標題: 怎樣的戀愛才有結果? [打印本頁]

作者: kaing    時間: 2006-10-15 06:01 PM     標題: 怎樣的戀愛才有結果?

今日忽然想開個post 傾下...怎樣既戀愛才有結果呢...
結果既意思不是以結婚為終結...因為結婚都會離婚吧...

在我自己談既戀愛雖然都有好幾次...但係講真的...經驗也不是很多...
但係我覺得正常既兩方都好自然咁相處...要大家就既地方唔多...
我覺得有結果既機會會大d...

不過我唔知重有什麼情況都是有結果...希望大家有結果既人出來分享下...
或者大家討論一下...
作者: 自由神    時間: 2006-10-15 06:11 PM

Originally posted by kaing at 2006-10-15 06:01 PM:
今日忽然想開個post 傾下...怎樣既戀...
真係好難講嫁!
有D一生兩個人都不斷咁鬧交,不過其實大家無左大家都唔得,咁就一世!
有D就其中一方話曬事,一個就聽曬佢話,咁佢地都可能覺得好幸福嫁喎!
一句到尾,真心去愛,真心去enjoy,真心去參與就會有好既結果!
作者: jublio    時間: 2006-10-15 07:18 PM

其實兩個人一齊覺得開心、值得咪得囉。就算分左手都有不枉此生既感覺!

而家離婚既人太多,所謂結果好難用形式黎衡量。
作者: saron51    時間: 2006-10-15 07:24 PM

SILLY
作者: 自由神    時間: 2006-10-15 07:26 PM

Originally posted by saron51 at 2006-10-15 07:24 PM:
SILLY
你有病?
作者: Flea    時間: 2006-10-15 07:56 PM

其實好似鄭伊健o係志雲飯講:

" 其實打羽毛球(指愛情)唔係咁在乎贏輸,只要o係比賽入面可以同自己partner一齊夾得好好,有默契上o既交流,就算比賽輸o左,對於我o黎講,都經已係贏o左。 "

兩個人能好好相處,得到美好的回憶,已沒有遺憾了。
作者: kaing    時間: 2006-10-15 07:56 PM

但係其實有無d 情況下可能性會大d 或者小d 既大家羅出來講下呢...
我個人試過...一味去就...但係都係無結果...
有時唔夾就係唔夾...lee d 我覺得係無結果...
作者: kaing    時間: 2006-10-15 07:58 PM

Originally posted by Flea at 2006-10-15 07:56 PM:
其實好似鄭伊健o係志雲飯講:

"...
其實我都覺得岩...就係lee 種不在乎有無結果只在乎過程既情況...
有時都會有結果...
作者: guswan    時間: 2006-10-15 08:44 PM

這是一個千古迷題,
好多人窮其一生都唔知答案.
作者: kaing    時間: 2006-10-15 08:48 PM

Originally posted by guswan at 2006-10-15 08:44 PM:
這是一個千古迷題,
好多人窮其一生都唔知答案.
咁就慘...希望我唔會係個d 好多人既其中一個啦
作者: trista_cheong    時間: 2006-10-15 10:33 PM

Originally posted by kaing at 2006-10-15 08:48 PM:

咁就慘...希望我唔會係個d 好多人既其中一個啦
由有人類開始到依家冇一個人難逃此宿命﹐算把啦
作者: trista_cheong    時間: 2006-10-15 10:34 PM

Originally posted by jublio at 2006-10-15 07:18 PM:
其實兩個人一齊覺得開心、值得咪得囉。就算分左手都有不枉此生既感覺!

而家離婚既人太多,所謂結果好難用形式黎衡量。
咦點解jublio 你又突然出現返ge … 唔好以為我記憶力咁差wor
作者: kaing    時間: 2006-10-15 11:49 PM

點解大數都係覺得個問題無答案既...
咁不如我轉轉佢...大家覺得以前年代(遠至有二次大戰之後)同近代既人(遠至近50年)...
有結果多d 定係無結果多d 啦...
同埋原因...
作者: nic51    時間: 2006-10-15 11:52 PM

緣份由天定,有緣有份的總會能夠一起走到盡頭
作者: guswan    時間: 2006-10-16 12:04 AM

Originally posted by kaing at 2006-10-15 23:49:
點解大數都係覺得個問題無答案既...
...
地球上自由戀愛只盛行了數十年,
就算美國,很多現時的曾祖輩都唔係自由戀愛嘅結果,
生於這個時代已經好幸福,
一齊去探索,試煉啦.
作者: kaing    時間: 2006-10-16 12:19 AM

Originally posted by guswan at 2006-10-16 12:04 AM:

地球上自由戀愛只盛行了數十年,
就算美國,很多現時的曾祖輩都唔係自由戀愛嘅結果,
生於這個時代已經好幸福,
一齊去探索,試煉啦.
咁又係wo....
我自己本身生於既家庭係好健康...
但係近年既家庭問題點解又會有上升既情況...
係個經濟影響...定係兩夫妻根本問題呢?
又關唔關自由戀愛既事呢?
作者: guswan    時間: 2006-10-16 01:00 AM

Originally posted by kaing at 2006-10-16 00:19:

咁又係wo....
我自己本身生於既...
交通發達,人口越來越稠密,
工商業來往頻繁,
資訊科技發達,
通訊更易更快,渠道不斷增加........

全都令人與人接觸更多.
以前行幾哩路都見唔到第二個人.

見多左人,有嘢發生嘅機會自然多左,
而且會越來越多.
作者: ian2910    時間: 2006-10-16 01:18 AM

我諗係能夠一直付出自己嘅愛俾對方而不受限制,雙方都因為感受呢種愛而覺得幸福快樂,咁呢個已經係果掛!(直至不再有意識存在.........)
作者: toro    時間: 2006-10-16 08:52 AM

愛情唔係打機,唔會有「爆機」。除非你哋响最打得火熱嗰陣一齊瓜左,如果唔係我想問你你講嘅「結果」係乜嘢呢?
作者: guswan    時間: 2006-10-16 09:09 AM

Originally posted by toro at 2006-10-16 08:52:
愛情唔係打機,唔會有「爆機」。除非你哋响最打得火熱嗰陣一齊瓜左,如果唔係我想問你你講嘅「結果」係乜嘢呢?

作者: kaing    時間: 2006-10-16 09:33 AM

Originally posted by toro at 2006-10-16 08:52 AM:
哈哈...咁又係wo...
我想應該是有子孫...為之有結果吧...
我想大家應該明白我既意思...千其唔好問...唔想有細路...個d...
或者講建立到一個互信既感情關係...為之有結果吧...
作者: kaing    時間: 2006-10-16 09:46 AM

不過咁樣討論之下...感覺好似自由戀愛...同以前既戀愛...
雖然開始既時候...自由戀愛都會給人自由去選擇...
但係未到死...自由戀愛都一樣會給人可以去選擇...
反觀以前既戀愛...制訂野比較多...可以叫傳統既思想...
但係都有人因為而得到幸福...
好正常人有時行到某個時間...就會去協和一些東西...
要求也沒有以前多...
從而接受既野都會比較多...有結果既機會都因而變大...
簡單就是說...由協和而生既知足常樂...
我相信近代走既自由戀愛同以前既傳統思想...都各有好既地方...
不過就唔可以過於重那一方...羅一個中和點...
相信戀愛自然就會有結果...
作者: s_mon    時間: 2006-10-16 04:19 PM

人生未到最後一秒任何事都好難知道結果囉.
作者: kaing    時間: 2006-10-16 05:13 PM

Originally posted by s_mon at 2006-10-16 04:19 PM:
人生未到最後一秒任何事都好難知道結果囉.
大家都係討論下ja...更何況經驗同歷史都可以加以借鏡...
雖然無人知將來既結果...但係好多事情都有所謂既機會率...
而且好多人都好多時...有相同一個失敗既經驗...
大家討論下都可以比大家借借鏡...
雖然戀愛都要除緣...但係有緣都要有份吧...
作者: cronaldo2152003    時間: 2006-10-16 05:20 PM

愛情的結果既定義係咩!?
行得耐??結婚??生仔??同諧白首??
其實愛情是無終結....
如果係有結果既...咁樣結果之後係d咩!?
而呢樣野正正就係就係牽動人心所在
冇人會知聽日會點...結果係咩....
我地只需要著眼於現在...(當然也需要為未來鋪路)...
珍惜眼前人便夠了....
作者: kaing    時間: 2006-10-16 05:48 PM

Originally posted by cronaldo2152003 at 2006-10-16 05:20 PM:
愛情的結果既定義係咩!?
行得耐??結...
多謝你既意見...其實我覺得結果就是建立到一個互信既感情關係...為之有結果吧...
其實我想大家可以一起討論下...點樣談戀愛先可以得到lee 個結果...
作者: cwleung1988    時間: 2006-10-16 09:46 PM

愛情邊有結果依回事嫁?
正如你甘愛一個人..唔通就係為左追求結果?
通常一個好既"結果"都一定要負出好大既努力..
每個人既"結果"都唔同,只要自己努力過,
過程入面開心快樂,結果是什麼?誰管他
作者: kaing    時間: 2006-10-16 10:13 PM

睇來每個人對愛情既睇法都唔同...
對戀愛既結果個個人都有佢地既睇法...

有人覺得無結果lee 回事...只在乎過程...
有人覺得係一個迷...
不過都引出一個自由戀愛同傳統戀愛既分別...

但係在我自己再睇...會覺得沒有結果既戀愛...只是一個回憶...
不過每人需要既戀愛都不同...
在我自己係要一個伴大家互相支持...愛護對方...一齊努力咁生活...
我覺得當兩個人可以產生一種互相信任既感情就為之戀愛既結果...
簡單就可以用兩字形容...家庭...

但係又另一個想法...因為自由戀愛既近代走勢...
引出一種想法就是要過程開心...有無結果都無所謂...
但係又可以想...互相信任既感情...我想係要慢慢努力建立...
過程中...未必一路都係開心...不過我相信結果係好既...
我想傳統既思想就是為了結果...所以有很多制定...
不過點都好...我希望可以有更多意見同聲音...
可以比我了解多一點...大家怎樣睇戀愛...同埋...唔講結果...
就講大家覺得自己既戀愛最終目的地是什麼...
作者: cwleung1988    時間: 2006-10-16 10:24 PM

Originally posted by kaing at 2006-10-16 10:13 PM:
睇來每個人對愛情既睇法都唔同...
對...
朋友..我覺得你諗得太多啦...
愛係全世界最簡單既事..
只不過係一些商家將愛商業化左..
什麼情人節要用送朱古力,結婚紀念日一定去高級餐廳
結婚介指粒石一定要大大粒等...
愛一個人米去愛囉,可必去深究愛的真諦呢?
當你想去追查任何關於既愛事物..你會發覺答案好抽象
但如果你只是愛一個人的時候...你會發覺愛人這回事...天生你就懂了..

作者: benson00    時間: 2006-10-16 10:30 PM

Originally posted by cwleung1988 at 2006-10-16 09:46 PM:
愛情邊有結果依回事嫁?
正如你甘愛一...
絕對讚同!!
兩個人能夠拍到拖,係一種緣份,但唔一定有結果呢一日....
戀愛、婚姻都係一種妥協,是但一方忍唔到對方ge缺點,就算有結果都會變苦果...
所以要享受當中過程,有冇結果都好,問心無愧付出過又愛過,就以經不枉此生..
哎~~,人生苦短.....
作者: cwleung1988    時間: 2006-10-16 10:42 PM

Originally posted by benson00 at 2006-10-16 10:30 PM:

絕對讚同!!
兩個人能夠拍到拖...

我本來諗住
『世界無人明我心,只因我已痴孖根』
點解原來依個世界都仲有人陪下我..
傻下傻下米又一世囉
作者: kaing    時間: 2006-10-16 10:49 PM

Originally posted by cwleung1988 at 2006-10-16 10:24 PM:

愛係...
其實我都係為左上來同大家傾傾計...討論下...
你都講得岩既...愛係簡單...同天生就識...
不過簡單兩字...要做真係談何容易...
作者: kaing    時間: 2006-10-16 10:54 PM

Originally posted by cwleung1988 at 2006-10-16 10:42 PM:

我本來諗住
傻下傻下米又一世囉
又唔好咁講...我都明白你既意思既...
我只係希望大家可以一齊討論下ja...

原本開個post 明眼睇就知沒什麼好討論...
但係我覺得lee 個題目...是很有意思的...
作者: kaing    時間: 2006-10-16 11:09 PM

可能本人自己談過幾次戀愛...都感覺不太順利...
單純去愛一個人也試過...全心全意去愛一個...自己愛既人...
但係到底人既愛也是有限...沒有可能一面倒的去比...而無回報...

從而慢慢...在戀愛既過程...學習妥協好似benson00 咁講,
但係在這裡簡單想...人只是需要一個伴吧...
作者: benson00    時間: 2006-10-17 03:59 AM

Originally posted by cwleung1988 at 2006-10-16 10:42 PM:

我本來諗住
傻下傻下米又一世囉
大家都係睇化左,又或者睇得開甘啦,
有時痴孖根都幾幸福ga...
作者: benson00    時間: 2006-10-17 04:27 AM

Originally posted by kaing at 2006-10-16 11:09 PM:
可能本人自己談過幾次戀愛...都感覺不...
其實談情說愛呢劑毒藥,好多人都服食過量,或有食多左自己唔知,
唔醒覺就真係好危險,分分鐘會死人(今日睇報紙又有一個後生仔...)...
咩野戀愛大過天、天生愛情狂之類,都教壞人,咪學!
拍拖全情投入唔係唔好,不過要識得番轉頭,有冇結果要睇雙方ge造化。
作者: kaing    時間: 2006-10-17 08:16 AM

其實唔係得愛情既...如果太過依賴某樣事件...某個人...都係一樣...
當lee 樣野無左...都好危險...
不過要識得返轉頭..都係要睇自己既造化..
不過好正常就係人越經歷得多...睇既野就好似大家咁講化左...

睇來個題目都係討論到lee 度算了...
但係都學到d野...其實我個人都幾好奇...同想學習了解多點東西...
用唔同既想法同角度去睇事情...

可能因為咁...讀書時期既自己比較複雜...同悲觀...
但係我覺得咁樣都唔係唔好...因為咁才知簡單知足既重要性...
每個人都係由佢既過去先有現在既自我...
開心大家都來同我討論一個沒有答案既題目...
作者: trista_cheong    時間: 2006-10-18 11:15 AM

Originally posted by kaing at 2006-10-16 09:46 AM:
不過咁樣討論之下...感覺好似自由戀愛...
其實我覺得呢d 咪同中國o個d 五行陰陽一樣道理lor ~
作者: trista_cheong    時間: 2006-10-18 11:21 AM

Originally posted by cwleung1988 at 2006-10-16 10:24 PM:

愛係...
正! 我鐘意你呢個post!

其實我覺得每個人出世都已經懂得點去愛人﹐但係我地唔知點去發掘出黎﹐尋尋覓覓… 其實我地可能會比商業化同埋社會d common sense 限制o左﹐導致我地限制o左自己

事實上我係認為once u find the right guy ... u will find that ... 愛係o係你個心裏面﹐而你好清楚咁感受到…even 你只係望住佢乜都唔做~
作者: trista_cheong    時間: 2006-10-18 11:26 AM     標題: ~

Originally posted by kaing at 2006-10-17 08:16 AM:
其實唔係得愛情既...如果太過依賴某樣事件...某個人...都係一樣...
當lee 樣野無左...都好危險...
不過要識得返轉頭..都係要睇自己既造化..
不過好正常就係人越經歷得多...睇既野就好似大家咁講化左...

睇來個題目都係討論到lee 度算了...
但係都學到d野...其實我個人都幾好奇...同想學習了解多點東西...
用唔同既想法同角度去睇事情...

可能因為咁...讀書時期既自己比較複雜...同悲觀...
但係我覺得咁樣都唔係唔好...因為咁才知簡單知足既重要性...
每個人都係由佢既過去先有現在既自我...
開心大家都來同我討論一個沒有答案既題目...
其實呢個topic 有唔知幾多人用學術﹐詩歌﹑藝術去探討… 都係冇一個結論﹐因為情愛呢d 抽象o野本身就係冇結論﹐只有一個大概模糊ge 輪廓!

呢個topic 既簡單又複雜~其實大家肯回你代表大家都有認真思考過~ 切身體會過~~

我都好開心大家可以積極回覆﹐希望大家一齊搞好﹑搞熱鬧個戀愛版佢~

而且戀愛呢樣o野真係一件touch heart ge o野﹐所以我相信呢個版都唔會有d 咩互相爭鬥﹐你虞我詐ge 成份在

我覺得每個人ge 心都係度尋求緊真愛﹐究竟有冇真愛呢樣o野?: 我好相信有﹐我相信真愛係無條作為對方好﹐可能太過樂觀~ 但係係呢個壓力大又講錢又講地位的現實社會﹐唔天真d 我真係會崩潰~~
好希望呢個版會一直咁傾落去﹐我就心滿意足la~~
作者: kaing    時間: 2006-10-18 12:16 PM

Originally posted by trista_cheong at 2006-10-18 11:15 AM:

其實我覺得呢d 咪同中國o個d 五行陰陽一樣道理lor ~
我未聽過...中國個d 五行陰陽即係咩來ga?
係唔係即係金木水火土....好似好深...
作者: nic51    時間: 2007-1-4 05:14 AM

我覺得係細水長流既戀愛,不是只有激情果種

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0