標題: 世界籃球賽, 中國隊會否入到前十六名? [打印本頁]

作者: bigfish    時間: 2006-8-5 01:24 AM     標題: 世界籃球賽, 中國隊會否入到前十六名?

實力咁差, 睇黎都係以入前十六為目標, 唔駛諗十二強 la
作者: cheery    時間: 2006-8-5 01:47 AM

中國隊其實一d都唔差,係亞洲籃球第一!!!
聽一位朋友講:王治郅係一個好強gePG...不過中國唔俾nba重用sin咁平平冇奇
中國籃球實力是全亞洲第一、世界第八,成績驕人,最好的例子便是國家隊
對日本經常都會淨勝四十分;而且,在這五年間,不斷有著中國籍球員入選
nba,黃海貝便是今年其中一位入選者;明年,更加有著易建聯入選,位
置上更加可以挑戰前三名。
亞洲第一控衛劉煒,控球極快;朱芳雨,在亞洲已經沒有人的三分球比他更
準繩;易建聯,不用多說,中國未來希望;王治郅,中國唯一可以五個位置
都懂打的全能球員;姚明,中國最強的運動員
作者: peikasiu    時間: 2006-8-5 01:58 AM

i like Mr. BigFish's title, Excellent Writer, ...XD
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-8-5 02:28 AM

又係你ar
24隊中,中國實力一定係前16
不過入唔入到16強就另一回事
事關佢果組都幾難打...
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-8-5 02:29 AM

Originally posted by cheery at 2006-8-5 01:47 AM:
中國隊其實一d都唔差,係亞洲籃球第一!...
易建聯下年唔會入nba ga...除非中國肯放人
未到最後都未知中國會點

王治郅係pg??
作者: bigfish    時間: 2006-8-5 02:49 AM

Originally posted by cheery at 2006-8-5 01:47 AM:
你講到大郅好似 KG 咁勁喎
朱芳雨好似雷阿倫咁勁
易建聯好似 A 米咁勁
劉煒O係你朋友眼中, 應該達拿殊級數 la
作者: 王晶    時間: 2006-8-5 03:25 AM

Originally posted by bigfish at 2006-8-5 02:49 AM:

朱芳雨好似雷阿倫咁勁
易建聯好似 A 米咁勁
點都好喇~好過你祖國英國~影都無 想睇佢點比人炒都唔得
作者: Lyon    時間: 2006-8-5 03:41 AM

Originally posted by 王晶 at 2006-8-5 03:25 AM:

點都好喇~好過你祖國英國~影都無 想睇佢點比人炒都唔得
係籃球世界, 英國同垃圾有乜分別啊. 冇資格同中國相提並論啦.
作者: kk33    時間: 2006-8-5 03:52 AM

Originally posted by bigfish at 2006-8-5 02:49 AM:

朱芳雨好似雷阿倫咁勁
易建聯好似 A 米咁勁
點同美國NBA比呀~~~~
作者: 甘國武    時間: 2006-8-5 07:04 AM

Originally posted by Lyon at 2006-8-5 03:41 AM:

係籃球世界, 英國同垃圾有乜分別啊. 冇資格同中國相提並論啦.
英國打世錦既資格都無
作者: 甘國武    時間: 2006-8-5 07:05 AM

朱芳雨好似雷阿倫咁勁
易建聯好似 A 米咁勁
只要 姚明 好似 姚明 咁勁,就行了~~
作者: 甘國武    時間: 2006-8-5 07:15 AM

老實說,我不覺得贏日本40分有甚麼了不起
日本在亞州中,實力平平而矣,就算是台灣
贏它20分也不出奇,何況中國?

姚明--他目標是全球第一中鋒!
易建聯--有潛力,但能否化成實力?
王治郅--NBA大大大後備 ...
劉煒--亞州第一控衛?!先問問台、韓控衛吧~~
朱芳雨--我倒想看韓國三分神射 ...
作者: atimsi    時間: 2006-8-5 07:38 AM

看看梦幻七队能不能打决赛好了~~
作者: cheery    時間: 2006-8-5 11:15 AM

你班人咪講咁多冇乜建設性ge廢話
打完世界籃球賽sin好評我
作者: 甘國武    時間: 2006-8-5 11:29 AM

Originally posted by cheery at 2006-8-5 11:15 AM:
你好有建設性?
作者: 龍九州    時間: 2006-8-5 11:31 AM

請問今次世錦賽係邊16支球隊?
有無立陶宛,俄國??
作者: 王晶    時間: 2006-8-5 12:05 PM

Originally posted by cheery at 2006-8-5 11:15 AM:
你係邊位
作者: BarristerSpring    時間: 2006-8-5 12:44 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-8-5 12:05 PM:

你係邊位

作者: cheery    時間: 2006-8-5 01:04 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-8-5 11:29 AM:

你好有建設性?
多你少少咁la~
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-8-5 11:18 PM

Originally posted by cheery at 2006-8-5 01:04 PM:

多你少少咁la~
大家咪又講緊籃球,咪又係講返大家ge睇法,憑咩話人地果d係廢話而你ge唔係??
鍾意講野又唔鍾意俾人批評,不如唔理你好過~~
咁都叫做有建設性??
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-8-5 11:25 PM

Originally posted by 龍九州 at 2006-8-5 11:31 AM:
請問今次世錦賽係邊16支球隊?
有無立陶宛,俄國??
有24隊ga~~
Angola
Argentina
Australia
Brazil
Germany
France
Greece
Italy
Japan
Lebanon
Lithuania
New Zealand
Nigeria
Panama
PR China
Puerto Rico
Qatar
Senegal
Serbia & Montenegro
Slovenia
Spain
Turkey
USA
Venezuela

[ Last edited by kgkgkg212121 on 2006-8-5 at 11:26 PM ]
作者: 76    時間: 2006-8-6 12:55 AM

王治郅防守慢..進攻做pick 成日pick 得唔夠實

劉煒,如果真係勁...上年打左nba了
朱芳雨等3分球員...打親national cup...always 失準...姚明分番出lei....佢地都射唔入

易建聯暫時只係高..before 東亞運平平無奇...加上姚郅可以出場....佢應該無咩出場時間...

coz 我覺得無可能出3中鋒

祖國應該唔得lu今年....姚郅arm arm 受傷......尤其姚明....before 果幾年姚明打national team gei 得分係中國一半....加上佢always 引到double team.....佢唔得...祖國一定輸
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-8-6 01:00 AM

Originally posted by 76 at 2006-8-6 12:55 AM:

王治郅防守慢..進攻做pick 成...
無論點~~我都支持易建聯~
希望有好表現la~~
作者: 76    時間: 2006-8-6 01:01 AM

Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-8-6 01:00 AM:

無論點~~我都支持易建聯~
希望有好表現la~~
我都係.....win 又好lose 又好....

希望唔好太依賴姚明........打幾場好波就得了.....
作者: 甘國武    時間: 2006-8-6 01:16 AM

Originally posted by 76 at 2006-8-6 12:55 AM:

王治郅防守慢..進攻做pick 成...
劉煒係季前熱身賽咋~~
即係最多台灣陳信安既level
作者: 76    時間: 2006-8-6 01:30 AM

Originally posted by 甘國武 at 2006-8-6 01:16 AM:

劉煒係季前熱身賽咋~~
即係最多台灣陳信安既level
好似2個都係打kings....最後king 都無要佢地 = =.......

佢好似有年lei hk 同港青射手李劍煌玩3分大賽輸左
作者: 王晶    時間: 2006-8-6 01:22 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-8-5 07:15 AM:

姚明--他目標是全球第一中鋒!
易建聯--有潛力,但能否化成實力?
王治郅--NBA大大大後備 ...
劉煒--亞州第一控衛?!先問問台、韓控衛吧~~
朱芳雨--我倒想看韓國三分神射
中立講句,如果你要將成隊中國隊逐一來比較,無錯可能係其他國家搵到球員比中國隊強既球員強,但係要注意,國家既優勢就係內線比較強,相對黎講全場既亮點都放係中鋒、大前鋒身上,所以或許會覺得中國隊外線實力平平,倒轉黎講,台灣隊果D外線點解比較搶眼,咪就係因為佢地內線唔夠人黎先將火力集中係外線之ma~
作者: 76    時間: 2006-8-6 01:27 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-8-6 01:22 PM:

中立講句,如果你要將成隊中國隊...
係////不過當姚明比2,3個對方球員圍著gei 時候....姚明比番出去....其他人都射唔入..3分always 得20-30%.......我記得祖國之前果coach 話過...就算我地有3個姚明都無用....無外圍投射都係輸
作者: 王晶    時間: 2006-8-6 01:40 PM

Originally posted by 76 at 2006-8-6 01:27 PM:

係////不過當姚明比2,3個對方球員圍著gei 時候....姚明比番出去....其他人都射唔入..3分always 得20-30%.......我記得祖國之前果coach 話過...就算我地有3個姚明都無用....無外圍投射都係輸
對住歐美果d後衛,咁就無得講喇,得2,3成其實唔出奇,而且都唔代表國內球員外投唔得,人地整體戰術好過你,當有人mark你果陣受壓迫射波準繩又唔同講法,我諗如果亞洲任何一隊球隊對d歐美球隊既時候都係一樣,射得幾準都無用,因為無乜好餐士比你射。
作者: 76    時間: 2006-8-6 01:46 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-8-6 01:40 PM:

對住歐美果d後衛,咁就無得講喇,...
明白係gei道理....不過祖國內線係勁...不過俾外線拖垮係事實ma...

明白人地壓迫性強....中國外線球員難於出手....不過佢地open shoot 都成日抄 = =.....open shoot 入波都少於50%....真係要改善下..

'而且都唔代表國內球員外投唔得,人地整體戰術好過你,當有人mark你果陣受壓迫射波準繩又唔同講法' <----我個人覺得出到去...射唔入就係唔得.....平日練波入,到70-80%唔代表咩野....出到去發揮唔到就係無用..就係唔勁

[ Last edited by 76 on 2006-8-6 at 01:48 PM ]
作者: 王晶    時間: 2006-8-6 02:23 PM

Originally posted by 76 at 2006-8-6 01:46 PM:

而且都唔代表國內球員外投唔得,人地整體戰術好過你,當有人mark你果陣受壓迫射波準繩又唔同講法' <----我個人覺得出到去...射唔入就係唔得.....平日練波入,到70-80%唔代表咩野....出到去發揮唔到就係無用..就係唔勁
係全世界黎講 中國既外線的確 唔係一流~
作者: 76    時間: 2006-8-6 02:26 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-8-6 02:23 PM:

係全世界黎講 中國既外線的確 唔係一流~
係......不過希望佢地打好d.........話晒自己祖國....kakaka
作者: feuosma    時間: 2006-8-6 07:02 PM

Originally posted by cheery at 2006-8-5 01:47:
易建聯、王治郅、姚明三個高人同一時間係度....隊波會唔會太慢????
Guard位朱、劉兩個表現都唔穩定......不過點都好.......
支持中國隊!!!!!!

....希望佢地入到八強....
作者: bigfish    時間: 2006-8-6 07:18 PM

中國內線強顯得外線弱?! 呢個論調真係有待證實, 我淨係知姚明o係 NBA 都係一班尾o既中鋒, 同其他內線球員比, 好似諾域斯基, 加素, 尼尼, 基里蘭高呢d 真係冇得比, 中國內線相對德國, 西班牙, 巴西, 俄羅斯呢d 真係較弱
作者: 王晶    時間: 2006-8-6 07:21 PM

Originally posted by bigfish at 2006-8-6 07:18 PM:
中國內線強顯得外線弱?! 呢個論調真係有待證實, 我淨係知姚明o係 NBA 都係一班尾o既中鋒, 同其他內線球員比, 好似諾域斯基, 加素, 尼尼, 基里蘭高呢d 真係冇得比, 中國內線相對德國, 西班牙, 巴西, 俄羅斯呢d 真係較弱
哈哈  你講果班係一線頭   

呢個論調真係有待證實

[ Last edited by 王晶 on 2006-8-6 at 07:29 PM ]
作者: 甘國武    時間: 2006-8-6 08:32 PM

Originally posted by bigfish at 2006-8-6 07:18 PM:
中國內線強顯得外線弱?! 呢個論調真係...
你好無知!姚明在績效上,NBA第一中鋒耶!
作者: FRANCISE    時間: 2006-8-6 08:39 PM

中國內線強顯得外線弱?! 呢個論調真係...

作者: stereo    時間: 2006-8-6 08:54 PM

有一班尾,必然有一班頭、一班中......
可否告知小弟,現時有邊幾個係 NBA 位列一班頭、中既中鋒???
作者: bigfish    時間: 2006-8-6 10:12 PM

唔通大家真係天真到以為姚明係世界第一內線球員? 計晒所有中鋒, 大前鋒, 實力比佢強o既大有人在, duncan, KG, BIG BEN, o'neal, j o'neal 呢d 一早證明佢地食住姚明, dirk, ak47 雖然好少同姚明正面對抗, 但係佢地實力比姚明多元化, gasol, 大 Z 佢地幾次對住姚明都技壓姚明
作者: 76    時間: 2006-8-6 10:23 PM

Originally posted by bigfish at 2006-8-6 10:12 PM:
唔通大家真係天真到以為姚明係世界第...
我agree 姚明唔係一個世界第一中鋒.....不過如你所講gum 多人克到佢.....gum 佢今日無可能 average 20分...10 rebound
作者: 甘國武    時間: 2006-8-6 10:23 PM

Originally posted by bigfish at 2006-8-6 10:12 PM:
唔通大家真係天真到以為姚明係世界第...
大Z食住姚明?
dirk、ak47、KG、j o'neal、gasol ... 佢地係大小前鋒 ...
duncan、o'neal ... 佢地係勁,但己經老化~~

門外漢 就真係 門外漢 ...
作者: 76    時間: 2006-8-6 10:24 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-8-6 10:23 PM:

大Z食住姚明?
dirk、ak47、KG、j o'neal、gasol ... 佢地係大小前鋒 ...
duncan、o'neal ... 佢地係勁,但己經老化~~

我未見過j o neal...gasol mark yao....
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-8-6 10:38 PM

Originally posted by 76 at 2006-8-6 10:24 PM:

我未見過j o neal...gasol mark yao....
講講下中鋒係要拉埋d pf/sf黎講... 咁數實大把巨星ga la
現今nba中鋒,姚明絕對稱得上一線頭
作者: Lyon    時間: 2006-8-7 01:02 PM

Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-8-6 10:38 PM:

講講下中鋒係要拉埋d pf/sf黎講... 咁數實大把巨星ga la
現今nba中鋒,姚明絕對稱得上一線頭
睇開d啦 kg 都唔係第一次係咁架啦.
你唔係諗住可以同佢理性討論吓嘛.  
作者: bigfish    時間: 2006-8-7 04:43 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-8-6 10:23 PM:

大Z食住姚明?

講緊內線球員喎...
難道你好專業?
作者: 甘國武    時間: 2006-8-7 04:54 PM

Originally posted by bigfish at 2006-8-7 04:43 PM:

講緊內線球員喎...
難道你好專業?
ok ... 我唔專業,全世界你最專業!
作者: 王晶    時間: 2006-8-7 06:47 PM

Originally posted by bigfish at 2006-8-7 04:43 PM:

講緊內線球員喎...
難道你好專業?
咁用你既專業眼光去講解一下yao點比人食住法得唔得呀
小弟想學下野喎
作者: toro    時間: 2006-8-7 06:56 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-8-7 04:54 PM:

ok ... 我唔專業,全世界你最專業!
算啦甘甘,睇佢平時其他貼,佢對「中國人」嘅睇法我好有保留…大家觀點唔同,你自己睇得明nba d數據代表d乜咪得囉,無必要要佢認同嘅…
作者: toro    時間: 2006-8-7 07:01 PM

講緊內線球員喎...
難道你好專業?
講睇波又唔一定話專唔專業嘅,甘仔句門外漢係因為佢嘅經驗覺得唔同位置嘅球員好難作比較,呢點我都同意佢睇法,唔通「外線」我哋攞高比同拿殊比較咩?唔會ga嘛
作者: alexinzaghi    時間: 2006-8-7 08:14 PM

姚明就算唔係話係nba最強內線球員...都足夠可以令中國隊實力提高成為世界頭16 la
你下下要儸美國隊黎比咁無計喇...but dun forget 你既問題係"世界籃球賽, 中國隊會否入到前十六名?" 以中國隊實力,入到前十六名毫不意外...
不過算喇...係你心中,中國mud都唔得架喇....
英國就mud都得=>英國人d屎你都覺得係香既...
作者: Lyon    時間: 2006-8-7 10:31 PM

Originally posted by alexinzaghi at 2006-8-7 08:14 PM:
姚明就算唔係話係nba最強內線球員......
英國就mud都得=>英國人d屎你都覺得係香既...
嘩, 佢唔止覺得係香, 仲會搶住食架.  
作者: toro    時間: 2006-8-7 10:48 PM

a.......大家唔好人身攻擊啦,討論要有風度
作者: bigfish    時間: 2006-8-7 11:16 PM

Originally posted by toro at 2006-8-7 07:01 PM:

講睇波又唔一定話專唔專業嘅,甘仔...
pg 同 sg 就難比較 d, 但 pf 同 center 分工就比較模糊, 依家 NBA 好多球隊都係 pf 當 center 用, center 當 pf 用
有時 morning 都頂 haslem 個位打, 有陣時麥戴斯又頂 big ben 個位打
姚明打 center 就俾大 Z o既腳步洽, 比加素o既力量洽 (加素已經唔係特別大隻)
作者: 甘國武    時間: 2006-8-7 11:17 PM

Originally posted by bigfish at 2006-8-7 11:16 PM:

pg 同 sg 就難比較 d, 但 pf 同 cen...
比加素o既力量洽???
我唸你至少半季無睇NBA ...
作者: bigfish    時間: 2006-8-7 11:21 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-8-7 11:17 PM:

比加素o既力量洽???
我唸你至少半季無睇NBA ...
難道你認為姚明o既力量達 o'neal 級數?
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-8-7 11:22 PM

Originally posted by bigfish at 2006-8-7 11:21 PM:

又關o'neal咩事... 講緊gasol...
作者: 甘國武    時間: 2006-8-7 11:26 PM

Originally posted by bigfish at 2006-8-7 11:21 PM:

廢話,有邊個中鋒力量達 o'neal 級數?
作者: toro    時間: 2006-8-7 11:32 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-8-7 11:26 PM:

廢話,有邊個中鋒力量達 o'neal 級數?

作者: cwc_tkd    時間: 2006-8-8 01:27 AM

哈哈... 遲 bigfish 會講姚明係全世界最弱ge中鋒,
因為佢係中國人...kaka
作者: cwc_tkd    時間: 2006-8-8 01:29 AM

Originally posted by toro at 2006-8-7 11:32 PM:

係佢眼中一定有!!
作者: bigfish    時間: 2006-8-8 01:36 AM

Originally posted by cwc_tkd at 2006-8-8 01:27 AM:
哈哈... 遲 bigfish 會講姚明係全世界最弱ge中鋒,
因為佢係中國人...kaka
唔係因為佢係中國人
明眼人都睇到佢絕對唔係全 NBA 最強內線球員啦, 根本力量都唔夠, 越打越出, 射外圍仲好過籃底工夫, 中國人唔好自我麻醉啦
作者: nahmean    時間: 2006-8-8 01:47 AM

希望得啦
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-8-8 02:30 AM

Originally posted by bigfish at 2006-8-8 01:36 AM:

唔係因為佢係中國人
明眼人都睇到...
ee?? 由中鋒轉左做內線球員la wo~~
咁就比你過la~~

同埋,咁耐亦冇人講過佢係最強~~

[ Last edited by kgkgkg212121 on 2006-8-8 at 02:36 AM ]
作者: 王晶    時間: 2006-8-8 02:53 AM

Originally posted by bigfish at 2006-8-8 01:36 AM:

唔係因為佢係中國人
明眼人都睇到佢絕對唔係全 NBA 最強內線球員啦, 根本力量都唔夠, 越打越出, 射外圍仲好過籃底工夫, 中國人唔好自我麻醉啦
覺得佢係最強既內線既中國人就係一種自我麻醉行為~
咁你呢個黃皮白心香蕉仔日吹夜吹話英格蘭隊攞硬世界杯係咪一種自我麻醉?
作者: bigfish    時間: 2006-8-8 03:29 AM

Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-8-8 02:30 AM:

ee?? 由中鋒轉左做內線球員la wo~~
咁就比你過la~~

同埋,咁耐亦冇人講過佢係最強~~

[ Last edited by kgkgkg212121 on 2006-8-8 at 02:36 AM ]
好多中國球迷以為佢係最強, 仲認為佢可以提升中國籃球實力進入世界前列添
現今比中國強o既球隊多的是, 美國, 加拿大, 墨西哥, 波多黎各, 安哥拉, 德國, 西班牙, 意大利, 法國, 希臘, 俄羅斯, 塞爾維亞, 克羅地亞, 土耳其, 立陶宛, 巴西, 阿根廷, 委內瑞拉, 黎巴嫰, 澳洲, 新西蘭全部都勁過中國, 近排中國熱身賽打成咁, 仲有人認為佢可以進入前八? 未免太大口氣吧
作者: bigfish    時間: 2006-8-8 03:30 AM

Originally posted by 王晶 at 2006-8-8 02:53 AM:

覺得佢係最強既內線既中國人就係一種自我麻醉行為~
咁你呢個黃皮白心香蕉仔日吹夜吹話英格蘭隊攞硬世界杯係咪一種自我麻醉?
我話英格蘭捧盃機會較其他球隊高o者
呢樣野從賠率可以反映出黎, 英格蘭同巴西係首次熱門
咁唔通美國同中國贏世錦賽又係首次熱門?
作者: harvey22    時間: 2006-8-8 04:31 AM

Originally posted by bigfish at 2006-8-8 03:30 AM:

呢樣野從賠率可以反映出黎, 英格蘭同巴西係首次熱門
i disagree with that becoz Odds does not always reflect the truth.
especially odds that involve england.
作者: 甘國武    時間: 2006-8-8 07:11 AM

唔係因為佢係中國人
明眼人都睇到...
明眼人睇到佢唔係最強中鋒 ... 咁邊個係?
計數據,佢係NBA最好中鋒:上屆世錦,佢被選為最佳中鋒
內線球員計 ... 他未必是最好,但也沒比他好很多的
作者: toro    時間: 2006-8-8 10:02 AM

Originally posted by 甘國武 at 2006-8-8 07:11 AM:

明眼人睇到佢唔係最強中鋒 ... 咁邊個係?
計數據,佢係NBA最好中鋒:上屆世錦,佢被選為最佳中鋒
內線球員計 ... 他未必是最好,但也沒比他好很多的

作者: 王晶    時間: 2006-8-8 12:56 PM

Originally posted by bigfish at 2006-8-8 03:30 AM:

作為中國人覺得姚明勁就係自我麻醉
點解一個假英國人覺得英格蘭可以捧杯唔係自我麻醉

同中國贏世錦賽 有咩關連呢?
呢度先無d低b傻仔會咁大口氣話自己捧果隊win硬
作者: cwc_tkd    時間: 2006-8-8 01:10 PM

唔係因為佢係中國人
明眼人都睇到... 中國人唔好自我麻醉啦
你d對白往往都令我笑個不停,,
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-8-8 01:25 PM

Originally posted by bigfish at 2006-8-8 03:29 AM:

好多中國球迷以為佢係最強, 仲認為...
前八我又覺得冇乜可能
作者: 王晶    時間: 2006-8-8 02:48 PM

Originally posted by bigfish at 2006-8-8 03:29 AM:

好多中國球迷以為佢係最強, 仲認為佢可以提升中國籃球實力進入世界前列添
現今比中國強o既球隊多的是, 美國, 加拿大, 墨西哥, 波多黎各, 安哥拉, 德國, 西班牙, 意大利, 法國, 希臘, 俄羅斯, 塞爾維亞, 克羅地亞, 土耳其, 立陶宛, 巴西, 阿根廷, 委內瑞拉, 黎巴嫰, 澳洲, 新西蘭全部都勁過中國, 近排中國熱身賽打成咁, 仲有人認為佢可以進入前八? 未免太大口氣吧
呢度邊個認為 中國隊可以入8強?
係你發夢預知 一話老作出黎
作者: imthe1    時間: 2006-8-8 02:50 PM

中國籃球隊04奧運已經係第8名,這是一定的事實。
世錦賽只係各國隊伍爭取08奧運入場資格的比賽,只要入到圍,咩排位都唔重要。
你會覺得易建聯、朱芳雨等唔夠成熟,可以話佢地差
但係你地都要明白,而家都係06年,中國籃協派出年輕選手係為左08奧運鋪路,
佢地想俾機會班細的對抗下,培養出有能力可以係08爭取更前的名次的籃球員。
所以話而家中國籃球隊差的人只是短視,眼睛小得很。

中國籃協其實已經一早批左易建聯入nba,但係易話自己未夠班,要打多一年cba
;如果有睇體育新聞,你都會聽過孫悅、唐正東今年都有參加選秀大會,只不過名次太後,佢地決定留守cba訓練,爭取入nba。由此可見,中國籃協已經係唔會阻止有質量既球員入nba。

雖然劉煒入nba失敗,不過只少他現在依然是亞洲第一控衛,因為他是第一個披上nba球衣的亞洲後衛,nba高層的眼光不會比我們差,有資格才有機會,你能告訴我們
劉衛在亞洲,那一個國家的控衛比他好嗎?

不過,在08奧運時中國將會有一個新控衛出現,佢就係陳江華,一個俾時代雜誌叫作為--為姚明傳波的人。到時誰是第一控衛便不清楚了。

注意,陳信安只是得分後衛,極其量只是雙能衛,而且他已經一早俾中國的佐敦--胡衛東收左皮了,佢只可以係台灣威o者;台灣籃球連日本都打唔嬴更加唔洗同中國比。

大郅係一個十分令人尊敬的人,沒有他過往賣力支持著中國籃球,相信2000年時已經
俾南韓超越了;佢唔肯返中國打波,係因為佢當時要同牛仔續約,顧得前顧唔到後;
t-mac、o,neal、kg,你地識呀ma?佢地夠話唔會幫美國打比賽啦
,又唔見有人話佢地係奸人,仲要神咁拜佢地。\
大郅佢唔返中國就俾ex籃協寸通nba,唔可以俾佢出名,so佢咪只可以做後備囉
,如果你地有睇佢而家為國籃點打波,就唔會話佢差。

姚明易受傷??咪玩啦,你一年打足一年波,睇你仲有無力行;佢受傷係因為佢係nba
太強,不停俾人雙人夾擊而弄成,理智點好嗎?

我相信中國就世錦賽入前10強無問題的。

大家中國人,支持一下國籃吧。

[ Last edited by imthe1 on 2006-8-8 at 03:06 PM ]
作者: 甘國武    時間: 2006-8-8 03:04 PM

>中國籃球隊04奧運已經係第8名,這是一定的事實。
世錦賽只係各國隊伍爭取08奧運入場資格的比賽,只要入到圍,咩排位都唔重要。
世錦賽係爭奧運的洲代表席數
每洲有基本席數一席,入6強,本洲加一席
eg:中國入6強,亞洲有兩席

>雖然劉煒入nba失敗,不過只少他現在依然是亞洲第一控衛,因為他是第一個披上nba球衣的亞洲後衛,nba高層的眼光不會比我們差,有資格才有機會,你能告訴我們
劉衛在亞洲,那一個國家的控衛比他好嗎?
咁亞洲第一控衛應該係日本--田臥勇太
佢真係打過NBA,而唔係季前賽

作者: 甘國武    時間: 2006-8-8 03:08 PM

奧運入場資格,是由亞錦賽爭取
eg:中國世錦賽入唔到6強,亞錦賽就只有冠軍入到奧運
作者: 王晶    時間: 2006-8-8 03:08 PM

Originally posted by imthe1 at 2006-8-8 02:50 PM:

今年難度高d喇

雙塔 依家都仲傷緊 如果趕得切傷癒復出披甲 應該都無乜態
仲要分組賽同組實力都有番一定咁上下

所以呢 名次就唔重要 打場好波比大家睇就得喇
千奇唔好好似某d人咁 乜都話win硬 仲有幾多幾多場就捧杯果d咁既笑話~
作者: cheery    時間: 2006-8-8 03:09 PM

絕對support imthe1 ge發表
龍之軍團一定可以入到8強
果件王晶咪再一咪批評中國
睇睇imthe1 ge言論sin talk la
作者: imthe1    時間: 2006-8-8 03:10 PM

當然我無咁詳盡講世錦係咩,不過明係入奧運既比賽就ok

劉衛係第一個入,田卧佢係第二個,NBA係咁講,大家都係俾人棄將。

多謝提點

[ Last edited by imthe1 on 2006-8-8 at 03:16 PM ]
作者: 王晶    時間: 2006-8-8 03:10 PM

Originally posted by cheery at 2006-8-8 03:09 PM:
阿生 你岩岩訓醒定係無帶眼鏡 我邊樹批評中國隊
作者: 甘國武    時間: 2006-8-8 03:12 PM

Originally posted by cheery at 2006-8-8 03:09 PM:
睇睇#75
佢d料唔係好岩 ...
作者: 甘國武    時間: 2006-8-8 03:15 PM

Originally posted by imthe1 at 2006-8-8 03:10 PM:
當然我無咁詳盡講世錦係咩,不過明係入奧運既比賽就ok

劉衛係第一個入,田卧佢係第二個,NBA係咁講,大家都係俾人棄。

多謝提點
劉衛係第一個入,田卧佢係第二個?!
一係你睇錯,一係我記錯 ...
作者: cheery    時間: 2006-8-8 03:15 PM

「呢度邊個認為 中國隊可以入8強?
係你發夢預知 一話老作出黎」

王生,,,,你打中文唔識中文定扮失憶呀
呢句係一個叫王晶ge人打ge....難道唔係你?
你朋咩質問中國隊入8強ge資格??
俾俾料~~
作者: imthe1    時間: 2006-8-8 03:21 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-8-8 03:15 PM:

劉衛係第一個入,田卧佢係第二個?!
一係你睇錯,一係我記錯 ...
應該誤會o者,因為我04年時睇無線新聞,話佢地鬥快入nba做第一控衛,咁岩劉煒
就俾人簽左短約。

當季前賽完左後,太陽就話試訓田卧,點知打左一鎮又趕走人。

而家日本隊又話田卧唔肯打,所以劉煒較負得起第一控衛呢個名。
作者: toro    時間: 2006-8-8 05:44 PM

Originally posted by cheery at 2006-8-8 03:15 PM:
係...
佢唔係咁意思…佢一直都反對緊bigfish嘅論點ga…盲目評論中國似乎只得一個人…
作者: toro    時間: 2006-8-8 05:50 PM

Originally posted by imthe1 at 2006-8-8 02:50 PM:

要睇中國到時係咪full team上陣

作為中國男兒,流中國人嘅血,一定支持(雖然依然會捧外國球星場
作者: 王晶    時間: 2006-8-8 06:53 PM

Originally posted by cheery at 2006-8-8 03:15 PM:
係你發夢預知 一話老作出黎」

王生,,,,你打中文唔識中文定扮失憶呀
呢句係一個叫王晶ge人打ge....難道唔係你?
你朋咩質問中國隊入8強ge資格??
俾俾料~~
你話得咪得囉
我係覺得 中國隊今屆難入8強
點解唔得我係#77已經答左 唔該你帶番副老花留心逐隻字睇
費時口同鼻拗 打完今屆賽事先同你廢嗡

仲有 我今日先知原來"估"一隊球隊 入唔到8強係一種批評~

[ Last edited by 王晶 on 2006-8-8 at 07:00 PM ]
作者: stereo    時間: 2006-8-8 07:00 PM

不過,在08奧運時中國將會有一個新控衛出現,佢就係陳江華,一個俾時代雜誌叫作為--為姚明傳波的人。到時誰是第一控衛便不清楚了。
依位小將尋日對夢七打得唔錯,敢於突破、傳球清析。

Wade賽後說道:“中國隊今天打得很不錯,尤其是18號(陳江華),作為一名控球後衛,他今天發揮得很好,傳球也很棒。”
作者: cheery    時間: 2006-8-8 10:21 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-8-8 06:53 PM:

你話得咪得囉
我係覺得 中國隊今...
你話估就估lor= =////俾個下台階你...hehe
作者: 王晶    時間: 2006-8-9 12:19 AM

Originally posted by cheery at 2006-8-8 10:21 PM:

你話估就估lor= =////俾個下台階你...hehe
下台階? 你留番自己用喇
作者: bigfish    時間: 2006-8-9 01:43 AM

Originally posted by 王晶 at 2006-8-9 12:19 AM:

留俾姚明都得, 因為佢跨口必入八強
估計中國會輸俾美國, 意大利, 波多黎各同斯洛文尼亞, 同塞內加爾打應該贏o既, 始終非洲黑人冇美國黑人咁四肢發達

[ Last edited by bigfish on 2006-8-9 at 02:04 AM ]
作者: cheery    時間: 2006-8-9 01:59 AM

Originally posted by 王晶 at 2006-8-9 12:19 AM:

好好好,,,,我自己用~hehe...我好需要下台階呀~~
王晶哥~平日人地俾咁多下台階你,就比幾級我駛駛啦~haha
作者: 王晶    時間: 2006-8-9 02:03 AM

Originally posted by bigfish at 2006-8-9 01:43 AM:

估計中國會輸俾美國, 意大利, 波多黎各同斯洛文尼亞, 同塞內加爾打應該贏o既, 始終非洲黑鬼冇美國黑鬼咁四肢發達
傻喇 讓黎讓去做咩jack
你捧到英格蘭上天,點知之8強止步都未用喇~幾時輪得到姚明
作者: bigfish    時間: 2006-8-9 02:06 AM

Originally posted by 王晶 at 2006-8-9 02:03 AM:

傻喇 讓黎讓去做咩jack
你捧到英格蘭上天,點知之8強止步都未用喇~幾時輪得到姚明
好似全世界球迷都怪 c 朗同球證喎, 佢地都體諒英格蘭含冤出局
作者: 王晶    時間: 2006-8-9 02:22 AM

Originally posted by bigfish at 2006-8-9 02:06 AM:

好似全世界球迷都怪 c 朗同球證喎, 佢地都體諒英格蘭含冤出局
哈哈 全英格蘭球迷都怪 c 朗同球證炸掛
話知你含乜喇~出局就出局 接受現實搵個下台階ban埋一二邊喇~
作者: 571    時間: 2006-8-9 05:25 AM

不如大家討論返世錦賽啦..
其實我都覺得中國幾難打..因為對手實在太強.
講真,亞洲球員一直比人話對抗性唔夠外國球員強.
但係呢幾年..中國係對抗性上加強左好多,唔係話比得上黑人球員. 但都有進步.
對於bigfish話姚明力量唔夠..越打越出, 射外圍仲好過籃底工夫
我非常唔認同你講法...因為姚明係一個技術型中鋒..射術好了得..
你話佢力量唔夠...係你角度要比得上O'neal 先叫有力量嗎???
最後,希望中國年青球員可以係國際賽吸收更多經驗..!!!
如有講錯...請提點 ^^"
作者: 甘國武    時間: 2006-8-9 08:17 AM

Originally posted by bigfish at 2006-8-9 01:43 AM:

...
傻仔,姚明幾時話必入八強?!
作者: imthe1    時間: 2006-8-9 02:07 PM

姚明同奧尼爾,係唔可以話邊個勁、邊個差,好難下判斷。

的而且確,姚的表現同數據真係不可以同全盛的奧尼爾比,

但係大家一定要知道奧尼爾全盛時,nba籃下禁區3秒違例係未重用,

即係話只要奧尼爾企死籃下,當佢接波,再輕輕撞一撞防手者,就可以輕鬆入樽得分;

因此,當時的奧尼爾殺傷力咁大。

當3秒違例出現時,姚明只是一個新人,同好多nba中鋒一樣都要改變打法,

因此,令到大家常見到的是姚明常常站得太出,要從底線轉身上籃、跳射,

所以會有人覺得姚好弱,不是一定具統治力的中鋒,

其實簡單d想想,如果無左3秒達例,以姚明的身高、技術,

只要似全盛時的奧尼爾企死籃下,相信nba所有教練一定頭都爆。

奧尼爾而家無咁強,一是年齡開始大;

二是一向強攻籃底已被3秒違例下改變為其他得分手段。

同埋,現在的姚明真的已是nba第一中鋒,

就上面的分析,

真係好難用全盛時的奧尼爾與而家先開始全盛時期的姚明比。

話人差的,理智點吧。
作者: bigfish    時間: 2006-8-9 07:50 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-8-9 08:17 AM:

傻仔,姚明幾時話必入八強?!
你梗係冇睇新聞
作者: kakeidevil    時間: 2006-8-9 07:52 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-8-9 02:22:

哈哈 全英格蘭球迷都怪 c 朗同球證炸掛
話知你含乜喇~出局就出局 接受現實搵個下台階ban埋一二邊喇~
丫晶哥講野硬係咁直接既

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0