<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » ◆CLUTCH@火箭時刻◆「歡迎各位火箭或藍球迷入場」
返回列表 回復 發帖
有一個好震撼ge rumor~

日前曾有媒體披露,火箭隊打算在近期與籃網隊進行交易,涉及此項交易的兩大球員分別是“暴扣男”斯威夫特和“彈簧人”理查‧傑弗遜,但由於雙方薪金並不對等,因此被很多專家和球迷視作無稽之談。然而今日從聯盟內部再次傳來消息,雙方將在耶誕節之后正式達成交易﹗

據該內幕人士透露,火箭隊將送出后衛大衛‧韋斯利、拉菲爾‧阿爾斯通、前鋒斯特羅邁爾‧斯威夫特和隆尼‧巴克斯特,同時搭配一個首輪選秀權和一個次輪選秀權,從籃網隊換回后衛理查德‧傑弗遜、傑夫‧麥金尼斯、前鋒斯科特‧帕吉特和中鋒馬克‧傑克遜。
該消息一經披露,馬上在聯盟內外激起了軒然大波。有球迷對此交易的可能性表示了懷疑,因為斯威夫特、韋斯利、阿爾斯通和巴克斯特的薪金總額為1450萬美元,而傑弗遜、麥金尼斯、帕吉特和傑克遜的薪金總額為2000萬美元,而選秀權的轉會交易價值為零,所以雙方薪金並不對等。但此觀點馬上遭到駁斥,因為傑弗遜屬於BYC球員,他的薪金只能用一半來計算,如此一來,這筆交易從賬面上看就無懈可擊了。根據BYC條款的規定,如果給自己的球員重簽合約並且升幅很大,在短期內,球隊將他轉會的價值將低於他的工資。

從數據上來看,火箭隊方面︰韋斯利出戰24場,每場9.0分2.6個籃板3.3次助攻;斯威夫特出戰24場,每場8.3分4.9個籃板和1.40蓋帽;阿爾斯通出戰8場,每場8.2分4.2次助攻和1.01次搶斷;巴克斯特出戰5場,每場0.8分0.6個籃板和0.6次蓋帽。籃網隊方面︰傑弗森出戰25場,每場19.2分8.2個籃板和4.2次助攻;麥金尼斯出戰24場,每場5.9分2.0個籃板2.0次助攻;帕吉特出戰20場,每場4.4分2.8個籃板和0.8次助攻;傑克遜出戰21場,每場5.2分3.0個籃板和0.9次助攻。

倘若交易果真實現,對火箭隊來說無益將有賺無賠。傑弗森的加盟將令麥蒂在外線不再孤立無援,而麥金尼斯的到來則讓火箭隊的控衛位置不再尷尬,帕吉特原本就是主教練范甘迪的心腹愛將,而在姚明和穆托姆博雙雙缺陣的情況下,傑克遜也能在內線撐起一片天。相信在耶誕節過后,火箭隊官方就會給廣大球迷一個交代。
從一論壇轉貼,出自邊度就唔知~
Originally posted by nashisthebestpg at 2005-12-24 13:02:

[img]htt...
真唔真呀——??籃網咁益火箭???

不過林林下可能有機會,籃網想用swift加強內線強度(雖然我覺得呢個算盤好難打得響,Swift係我心目中評價好低,當然我眼光一D都唔專業,一眾球評家睇得起佢,有佢特長之處)。。。。。衛斯利、尤斯頓又可以做kidd同Carter既後備。。。。或者Carter轉打小前鋒都得。。。。不過點計要用個謝弗遜去換一D都唔抵。。

仲有Sport板飛機區 索女運動員、PE學生妹等緊你(新圖非附件~免分~)
but我覺得rocket戰績一唔掂就係咁換人,
好似有d問題咁........但又講唔出係咩......呢d係咪叫無耐性???
Originally posted by shaqkobe at 2005-12-24 01:00 PM:
有無睇報紙??Yao養傷30場。。。。。今次火箭大擰樂。
O...即係3月先復出,死得啦。
另外今日見到火箭打成咁,令我想起T-mac個時既魔術隊
分分鐘依家既火箭仲衰D......
Originally posted by nashisthebestpg at 2005-12-24 13:11:
but我覺得rocket戰績一唔掂就係咁換人,
好似有d問題咁........但又講唔出係咩......呢d係咪叫無耐性???
可以話佢地太過急進。。。同熱火一樣。。。想一步登天。。唔同活塞、馬刺咁慢慢培養自己既戰力。前者既成功機會極微。

仲有Sport板飛機區 索女運動員、PE學生妹等緊你(新圖非附件~免分~)
Originally posted by stereo at 2005-12-24 13:19:

O...即係3月先復出,死得啦。
另外今日見到火箭打成咁,令我想起T-mac個時既魔術隊
分分鐘依家既火箭仲衰D......
我覺得依家首無左Yao既火箭會比當時既魔術差。。。
當時都仲有Grant Hill 、Mike Miller、 Darrell Armstrong 、 Troy Hudson  、 Horace Grant  、Gooden………幫到下T-MAC,不過依家就真係孤掌難鳴。

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-12-24 01:02 PM:

[img]htt...
若果換到謝弗遜返來就正代啦,不過用McInnis打PG位唔見得會比Alston好。
Originally posted by stereo at 2005-12-24 13:27:

若果換到謝弗遜返來就正代啦,不過用McInnis打PG位唔見得會比Alston好。
可以等Sura復出,不過唔知幾時=.="

Originally posted by stereo at 2005-12-24 13:27:

nets會嗎
EF小人物

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » ◆CLUTCH@火箭時刻◆「歡迎各位火箭或藍球迷入場」

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。