<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【寵物區】 » 貓貓集中營 - 養貓心得, 貓相交流
返回列表 回復 發帖
各位,我今天终于训练到只猫识去马桶大解啦!!原来真系得嘎!!:cool:
实在系太神奇啦!!:cool:
不过我现在想近一步训练到她可以去完冲厕所,不过应该没可以。

[ Last edited by kaixinren on 2005-11-30 at 03:24 PM ]
愛情就像離境大堂,可喜可悲,帶你到另一個世界......
Originally posted by kaixinren at 2005-11-30 01:22 PM:
各位,我今天终于训练到只猫识去马桶...
記錄片中是有的----------努力
Originally posted by d228216 at 2005-11-30 11:56 AM:

貓貓會自己玩的, 不用擔心, 如果可...
我覺得貓始終有一點點捕獵嘅天性,如果照硬漢兄咁話俾條繩隻貓玩,最好(我覺得)再加少少"刺激",如你喺房入面,隻貓喺房外面, 經門罅將條繩伸出伸入等佢捉+角力。我大多數D貓都好鍾意咁玩,有D俾幾個冷球+錫紙球(夠硬當波踢)就玩大半個鐘。
轉自今日東方日報, 關於一隻幸運的美國貓咪.

家貓流落法國客機送返美
03/12/2005

【 本 報 綜 合 報 道 】 兩 個 月 前 陰 差 陽 錯 、 自 美 國 跟 隨 紙 品 貨 櫃 被 運 至 法 國 ,餓 至 瘦 骨 嶙 峋 的 一 頭 家 貓 , 日 前 在 航 空 公 司 的 贊 助 下 , 乘 坐 商 務 客 位 風 光 返 國 , 終與 主 人 一 家 團 聚 。

「 家 貓 奇 遇 記 」 主 人 翁 「 埃 米 莉 」 周 四 乘 搭 美 國 大 陸航 空 公 司 客 機 直 飛 「 家 鄉 」 威 斯 康 辛 州 密 爾 沃 基 機 場 , 航 空 公 司 惟 恐 招 呼 不 周 , 不但 派 出 兩 名 員 工 全 程 照 料 , 還 奉 上 胡 椒 三 文 魚 柳 , 不 過 埃 米 莉 卻 選 擇 吃 法 國 貓 罐 頭。

躲 入 貨 櫃 離 家 出 走
下 機 的 時 候 , 女 主 人 麥 克 爾 希 尼 及 九 歲 兒 子 赫 恩 登 早 已 在 接 機 室 等 , 一 旁 還 有 大 批 記 者 守 候 , 情 況 猶 如 天 王 巨 星 抵 一 樣 。 隨 行 專 員 麥 克 勞 德 親 手 將 埃 米 莉 交 到 小 主 人 赫 恩 登 手 中 , 當 記 者 問 及 小 男 孩, 貓 咪 有 何 不 同 時 , 他 說 : 「 牠 似 乎 比 以 前 沉 靜 了 點 … … 應 該 也 學 乖 了 吧 ? 」 埃 米莉 的 回 應 則 是 伸 「 手 」 抓 記 者 的 咪 高 峰 。

埃 米 莉 於 九 月 底 離 家 出 走 , 躲在 附 近 一 家 紙 品 廠 的 出 口 紙 品 貨 櫃 內 , 輾 轉 被 運 至 比 利 時 、 再 轉 往 法 國 南 錫 一 家 工廠 。 工 人 發 現 牠 脖 子 上 的 寵 物 牌 印 有 獸 醫 的 電 話 , 致 電 查 詢 才 聯 絡 上 其 主 人 。 牠 的故 事 被 廣 泛 報 道 後 , 大 陸 航 空 公 司 慷 慨 送 出 價 值 四 萬 六 千 八 百 港 元 的 商 務 機 位 , 讓牠 「 風 光 」 回 家 。

各位小心你的貓咪喇!

[ Last edited by coolala2005 on 2005-12-3 at 06:42 PM ]
養左Rain Rain一個星期(醫生話佢2個半月大),發覺佢大左好多,足足大左一個碼,
係未比太多嘢佢食??

一日食量:早上9點一歺,晚上5點一歺,大约半茶杯(飲茶個種杯)間唔中比d零食佢,
但都係少量.我會唔會比太多佢食??

Originally posted by garycheung at 2005-12-5 02:09 PM:
養左Rain Rain一個星期(醫生話佢2個半...
只要佢夠活潑, 唔會日瞓夜瞓, 食得疴得, 就OK.
我隻貓現在成日趁我睡覺的時候,跳上我間牀睡,我怕會有壓到她的可能,有什么辦法可以令她晚上唔跳上我間牀?多謝~~!!
Originally posted by kaixinren at 2005-12-5 02:55 PM:
我隻貓現在成日趁我睡覺的時候,跳上我間牀睡,我怕會有壓到她的可能,有什么辦法可以令她晚上唔跳上我間牀?多謝~~!!
關房門
Originally posted by d228216 at 2005-12-5 17:49:

關房門
!!
但系我一直把个猫篮放在房间里面,把她一个关在厅里又有点可怜。

[ Last edited by kaixinren on 2005-12-5 at 05:58 PM ]
Originally posted by kaixinren at 2005-12-5 03:56 PM:

!!
但系我一直把个猫篮放在房间里面,把她一个关在厅里又有点可怜。

[ Last edited by kaixinren on 2005-12-5 at 05:58 PM ]
那就要教育了, 參考:
3. 建立口頭斥責的權威。如果貓咪已經與人相處了一段時間,特別是牠也聽得懂自己名字,那麼貓咪對主人的口氣應該會很敏感。當你發現貓咪不守規矩時,應該以堅決、嚴厲、簡單的口氣,當面斥責牠,貓咪通常會有所警覺。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【寵物區】 » 貓貓集中營 - 養貓心得, 貓相交流

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。