<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » Nikon 鏡頭查問[216+]
返回列表 回復 發帖

Nikon 鏡頭查問[216+]

我想問問, 我依家用緊傳統的菲林單鏡反光機 "Nikon F50",
現想買部新機 "Nikon D70S", 但唔知 2 者之鏡頭能可共用, 煩請指教!!!

一支係原裝鏡 35~70 mm, 一支係 200mm

[ Last edited by d228216 on 2005-9-26 at 01:03 PM ]
愛一個人原來不易,
忘記一個人卻更難!!!
Originally posted by Devil901 at 2005-9-12 02:42 AM:
我想問問, 我依家用緊傳統的菲林單鏡反光機 "Nikon F50",
現想買部新機 "Nikon D70S", 但唔知 2 者之鏡頭能可共用, 煩請指教!!!
一支係原裝鏡 35~70 mm, 一支係 200mm
what model?

for example: AF-S VR 70-200mm f/2.8 G IF ED
他約我去廸士尼, 我要他飛的士嚟
Originally posted by 將拍之 at 12-9-2005 03:21:

what model?

for example: AF-S VR 70-200mm f/2.8 G IF ED
我要查查先....
明晚答你
愛一個人原來不易,
忘記一個人卻更難!!!
Originally posted by Devil901 at 2005-9-12 03:49 AM:

我要查查先....
明晚答你
我呢排忙, 會少嚟呢度, 希望以下 info 會幫到你啦

1) 1977 年之後出產嘅 Nikkor lense 應該 ok,
2) model 冇寫 AF 嘅要手動 focus
3) model 有寫 DG 嘅會對 matrix metering 同 i-TTL flash 有幫助

所以 AF DAF G 鏡先可以充份發揮 D70s 嘅 potential

如果唔係, D70s 個跟機鏡唔錯 (Nikkor AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5 G IF ED)
有錢可以考慮 D70s body + Nikkor AF-S VR 24-120mm f/3.5-5.6 G IF ED

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-13 at 04:06 AM ]
一支係 : AF 35-80 mm f/4~5.6D
一支係 : AF 70-210 mm f/4~5.6D

[ Last edited by Devil901 on 2005-9-15 at 11:27 PM ]
愛一個人原來不易,
忘記一個人卻更難!!!
Originally posted by Devil901 at 2005-9-15 11:22 PM:

[ Last edited by Devil901 on 2005-9-15 at 11:27 PM ]
咁就 ok 啦
不過跟機個 18-70 f/3.5-4.5 G 會比較你個 35-80 實用, 可以考慮買 kit
加理你個 70-210 mm f/4~5.6, cover 晒 18-210 mm (27-315 mm equiv.)
[quote]Originally posted by Devil901 at 15-9-2005 23:22:

Originally posted by 將拍之 at 16-9-2005 00:02:

咁就 ok 啦
不過跟機個 18-70 f/3.5-4.5 G 會比較你個 35-80 實用, 可以考慮買 kit
加理你個 70-210 mm f/4~5.6, cover 晒 18-210 mm (27-315 mm equiv.) [/quote]
多謝提供保貴意見, 但想多問, 此款 "Nikon D70S", 相機閣下有乜野評論???

[ Last edited by Devil901 on 2005-9-24 at 04:31 AM ]
愛一個人原來不易,
忘記一個人卻更難!!!
Originally posted by Devil901 at 2005-9-24 04:30 AM:

Originally posted by 將拍之[/i...
揀 D70s 嘅原因 -
1) 機身好實淨, 個 look 幾 pro (同 Canon 350D 比), 雖然大部, 但用慣 ok
2) kit lense (18-70 mm) quality 唔錯, 有金屬 mount (不過 f/3.5-4.5 唔夠 fast)
3) 有 spot metering
4) 有 auto focus assist lamp
5) External flash sync - 1/500 s
6) Exposure compensation +/- 5
7) D70s 舊電好鬼死長氣, 長到唔駛買 spare
8) 我唔會沖曬大相, 8 megapixel 同 6 megapixel 對我冇分別

對部機有兩點 complaints:
1) 用閃光燈有些少 over-expose, 不過 flash exposure compensation 好易調較
2) 此機最大缺點, AF-C 同 AF-S 要入 menu 較, 好煩.... 應該有個獨立按鏤嚟較 AF mode.... D50 有 AF-A, 希望下次 D70s firmware upgrade 會有 AF-A 啦....

詳情請參閱 Canon 300D/350D, Nikon D50/D70s, Minolta 5D 的决擇
都唔記得話俾你知部機嘅 autofocus 响暗嘅地方都好 ok, 快唔快就要睇你用乜嘢 lense, 不過 overall 都非常之快而準

button 同 switch 嘅位置好方便, 例如 AE/AF-lock 個位置係可以方便你用手指公 hold 住, 總之隻右手機不離手都可以 control 晒部機 d functions, 整髖嚟講係好 ergonomic

開機極快, 又冇 shutter lag, 唔會 miss shot

image quality 好 ok, 因為技術有限, 我多數影 RAW, 有必要就用 photoshop CS2 慢慢執

buffer 容量大而快, 如果你張 CF card 快, 影 JPEG 應該可以每秒三張連拍到 card 滿為止
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » Nikon 鏡頭查問[216+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。