標題: 你地睇波以黎見過最勁既陣容係...??(唔計睇返舊片果d) [打印本頁]

作者: dargon    時間: 2006-4-21 08:18 PM     標題: 你地睇波以黎見過最勁既陣容係...??(唔計睇返舊片果d)

我係95年開始睇波....如果要揀一個最勁既陣容會係咁

GK:雲達沙 (其實舒米高應該比佢好少少,但係我好少睇舒米高)
RB:無乜邊個特別突出
LB:卡路士 (感覺上佢比馬甸尼好少少)
CB:佩奧爾 (勝在夠勤力雖然唔夠高)
CB:泰利 (雖然我唔鍾意車仔,但都要俾個GOOD佢)
DMC:戴維斯 (睇個佢踢好多場波...無限體力,又夠勇...成日都懷疑佢係咪食藥)
RMF:費高 (係巴塞時代既佢..)
LMF:傑斯 (左翼太多勁人..但giggs keep到好多年都有好好既表現)
AMF:朗拿甸奴 (感覺上佢比施單更勁,如果唔係列卡特要佢踢左邊,佢會踢得更好)
FC:巴迪斯圖達 (keep住每年都有好高既入球率...射波勁,又準)
FC:朗拿度 (呢個我諗唔洗多講)

[ Last edited by dargon on 2006-4-21 at 08:20 PM ]
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 08:36 PM

GK:簡尼(四年前地獄金剛版)
                 CB:史譚         CB:馬甸尼
RSB:佩奧爾                                    LSB:卡路士
                          DMF:韋拉
RMF:費高(萄葡牙球王+右路皇者版)     LMF:尼維特
                          OMF:細哨
                CF:巴治奧
                               CF:奇連士文(金色轟炸機時期)

[ Last edited by 清揚 on 2006-4-21 at 08:37 PM ]
作者: LMQ    時間: 2006-4-21 08:44 PM

如果俾我選,我有咁既選擇~~

GK:舒米高(睇過佢o係曼聯時既表現就知點解佢可以打到40歲都仲可以打到咁出色~)
RB:卡富(能攻擅守,有大賽經驗,甚少犯錯)
LB:馬甸尼(原因同上,同埋能夠擔當隊長角色,卡路士個人覺得佢傾向進攻,防守上可能有犯錯,所以唔選佢~)
CD1:史譚(初初o係曼聯果陣時已經俾我感覺係穩陣型既後防大將~我鍾意佢果種緊身攔截既能力)
CD2:泰利(雖然唔鍾意車仔,但係我肯定佢既能力~人町人絕對無問題)
CM/DM:堅尼(有佢自己既風格,剷人夠狠,亦能振奮軍心,踢DM就係要做到呢d)
AM:朗拿甸奴(有睇佢踢波既基本上已經對佢能力無容置疑,傳停帶射4樣野佢都已經可以去到球皇級既境界,不二之選)
RM:碧咸(由佢果球中場50碼笠射入左時已經開始鍾意佢~雖然佢無速度,但係佢俾波同射波已經係1個殺著,唔知聽邊個講過~禁區外有罰球,由佢射既等於係球12碼~)
LM:洛賓/傑斯(兩個都真係唔知點選..真係各有各好,兩個都有速度,又有個人突破能力..費事煩~兩個選哂~~)
ST1:亨利(又係d屈機既球員黎~作為前鋒黎講,佢唔單止做到柱等式中鋒,更加可以擺左擺右黎制造攻勢俾隊友,阿仙奴之所以嬴咁多波,佢真係佔左極大功勞)
ST2:朗尼(初出道已經俾人感覺踢法硬淨~去埋曼聯更加愈見成熟,成場奔走都仲可以有氣有力,過多幾年可能更加進步速度無法想像~)

其實真係仲有好多人想講,耐何真係太多講唔哂~~
作者: vandervaart    時間: 2006-4-21 08:45 PM

Not bad not bad your team. This is my dream team~~

GK G.Buffon

CB A.Nesta         CB J.Stam                              

RB Cafu                                                                              LB J.Zanetti

DMF P.Vieira     

CMF Z.Zidane

OMF Ronaldinho                                      OMF P.Nedved

ST E.Cantona   
                                                                    CF T.Henry
作者: snakeken1123    時間: 2006-4-21 08:49 PM

GK:舒米高(對阿仙奴果場傷左仲可以擋出柏金12碼)
RSB:CAFU
LSB:馬甸尼
CB:泰利
RMF:FIGO(巴塞時代)
LMF:GIGGS
DMF:堅尼
OMF:ZIDANE
ST:細哨
CF:李華度/簡東拿
CF:大哨

[ Last edited by snakeken1123 on 2006-4-21 at 08:50 PM ]
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 09:10 PM

門將:保方(帕爾馬鐵三角,成日救必入球)
右閘:卡富(由他效力羅馬開始到而家,助攻力一流)
中堅:尼斯達(拉素隊長到而家,都一樣係咁勁)
中堅:簡拿華路(帕爾馬鐵三角,而家祖記後防重臣)
左閘:馬甸尼(以前既彈弓人,而家既老人)
右翼:費高(無論在巴塞還是皇馬第一季都超勁,全能)
防中:戴維斯(佢係我見過最顛既防中)
攻中:托迪(羅馬皇子,睇住佢大,睇住佢勁)
左翼:傑斯(由到到尾以前曼聯我唯一like既人,左路快放超勁)
前鋒:巴治奧(第一個偶像,佢d眼界真係令人啞晒,成日做出能人所不能的事)
前鋒:巴迪斯圖達(他是唯一令我肯定信任他一定入倒波的人,無論在球場任何角落,只要在半場內就都能射球入網)

等我都加番個後備先。
門將:舒米高(當年的空中霸王,高空波近乎接晒)
中堅:史譚(真係諗唔倒佢有乜野缺點)
右閘:辛尼迪(一個我分唔倒佢同卡富邊個勁d既人)
左閘:卡路士(全盛期成條左路玩晒......)
防中:加度素(防守是有種一個頂人地兩個既感覺)
右翼:鄧納東尼(以前睇佢踢波真係好堅,意大利歷史人物添)
左翼:奧華馬斯(小飛俠、超快)
攻中:雷哥斯達(佢d俾波我個人覺得勁過施丹)
前鋒:朗拿度(全盛期既佢唔係人)
前鋒:李華度(佢隻左腳.....變轉彎既......)

[ Last edited by Kian76 on 2006-4-21 at 09:45 PM ]
作者: 奇    時間: 2006-4-21 09:19 PM

GK舒米高(永遠的門神)
RB史譚(要過佢超超難)
LB佩奧爾(怪物一隻....)
CB巴里斯(當年在ac佢帶領的後防好堅,佈越位成功率近乎100%)
DMF沙維(靠技術攔截,傳和控都是大師級,很有當年列當度的影子)
RMF美斯(有眼睇,唔多講)
LMF白賴仁勞特立(點解佢扭波好似斬瓜切菜咁易=口=)
OMF米高勞特立(幾乎每個星期歐洲足球雜誌都見到佢助攻森莫蘭奴/艾馬維斯加入波)
OMF朗拿甸奴(.....)
CF朗拿度(當fit時勁屈機....)
CF巴治奧(無所不能)

[ Last edited by 奇 on 2006-4-21 at 09:34 PM ]
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 09:36 PM

GK舒米高(單刀波佢出迎嚇到你想射入都難,最難忘係三冠王果年撲柏金既12碼)
RSB同樓主一樣,諗唔到邊幾個突出=3=""""
CB佩奧爾(夠快夠大隻)
CB泰利(好少失位既中堅,助攻又得)
LSB卡路士(全盛時期又上又落,罰球超勁)
DMF堅尼(一句講晒~夠狠)
RMF碧咸(傳送,罰球一流,全盛時期係龍門見到佢主射罰球都驚,傳中球更加勁,超準,我相信每個前鋒都想要佢既傳送)
LMF傑斯(全盛時期一個過你幾個,最難忘係對阿仙奴一個過幾個射入埋)
OMF施丹(分波一流)
CF朗拿度(佢有幾勁唔洗講)
CF巴迪斯圖達(腳力超勁,射術一流,球品亦一流)
作者: bigfish    時間: 2006-4-21 09:38 PM

舒米高 <- 無人能敵啦
杜林 <- 助攻助守都好好
史譚 <- 有速度有身型
布魯士 <- 中堅典範
卡路士 <- 皇馬長期正選
堅尼 <- 精神領袖, 攻守萬能
碧咸 <- 右翼王, 出波, 助攻, 罰球, 遠射, 助守瓣瓣掂
傑斯 <- 有速度有突破能力, 除朗拿甸奴外冇其他對手 la
施丹 <- 世界盃, 歐洲國家盃技驚四座
朗尼 <- 依家已經無人能敵, 將來可能仲勁
舒利亞 <- 天生射手, 搶點王, 射門王

後備
施治 <- 一季最少失球
加利尼維爾 <- 甚少出錯
馬甸尼 <- 彈跳力強, 忠於球會
朗拿甸奴 <- 唔選佢會好多爭議
謝拉特 <- 一手勇奪歐聯寶座
簡東拿 <- 冇朗尼咁勁, 但做後備可以o係關鍵時刻扭轉乾坤
作者: kubrick    時間: 2006-4-21 09:49 PM

吾係好明點解咁少人簡ronaldo,,
佢雖然呢兩年表現下滑,,我覺得只係因為佢之前實在大勁所以被比下去,,
一個前鋒入到21球仲要比人鬧?
佢雖然係易傷,,但係佢無事果陣真係勁到你嘔,,
我既陣容如下:
GK:舒米高
CB:尼斯達
CB:泰利
LB:卡路士
RB:佩奧爾
DM:戴維斯
OM:施丹<---偏左
OM:謝拉特<---偏右
OM:朗拿甸奴<---中間
CF:亨利
CF朗拿度
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 10:19 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 20:36:

GK:簡尼(四年前地獄金剛版)
                 CB:史譚         CB:馬甸尼
RSB:佩奧爾                                    LSB:卡路士
                          DMF:韋拉
RMF:費高(萄葡牙球王+右路皇者版)     LMF:尼維特
                          OMF:細哨
                CF:巴治奧
                               CF:奇連士文(金色轟炸機時期)

[ Last edited by 清揚 on 2006-4-21 at 08:37 PM ]
後備:
捷拉華特(守門守到一季入12球,龍門傳奇,唔簡唔得)
尼斯達
艾雲哥度巴(打意甲既前鋒過半數都話驚佢,又系唔簡唔得)
戴維斯(殺人王時期)
施丹
栢金
亨利
傑斯
馬圖斯
韋亞
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 10:29 PM

Originally posted by bigfish at 2006-4-21 21:38:
舒米高 <- 無人能敵啦
杜林 <- 助攻助守都好好
史譚 <- 有速度有身型
布魯士 <- 中堅典範
卡路士 <- 皇馬長期正選
堅尼 <- 精神領袖, 攻守萬能
碧咸 <- 右翼王, 出波, 助攻, 罰球, 遠射, 助守瓣瓣掂
傑斯 <- 有速度有突破能力, 除朗拿甸奴外冇其他對手 la
施丹 <- 世界盃, 歐洲國家盃技驚四座
朗尼 <- 依家已經無人能敵, 將來可能仲勁
舒利亞 <- 天生射手, 搶點王, 射門王
正,冇速度既右翼,好一個右翼王,冇腳法冇頭球,好一個瓣瓣掂
大把la,隨口up隻翼都有有速度有突破能力la,EXG.遠既有奥華馬斯,普波斯基,近既有洛賓,C7,祖亞昆,系得Bigfish兄你所講既"右翼王"冇堵
作者: dargon    時間: 2006-4-21 10:39 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 10:29 PM:

正,冇速度既右翼,好一個...
近呢十年除左figo 我覺得無乜邊個右翼好得過beckham  
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 10:43 PM

Originally posted by dargon at 2006-4-21 22:39:

近呢十年除左figo 我覺得無乜邊個右翼好得過beckham  
beckham系翼???
翼的基本先要有腳法,後要有速度
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 10:46 PM

Originally posted by dargon at 2006-4-21 22:39:

右中場我首推費高,次選龍格堡,三選甘莫籣尼斯
我極不欣賞碧咸冇盡力保護腳下皮球既作風

[ Last edited by 清揚 on 2006-4-21 at 10:48 PM ]
作者: brightlee    時間: 2006-4-21 10:50 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-22 00:46:

[ Last edited by 清揚 on 2006-4-21 at 10:48 PM ]
David Beckham is Right Midfield
he's not a Right winger....

作者: 清揚    時間: 2006-4-21 10:52 PM

Originally posted by brightlee at 2006-4-21 22:50:

David Beckham is Right Midfield
he's not a Right winger....

我一早知la,系BIGFISH呢個"偉論之王"唔知堵
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 10:53 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 10:46 PM:

甘莫蘭尼斯??最多二班馬黎咋wor!!!點睇而家最fit既右翼都係文仙尼和祖高爾啦!!仲有美斯,祖昆呢季回落,但其實都好勁。仲有帕爾馬個馬基安尼,呢個右翼勁過甘莫蘭尼斯好多,但好可惜唔受納比注意。
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 10:53 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 10:52 PM:

好名
作者: arthur8088    時間: 2006-4-21 10:58 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 10:29 PM:

正,冇速度既右翼,好一個...
and dont forget Andrie Kanchelskis...he was so good~~~
作者: dargon    時間: 2006-4-21 11:03 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 10:43 PM:

beckham系翼???
翼的基本先要有腳法,後要有速度
beckham雖然無speed無腳法,但係佢係man utd每年都有好多助攻,仲有唔少入球,佢去左皇馬之後我覺得佢變左一個好平凡既員

龍格寶同甘莫都幾好..但係祖亞昆仲勁..
美斯 我覺得佢仲勁過祖亞昆 但係要睇耐d先知.. 始終佢出道無耐..
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 11:04 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 22:53:

甘莫蘭尼斯??最多二班馬黎咋wor...
右中場不同右翼講極唔化,右翼速度,突破力是必須的,有呢兩樣才是一隻翼,右中場比較防守,擅於傳波,入楔取分,當然腳法亦十分重要,現今側中場真系買少見少
作者: dargon    時間: 2006-4-21 11:06 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 10:52 PM:

佢既"偉論"

簡東拿 <- 冇朗尼咁勁, 但做後備可以o係關鍵時刻扭轉乾坤
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 11:06 PM

Originally posted by dargon at 2006-4-21 23:03:

beckham雖然無speed無腳法,但係佢係...
側翼不同側中ar
祖亞昆擺明系右翼la
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 11:08 PM

Originally posted by dargon at 2006-4-21 23:06:

佢既"偉論"

佢可能將簡東拿同簡迪拿掉亂左,可能佢口中既簡迪拿好勁架,一腳踢去觀眾果個"簡迪拿"呢~
作者: dargon    時間: 2006-4-21 11:11 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 11:06 PM:

側翼不同側中ar
祖亞昆擺明系右翼la
其實上面講果d右中場好多都踢過 右中&右翼..都係睇戰術需要姐
洗咩咁介意果少少野
作者: brightman    時間: 2006-4-21 11:12 PM

每個話題成日講講下講到碧咸? 印象中都有好多次,..
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:12 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 11:04 PM:

右中場不同右翼講極唔化,右...
但......甘莫蘭尼斯的確係右翼,費高就更加係右翼既表表者,翼,可以解作攻擊性較強的側擊球員,翼鋒,是進一步加強攻擊性位置更靠近中路,而美斯是翼鋒的代表,翼衛就是好像卡富這些,右中場即是碧咸這種坐地炮台,較翼少於落底,較多參與防守工作,也會參與中場組織,必要時移入中路,這是右中場的工作,甘莫蘭尼斯站在祖昆、文仙尼、馬基安尼、祖高爾面前真係次一級的......

仲有,翼最重要唔係腳法,速度才是最重要的東西,沒有腳法也能夠速度強爆落底線出波,但沒有足夠速度下即使有腳法也難以落底。

然而龍格堡和路爾斯加西亞這些就真的難以定位了......出現在右路,但踢法更像一位後上前鋒......

[ Last edited by Kian76 on 2006-4-21 at 11:16 PM ]
作者: dargon    時間: 2006-4-21 11:14 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 11:12 PM:

但......甘莫蘭尼斯的確係右翼,...
好祥細
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:16 PM

Originally posted by brightman at 2006-4-21 11:12 PM:
冇計
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:17 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 11:08 PM:

佢可能將簡東拿同簡迪拿掉亂左,可能佢口中既簡迪拿好勁架,一腳踢去觀眾果個"簡迪拿"呢~
簡迪拿曾經是世界五大左翼衛。
作者: dargon    時間: 2006-4-21 11:20 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 11:17 PM:

簡迪拿??我記得佢係法國既後備(正選係利沙拉素)
你列下當時5大係邊幾個
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:20 PM

Originally posted by brightman at 2006-4-21 11:12 PM:
碧咸係呢個世界最多擁"等"的足球員,同時是世界上最多仇人的足球員。
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:21 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 11:20 PM:

碧咸係呢個世界最多擁"等"的足球員,同時是世界上最多仇人的足球員。
次次都九唔搭八咁講到佢,好煩~
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:25 PM

Originally posted by dargon at 2006-4-21 11:20 PM:

簡迪拿??我記得佢係法國既後備(正選係利沙拉素)
你列下當時5大係邊幾個
國家隊既野好難講,踢唔倒正選或唔入選唔代表o個個球員廢,簡東拿、真路拿係表表姐。

當時就真係要講到2000年左右了,當時最強當然是卡路士,除此以外,簡迪拿在意大利球壇也是首屈一指的!!!還有就是利沙拉素,這是無可置疑的,還有巴塞隆拿的沙治,還有德國被人違忘的罰球好手保爾馬。

薛基雖然不錯,但在當時的薛基好像是在沉輪中。

[ Last edited by Kian76 on 2006-4-21 at 11:27 PM ]
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 11:28 PM

Originally posted by dargon at 2006-4-21 23:11:

其實上面講果d右中場好多都踢過 右中&右翼..都係睇戰術需要姐
洗咩咁介意果少少野
佢點打wing,你話得我相信佢本人都冇信心及能力去打wing呢個位la,我覺得佢選擇打右中已是敗北之作,佢應該學泰勒,夏迪,以前巴拉圭既右閘艾斯咁打閘位,憑佢既體力及跑狗精神足以補常速度不足既缺點(好似佩奥爾咁,都系用體力及鬥志多過截擊),佢打閘起碼唔洗系中場同人爭到七彩咁以至太多失誤先,第二系打閘位產人多過比人產先,佢咁怕慯啱晒佢la,三系打閘位可比佢有更多空間從後半場斬入敵方心狀地帶,以佢既斬波一定做到野ㄚ,系可能少D個人統計數字堵,但作為一個球員必須將個人統計數字放低,佢可能做不到
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:28 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-4-21 11:21 PM:

次次都九唔搭八咁講到佢,好煩~
愈出名的球員便會愈成為話題,無可避免。
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:30 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 11:28 PM:

愈出名的球員便會愈成為話題,無可避免。
咁又係
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:31 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 11:28 PM:

佢點打wing,你話得我相信佢本人都冇...
當你身為右閘,前面有個翼or中場,你下下斬個波上去,翼or中場會點諗??

仲有,碧咸是世界最佳右路側擊球員之一,現役地位肯定是頭五大,我認為他沒有行錯路。
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 11:31 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 23:17:

卡路士,巴巴耶路,李沙拉素,沙真奴及蘇連才是
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:35 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 11:31 PM:

巴巴耶路???由始至終他也末試過稱得上世界級,不是沒有正選打就表現飄忽。

沙真奴一直也是AC米蘭的後備,而且在2000年左右的時間,沙真奴是一名純正的左翼鋒,甚至前鋒。(但老實講,沒有太多當時沙真奴比賽的記憶,多數記憶都係02年開始)

蘇連??又是一個在當時沒能在歐洲立足的球員??

[ Last edited by Kian76 on 2006-4-21 at 11:36 PM ]
作者: brightman    時間: 2006-4-21 11:35 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 11:31 PM:

各花有各眼啦, 但係簡迪拿打羅馬個陣真係好強...
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:35 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 11:31 PM:

當你身為右閘,前面有個翼or中場...
對,好似施仙奴咁,碧咸見到佢係咁上去助攻根本冇意識回防既時候,碧咸就回防補返施仙奴個位,所以好多時閘位球員只會係翼或者中場球員後面,好少會係佢地前面,但係沙加度同施仙奴通通都鍾意係碧咸前面,呢個情況依家已經好轉左少少.........
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 11:35 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 23:31:

當你身為右閘,前面有個翼or中場...
有料何須成日出手,偶然露兩手即殺死人才珍貴,粗制濫造有何用????????須注重效律
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:36 PM

Originally posted by brightman at 2006-4-21 11:35 PM:

係呀~冇話幾多強既
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 11:37 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 23:35:

巴巴耶路???由始至終他也末試...
但的確是他們五人
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:38 PM

Originally posted by brightman at 2006-4-21 11:35 PM:

當時右路卡富,左路簡迪拿,中路艾馬臣較炮,前線托迪支援巴迪斯圖達or迪維基奧or蒙迪拿在世界上的知名道很高。
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 11:39 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-4-21 23:35:

對,好似施仙奴咁,碧咸見到佢係咁上...
咁不如打閘low,你又唔願攻,D閘又好想攻,咁咪比D閘去攻low~
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:39 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 11:37 PM:

但的確是他們五人
你拿一個車路士後備左閘來跟一個羅馬正選及意甲最佳左翼衛簡迪拿比??

還有,再講多次,沙真奴是上年才正式轉踢防守性較重的翼衛,今年踢埋閘,以前係翼鋒,即係洛賓的位置......何來世界五大左翼???

[ Last edited by Kian76 on 2006-4-21 at 11:41 PM ]
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 11:40 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 23:38:

當時右路卡富,左路簡迪拿,中路艾馬臣較炮,前線托迪支援巴迪斯圖達or迪維基奧or蒙迪拿在世界上的知名道很高。
主力後備,阿辛卡奧
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:40 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 11:39 PM:

咁不如打閘low,你又唔願攻,D閘又好想攻,咁咪比D閘去攻low~
d閘淨係企左係碧咸前面,傳中根本就唔掂.......助攻黎都冇用,反而阻住晒中場既球員組織攻勢,後面仲要人補佢個位
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 11:41 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 23:39:

你拿一個車路士後備左閘來跟一個羅馬正選及意甲最佳左翼衛簡迪拿比??
當時佢系非洲首席左翼衛
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:41 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 11:39 PM:

哈哈
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:42 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 11:40 PM:

主力後備,阿辛卡奧
阿辛卡奧後備入替罰球經常有神來之筆。但可惜他打正選的賽事帶給羅馬後防的保護太弱。
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:42 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 11:41 PM:

當時佢系非洲首席左翼衛
但可惜只是車路士後備。
作者: brightman    時間: 2006-4-21 11:44 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 11:42 PM:

阿辛卡奧後備入替罰球經常有神來之筆。但可惜他打正選的賽事帶給羅馬後防的保護太弱。
湯馬士想當年很強..不遜於現在的加度素...可惜後來受到重創...
作者: brightman    時間: 2006-4-21 11:44 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 11:42 PM:

但可惜只是車路士後備。
進攻意識太強, 防守力不足, 所以摩連奴後尾唔要佢.
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:45 PM

Originally posted by brightman at 2006-4-21 11:44 PM:

湯馬士想當年很強..不遜於現在的加度素...可惜後來受到重創...
其實當年羅馬有好多球員都有實力,但可惜有時既穩定性不足,搞到會失分,不過都攞到一屆冠軍,算好嫁喇
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:45 PM

Originally posted by brightman at 2006-4-21 11:44 PM:

依家車仔既左閘迪荷奴都唔見得好好,d傳中又係廢既,都係加拿斯+保羅費拉拿呢兩隻閘好d
作者: kakeidevil    時間: 2006-4-21 11:46 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 23:31:

成日覺得佢同米芝落有d似樣~
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:46 PM

湯馬斯比加度素全面,助攻力更強,但老實講,他的防守功架的確略比加度素差少少,始終呢個世界冇超人。
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:47 PM

佢而家連一直最掂既體能都有問題。
作者: brightman    時間: 2006-4-21 11:47 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-4-21 11:45 PM:

依家車仔既左閘迪荷奴都唔見得好好,d傳中又係廢既,都係加拿斯+保羅費拉拿呢兩隻閘好d
布力治仲好過佢啦...都唔知點解佢咁貴
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:48 PM

Originally posted by brightman at 2006-4-21 11:47 PM:

布歷治未傷之前可能係,我都唔知點解迪荷奴可以咁貴,佢係西甲可能真係勁,但係車仔唔見得佢勁囉=3=""""
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:48 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-4-21 11:45 PM:

其實當年羅馬有好多球員都有實力,但可惜有時既穩定性不足,搞到會失分,不過都攞到一屆冠軍,算好嫁喇
傷患先係最主要問題,卡富和簡迪拿總是輪流受傷,艾馬臣又係間唔中要休下息......之後湯馬斯又長傷埋......巴迪高狀態急跌之迷......以及羅馬後防其實一直以來,也只是踢一個森美爾。
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:49 PM

迪荷奴勝在中規中舉冇大錯冇驚喜,呢d左閘算係咁,起碼你唔使擔心。
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:50 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 11:48 PM:

傷患先係最主要問題,卡富和簡迪...
仲有就係佢地比d波好多時都唔準=3="好多時都係靠托迪.......
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 11:50 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-4-21 23:40:

d閘淨係企左係碧咸前面,傳中根本就唔掂.......助攻黎都冇用,反而阻住晒中場既球員組織攻勢,後面仲要人補佢個位
沙加度同施仙奴本屬翼之材料,攻強守弱,速度第一,既然碧咸有防守意識,何不對調打閘,增強守力,中場咪等球王派牌話事low,咪比沙加度/施仙奴用速度衝散防線low,翼既強項系冇波都可以令人Mark住你,有不差突破力及Speedㄚ麻,咁咪仲多左空間比前綘做野
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:50 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 11:49 PM:

迪荷奴勝在中規中舉冇大錯冇驚喜,呢d左閘算係咁,起碼你唔使擔心。
哈哈,咁我寧願用返加拿斯算
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:51 PM

Originally posted by kakeidevil at 2006-4-21 11:46 PM:

米芝洛高好多......哈哈!!仲有巴巴耶路個樣順眼過米芝洛......我覺得......
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 11:51 PM

Originally posted by kakeidevil at 2006-4-21 23:46:

米芝落真人好叉大隻架
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:51 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 11:50 PM:

沙加度同施仙奴本屬翼之材料,攻強守...
沙加度係翼既材料......
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:51 PM

Originally posted by brightman at 2006-4-21 11:47 PM:

感覺上布歷治太少特點,太平凡,唔喜歡。
作者: brightman    時間: 2006-4-21 11:53 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 11:50 PM:

咁就未必既, 碧咸打中場cool波放波,佢地後上overlap或者會更容易衝散對方後線...如果下下一對一咁爆好快無氣
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:53 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-4-21 11:48 PM:

布歷治未傷之前可能係,我都唔知點解迪荷奴可以咁貴,佢係西甲可能真係勁,但係車仔唔見得佢勁囉=3=""""
西甲最勁既左閘除左卡路士外,一直以來都係老人家卡邦尼。雲邦賀斯d防守都冇佢咁穩。今季就唔同晒喇。
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 11:53 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-4-21 23:50:

仲有就係佢地比d波好多時都唔準=3="好多時都係靠托迪.......
卡富殺著系出D屎忽波出黎令對手後防一片運亂
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:54 PM

Originally posted by brightman at 2006-4-21 11:53 PM:

咁就未必既, 碧咸打中場cool波放波,佢地後上overlap或者會更容易衝散對方後線...如果下下一對一咁爆好快無氣
施仙奴可能得,但沙加度成日癲狗咁,傳中求求其其......施仙奴d傳中又係唔掂
作者: brightman    時間: 2006-4-21 11:54 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 11:51 PM:

感覺上布歷治太少特點,太平凡,唔喜歡。
出波靚, 無限體力. 打修咸頓時有鐵人之稱.
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:55 PM

Originally posted by brightman at 2006-4-21 11:54 PM:

出波靚, 無限體力. 打修咸頓時有鐵人之稱.
講英格蘭左閘我都係鍾意艾殊利高爾多d
作者: 清揚    時間: 2006-4-21 11:55 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-4-21 23:51:

沙加度係翼既材料......
西國冇純正閘位球員的
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:55 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-4-21 11:50 PM:

羅馬奪冠o個年反而托迪既供獻係最少.......一味傷....傷....傷....一係就冇態......要靠o個一年算好健康既卡富和簡迪拿不斷助攻俾巴迪高和迪維基奧,仲要靠後備既救星孖寶:中田英壽和蒙迪拿救命。
作者: brightman    時間: 2006-4-21 11:56 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-4-21 11:55 PM:

事實上a.cole係好d, 佢除左出波之外所有野都好過布力治既.
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:57 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 11:55 PM:

羅馬奪冠o個年反而托迪既供獻係最...
我記得卡富同簡迪拿d出波都好多時唔係唔靚就唔準,只係好少何佢地會傳得好........
作者: abc123aa    時間: 2006-4-21 11:57 PM

Originally posted by brightman at 2006-4-21 11:56 PM:

事實上a.cole係好d, 佢除左出波之外所有野都好過布力治既.
希望佢真係黎皇馬啦
作者: brightman    時間: 2006-4-21 11:58 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-4-21 11:57 PM:

希望佢真係黎皇馬啦
車仔都想針佢
作者: Kian76    時間: 2006-4-21 11:59 PM

其實,閘對速度的需求都很高的,沒有速度的閘是沒有可能成為世界級的閘,世界級的閘要的是全能,像卡富、辛尼迪這此稀世珍品一樣。攻守兼備,進攻分分鐘勁過翼鋒,防守都一樣唔弱既天才右閘。

所以施仙奴有助攻既本錢在手,只要能掌握得好助攻的時間性和防守技巧,他是很大潛力的右閘。相反若專心在右翼發展,他卻末必能獨當一面。
作者: brightman    時間: 2006-4-22 12:00 AM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 11:51 PM:

米芝落真人好叉大隻架
米芝落d頭髮成執草咁, 好易認.
作者: abc123aa    時間: 2006-4-22 12:00 AM

Originally posted by brightman at 2006-4-21 11:58 PM:

車仔都想針佢
車仔邊有咁易得手呀
作者: brightman    時間: 2006-4-22 12:00 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-4-22 12:00 AM:

車仔邊有咁易得手呀
A.cole走因為錢既問題....而講錢邊個夠車仔多呢
作者: abc123aa    時間: 2006-4-22 12:01 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-21 11:59 PM:

其實,閘對速度的需求都很高的,...
同意,施仙奴打中場既時候表現往往比唔到人信心同埋冇咩表現
作者: Kian76    時間: 2006-4-22 12:01 AM

Originally posted by 清揚 at 2006-4-21 11:53 PM:

卡富殺著系出D屎忽波出黎令對手後防一片運亂
卡富既傳中一直都好準確,落點好準,絕對唔係屎忽波搏大""慕""。
作者: abc123aa    時間: 2006-4-22 12:01 AM

Originally posted by brightman at 2006-4-22 12:00 AM:

A.cole走因為錢既問題....而講錢邊個夠車仔多呢
皇馬都比到錢佢啦
作者: Kian76    時間: 2006-4-22 12:03 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-4-21 11:55 PM:

艾殊利高在當今球壇除了森保達外,還有對手嗎??no way!!!
作者: abc123aa    時間: 2006-4-22 12:04 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-22 12:03 AM:

艾殊利高在當今球壇除了森保達外,還有對手嗎??no way!!!
真係好想佢黎皇馬
作者: brightman    時間: 2006-4-22 12:06 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-4-22 12:04 AM:

真係好想佢黎皇馬
皇馬真係要買好多人...後防, 中場, 前鋒又唔知有無人走.
作者: Kian76    時間: 2006-4-22 12:07 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-4-21 11:57 PM:

我記得卡富同簡迪拿d出波都好多時唔係唔靚就唔準,只係好少何佢地會傳得好........
可能你睇羅馬d波比較後期,在他們開始走樣的時候先睇,不過卡富d波係俾位唔俾人多,佢好少會出到唔知去邊,好多時出o個個位就o個個位,只係d隊友會走錯位。老實講,好少翼(當時打翼衛)會出波出去人地個頭度為主,因為好多時係奔跑中出波,又或者被力逼下,太要求俾落人個頭度反而會出唔倒波。但後上既閘或碧咸這些是中場組織後在遠一點的地方,較空之下傳中的傳中球,自然有更充足既時間瞄人頭。
作者: Kian76    時間: 2006-4-22 12:08 AM

Originally posted by brightman at 2006-4-22 12:06 AM:

皇馬真係要買好多人...後防, 中場, 前鋒又唔知有無人走.
當年托迪唔去皇馬受難係正確既決定,皇馬真係有排執,要贏冠軍留在羅馬仲有機。
作者: abc123aa    時間: 2006-4-22 12:11 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-4-22 12:07 AM:

可能你睇羅馬d波比較後期,在他們...
我係係巴迪高加盟果屆先開始睇,以前d野都唔係記得好清楚
作者: abc123aa    時間: 2006-4-22 12:11 AM

Originally posted by brightman at 2006-4-22 12:06 AM:

走就應該唔多,就算係都係d小將,兩三個人已經夠啦~唔需要太多人加盟
作者: 清揚    時間: 2006-4-22 12:12 AM

收夠籌,退兵~!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0