標題: 英超球會冬季花10億破紀錄 [打印本頁]

作者: forty40forty    時間: 2006-2-4 02:22 AM     標題: 英超球會冬季花10億破紀錄

歐洲足球轉會市場已於周二結束,英超球隊共支出9.6億港元(7000萬鎊)轉會費,打破歷來1月轉會費紀錄,更比去年多出2.7億(2000萬鎊)。專家丹鍾斯表示英超球會今季共付出41億港元(3億鎊)在轉會市場上,他預計經過世界盃後,今夏的轉會交易將稍微回落。  

英超D中型班都很好轉會交易,打破歷來1月轉會費紀錄,唔出奇
作者: brightman    時間: 2006-2-4 02:25 AM

Originally posted by forty40forty at 2006-2-4 02:22 AM:
歐洲足球轉會市場已於周二結束,英超...
樸次茅夫今個一月都駛左唔少錢...
作者: abc123aa    時間: 2006-2-4 03:37 AM

Originally posted by brightman at 2006-2-4 02:25 AM:

樸次茅夫今個一月都駛左唔少錢...
係囉,買+借左成半隊人返去=3="

奧利沙迪比 (前鋒) 彭拿典奈高斯 (希) 樸茨茅夫 免費轉會
馬華路禾尼 (前鋒) 歐塞爾 (法) 樸茨茅夫 轉會費410萬鎊
柏度文迪斯 (中場) 熱刺 樸茨茅夫  
桑戴維斯 (中場) 熱刺 樸茨茅夫  
柏馬洛特 (中場) 熱刺 樸茨茅夫  
傑利 (門將) 查爾頓 樸茨茅夫  
魯迪治 (中場) 熱刺 樸茨茅夫 借用
高洛文 (中場) 泰歷克 (俄羅斯) 樸茨茅夫 借用
迪阿歷辛度 (中場) 禾夫斯堡 (德) 樸茨茅夫 借用

[ Last edited by abc123aa on 2006-2-4 at 03:39 AM ]
作者: brightlee    時間: 2006-2-4 05:23 AM

Well, there maybe another Leeds United .........
作者: brightman    時間: 2006-2-4 05:31 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-4 03:37 AM:

係囉,買+借左成半隊人返去=3="
奧利沙迪比 (前鋒) 彭拿典奈高斯 (希) 樸茨茅夫 免費轉會
馬華路禾尼 (前鋒) 歐塞爾 (法) 樸茨茅夫 轉會費410萬鎊
柏度文迪斯 (中場) 熱刺 樸茨茅夫  
桑戴維斯 (中場) 熱刺 樸茨茅夫  
柏馬洛特 (中場) 熱刺 樸茨茅夫  

傑利 (門將) 查爾頓 樸茨茅夫  
魯迪治 (中場) 熱刺 樸茨茅夫 借用
高洛文 (中場) 泰歷克 (俄羅斯) 樸茨茅夫 借用
迪阿歷辛度 (中場) 禾夫斯堡 (德) 樸茨茅夫 借用

呢三個夾埋要七百萬磅....
作者: lliu    時間: 2006-2-4 06:04 AM

Originally posted by brightman at 2006-2-4 05:31 AM:

呢三個夾埋要七百萬磅....
They have up to 15 million pounds to spend on new players...
Cos they have a new joint owner
作者: wer    時間: 2006-2-4 09:48 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-4 03:37:

係囉,買+借左成半隊人返去=3="...
都不知得唔得
作者: chan kai wai    時間: 2006-2-4 10:05 AM

借埋迪阿歷辛度ar??下半季有d睇頭wo~~
作者: Kian76    時間: 2006-2-4 01:38 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-4 03:37 AM:

係囉,買+借左成半隊人返去=3="...
迪亞歷辛度、傑利、奧利沙迪比都是好貨色。但有點兒擔心迪亞歷辛度能否在體力化的英超立足,記憶中在英超成功的阿根廷甚至南美人屈指可數。
作者: 艾力克    時間: 2006-2-4 03:32 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-4 01:38 PM:

迪亞歷辛度、傑利、奧利沙迪比都是好貨色。但有點兒擔心迪亞歷辛度能否在體力化的英超立足,記憶中在英超成功的阿根廷甚至南美人屈指可數。
點計都係打半季姐, 都唔會而 d. alexandro 適應英超o既比賽節奏喇
portsmouth 只係需要佢o既技術, 入球, 同傳球
所以就算佢唔係場場90mins, 都可以對隊波好有貢獻喇 :cool:
作者: donald15    時間: 2006-2-4 06:50 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-4 01:38 PM:

係啦迪亞歷辛度最驚佢打破唔到英超宿命
近年真係冇得邊個阿根廷球員係英超發揮到
基斯普都算似小小樣架啦
入親都關鍵波
講番迪亞歷辛度其實黎度英超失敗機會都幾高
純技術型球員冇身高,身位優勢冇速度優勢
都唔明點解佢肯過黎踢
作者: bigfish    時間: 2006-2-4 07:30 PM

樸茨茅夫買左成隊正選返黎, 原本班人坐晒o係度睇波
作者: brightman    時間: 2006-2-4 10:30 PM

Originally posted by bigfish at 2006-2-4 07:30 PM:
樸茨茅夫買左成隊正選返黎, 原本班人坐晒o係度睇波
但係買左人反而嬴唔到波.
作者: abc123aa    時間: 2006-2-4 10:35 PM

Originally posted by brightman at 2006-2-4 10:30 PM:

但係買左人反而嬴唔到波.
佢未買人之前都係聯合國嫁啦,依家又係,係贏到既一早贏到啦=3="
作者: brightman    時間: 2006-2-4 11:07 PM

Originally posted by donald15 at 2006-2-4 06:50 PM:

係啦迪亞歷辛度最驚佢打破唔到英超...
佢黎英超主要原因係同禾夫斯堡既領隊不和, 同埋佢想去其他聯賽踢. 其實睇番老樸成隊波中場無乜創造力,所以引入迪亞歷辛度希望可以加强呢一個環節. 雖然佢身高體格係麻麻地, 但係佢係德國打左兩季, 唔多唔少都會對歐洲既踢法有d適應. 如果佢黎到老樸發揮得到好似文廸達係米堡既作用既話會對老樸既攻力有一定既提升.
作者: brightman    時間: 2006-2-4 11:08 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-4 10:35 PM:

佢未買人之前都係聯合國嫁啦,依家又係,係贏到既一早贏到啦=3="
d新人黎到都未夾到波, 所以嬴唔到波. 到d新球員夾到波佢地好可能都係英冠踢緊..
作者: abc123aa    時間: 2006-2-4 11:56 PM

Originally posted by brightman at 2006-2-4 11:08 PM:

d新人黎到都未夾到波, 所以嬴唔到波. 到d新球員夾到波佢地好可能都係英冠踢緊..
係呀.....哈利列納返到去都冇用啦咁樣=3="
作者: Kian76    時間: 2006-2-5 01:23 AM

Originally posted by 艾力克 at 2006-2-4 03:32 PM:

點計都係打半季姐, 都唔會而 d. ale...
最驚既係迪亞歷辛度在英超冇機會發揮眾人期待既個人技術。

當年文迪達離開西甲轉會拉素,正是被意式聯防及後場壓逼性踢法(英超、西甲的是前場壓逼)完全地打敗了,在密麻麻的對手後場,文迪達根本無法表現自己(當時踢攻中),反而去到英超後踢番在西甲的足球,體力化正是其強項,再加上英超的後場空間較意甲多很多,作為自由人的文迪達來說可以說是非常適合,因為與西甲比較相似一點。

現在迪亞歷辛奴要由小意甲(德甲)轉會英超,由後場壓逼轉為適應前場壓逼,攻守轉換速度極快,一向習慣控球在腳的迪亞歷辛奴可能真的難以立足,而且其活動能力不比華朗好,身材更是敗筆,只單靠其波不離腳的控球力來作用妙傳分波,但在英超這個不能容下天才招揮官的境地,實在難以看出迪亞歷辛奴能成功,除非樸次茅夫能像保頓般制造一人為中心的踢法,但他卻沒有奧高查的強大活動能力,也沒有中田英壽的乾淨踢法,當年的柏金、拿鐵斯、簡東拿由頭到尾都不是甚麼指揮官,說是影子前鋒更適合,列納、梅菲、謝拉特、林柏特等也是防中出身的全能球員,找來找去也只能找到列馬倫是與迪亞歷辛度相似的英超人,但成功嗎??沒有,只比華朗好多點。
作者: donald15    時間: 2006-2-5 01:42 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-5 01:23 AM:

最驚既係迪亞歷辛度在英超冇機會...
其實都預左失敗機會都幾大架啦
當年華朗都唔能夠係英超立足
迪亞歷辛度點計都冇理由好過華朗
睇番華朗返去國米一樣發揮到佢既作用有如核心一樣
作者: Kian76    時間: 2006-2-5 01:48 AM

Originally posted by donald15 at 2006-2-5 01:42 AM:

其實都預左失敗機會都幾大架啦
當...
華朗在英超係衰冇自信心,球隊也不會就住佢黎踢,對佢又唔夠信任,要佢做第二個史高斯即係要佢去死。哈哈!

但迪亞歷辛奴其實有度好,就係腳法冇華朗咁花巧,比較實際一點,但控球時間又比華朗更長,吹佢唔脹。
作者: bigfish    時間: 2006-2-5 06:33 AM

算啦, 唔駛轉會費, 要求點可以咁高呢...
列納真係有錢唔識駛, 俾一億鎊佢買球員竟然買左班咁o既料子, 如果係雲加 or 費 sir, 一定執到隊冠軍組合返黎
作者: donald15    時間: 2006-2-5 01:41 PM

Originally posted by bigfish at 2006-2-5 06:33 AM:
算啦, 唔駛轉會費, 要求點可以咁高呢...
列納真係有錢唔識駛, 俾一億鎊佢買球員竟然買左班咁o既料子, 如果係雲加 or 費 sir, 一定執到隊冠軍組合返黎
不過有錢都唔係大晒既
有錢都要睇下d球員肯唔肯黎
你話如果佢開8千萬鎊買細哨佢肯唔肯黎丫拿
作者: abc123aa    時間: 2006-2-5 06:07 PM

Originally posted by donald15 at 2006-2-5 01:41 PM:

不過有錢都唔係大晒既
有錢都要睇下d球員肯唔肯黎
你話如果佢開8千萬鎊買細哨佢肯唔肯黎丫拿
咪係,就算比幾多錢雲加都好啦,佢咪又係買新人多.......= ="
作者: Kian76    時間: 2006-2-5 09:12 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-5 06:07 PM:

咪係,就算比幾多錢雲加都好啦,佢咪又係買新人多.......= ="
雲格近年既思想好奇怪,我愈黎愈覺得佢有問題,佢放棄守業,不斷實行創業,養了亨利為首的第一批天才出來贏了兩次,點知佢決定再次創業,買一大堆新仔黎再養過,正接了當放棄呢幾年既成績......雲格一日末懂得如何把強勢保持他一日也不算是精明的領隊呢。(希望大家明我既真正意思)
作者: brightman    時間: 2006-2-5 09:36 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-2-5 09:12 PM:

雲格近年既思想好奇怪,我愈黎愈...
我都同意阿仙奴係接班方面出現好大問題. 首先係門將方面, 其實自施文走左之後呢個位置都無一個比較有分量既接班人, 搞到而家重要用番列文. 講真列文唔係一個"世界級"門將", 加上佢已經36歲, 點解阿仙奴到而家重未買多一個門將. 後防方面, 我覺得當初賣走厄遜係大錯, 反之比佢表現差既施根同辛達路斯仲可以留係阿仙奴, 佢地既"穩定性"係今季表露無遺. 中場方面, 我諗雲加太過高估法比加斯同費明尼既實力, 所以至賣走韋拉...無左呢個中場靈魂真係連隊波既靈魂都無埋.

由於呢三線既接班有顯著問題, 搞到阿仙奴跌watt跌得好犀利.. 反觀我好欣賞祖記既接班政策, 佢買人往往都係循呢個方向著手. 就算已有既球員重係當打佢都已經搵緊接班人. 所以之前就算賣走施丹, 戴維斯等球員都對球隊實力無影響.

[ Last edited by brightman on 2006-2-5 at 09:37 PM ]
作者: Kian76    時間: 2006-2-5 11:40 PM

Originally posted by brightman at 2006-2-5 09:36 PM:

我都同意阿仙奴係接班方面出現好大...
其實戴維斯出走當日祖記係出現過中場攔截力不足的問題的,因為艾比亞防守力不足。

阿仙奴既作風一向係用老鬼門將,由當年既柏真寧斯開始,差唔多肯定唔過三十都冇得在阿仙奴打正選。哈哈!

佢地明明係勁旅,但雲格就當阿仙奴係弱旅黎教、執,養新人,新人成熟時就賣走佢,仲要次次都冇錢收,上次安歷卡今次可能係亨利......

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0