標題: ∵熱情的雌狼-羅馬∴(羅馬球迷請進) [打印本頁]

作者: Kian76    時間: 2006-1-20 09:21 PM     標題: ∵熱情的雌狼-羅馬∴(羅馬球迷請進)

我會盡我全力盡post所有有關羅馬的相和新聞、評論上黎,雖然我唔係好精電腦既野,搵相比較鈍,但我都會盡力試的!!希望志同道俠的朋友們能幫一幫忙吧!!!

LA ROSA  羅馬 球員名單 2005/2006   

領隊:LUCIANO SPALLETTI 史巴列堤

9   VINCENZO MONTELLA 蒙迪拿

10   FRANCESCO TOTTI 托迪(C)

26   ALESSIO CERCI 施斯

35   OKAKA CHUKA STEFANO 奧卡卡

40   SHABANI NONDA 朗達

7   EDGAR ALVAREZ 阿爾華斯

8   ALBERTO AQUILANI 阿基蘭尼

11   RODRIGO TADDEI 泰迪

14   HOUSSINE KHARJA 卡夏查

15   OLIVIER DACOURT 達葛治

16   DANIELE DE ROSSI 迪羅斯

17   DAMIANO TOMMASI 湯馬斯

20   SIMONE PERROTTA 派洛達

28   ALEANDRO ROSI 羅斯

30   MANCINI Alessandro Faiolhe Amantino 文仙尼

2   CHRISTIAN PANUCCI 彭路基

3   CESARE BOVO 保禾

4   SAMUEL OSEI KUFFOUR 古科

5   PHILIPPE MEXES 美錫斯

13   CRISTIAN CHIVU 捷禾

25   LEANDRO DAMIAN CUFRE' 古菲

1   GIANLUCA CURCI 古斯

21   DIMITRIOS ELEFTHEROPOULOS 艾夫路普路斯

22   PIETRO PIPOLO 皮普路

32   DONIEBER ALEXANDER MARANGON 當尼

[ Last edited by abc123aa on 2006-2-15 at 09:54 AM ]
作者: Kian76    時間: 2006-1-20 09:28 PM

羅馬四連勝績分攀升至第六 托迪受傷缺席操練

經過聖誕後四場聯賽全勝,羅馬己連取12分升至積分榜第6位,相差第5位的利禾奴3分,第4位的費倫天拿7分,下場將對陣烏甸尼斯,但在這前席隊長托迪卻發現在對里賈納的比賽中左腳踝受傷了,缺席了今天意大利時間11:30分的操練,但情況沒有大礙。同時派洛達和當尼都發現有傷在身而一同缺席,當中派洛達的傷勢較重。
作者: Kian76    時間: 2006-1-20 09:31 PM

羅馬3:1里賈納的比賽中,各意大利報章的評分。

作者: brightlee    時間: 2006-1-20 09:36 PM

Locked first.....
I personally apprectiated your effort in here (seriously)
But pls .. following our tracks..
We should have polls before setup a "fan Club" section in here...
Thanks a lot

p.s. Shaqkobe, would you please help Kian76 to set up a poll?
Thanks a lot!
作者: brightlee    時間: 2006-2-9 07:46 PM

you get the permission, let's go~~~
作者: kakeidevil    時間: 2006-2-9 07:56 PM

入黎支持下先~
作者: 瑞比    時間: 2006-2-9 08:00 PM

Inzaghi linked with Roma move

Speculation in Italy is rife that Milan striker Filippo Inzaghi may be ready to leave the club and join Roma.

The player is unhappy not to have regained his place in the Milan team following a long lay-off through injury.

Inzaghi is now ready to consider offers from other clubs in the summer, despite having a number of years remaining on his current deal with the Rossoneri.

Roma are reportedly the first team to approach the striker, with the Giallorossi looking for a new striker for next season after letting Antonio Cassano leave the club during the transfer window.

Inzaghi wants to show current Milan coach Carlo Ancelotti that he is fully recovered from his injuries, however has so far been unable to dislodge Andrei Shevchenko and Alberto Gilardino for a place in the starting line-up.
作者: 我‧愛‧你    時間: 2006-2-9 08:23 PM

Originally posted by 瑞比 at 2006-2-9 08:00 PM:
Inzaghi linked with Roma move[/b...
咁正?!
作者: pyliu    時間: 2006-2-9 09:12 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-1-20 01:21 PM:
我會盡我全力盡post所有有關羅馬的相...
終於成立左啦!
恭喜恭喜!
作者: night    時間: 2006-2-9 10:04 PM

最好整番個球員資料係最頂
作者: Kian76    時間: 2006-2-9 10:13 PM

哇!!好開心呀!終於都開左喇!!我會盡力做好佢架喇!!
作者: Kian76    時間: 2006-2-9 10:15 PM

Originally posted by 瑞比 at 2006-2-9 08:00 PM:
Inzaghi linked with Roma move[/b...
恩沙基我恨左好耐架喇,估唔到而家羅馬真係去針佢,以恩沙基既踢法,相信適應羅馬唔難,特別係佢應該會好like托迪既過頭波和直線。仲有泰迪和文仙尼既傳中供應。比在AC更多機會。
作者: Kian76    時間: 2006-2-9 10:15 PM

Originally posted by night at 2006-2-9 10:04 PM:
最好整番個球員資料係最頂
我整在下面好吧。
作者: Kian76    時間: 2006-2-9 10:16 PM

Originally posted by pyliu at 2006-2-9 09:12 PM:

終於成立左啦!
恭喜恭喜!
多謝多謝!!我都會盡力每個留言都回一回。
作者: Kian76    時間: 2006-2-9 10:16 PM

Originally posted by 我‧愛‧你 at 2006-2-9 08:23 PM:

咁正?!
直程係正到爆添啦!!

Originally posted by kakeidevil at 2006-2-9 07:56 PM:
入黎支持下先~
多謝!!
作者: Kian76    時間: 2006-2-9 10:25 PM

夢幻羅馬上演大逆轉,中立場4:3擊敗卡利亞里

在這比賽中,羅馬是先失兩球的,但很快便在半場內憑派洛達和迪羅斯的入球追平,但下半場少打一人的卡利亞里又再攻入一球妙絕的罰球,但之後憑托迪的兩球十二碼擊退對手,在這比賽中,托迪的腳傷再一步嚴重了。

但這是歷史性的一場比賽,因為是羅馬歷史性破球會聯賽連勝紀錄的8連勝呢!!!

[ Last edited by Kian76 on 2006-2-9 at 10:26 PM ]
作者: 我‧愛‧你    時間: 2006-2-9 10:33 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-9 10:15 PM:

恩沙基我恨左好耐架喇,估唔到而...
佢依家真系應該爭取一下表現,
作者: Kian76    時間: 2006-2-9 10:34 PM

現時聯賽形勢:
Juventus 63
Inter 54
Milan 51
Fiorentina 50
Roma 45
Livorno 39
Chievo 35
Lazio 34
Sampdoria 34
Palermo 30
Udinese 26
Siena 26
Reggina 26
Ascoli 25
Messina 23
Cagliari 22
Parma 22
Empoli 22
Treviso 14
Lecce 13

紅色的四隊球隊將會爭奪最後三個歐聯入場卷,現在國際米蘭還只是多羅馬9分,下場還要面對祖雲達斯,大有可能再次失分,而羅馬的對手只是錫耶納,發揮正常的話取勝實屬正常,拉近至6分差距的機會其實很大,再加上阿祖安奴的狀態還是那樣的差,要把剛被打斷連勝氣勢的國米實力提升至擊敗祖雲達斯的程度實在冇乜可能,再加上祖雲達斯今次一定會盡全力一戰定江山,日後全力應付歐聯,所以這四隊的分數大有機會再度拉近,而羅馬在最後奪取聯賽第二名也不是空談的。
作者: Kian76    時間: 2006-2-9 10:35 PM

Originally posted by 我‧愛‧你 at 2006-2-9 10:33 PM:

佢依家真系應該爭取一下表現,
好難,他現在身處的是AC米蘭,基拿甸奴是必然正選,因為年輕,舒夫真高又是皇牌中的皇牌,後備似乎是恩沙基唯一出路,所以下季轉投羅馬重拾第二春才是上策。
作者: 我‧愛‧你    時間: 2006-2-9 10:43 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-9 10:35 PM:

好難,他現在身處的是AC米蘭,基...
下季轉去咁又點...他想take part in wc06呢
作者: Kian76    時間: 2006-2-9 10:45 PM

LA ROSA  羅馬 2005/2006   

領隊:LUCIANO SPALLETTI 史巴列堤

9   VINCENZO MONTELLA 蒙迪拿

10   FRANCESCO TOTTI 托迪(C)

26   ALESSIO CERCI 施斯

35   OKAKA CHUKA STEFANO 奧卡卡

40   SHABANI NONDA 朗達

7   EDGAR ALVAREZ 阿爾華斯

8   ALBERTO AQUILANI 阿基蘭尼

11   RODRIGO TADDEI 泰迪

14   HOUSSINE KHARJA 卡夏查

15   OLIVIER DACOURT 達葛治

16   DANIELE DE ROSSI 迪羅斯

17   DAMIANO TOMMASI 湯馬斯

20   SIMONE PERROTTA 派洛達

28   ALEANDRO ROSI 羅斯

30   MANCINI Alessandro Faiolhe Amantino 文仙尼

2   CHRISTIAN PANUCCI 彭路基

3   CESARE BOVO 保禾

4   SAMUEL OSEI KUFFOUR 古科

5   PHILIPPE MEXES 美錫斯

13   CRISTIAN CHIVU 捷禾

25   LEANDRO DAMIAN CUFRE' 古菲

1   GIANLUCA CURCI 古斯

21   DIMITRIOS ELEFTHEROPOULOS 艾夫路普路斯

22   PIETRO PIPOLO 皮普路

32   DONIEBER ALEXANDER MARANGON 當尼
作者: Kian76    時間: 2006-2-9 10:47 PM

Originally posted by 我‧愛‧你 at 2006-2-9 10:43 PM:

下季轉去咁又點...他想take part in wc06呢
簡單講恩沙基一早就己經冇左代表意大利出戰世界杯既機會。納比一早就冇諗過再召用他。把心一橫下季轉會羅馬好過啦!!!哈!
作者: Kian76    時間: 2006-2-9 10:59 PM

""假如我上半場進球了,我會主動要求換人的……""

托迪這樣對記者說,正是因為托迪的腳踝實在傷太多嚴重,不是說不能踢球,只是不斷要接受物理治療,每次比賽後的一天便是""例牌""的物理治療,再來就是慢跑,還纏着厚厚的绷帶,跟本就無法訓練,再來沒多久就要再次上陣比賽了,但表現還是這麼的好,羅馬的隊衣形容托迪在這情況下還能上陣比賽為:"""奇跡"""!!!

托迪現在擔心的是世界杯了,他個人的最後一個世界杯,他曾過這屆世界杯之後便會退出國家隊,但現在以他的腳的情況下,實在很難參加。

托迪今季不計對卡利亞里的比賽便己經被對手侵犯了99次,試問又何以不受傷??但當然這是跟踢法有關的,因為托迪習慣背門控定來球才進攻的,不像多數前鋒如舒夫真高一樣心口或腳一控便推進,不停下來,所以與敵衛身體接觸特別多,被人在後面亂踢係經常見到的,在此希望托迪冇大礙吧。
作者: coolala2005    時間: 2006-2-10 12:09 AM

我唔係羅馬球迷~只係想入黎恭喜你成立fans club~~~
努力呀~~~
作者: iMacc    時間: 2006-2-10 09:54 AM

我曾經都鍾意過羅馬, 不過而家就麻麻哋~

不過都入嚟撐一吓~
作者: abc123aa    時間: 2006-2-10 10:24 AM

恭喜晒,遲來的恭喜
今個星期羅馬作客對錫耶納應該可以輕鬆取勝啦
作者: CHECSS    時間: 2006-2-10 01:09 PM

support !!!
作者: wer    時間: 2006-2-10 04:58 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-10 10:24:
恭喜晒,遲來的恭喜
未必
作者: Kian76    時間: 2006-2-10 09:21 PM

Originally posted by coolala2005 at 2006-2-10 12:09 AM:
我唔係羅馬球迷~只係想入黎恭喜你成立fans club~~~
努力呀~~~
得閒都黎傾下啦。
作者: Kian76    時間: 2006-2-10 09:22 PM

Originally posted by iMacc at 2006-2-10 09:54 AM:
我曾經都鍾意過羅馬, 不過而家就麻麻哋~

不過都入嚟撐一吓~
你好快會再好鐘意羅馬架喇。得閒就入黎傾下啦!
作者: Kian76    時間: 2006-2-10 09:23 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-10 10:24 AM:
恭喜晒,遲來的恭喜
唔遲唔遲,你得閒入下黎啦!哈!
錫耶納的勢如此弱,相信羅馬都可以手到拿來。
作者: Kian76    時間: 2006-2-10 09:24 PM

Originally posted by CHECSS at 2006-2-10 01:09 PM:
support !!!
咁就要經常入黎喇!哈!
作者: Kian76    時間: 2006-2-10 09:24 PM

Originally posted by wer at 2006-2-10 04:58 PM:

未必
你是否在擔心羅馬連勝多場今場終會一敗??
作者: Kian76    時間: 2006-2-10 09:32 PM

意甲聯賽第24輪羅馬4:3卡利亞里賽後評論

他們是入球功臣迪羅斯和派洛達

這是領隊史巴列堤的評論:
小伙子們表現的非常棒,他們對這場比賽勝利的強烈欲望讓他們取得了最後的勝利,8連勝?隊員的表現配得上這個結果。卡利亞里確實給我們制造很大的麻煩,他們曾經取得過2球的領先優勢,但是後來的比賽我們占據了主動。

這則是阿基蘭尼的評論:
落後兩球的情況下我們能夠反敗為勝是一件很不容易的事情,這場比賽的勝利讓我們創造了俱樂部新的聯賽最長連勝記錄,我很自豪自己是現在羅馬中的一員,我們要繼續下去。

從評論中可以看出現在的羅馬是如何的有勝利的執著和信心。

[ Last edited by Kian76 on 2006-2-10 at 09:34 PM ]
作者: Kian76    時間: 2006-2-10 09:41 PM

羅馬隊員拜見集中營幸存者 呼吁抵制新納粹主義

在羅馬市長的維特羅尼的提議下,為了樹立羅馬俱樂部的良好形象以及給羅馬部分球迷樹立正面榜樣,意大利時間昨天羅馬部分隊員與二戰集中營的幸存者進行一次友好會面,而羅馬執行董事羅塞拉‧森西和主教練斯帕萊蒂同拉齊奧的代表也就反納粹反種族歧視的問題進行了見面,雙方同時希望羅馬城兩隊的球迷能一同抵制新納粹主義的出現。

其實真不明白為何現在的社會中還會再有納粹的思想,為何還要針對黑人和猶太人?希望羅馬此行能令班攪事的羅馬球迷收手吧,為了有色人種也好,為了羅馬本身都好吧。
作者: wer    時間: 2006-2-10 10:42 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-10 21:24:

可能和
作者: abc123aa    時間: 2006-2-10 10:57 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-10 09:23 PM:

唔遲唔遲,你得閒入下黎啦!哈!
錫耶納的勢如此弱,相信羅馬都可以手到拿來。
我亦相信羅馬會手到拿來,狂攻第四位的位置
我又想費倫可以打歐聯,又想羅馬可以打,看來要是旦一隊米蘭做第五嚕
作者: abc123aa    時間: 2006-2-10 10:58 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-10 09:24 PM:

敗就會敗,但應該唔會係對弱旅果時敗啦
作者: wer    時間: 2006-2-10 11:10 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-10 22:57:

我又想費倫可以打歐聯,又想羅馬可以打,看來要是旦一隊米蘭做第五嚕
ac?
作者: abc123aa    時間: 2006-2-10 11:11 PM

Originally posted by wer at 2006-2-10 11:10 PM:

ac?
唔知呢
作者: wer    時間: 2006-2-10 11:14 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-10 23:11:

唔知呢
難道你知道
作者: abc123aa    時間: 2006-2-10 11:15 PM

Originally posted by wer at 2006-2-10 11:14 PM:

難道你知道
唔知嫁,不過睇黎費倫天拿比較危d
作者: wer    時間: 2006-2-10 11:21 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-10 23:15:

唔知嫁,不過睇黎費倫天拿比較危d
講人腳,費倫當然不及
作者: abc123aa    時間: 2006-2-10 11:23 PM

真係估唔到今年羅馬都可以有咁既成績@@"
作者: brightman    時間: 2006-2-11 12:58 AM

入黎回下帖支持下先, 雖然我唔係羅馬FANS
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 12:58 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-10 10:58 PM:

敗就會敗,但應該唔會係對弱旅果時敗啦
好可惜羅馬一向既通病都係輕敵,對強隊時是勁旅,對弱旅時係弱旅既特性真係令我好無奈,希望佢在餘下既賽事中唔好再發作啦!!
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 01:01 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-10 10:57 PM:

其實我是希望費倫末能踢歐聯的,但如果是國際米蘭的話都幾好,即是代表國際米蘭至少要失6分,變成第5,到時羅馬就大有機會變成第2。哈哈!
作者: abc123aa    時間: 2006-2-11 01:01 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-11 12:58 AM:

好可惜羅馬一向既通病都係輕敵,對強隊時是勁旅,對弱旅時係弱旅既特性真係令我好無奈,希望佢在餘下既賽事中唔好再發作啦!!
佢地另一問題都係作客差過主場既問題,但今年好似呢個問題唔大咁......
作者: brightman    時間: 2006-2-11 01:01 AM

Originally posted by wer at 2006-2-10 11:21 PM:

講人腳,費倫當然不及
費倫成敗取決於東尼既表現.
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 01:02 AM

Originally posted by wer at 2006-2-10 11:21 PM:

講人腳,費倫當然不及
費倫天拿的人腳方面,若論正選隊是不弱的,但真的是沒有足夠份量的後備,保積洛夫和柏仙尼係最強的了,但還是很年輕。
作者: abc123aa    時間: 2006-2-11 01:02 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-11 01:01 AM:

其實我是希望費倫末能踢歐聯的,但如果是國際米蘭的話都幾好,即是代表國際米蘭至少要失6分,變成第5,到時羅馬就大有機會變成第2。哈哈!
我都想
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 01:03 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-11 01:01 AM:

佢地另一問題都係作客差過主場既問題,但今年好似呢個問題唔大咁......
今年佢地好奇怪,作客成績勁過主場成績。哈哈!
作者: abc123aa    時間: 2006-2-11 01:04 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-11 01:03 AM:

今年佢地好奇怪,作客成績勁過主場成績。哈哈!
同皇馬一樣
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 01:04 AM

Originally posted by brightman at 2006-2-11 01:01 AM:

費倫成敗取決於東尼既表現.
係,東尼真係一個超級前鋒(現在這一刻,不保証將來),如果冇佢,費倫可能還是護級份子,但其實不要忘記費爾這位鋼門,他受傷後也令費倫天拿失了幾分的。
作者: abc123aa    時間: 2006-2-11 01:05 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-11 01:04 AM:

係,東尼真係一個超級前鋒(現在這...
東尼應該有望入選06年世界盃國家隊啦
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 01:06 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-11 01:04 AM:

同皇馬一樣
季初好似仲試過作客狂贏,一回到主場就狂和、輸。哈哈!!
作者: abc123aa    時間: 2006-2-11 01:06 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-11 01:06 AM:

季初好似仲試過作客狂贏,一回到主場就狂和、輸。哈哈!!
季初果時我仲以為羅馬都係中游,點知......
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 01:07 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-11 01:05 AM:

東尼應該有望入選06年世界盃國家隊啦
如無意外會是三箭頭之一:基拿甸奴、托迪、東尼。
作者: abc123aa    時間: 2006-2-11 01:08 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-11 01:07 AM:

如無意外會是三箭頭之一:基拿甸奴、托迪、東尼。
睇落就好勁,夾唔夾就另一回事= ="
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 01:09 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-11 01:06 AM:

季初果時我仲以為羅馬都係中游,點知......
世事難料,版主你是皇馬fds,你一定記得當年施丹第一季加盟時,所有人也認為那一季的皇馬死得,在上半季時踢得差到爆,施丹更是完全末能融入球隊,點知下半季開始狂勝,仲贏埋歐聯冠軍。

今季既羅馬好似,可能會俾羅馬贏埋足協盃和意大利盃添呀!!
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 01:10 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-11 01:08 AM:

睇落就好勁,夾唔夾就另一回事= ="
試過出過,都有波入,都好勁,但我都仲係驚托迪隻腳。
作者: brightman    時間: 2006-2-11 02:01 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-11 01:09 AM:

世事難料,版主你是皇馬fds,你一...
羅馬雙冠王
作者: abc123aa    時間: 2006-2-11 04:19 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-11 01:09 AM:

世事難料,版主你是皇馬fds,你一...
我鍾意左皇馬3年左右咋.......
作者: wer    時間: 2006-2-11 09:25 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-11 01:02:

費倫天拿的人腳方面,若論正選隊是不弱的,但真的是沒有足夠份量的後備,保積洛夫和柏仙尼係最強的了,但還是很年輕。
下季一定死梗
作者: fmchelloauntie    時間: 2006-2-11 10:15 AM

好野~~~~開左la...!!!!!以後會多小小上黎~~
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 01:26 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-11 04:19 AM:

我鍾意左皇馬3年左右咋.......
o.......即是朗拿度加盟那一季你開始喜歡皇馬??太可惜了,你從末看過全盛期的費高在皇馬踢得如何可怕......
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 01:26 PM

Originally posted by brightman at 2006-2-11 02:01 AM:

羅馬雙冠王
我勁想添啦!!
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 01:27 PM

Originally posted by wer at 2006-2-11 09:25 AM:

下季一定死梗
有少少同感,但希望唔會,始終費倫天拿都係雷哥斯達和巴迪高既球隊,哈哈!雖然己經係過去既事。哈哈!
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 01:28 PM

Originally posted by fmchelloauntie at 2006-2-11 10:15 AM:
好野~~~~開左la...!!!!!以後會多小小上黎~~
唔係多少少,而係要多多上黎!!!哈哈!!
作者: abc123aa    時間: 2006-2-11 01:30 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-11 01:26 PM:

o.......即是朗拿度加盟那一季你開始喜歡皇馬??太可惜了,你從末看過全盛期的費高在皇馬踢得如何可怕......
no,係碧咸加盟先鍾意
費高加盟皇馬果時有線都仲好似未有西甲直播..........
我淨係知歐聯皇馬對曼聯果時皇馬好變態.......= ="
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 01:39 PM

羅馬球迷報電影感化球迷
11/02/2006

羅馬球迷因早前對里賈納一仗展示帶有新納粹同種族主義色彩標語,連累球隊被罰。

《羅馬球迷報》認為育係遏止呢種風氣最佳方法,所以打算下仗聯賽前,向球迷派發九九年奧斯卡得獎名片《一個快樂的傳說》錄影帶,套戲講述一個猶太人納粹集中營悲慘故事,該報希望球迷睇後,可以有所反思。
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 01:41 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-11 01:30 PM:

no,係碧咸加盟先鍾意
費高加盟皇馬果時有線都仲好似未有西甲直播..........
原來係咁,即係今年先第三年。當時既費高身為翼鋒,但都係攻守兼備成條右路佢踢晒架!!
作者: 我‧愛‧你    時間: 2006-2-11 03:13 PM

Originally posted by wer at 2006-2-10 04:58 PM:

未必
下次唔該講埋理由==
作者: brightman    時間: 2006-2-11 04:59 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-11 01:30 PM:

no,係碧咸加盟先鍾意
最記得列當度後腳過貝治個下, 好瀟灑
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-2-11 09:21 PM

although我唔多睇足球,
but都支持下黎你先~
努力啦~
作者: abc123aa    時間: 2006-2-11 10:43 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-11 01:41 PM:

原來係咁,即係今年先第三年。當時既費高身為翼鋒,但都係攻守兼備成條右路佢踢晒架!!
可惜我睇佢果時已經開始差....
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 11:52 PM

Originally posted by brightman at 2006-2-11 04:59 PM:

最記得列當度後腳過貝治個下, 好瀟灑
係,超正,好可惜天才簿命(?)哈!!咁就3年。
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 11:53 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2006-2-11 09:21 PM:
although我唔多睇足球,
but都支持下黎你先~
努力啦~
多謝。
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 11:54 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-11 10:43 PM:

可惜我睇佢果時已經開始差....
當時既佢其實唔算係最差,但的確開始被投閒置散......
作者: abc123aa    時間: 2006-2-11 11:55 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-11 11:54 PM:

當時既佢其實唔算係最差,但的確開始被投閒置散......
但的確唔用佢就連勝.......
作者: Kian76    時間: 2006-2-11 11:59 PM

托迪精神受諸方稱贊 羅馬旗手影響場內場
( 消息來源:體壇周報 ) 2006-02-10 23:49

不管裁判吹得好與壞,羅馬首先要感謝托迪。派洛達的第一球是托迪助攻,卡利亞里的紅牌是托迪制造,終場前的兩個點球也都由托迪冷靜罰入,此外托迪還打中門柱一次。

「最後打那個點球可真不容易,但我還是走向罰球點,全力以赴。沒錯,(前隊友)基文迪是了解我的,他知道我可能會往哪踢,但總之我能進他的門。我選擇了簡單的大力射門,因為球場上有很多泥,我怕滑倒。」對羅馬的8連勝,托迪說道:「我們所有人都很想打破卡比路的紀錄。下一個目標就是(意甲紀錄)10連勝,載入史冊。」

賽前托迪曾說:「我在比賽中遭受了太多碰撞,無法正常訓練。」史巴列堤也猶豫是否讓托迪在接近零度的氣溫下登場,「今天他能上場,是因為他愛這座城市。托迪有很多傷痛,特別是腳踝傷讓他無法大力踢球。但我相信他最終能完全進入比賽。」

史巴列堤的選擇沒錯,托迪咬牙上場並發揮出色。意大利隊主帥納比也肯定了托迪的精神,「場上的確有很多碰撞,我很欣賞托迪的大度,他不對別人的犯規作出任何過激反應,說明他現在非常成熟。」

連總理也想對托迪說兩句。比利不久前曾稱贊托迪是世界最佳,周三比賽當晚貝魯斯科尼說:「托迪當然是最佳球員,比利能這麼說,說明比利非常紳士。」當問及是否會買托迪時,貝魯斯科尼說道:「足球界的旗幟性人物沒人賣,也買不來。順帶說一下,我之所以買進尼斯達,是當時拉素因為經濟問題要將他賣掉。我本以為拉素會留住他的,後來看到球員很可能加盟祖雲達斯,如果我不買,自然就會加強對手,所以我就買入了尼斯達。」

為了替對利禾奴一戰羅馬球迷的納粹標語贖罪,周四在董事長羅塞拉帶領下,托迪等羅馬隊一行前往羅馬市政廳,與奧斯威辛集中營和希伯來團體的代表會面。同時有消息傳來,托迪、簡拿華路、哥連拿與韋利一道成為2006年世界杯世界兒童福利救助大使。正如貝魯斯科尼所說,托迪是面旗幟,只不過不再局限於足球圈了。
作者: Kian76    時間: 2006-2-12 12:06 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-11 11:55 PM:

但的確唔用佢就連勝.......
但的確是皇馬浪費了他,正因為中路己被施丹甚至碧咸、墮後的魯爾所佔據了,本來經常插入中路參與組織的費高局住單在右路做他的突破快放,而且皇馬的組織力倒退,各自為政,加上年紀漸大加速力下降,費高要成功突破落底傳中就難上加難,而就算落到底傳中了也沒有人接應,魯爾是一名後衛,經常要回後場幫手搶波而回不到前場,朗拿度是勤力的世界級前鋒,只要他去搶點的話基本上必入,但可惜球迷永遠也看不到這情境......施丹、碧咸就更不會插入去了,以前是有一個前鋒魯爾和摩連迪斯的。
作者: abc123aa    時間: 2006-2-12 01:01 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-12 12:06 AM:

但的確是皇馬浪費了他,正因為中...
魯爾雖然係打自由人,但不足以用後衛黎形容佢......佢係會係後場搶波,但佢該不會唔走返上去吧......而且費高攞住個波扭又扭唔到,落到底又出唔到波,佢自己都打得唔好,叫皇馬點樣繼續用佢.........無謂兩敗俱傷呀~
作者: Kian76    時間: 2006-2-12 01:14 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-12 01:01 AM:

魯爾雖然係打自由人,但不足以用後衛...
始終問題所在都係皇馬胡亂買人。一年一星政策令球隊的部署完全被打亂了,又炒了迪保斯基......我說魯爾是後衛的意思不是指責他,只是他經常要回後場搶波,基本上冇時間俾佢返回前場幫手組織OR入波,佢返到去前場時可能攻勢己經完結或入了波。俾人攻番轉頭時又要返後,如是者不斷都係停留在中後場,仲點樣可以踏入對手禁區搵位射波??沒有了魯爾,費高的傳中的確沒有人去接應,而且也沒有人協助費高落底,當時的碧咸在皇馬只懂簡單的駁腳,基本上同費查在曼聯冇乜分別,幫不上忙,沙加度又因後防空虛問題經常不能上前協助費高,施丹在左路,唔多關事,朗拿度不會幫手,所以費高基本上係要單打獨鬥,試問一場波入面一個32、3歲的球員能鬥多次回合??季初的巴迪斯達某程度上是因為皇馬完全沒有組織力被逼單打獨鬥而表現一般(差波不等於組織),往往差完一大輪到最後都係要各球星玩ONE ON ONE、TWO等......咁又使乜差咁耐呢??所以季初的皇馬實在看不過眼。現在的皇馬與羅馬一樣,踢出來的是一個整體,不再是一個個體了。

[ Last edited by Kian76 on 2006-2-12 at 01:16 AM ]
作者: abc123aa    時間: 2006-2-12 02:12 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-12 01:14 AM:

始終問題所在都係皇馬胡亂買人。...
今年的皇馬真係變成左打整體的球隊,我好鍾意咁既打法,佢地個個都睇得好通透下,好過靠一兩個球員贏波呀~
當年碧咸o岩o岩加盟皇馬佢直情係打防中,教練根本冇叫佢去右路幫手,佢自然唔會去幫手,免得失左位又比人鬧........
作者: Kian76    時間: 2006-2-12 11:19 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-12 02:12 AM:

今年的皇馬真係變成左打整體的球隊,...
有時其實幾唔鐘意碧咸怕蝕底既性格,有d時候明明可以去既波佢絕對唔會搏,佢第一時間有理冇理跳定先,可能佢覺得自己罰球有把握亦唔使受傷,可能係聰明,但總是覺得他這種習慣唔係咁值得保留,始終太錫身喇,冇左o個種感染力。其他隊友都好難以他為榜樣去搏,所以我一向都唔睇好他在英格蘭當上隊長,雖然星味十足,但始終似係個人的事多於球隊的事,有時佢搶晒風頭更有點兒覺得對其他隊友唔公平,但說到底他的確是比奧雲更有壓場感,只是末能令隊友為他而搏命姐。(換轉係謝拉特or林柏特甚至係舒拿做隊長會好d)其實身為右邊的防守中場,就更應該從後支援多一些身旁的右翼費高,但始終他當時做不到,正如費查與C.朗拿度是完全沒有互信一樣。
作者: abc123aa    時間: 2006-2-13 12:08 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-12 11:19 PM:

有時其實幾唔鐘意碧咸怕蝕底既性...
錫身係正常,西甲d人既攔截唔係講笑嫁.......
你咁講我唔係好同意,的確你講中既一點就係有時可能太錫身,但試問下,佢唔錫身但經常受傷咁同錫身但有時佢可能會失左控球權比左波個人邊樣會嚴重d???
另外就係佢失左個波佢自己都會追返個波,追唔追到就另一個問題,我見過d人攔截碧咸既動作係好大好狼死,佢唔避就一定傷,唔好見到佢有時避波就質疑佢,佢做得國家隊隊長自然有佢既理由同埋公信力一定有,而且英格蘭入面經驗最多既都係佢,加利仔同奧雲,論壓場當然係碧咸最有壓場感,另外就係佢係皇馬初時係打防守中場,點解佢咁少幫手係右路出波或者同費高合作呢,我諗最大既原因係佢唔想因為幫得太多而失左位,而且我諗教練亦冇咁樣做,以皇馬一隊咁大既班霸,佢初黎報到就唔聽教練講,自己私自助攻,搞到球隊失波既話一定比人鬧死......
佢係皇馬既地位唔同係曼聯,係曼聯佢係副隊長,助攻助守佢自然會做,做錯都未必會比人鬧,但係皇馬就一定鬧硬
作者: abc123aa    時間: 2006-2-13 12:09 AM

恭喜羅馬贏錫耶納二比零^^
作者: Kian76    時間: 2006-2-13 02:35 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-13 12:08 AM:

錫身係正常,西甲d人既攔截唔係講笑...
但其實英超的攔截點睇都恐怖過西甲多多聲......一隊暴力般都夠殺......

只是比較不喜歡他太錫身,冇o個種火,哈哈!!但的確是聰明的做法。

無可否認,碧咸踢防守中場近乎末踢過一場好波。但現在踢番右中場都叫做有過一段小洋春。
作者: Kian76    時間: 2006-2-13 02:37 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-13 12:09 AM:
恭喜羅馬贏錫耶納二比零^^
好野!!9連勝!!只差一場勝杖就能平卡比路所留下來的10連勝紀錄!!加油呀!!然後直接在羅馬打毗戰中取得第11連勝破紀錄吧!!!

今場波新皇子迪羅斯和文仙尼各入一球!!!(對面錫耶納好狼,成6張黃牌)

[ Last edited by Kian76 on 2006-2-13 at 02:45 AM ]
作者: brightman    時間: 2006-2-13 02:46 AM

羅馬又嬴一仗. 今場費倫失分, 羅馬又追近少少.
作者: brightman    時間: 2006-2-13 02:49 AM

文仙尼又有波入, 佢最近腳風好順.
作者: abc123aa    時間: 2006-2-13 06:16 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-13 02:35 AM:
但其實英超的攔截點睇都恐怖過西甲多多聲......一隊暴力般都夠殺......

只是比較不喜歡他太錫身,冇o個種火,哈哈!!但的確是聰明的做法。

無可否認,碧咸踢防守中場近乎末踢過一場好波。但現在踢番右中場都叫做有過一段小洋春。
各有各,而且碧咸踢慣英超,佢知咩事,但係西甲佢都仲未係好熟悉........
碧咸早排可能有d傷,踢唔起,搞到施仙奴打兩份工咁......
作者: abc123aa    時間: 2006-2-13 06:16 AM

Originally posted by brightman at 2006-2-13 02:49 AM:
係呀~超勁= ="
作者: abc123aa    時間: 2006-2-13 06:21 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-13 02:37 AM:

好野!!9連勝!!只差一場勝杖就...
唔止文仙尼,迪羅斯都好似成日有波入咁@@"

[ Last edited by abc123aa on 2006-2-14 at 12:18 AM ]
作者: fmchelloauntie    時間: 2006-2-13 03:52 PM

好野~~~太好了~~!!!勁ar 又嬴~~~
而家唔洗下下都靠totti...同埋下下都嬴人2,3球..真係好...
作者: brightman    時間: 2006-2-13 04:36 PM

國米輸波...羅馬或者可以追上去第二位.
作者: wer    時間: 2006-2-13 04:55 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-13 02:37:

好野!!9連勝!!只差一場勝杖就...
lazio加油
作者: Kian76    時間: 2006-2-14 02:17 AM

Originally posted by brightman at 2006-2-13 02:46 AM:
羅馬又嬴一仗. 今場費倫失分, 羅馬又追近少少.
Originally posted by brightman at 2006-2-13 02:49 AM:
正啦!!!文仙尼真係好正,哈哈!!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0