標題: 歐聯決賽關鍵在於.... [打印本頁]

作者: bigfish    時間: 2006-5-18 01:51 PM     標題: 歐聯決賽關鍵在於....

呢場波真係優勝劣敗, 之前對皇馬o個場唔輸已經好彩, 今次輸波正好反映球隊實力不足以稱雄歐洲, 英超排名已可反映阿仙奴實力
作者: harvey22    時間: 2006-5-18 01:52 PM

歐聯決賽關鍵在於what time you felt asleep
作者: bigfish    時間: 2006-5-18 01:52 PM

有人話阿記之敗係桂神作怪, 我相信呢d 球迷梗係未肯接受現實 la
作者: bigfish    時間: 2006-5-18 01:54 PM

Originally posted by harvey22 at 2006-5-18 01:52 PM:
歐聯決賽關鍵在於what time you felt asleep
講真艾蒙尼亞都算高度集中, 只係後防速度同伊度奧, 比列堤相差一段距離
作者: abc123aa    時間: 2006-5-18 01:56 PM

我認為係以下呢兩個=3="

雲加換錯人,費比加斯打得好地地換法明尼入黎唔知做乜,就算話費比加斯唔夠體力都冇可能係仲有10幾分鐘既時候換人...............就算換都唔係換防中啦............=3=""""

亨利有幾球波入唔到..........

其實阿仙奴下半場主守係一定嫁喇,贏緊一球打少一個唔守你唔通主攻咩.........=3="
作者: tryer    時間: 2006-5-18 02:02 PM

我覺得拿臣最
兩球波都係佢二傳做得好咋
作者: abc123aa    時間: 2006-5-18 02:09 PM

Originally posted by tryer at 2006-5-18 02:02 PM:
我覺得拿臣最
兩球波都係佢二傳做得好咋
係~但果邊好似選左伊度奧做MVP
作者: lazialihk    時間: 2006-5-18 02:14 PM

恩尼斯達打得好
下半場出場之後
又畀到波又扭到入禁區
空位多左

比列堤換奧利古亞
出波同助攻都更有威脅

亨利,龍格保,法比加斯,希比係50-70分鐘有幾個突擊機會又把握唔到--

阿仙奴大部分時間都打少件
下半場barca換埋拿臣,恩尼斯達
都唔知mark得邊個
算係打得好好*
作者: blackjack    時間: 2006-5-18 02:16 PM

我不同意
英超排名反映實力
曼聯排名第2
歐聯分組賽出局
又如何解釋
能夠過關斬將殺入決賽
已經值得尊重
不應懷疑阿仙奴技窮
我覺得昨晚亨利發揮水準
相反小羅被緊盯
表現失色
球賽致勝關鍵
毫無疑問是
列文紅出,拿臣替入
2次的2傳
反敗為勝
作者: abc123aa    時間: 2006-5-18 02:22 PM

Originally posted by lazialihk at 2006-5-18 02:14 PM:
恩尼斯達打得好
下半場出場之後
又...
其實阿仙奴已經踢得好好嫁喇,只不過係把握唔到d機會啫.......
作者: 寧靜    時間: 2006-5-18 02:38 PM

關列文鬼事咩,單刀咁短時間邊諗到咁多野,你地係電視睇就話姐,落到場果D波邊有得你唔拉?仲要唔係禁區~~

輸波我覺得係換左法明尼入黎,唔係佢打得唔好,而係佢冇攻擊力,邊左巴塞條防線唔驚你有創造力,越壓就越上,進攻上人多左,阿仙奴打少左個自然唔著數

果個時候雲加想防守其實應該換雷耶斯入黎
你打少左個冇理由比人越壓越上
換雷耶斯代希比實在太遲
希比打到60分鐘度已經冇晒防守力
換雷耶斯,佢速度快技術好,打反擊一流,可以牽制到比列堤唔好壓咁上.亨利本身都牽制到佩奧爾同埋馬古斯啦.

輸第2球就係因為法米尼係打中場中而且純防守,比人地防線成條壓左上前場,如果雷耶斯係度牽制住比列堤,佢冇可能可以入到去小禁區控定再射

當然咁樣都未必唔會輸.但入球既一定唔會係比列堤囉
作者: abc123aa    時間: 2006-5-18 02:46 PM

Originally posted by 寧靜 at 2006-5-18 02:38 PM:
關列文鬼事咩,單刀咁短時間邊諗到咁多...
同意
作者: Azuma    時間: 2006-5-18 02:48 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-5-18 01:56 PM:
我認為係以下呢兩個=3="

雲加...
其實唔可以咁講

因為個時仲係1:0

加上法比加斯無咩表現所以佢想換多個後防入黎死守到完場..............

我覺得有幾個原因

1.阿記十人應戰
雖然佢地都係打開9-0-1,但係9-0-0令佢地體力消耗特別多
無o左pires, 你見到阿記個兩邊側翼真係跑到傻. A.Cole 又要上前又要防守
所以體力係令佢地係最後個十分鐘比人入兩粒
仲記得有個鏡頭影住亨利係角球旗到等開波(唔知係換緊人定咩)蹲o左係到個樣真係好支力
仲要eboure 有張黃野係身(佢唔出場係一個奇蹟)

2.巴塞隆納換人適當
恩尼斯達,加強o左中場組織能力
拿臣,係禁區分散防守球員,唔使成日係禁區口等人入攝.因為eto打o左係左邊變o左中間無人
巴列堤,其實佢換o左上半場踢得最差個個奧利古亞,奧利古亞有好多球出波都唔知出o左去邊...........................
(gio係上半場比eboure踩中要害)

3.華迪斯表演神勇
下半場中段巴塞唔輸多粒就真係要多謝佢
亨利一球單刀(雖然唔係射得好靘)
一球龍格堡..............................
作者: abc123aa    時間: 2006-5-18 02:56 PM

Originally posted by Azuma at 2006-5-18 02:48 PM:
其實唔可以咁講

因為個時仲係1:0

加上法比加斯無咩表現所以佢想換多個後防入黎死守到完場..............

我覺得有幾個原因

1.阿記十人應戰
雖然佢地都係打開9-0-1,但係9-0-0令佢地體力消耗特別多
無o左pires, 你見到阿記個兩邊側翼真係跑到傻. A.Cole 又要上前又要防守
所以體力係令佢地係最後個十分鐘比人入兩粒
仲記得有個鏡頭影住亨利係角球旗到等開波(唔知係換緊人定咩)蹲o左係到個樣真係好支力
仲要eboure 有張黃野係身(佢唔出場係一個奇蹟)

2.巴塞隆納換人適當
恩尼斯達,加強o左中場組織能力
拿臣,係禁區分散防守球員,唔使成日係禁區口等人入攝.因為eto打o左係左邊變o左中間無人
巴列堤,其實佢換o左上半場踢得最差個個奧利古亞,奧利古亞有好多球出波都唔知出o左去邊...........................
(gio係上半場比eboure踩中要害)

3.華迪斯表演神勇
下半場中段巴塞唔輸多粒就真係要多謝佢
亨利一球單刀(雖然唔係射得好靘)
一球龍格堡..............................
但其實既然球隊打得ok的話冇咩必要換人.......韋斯咸都係因為咁樣搞到加時冇得再換人搞到輸比利物浦
其實費比加斯好就好在佢控球能力好,人地唔犯佢都攞唔到個波,但一犯佢球証又吹雞,咁樣就可以浪費緊d時間,但法明尼擺明係淨做防守,而且法明尼又唔勁既球員,真係唔明雲加換佢入黎做咩,又唔一早換走希比或者龍格堡換入雷耶斯,雷耶斯攻擊力同速度都唔差呀,起碼可以令到對手覺得要防住呢位球員唔敢上晒去先

伊保爾唔出場真係奇蹟=3="好彩啊佢=3="
亨利踢到下半場唔夠一半已經冇晒力咁滯...........比著佢有氣有力的話一定做到好多球有威脅既波

巴塞換人真係換得好好..........
不得不讚

域陀華迪斯亦都打得唔錯
作者: cfccfcc    時間: 2006-5-18 03:05 PM

朗拿甸奴.......係佢令烈文出場的
成場波都唔係踢得好
但系乜野叫質素
一腳就比到Eto'o單刀---->令龍門紅牌出場
Eto'o又有質素....下半場無乜好波踢過,淨係入左一球~
Arsenal把握唔到機會擴大比數,輸波主因~
換人都無可厚非,唔怪得云加
你睇下Belleti最後射門時,係邊個去鏟佢?咪就係Flamini lor~
作者: abc123aa    時間: 2006-5-18 03:08 PM

Originally posted by cfccfcc at 2006-5-18 03:05 PM:
成...
其實巴塞贏波根本唔關細哨事.........係列卡特+比列堤+拿臣搞掂阿仙奴的.........
伊度奧射果球其實都好易入,始終伊度奧都有一定既級數,但靚既傳送同換人技巧唔係個個射,拿臣同列卡特就做到以上兩樣野..........

其實換法明尼入黎不如換柏金入黎...........起碼比佢出過場呀嘛........
作者: BSnake    時間: 2006-5-18 03:24 PM

Originally posted by cfccfcc at 2006-5-18 03:05 PM:
成場波都唔係踢得好
但系乜野叫質素
一腳就比到Eto'o單刀---->令龍門紅牌出場
Eto'o又有質素....下半場無乜好波踢過,淨係入左一球
朗拿甸奴的碓冇太突出表現,同巴塞準決賽對AC時一樣,只一腳靚直線比古利就淘汰AC.

Eto'o上半場背對蘇甘保轉身單刀的一腳好精彩,可惜比艾蒙利亞hi到少少中柱彈出.

至於MVP,通常都係比直接入球者!
作者: abc123aa    時間: 2006-5-18 03:27 PM

Originally posted by BSnake at 2006-5-18 03:24 PM:

朗拿甸奴的碓冇太突出表現,同巴塞...
呢兩場細哨既表現都係一般,但係就真係比到靚波,佢係勁既,不過唔係無敵囉
作者: achan87    時間: 2006-5-18 03:28 PM

不過etoo 個球有無越位呢? 如果拿臣無掂就一定無,不過佢有二傳.......
作者: BSnake    時間: 2006-5-18 03:32 PM

Originally posted by achan87 at 2006-5-18 03:28 PM:
不過etoo 個球有無越位呢? 如果拿臣無掂就一定無,不過佢有二傳.......
我睇過慢鏡好多好多次,經詳細研究後,都幾肯定冇越位!
作者: bigfish    時間: 2006-5-18 03:35 PM

呢場波令我諗起99 年曼聯反勝拜仁o既經典賽事, 不過今次阿記就掉轉丟盡英超球架 la
作者: bigfish    時間: 2006-5-18 03:37 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-5-18 02:56 PM:

但其實既然球隊打得ok的話冇咩必要...
伊保爾越踢越差, 成日俾伊度奧同甸奴話過就過, 雲加換人o既功力就係未夠
作者: BSnake    時間: 2006-5-18 03:41 PM

歐聯決賽關鍵在於...

絕對係「列文事件」,不過我的觀點係「球証犯上嚴重錯誤」,否則結果會好唔同.

其實當時睇直播,列文一拉跌E'to,就見到古利追入禁區射空門,有咩可能唔比「得益」,要吹番轉頭呀 ????

上半場18分鐘應該係巴塞先開紀錄1-0,至於球証追番比列文紅牌定黃牌定放佢一馬,我都可接受,唯獨是現在佢的判決--唔比得益--就真係唔可以接受!

原本一場對攻的比賽,攪到場波變成攻防戰!

[ Last edited by BSnake on 2006-5-18 at 03:43 PM ]
作者: adamjacky123    時間: 2006-5-18 03:51 PM

歐聯決賽關鍵在於四個字......優勝劣敗
作者: brightlee    時間: 2006-5-18 03:55 PM

Originally posted by BSnake at 2006-5-18 17:32:

i don't think that's offside

[ Last edited by brightlee on 2006-5-18 at 05:56 PM ]
作者: hingwai    時間: 2006-5-18 03:56 PM

Originally posted by bigfish at 2006-5-18 03:35 PM:
呢場波令我諗起99 年曼聯反勝拜仁o既經典賽事, 不過今次阿記就掉轉丟盡英超球架 la
我是巴塞Fans都睇唔過眼, 甚麼"丟盡英超球架 la"
尋晚阿仙奴算雖敗猶榮,人地都要勝皇馬同袓記才殺入決賽的

唔通今年曼聯分組賽包尾出局叫唔丟架??

[ Last edited by hingwai on 2006-5-18 at 03:57 PM ]
作者: brightlee    時間: 2006-5-18 03:58 PM

Originally posted by hingwai at 2006-5-18 17:56:

我是巴塞Fans都睇唔過眼, 甚麼&qu...
Cool down
He's a BIAS Man Utd fans..

We know who's right, who's wrong..

See the topic... don't you think that's really bias?
作者: cfccfcc    時間: 2006-5-18 04:05 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-5-18 03:08 PM:

其實巴塞贏波根本唔關細哨事..........
法明尼入黎的時候---比數係1-0.........
點都無理由打小個仲換個老鬼入黎卦??

我覺得阿仙奴無丟假wor
都已經交足功課啦
作者: samuria    時間: 2006-5-18 04:07 PM

列卡特----gd substitutions for barca
herny already given his best---however, valdes is crazy last night
作者: srfqt1    時間: 2006-5-18 04:13 PM

Originally posted by brightlee at 2006-5-18 03:58 PM:

Cool down
He's a BIAS Man Utd fans..

We know who's right, who's wrong..

See the topic... don't you think that's really bias?
曼聯有佢呢位fans真係丟盡曼聯架 la
身為曼聯Fans既我都睇唔過啦
大家唔駛理呢位人兄既「偉論」
作者: 中華卡樂b    時間: 2006-5-18 04:16 PM

Originally posted by bigfish at 2006-5-18 03:35 PM:
我真係唔覺得丟盡英超球架wo,我係阿記fans,輸左我都冇話可說,感到雖敗猶榮,衰在失左一球成隊散哂,巴塞可以把握機會,真係好野!但阿仙奴都算踢得好好啦,不過對你黎講阿仙奴黎到決賽全部都係好運,皇馬係咁,祖記係咁,咩都係靠運
作者: 瑞比    時間: 2006-5-18 04:21 PM

樓主的見解真獨到
作者: brightlee    時間: 2006-5-18 04:26 PM

Originally posted by BSnake at 2006-5-18 17:41:
歐聯決賽關鍵在於...

絕對係「列文...
if that's a card
RED... no choice
cos Jen's clearly blocking a goal opp for Barcelona
作者: 瑞比    時間: 2006-5-18 04:34 PM

Originally posted by BSnake at 2006-5-18 03:41 PM:
歐聯決賽關鍵在於...

絕對係「列文...
或者佢真係睇唔到

加上球證係有權吹停
唔俾得益
作者: 寧靜    時間: 2006-5-18 04:37 PM

Originally posted by BSnake at 2006-5-18 03:41 PM:
歐聯決賽關鍵在於...

絕對係「列文...
一個絕對紅牌既犯規90%都一定吹左先唔會得益
一個直接紅牌既犯規係好嚴重既事
作者: 寧靜    時間: 2006-5-18 04:40 PM

成...
法明尼剷落去係因為佢係果個位佢就係做依D野,換轉果個係亨利果下都一定要落腳

個問題其實唔係法明尼度

佢本身係一個防守中場中

冇任何牽制作用,換雷恩斯入黎,以佢速度同技術一對閘一定冇可能,亦唔敢壓到去小禁區,因為當時只係1比1,萬一比雷恩斯走甩左真係冇得追
作者: BSnake    時間: 2006-5-18 04:40 PM

Originally posted by 瑞比 at 2006-5-18 04:34 PM:
或者佢真係睇唔到

加上球證係有權吹停
唔俾得益
球證當然有權啦,不過我覺得佢可以做歐聯決賽的主球証,應該好有經驗,但咁都睇唔到,犯這種錯就真係...
作者: 寧靜    時間: 2006-5-18 04:46 PM

其實球証冇得益係做得好好,我自己覺得

1.首先一個直接紅牌既犯規係有必要即刻吹
2.一場大戰入面,勝負都係一球上落,入一球同踢少個,踢少個未必一定輸,輸一球就麻煩好多,因為果個紅牌係一定要比,如果再輸埋一球,變左個勝負會太早定左..而且果球唔係12碼...所以要保障返雙方球隊

[ Last edited by 寧靜 on 2006-5-18 at 04:48 PM ]
作者: BSnake    時間: 2006-5-18 04:52 PM

Originally posted by 寧靜 at 2006-5-18 04:46 PM:
其實球証冇得益係做得好好,我自己覺得...
唔好意思,我真係無法同意你的觀點!

既然你明白一個入球有幾重要,咁就更應該適當地運用「得益條例」,保障進攻球隊,保障入球,你的觀點等同幫助犯規者達到佢想要的目的...以犯規阻止對方進攻及入球!
作者: 寧靜    時間: 2006-5-18 04:59 PM

Originally posted by BSnake at 2006-5-18 04:52 PM:

唔好意思,我真係無法同意你的觀點...
以雙方實力去計,如果巴塞入左波再加打多個,場波已經少好多人會繼續睇
列文紅牌已經得到應有既懲罰 - 打少個
如果比埋得益場波會少幾多非球迷睇你知唔知?
你要知道一場足球賽唔係得觀眾同球員組成
仲有贊助商同好多廣告費,球証都要維護埋呢D什項,如果場波20分鐘已經定勝負
足總本身要受好多壓力,所以球証既執法係呢d大賽係已經有共識

保障進攻球隊係冇用,保障球賽可觀性至係第一要理既野,呢樣唔係你我可以控制
所以你都應該理解到伊保爾點解仲可以踢到完場

[ Last edited by 寧靜 on 2006-5-18 at 05:03 PM ]
作者: Azuma    時間: 2006-5-18 05:01 PM

Originally posted by 瑞比 at 2006-5-18 04:34 PM:

或者佢真係睇唔到

加上球證係有權吹停
唔俾得益
其實板主有講過
一係出紅
一係當入

我覺得球證唔係唔想比我益
係因為呢個問題太嚴重
所以要出紅

舉例

如果亨利用手護空門
跟住比人補中入o左
唔通真係比張黃佢就算.........................

咁會做成一個鼓勵作用
用手擋到大不了我打少個
入o左我大不了味食張黃

又或者
列文
一腳穿心腿踢落eto 到
跟住比人補中
列文都係食張黃?

最後
1-0係一時的
場比賽仲有咁耐踢
仲有打把時間追
但係
11打10就肯定係一個劣勢
你仲有咁耐要踢
仲要個個係一個龍門
作者: 寧靜    時間: 2006-5-18 05:04 PM

Originally posted by Azuma at 2006-5-18 05:01 PM:

其實板主有講過
一係出紅
一係...
個point就係依度,呢個係一個歐洲大賽既決賽,勝負會影響雙方球會收入同地位
一個犯規一紅一入球絕對絕對影響可觀性,但係呢個犯規係冇唔比紅牌既理由,所以冇得益係非常合理

因為形勢已經主動比左巴塞

[ Last edited by 寧靜 on 2006-5-18 at 05:06 PM ]
作者: BSnake    時間: 2006-5-18 05:08 PM

Originally posted by 寧靜 at 2006-5-18 04:59 PM:
以雙方實力去計,如果巴塞入左波再加打多個,場波已經少好多人會繼續睇
我冇話要比完得益巴塞入波,再趕列文出場喎,可以比得益巴塞入波,列文黃牌!
Originally posted by 寧靜 at 2006-5-18 04:59 PM:
你要知道一場足球賽唔係得觀眾同球場組成
仲有贊助商同好多廣告費,球証都要維護埋呢D什項,如果場波20分鐘已經定勝負
足總本身要受好多壓力,所以球証既執法係呢d大賽係已經有共識
d廣告費,播影權費用等等,開波之前咩都收晒啦老友!有冇可能睇收視收錢呀!
作者: 寧靜    時間: 2006-5-18 05:10 PM

Originally posted by BSnake at 2006-5-18 05:08 PM:

我冇話要比完得益巴塞入波,再趕列...
問題1:你仲唔明..係果個犯規根本冇理由唔係紅牌,點比黃牌?我諗你睇晒全部球例都冇可能搵到一個灰色地帶可以比列文黃牌

問題2:歐聯係咪得一屆下屆就冇架呢?定還是下一屆唔洗吸引贊助商?半場D廣告冇人睇又點計?

p.s先生態度好似開始有D激動,請收歛

[ Last edited by 寧靜 on 2006-5-18 at 05:12 PM ]
作者: BSnake    時間: 2006-5-18 05:23 PM

Originally posted by 寧靜 at 2006-5-18 05:10 PM:
問題1:你仲唔明..係果個犯規根本冇理由唔係紅牌,點比黃牌?我諗你睇晒全部球例都冇可能搵到一個灰色地帶可以比列文黃牌
講真,我真係覺得應該比完得益,巴塞入波,然後球証番轉頭比紅牌列文.
Originally posted by 寧靜 at 2006-5-18 05:10 PM:
問題2:歐聯係咪得一屆下屆就冇架呢?定還是下一屆唔洗吸引贊助商?半場D廣告冇人睇又點計?
下屆歐聯有幾多廣告,唔會係一場決賽好唔好睇而決定,係到時有d咩球隊踢,d球隊多唔多球星,多唔多球迷而決定!

雖然上屆咁精彩,AC 3:3 利記,但如果今屆決賽係波圖v摩納哥,你估上屆的精彩決賽可唔可以幫到贏得多d廣告費呢?
作者: sangwong    時間: 2006-5-18 05:27 PM

我覺得係雲加換人失當囉~

列文出o左場之後擺到明係打突擊o架啦~
費比加斯好明顯係hold到波同埋都叫做有攻擊o既能力!
仲有可以幫到享利同龍格保!
對巴塞o既後防始終都有一定o既壓力, 唔敢壓得太前!
但一換費明尼, 成個形勢唔同睇, 巴塞d後衛上晒o黎, 搞到拉空晒!
第二球咪就係咁輸之嗎!

雲加, 阿仙奴輸都係因為你一時o既細膽咋!
作者: 單字一個撚    時間: 2006-5-18 05:29 PM

其實阿仙奴上半場初段都踢得好好
有一段時間仲禁住巴塞狂攻tim
可惜亨利2失良機,加上域陀華迪斯上身..真係無野好講
而比賽既轉捩點應該就係列文被逐,換左個未夠斑既艾蒙尼亞入黎
睇巴塞既第2球就知佢真係唔係咁掂..
另外整體黎講巴塞球員發揮得比阿仙奴球員好好多..
除左2閘位之外,巴塞係任何位置既發揮都要比阿仙奴出色
就搵亨利同伊度奧做比較啦,前者機會係多,過關斬將,但係就點都把握唔到機會入波
相反伊度奧射門比亨利少,但係一個機會就搞掂你
仲有恩尼斯達,迪高等人既發揮都比法比加斯,基拔圖施華要好
剩係中前場黎計巴塞表現真係好成截
阿仙奴抵輸..
作者: kubrick    時間: 2006-5-18 05:32 PM

曼聯分組賽出局最丟架囉,,吾好話決賽,,曼聯幾多年無入過4強丫,,
我吾覺阿仙奴丟假囉,,
曼聯有錢又有錢過人,,廢又廢過人,,你想點丫
作者: yinloveu1314    時間: 2006-5-18 05:41 PM

Originally posted by kubrick at 2006-5-18 05:32 PM:

曼聯分組賽出局最丟架囉,,吾好話決賽,,曼聯幾多年無入過4強丫,,
我吾覺阿仙奴丟假囉,,
曼聯的確係分組賽出局~但唔顯得係廢過阿仙奴, 我亦都唔覺得阿仙奴今場波丟架 , 你睇歐聯阿仙奴入到決賽但係曼聯出局就話曼聯廢, 咁係聯賽兩場阿仙奴都win唔到man utd ,仲輸左一場 2:0 , 再加上排名唔通你又話 阿仙奴廢過man utd? 我就both 都唔認同~
諗清楚先講野好d~

[ Last edited by yinloveu1314 on 2006-5-18 at 05:44 PM ]
作者: sangwong    時間: 2006-5-18 05:51 PM

Originally posted by kubrick at 2006-5-18 05:32 PM:

我吾覺阿仙奴丟假囉,,
我完全同意!
49000!
作者: Azuma    時間: 2006-5-18 06:14 PM

Originally posted by BSnake at 2006-5-18 05:23 PM:

講真,我真係覺得應該比完得益,巴...
好簡單

因為球例寫明

一係得益入球+黃牌

一係紅牌,無得益入球

個問題係

1.巴塞隆納應唔應該得益

2.列文應唔應該紅牌

如果不是嚴重的犯規,好明顯係得益

如果係嚴重犯規,我覺得應該係危紅

而今次好明顯係後者
作者: Kian76    時間: 2006-5-18 06:18 PM

有兩個可能:

一:列文唔出超技術,阿仙奴好大機會俾正面對住龍門既伊度奧追平1:1,及後局勢將不可預知。

二:就如現在般。
作者: babo    時間: 2006-5-18 06:31 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-5-18 06:18 PM:
有兩個可能:

一:列文唔出超技術,阿仙奴好大機會俾正面對住龍門既伊度奧追平1:1,及後局勢將不可預知。

二:就如現在般。
um...果時仲係0:0-_-
巴塞果球入左的話..阿仙奴其實都有得打..有得追=_=
列文既判斷..改變一切@@
其實我比較concern一樣野..
就係有冇必要o係比賽早段犯呢個規
令到球隊形勢轉變..
可以話列文情急下犯規..又可以話佢未夠道行...

[ Last edited by babo on 2006-5-18 at 06:37 PM ]
作者: alantai    時間: 2006-5-18 06:49 PM

依度奧球波好似係越位喎?
有冇人證實到呀?
作者: 28083003    時間: 2006-5-18 06:53 PM

的確, 列文於出迎時判段錯誤, 早左瞓落地, 但始終一時間好難諗倒咁多野, 能夠入倒final已可見今年列文嘅功價, 對皇馬救上魯爾嘅補射, 對維拉利爾夠出12碼, 無佢根本入唔倒final.
我唔認為換法明尼出黎係影響左個比分, 始終落咁大雨加上長時間踢少個, 中場機本上個個都無哂力, 唔換可能輸更多~
艾蒙尼亞,算係咁啦, 咁耐無踢過家下即克叫佢打, 同埋琴晚失兩球波果陣好大雨, 視野有影響, 加上後衛們都踢左咁耐, 而巴塞又換左3個新嘅攻擊球員落去,失波唔怪得人.
最慘都係皮利斯, 最後一場踢阿記只係踢左20分鐘就咁樣被換下來...
最失望係點解雲格死要信名牌, 點解用a高爾!!!今場波無功但左邊狂走溜, 法明尼由分組賽一路幫你踢到入決賽,話唔用就唔用, 明顯a高爾係無態...

p.s. 對車仔紅迪荷奴係同一個球証,列文係cham leag final第一個被紅的

算啦,場波都完左, 講話邊個邊個錯都於是無補,下年努力過啦
作者: plkjoejoe    時間: 2006-5-18 07:21 PM

我覺得唔可以怪列文......要怪就怪後防輕鬆地俾人地中路入"舌"
佢做左一個門將應該做0既野
另外,艾蒙尼亞真係好廢!!!
兩球近柱窄角度都封唔住..........
紅牌0既代價...........
作者: Kian76    時間: 2006-5-18 07:24 PM

Originally posted by babo at 2006-5-18 06:31 PM:

um...果時仲係0:0-_-
巴塞果球入...
係??因我睇精華所以唔記得太清楚........訓著左睇唔倒。
作者: brightman    時間: 2006-5-18 07:25 PM

Originally posted by 28083003 at 2006-5-18 06:53 PM:
的確, 列文於出迎時判段錯誤, 早左瞓...
無錯, 隊波大部分時間打少一個人, 係下半場後段已經見到阿仙奴d球員莫莫地, 無理由唔換生力軍入場.況且輪個兩球同法明尼無乜關係, 反而係無啦啦係70分鐘落個場大雨令到個波傳得好快. 令到阿仙奴防守壓力增加而輸既.
作者: Kian76    時間: 2006-5-18 07:26 PM

Originally posted by plkjoejoe at 2006-5-18 07:21 PM:
我覺得唔可以怪列文......要怪就怪後...
阿蒙尼亞救左伊度奧一次極佳入球機會,拍倒個波後撞門柱。
作者: brightman    時間: 2006-5-18 07:27 PM

Originally posted by plkjoejoe at 2006-5-18 07:21 PM:
我覺得唔可以怪列文......要怪就怪後...
咁你都要睇番個距離先...離門6碼都無...
作者: tvben    時間: 2006-5-18 07:32 PM

其實我都覺得亞仙奴真係算有所交代...(我係曼聯fans....^_^)
先講兩隊現在整體實力....巴塞實在亞仙奴之上
但天雨地滑....加上呢場波既壓力好明顯係巴塞身上...
各界大致上一面倒看好巴塞....今巴塞球員十分緊張....失左小小水準
尤其係上半場...連朗拿甸奴既笑容都小過平時好多....haha
所以只係講呢場波表現計......大家既水準其實係不相上下

亞仙奴o個邊過打得特別差.....列文o個下都好難講...電光火石間....
好難話要邊個負責既......
總結黎講.....呢場波亨利實在打得很好....個人覺得比尹度奧好...
巴塞贏整體實力.....加上艾矇尼亞既小小失誤....亞記被追和....
最後比列提後備入替建功.....
可以話係列卡持既調動得宜...
另外之前有brother講雲格調動有問題...我亦有同感....
總結黎講巴塞贏得合情合理.....亞仙奴雖敗不辱

[ Last edited by tvben on 2006-5-18 at 07:43 PM ]
作者: brightlee    時間: 2006-5-18 07:40 PM

Originally posted by Azuma at 2006-5-18 19:01:

其實板主有講過
一係出紅
一係...
No that's NO yellow in that example
If that's a goal
Goal

If there's Red
that's red and penalty....

Understand?!
作者: plkjoejoe    時間: 2006-5-18 07:41 PM

Originally posted by brightman at 2006-5-18 07:27 PM:

咁你都要睇番個距離先...離門6碼都無...
我都知係好近,但係果兩球0既位置好窄
佢要守0既範圍就相對地細
我相信如果係列文0既話會處理得更好!!!
作者: Kian76    時間: 2006-5-18 07:44 PM

不過話時話,而家傳聞巴塞有兩個關鍵越位,今次憑球證取勝,又真係有d道理,上次面對AC米蘭又係靠球證連續兩回合幫拖險勝晉級,唔知係唔係有幕後黑手推舉佢地贏冠軍呢??都係估下既姐。而且,朗拿甸奴由八強開始己經冇表現......今場又係廢左......證明後衛唔牛底,下下都唔俾佢輕易上腳既防守法真係好掂,若俾朗拿甸奴轉倒身,就危險好多,正如車路士班後衛連續兩季都放任朗拿甸奴,死唔出腳......結果朗拿甸奴近兩季踢得最好既賽事極有可能係兩對車路士的比賽。
作者: brightman    時間: 2006-5-18 07:56 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-5-18 07:44 PM:
不過話時話,而家傳聞巴塞有兩個關鍵...
話時話, 我都覺得球證有小小偏幫巴塞, 最明顯係亨利鏟中波個下都攞黃牌,,照咁既尺度奧利古亞一早出左場, 佢大大話話做底左龍格保最小四五次, 有兩三下係好肉酸...但係只係得一面黃牌..睇到
作者: brightlee    時間: 2006-5-18 08:04 PM

Originally posted by brightman at 2006-5-18 21:56:

話時話, 我都覺得球證有小小偏幫巴...
I wish I wouldn't see him in any European games/World Cup anymore..

Really POOR standards...
作者: clkgtr    時間: 2006-5-18 08:10 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-5-18 07:44 PM:

咁咪有人要內定 final 係 Barcelona vs Arsenal ?

Arsenal 對親果d對手, 一唔係腳軟, 就一係唔識射波 (突然間)
作者: brightlee    時間: 2006-5-18 08:13 PM

Hauge, who will not referee at this summer's World Cup in Germany, put this haste down to the fact he was 'incredibly focused.'

lucky, we won't see his performance in WORLD CUP...
thanks GOD...~~!!
作者: donald15    時間: 2006-5-18 08:33 PM

Originally posted by brightman at 2006-5-18 07:56 PM:

話時話, 我都覺得球證有小小偏幫巴...
亨利張黃牌我估計係話佢有報復意識先比姐
作者: brightlee    時間: 2006-5-18 08:36 PM

Originally posted by donald15 at 2006-5-18 22:33:

亨利張黃牌我估計係話佢有報復意識先比姐
Ng hai ma????

作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-5-18 08:45 PM

我覺得係雲格有d抵死~點解呢?
大家諗下佢地靠咩入決賽?靠新仔!
尋日就出左蘇甘寶同a.高爾,早2年靠佢地時,就4強都入唔到,係咁嘅時刻出佢地,對班新仔都唔公平,係16強,8強,4強,睇下佢條防線幾有活力,但尋日,如果唔係艾蒙尼亞交到d貨,相信死得仲慘!
靠蘇甘寶同a.高爾領軍果條防線,根本只可以係國內做山寨王!
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-5-18 08:46 PM

問多句:其實列文衰咩?
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-5-18 08:54 PM

讚成你的,覺得巴塞自己都唔知下都做左黑手的棋子
睇番尋日列文拎牌時,雖然我唔知佩奧講緊乜,但我都覺佢係幫手求緊情!
尋日巴塞都犯左好多次規先有牌,對阿仙奴唔係咁公平

[ Last edited by YUEN_LOUIS on 2006-5-18 at 09:44 PM ]
作者: Azuma    時間: 2006-5-18 09:03 PM

Originally posted by brightlee at 2006-5-18 07:40 PM:

No that's NO yellow in that example
If that's a goal
Goal

If there's Red
that's red and penalty....

Understand?!

作者: Azuma    時間: 2006-5-18 09:07 PM

Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-5-18 08:45 PM:
大家諗...
蘇金寶.............................

入一粒wor........................

a.cole

無o左佢唔知輸o左幾耐.........................
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-5-18 09:10 PM

Originally posted by Azuma at 2006-5-18 09:07 PM:

蘇金寶.............................

入一粒wor........................

a.cole

無o左佢唔知輸o左幾耐.........................
可能你會唔同意我講啦~
但係真係靠佢地2個真係入唔到歐聯4強
入波方面,又要話下亨利囉!4場入面有2場要後衛入波
作者: donald15    時間: 2006-5-18 09:11 PM

Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-5-18 08:45 PM:
大家諗...
我覺得佢仲有樣野好賤
唔知仲有冇人記得季初佢鬧鬼摩連奴成日玩穩守場場1:0
又話咁樣踢波唔好睇好鬼悶
到左依家雲加做既野咪又係佢鬧摩連奴既野
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-5-18 09:18 PM

Originally posted by donald15 at 2006-5-18 09:11 PM:

我覺得佢仲有樣野好賤
唔知仲有冇...
來來去去都係死守突擊
作者: brightlee    時間: 2006-5-18 09:22 PM

Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-5-18 22:46:
問多句:其實列文衰咩?
阻止對方有直接進攻入球的機會

所以如果計入球,他不會拿黃牌
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-5-18 09:23 PM

Originally posted by brightlee at 2006-5-18 09:22 PM:

阻止對方有直接進攻入球的機會

所以如果計入球,他不會拿黃牌
唔係龍門要做的嗎?
講真,其實唔係好明
作者: brightlee    時間: 2006-5-18 09:32 PM

Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-5-18 23:23:

唔係龍門要做的嗎?
講真,其實唔係好明
即是這個例子,他踢底伊度而阻止一個直接入球機會
因為伊度當時係直接射鬥而被踢低,所以球証紅牌!

但如果佢俾得益
那會阻止進攻機會?
何來會有牌?

佢那個犯規又不屬危險犯規
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-5-18 09:40 PM

Originally posted by brightlee at 2006-5-18 09:32 PM:

即是這個例子,他踢底伊度而阻止一...
其實以阿仙奴的打法,好似列文比人逐仲好
作者: brightman    時間: 2006-5-18 10:01 PM

Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-5-18 09:40 PM:

其實以阿仙奴的打法,好似列文比人逐仲好
打少個對阿仙奴防守無影響, 但係大大減低左進攻火力...本來亨利係前場攞波個陣巴塞一定要有兩個後衛包位至可以mark到佢[尋晚佩奧爾比亨利ko], 咁樣後上皮里斯入楔會好有機會...但係打小一個之後皮里斯調出. 前面單靠亨利就困難好多, 因為變左佩奧爾同馬古斯一齊睇亨利..亨利好難突破, 而後面法比加斯又無咁快上到黎, 變左阿仙奴既快攻同小組好少機會可以打到出黎.
作者: brightman    時間: 2006-5-18 10:05 PM

大家諗...
唔覺得campell同cole打得唔好, 佢地算打得唔錯...但係對手係攻力強勁既巴塞..加上打小一個人差唔多成80分鐘同埋落大雨. 失波非戰之罪
作者: srfqt1    時間: 2006-5-18 10:07 PM

Originally posted by brightlee at 2006-5-18 09:32 PM:

即是這個例子,他踢底伊度而阻止一...
個球證話佢有可能俾得益+黃牌

http://soccernet.espn.go.com/news/story?id=368318&cc=3436
'The match started well, then obviously there was the incident with the sending-off. At this point I would have liked to have taken a few more seconds before I made my decision.'

Hauge, who will not referee at this summer's World Cup in Germany, put this haste down to the fact he was 'incredibly focused.'

'The ideal thing would have been to wait a few seconds,' he continued.

'If I'd done that, I could have given the goal and eventually given a yellow card. Of course everyone wants a goal, so this was a key situation.'  

作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-5-18 10:09 PM

Originally posted by brightman at 2006-5-18 10:05 PM:

唔覺得campell同cole打得唔好, 佢地算打得唔錯...但係對手係攻力強勁既巴塞..加上打小一個人差唔多成80分鐘同埋落大雨. 失波非戰之罪
佢地係運的問題~a,高爾幾下剷波都靚
作者: night    時間: 2006-5-18 10:11 PM

後防太年輕依個pt唔成立啦

點都只計到eboue,不過sol同coe打得比佢還衰
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-5-18 10:13 PM

Originally posted by night at 2006-5-18 10:11 PM:
後防太年輕依個pt唔成立啦

點都只計到eboue,不過sol同coe打得比佢還衰
阿仙奴靠後生防線入決賽嘅~
所以,阿仙奴有的是機會
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-5-18 10:16 PM

係喎~無線係咪話列文係第一個係決賽拎紅牌的人?
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-5-18 10:18 PM

Originally posted by srfqt1 at 2006-5-18 10:07 PM:

個球證話佢有可能俾得益+黃牌

http://soccernet.espn.go.com/news/story?id=368318&cc=3436

還掂都死,列文應該剷球證

[ Last edited by YUEN_LOUIS on 2006-5-18 at 10:20 PM ]
作者: brightlee    時間: 2006-5-18 10:26 PM

this referee is wrong, I read that article too..
shouldn't be yellow.....
=.=
作者: brightman    時間: 2006-5-18 10:27 PM

Originally posted by brightlee at 2006-5-18 10:26 PM:
this referee is wrong, I read that article too..
=.=
好彩佢唔係WC referee
作者: srfqt1    時間: 2006-5-18 10:32 PM

Originally posted by brightlee at 2006-5-18 10:26 PM:
=.=
唔該晒你既ans
咁應該慶幸佢冇得去2006wc
作者: tomken    時間: 2006-5-18 11:28 PM

Originally posted by BSnake at 2006-5-18 03:32 PM:

我買重飛一定有越
作者: ehttam    時間: 2006-5-18 11:58 PM     標題: 其實球証冇得益係做得好好,crazy!

Originally posted by 寧靜 at 2006-5-18 04:46 PM:
其實球証冇得益係做得好好,我自己覺得...
........................
作者: 28083003    時間: 2006-5-19 01:08 AM

Originally posted by donald15 at 2006-5-18 09:11 PM:

我覺得佢仲有樣野好賤
唔知仲有冇...
第一,踢少個仲可以踢進攻波????世界上任何一隊都唔會啦!!!!!
第二,雲格講嘅係聯賽,而家踢嘅係歐聯,失一球就無咖啦,我承認阿記贏維拉利爾的確贏得好核突,但你有無睇對祖記???皇馬???贏緊1:0都仲係有攻有守
第三,你知唔知穩守特擊同死守嘅分別????

睇一兩場波就話人???
有無睇季尾反勝曼城???贏緊一球照攻點知後面失波,臨尾前面先入番兩球
對米堡7:0,對維拉5:0,最後一場贏韋根4:2
成季有幾多場死守
賤咩???

我只係不滿佢出a cole唔出flamini
作者: V.Nistelrooy10    時間: 2006-5-19 01:29 AM

Nothing to argue, referee is always right. Nothing can do about to change his judgement.

Referee had only got 2 choices in front of him:1. Red card
                                                                 2. Goal given

He had chosen the first one, which came straight from his mind after the foul and nothing wrong with that.

Perhaps Ronaldinho didnt perform sharply during the whole match but his through pass was vital. The affect of a team with one player less at this level of competition could be significant. For the first Barce's goal I think the goalkeeper should be responsible for that he could have saved the near pole. The second goal might got a little of help of the rain. Unlucky for the keeper. Anyway, Larsson deserved his credit.

And I have to comment, Arsenal's performance with one man down was great. I can see that Henry did try his best.
作者: Azuma    時間: 2006-5-19 01:51 AM

Originally posted by 28083003 at 2006-5-19 01:08 AM:

第一,踢少個仲可以踢進攻波????世界...
1.打9-0-1 都可以有守有攻gei姐......................................
   對巴塞隆納個場佢地打9-0-0 都有守有攻啦.............................
   睇o左咁多場阿記一入波就肯定死守
   人地見你死守就只好狂攻
   又做就o左有空位比阿記攻.........................
   有守有攻唔代表唔係死守...............................

2.
有無睇季尾反勝曼城???贏緊一球照攻點知後面失波,臨尾前面先入番兩球
贏緊一球,唔通真係玩單刀橫傳咩....................................
   你攻唔攻同你失唔失波無咩關係
   巴塞係下半場咩又狂攻唔通又要失波
   阿記都唔係攻緊又失兩粒
   我都好同意你講一場波唔代表o的咩

3.
對米堡7:0,對維拉5:0,最後一場贏韋根4:2
其實車仔大炒比阿記仲多.......................................
  但係唔明雲格點解要話人姐....................................
  打聯賽有咁多弱隊(仲要踢成38場)
  緊係多好多機會攻啦
  不過我覺得,阿記對強隊會著重防守多過攻擊姐
作者: hizaku    時間: 2006-5-19 02:32 AM

nothing to argue
chelsea scored 72 goals, arsenal 68
作者: honey316518    時間: 2006-5-19 02:46 AM

兩邊都踢得好~
阿記打少個~贏緊1:0
一定係會注重守~
巴塞大部份時間都踢得好~
你地話細哨表現差!?一般啦~但無可否認~佢係球場~係一個危險人物~阿記一家要搵人mark實佢~你唔好理佢有冇表現~

咁兩隊都交足貨~阿記打少個,仕氣不減仲先開紀錄~一定無丟到英超架!!!!
球証大哂~宜家話佢判得岩同錯都改變唔到結果~
下年希望兩隊有機會再相遇

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0