERI土, Moto舊)
但追咗幾個 model 後 (直到color display), 發覺品質同設計都開始走下坡, 一代差過一代 (最重要是易壞, 唔耐跌). 於是就開始試其他牌子. 最初特別注重功能 (例如dc resolution, mp3 player...) 價錢反而少考慮.  
後來買了當時算幾好的 sharp GX32 (頭幾部有 100萬像素 dc).
但用落發覺, 好多功能平時冇用. 貴得嚟用唔到所有功能就變成浪費.

如果再買機, 最後結論要求 (重要性按次序):
1. display 夠大 (現在最欣賞 sharp 的一個 feature)
2. 用電量要少, 即長些備用和使用時間 (sharp 好差, 覺得 simens幾好)
3. 耐久耐跌 (暫時 SE 最好)
4. optional support mp3 ring tone
5. 平 (2000 左右 就ok, 因為大部份時間打出打入)
6. design (老土唔緊要, 除了最初幾次, 好少攞出嚟比人睇)

(4-5-6 其實差不多重要情程度)

[ Last edited by fatfatdragon on 2005-8-6 at 01:25 PM ]
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
如果改良就好了.
聽聞Sony Ericsson 好易hang機.............=.="
【icon小偷™】
Originally posted by twh1110 at 2005-8-6 01:36 PM:

聽聞Sony Ericsson 好易hang機.............=.="
我用過T610, 當時試過用到 hang 機. 可以攞返 service centre 要他們 update software就冇事.
我相信 hang 機是早期 software 開發唔成熟所引起. 應該會愈來愈少問題. hardware我會比較放心 (或多或少我知他們點做 new product development).
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-8-6 01:24 PM:

最初mono display年代, 就會追 牌...

3. 耐久耐跌 (暫時 SE 最好)
我想問"耐久耐跌"買機時點樣去測試到?

tt:

sony 機早期係因為software有問題,更新後就冇問題,後期產品都改善了此項缺點,而且sony售後服務一流,有問題可以拎番去維修部(旺角),我試過部機跌落地,成個screen完全睇唔到野,拎去修一修,好似換個screen就ok,no need money。

時日太快 無知的小孩 一晚長大
有些愛 身邊擦過 無奈眼光未放大
才明白 能活於一分一秒 當下仍愉快
咬緊拳頭 不怕捱
青蔥歲月會跑得很快
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [手電討論] 各位對手機既要求 [Asu+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。