標題: [2006-11-11每日精選]人類需要婚姻嗎?? [打印本頁]

作者: guswan    時間: 2006-11-11 06:19 PM     標題: [2006-11-11每日精選]人類需要婚姻嗎??

婚姻...........
有沒有人用心想過人為什麼須要結婚?
有沒有人能夠客觀地排除了自懂人事開始被灌輸的"人須要結婚"的觀念,
再去想清楚"人為什麼須要婚姻?"

一般人認為人須要結婚,
只是因為父母有了婚姻才會出現自己,
從幼稚園開始,自己及身邊的同學友伴,都有因婚姻而產生的家庭,
自自然然覺得婚姻理所當然,
到了成長以後,看到想擁有的異性,
在占有欲驅使下,因利乘便就使用了"婚姻"這現成工具,
以為可以把心愛的東西據為己有.
加上身邊的人,包恬父母,朋友都跟你說"要結婚了",
如此,人類就一代一代重複同一個動作.

有人想過婚姻的意義嗎?
如果有,會有那麼多出現問題的婚姻及家庭嗎?

我來告訴大家一個殘酷的事實,
婚姻只適合極少數的一撮人.
能完全遷就對方,忠心於對方,滿足對方的兩個人遇上了,
機會少之又少.
人類遠古時可能偶然出現過一對,
那時候,其他人眼見這樣子也不錯,
如果每個人都做得到,的確能減少很多紛爭,仇殺,甚至戰爭.
事實上每個人都做得到嗎?
除非有兩個能完全遷就對方,忠心於對方,滿足對方的人又遇上.

那時候的統治者更看到一個機會,是令統治更方便及容易的機會,
能把人分成一個個小單位,filing起來管理容易.
人們有了固定家庭,做起反來便有羈絆.
對統治者而言,是天降的良機去成立有利統治的制度.
於是婚姻制度便出現了.

自那時候開始,愚昧的人類便一代代去重複一個又一個的錯誤.

婚姻只適合極少數人,其他人要勉強只是痛苦與悲劇.
婚姻只是統治的手段,被統治的愚民才相信婚姻是人類的需要.

[ Last edited by trista_cheong on 2006-11-12 at 04:09 PM ]
作者: kaing    時間: 2006-11-11 08:07 PM

WO....一上到來整條咁既問題...
攪到我個腦都實曬...lee 種講法睇到我有d 頭痛...
近排諗唔到其他野...須要不須要lee d 好難定
但係人正常就唔可以獨自生活...
點都需要其他人既幫助同合作...或者講支持都可以既...
但係講到結婚lee 種關係.....  -.-
是指名份,法例,定還是結婚實質意思?
其實又好睇咩角度去睇...不過我完全未有經驗...請各高人指教...
作者: 自由神    時間: 2006-11-11 09:03 PM

跟據中國傳統文化,婚姻係必須既!
因為係一種雙方面既尊重同認同!
有人話:同居咪得囉!使咩結婚呀!
對於現今社會既婚姻,你話我現實都好啦,婚姻其實係一個對於雙方既保障!
作者: sakura310    時間: 2006-11-11 10:06 PM

手快有手慢無
我仲諗住明天用呢個題目黎開topic
俾樓主搶先啦><

算啦~我係度講一樣^^

我先唔講神創造人呢d野啦(原全唔涉及宗教)
首先大家都認同我地係人,唔係畜生啦(請原諒我咁講)
咁大家點解覺得自己同畜生唔同?最起碼就係我地有婚姻呢樣野
婚姻係一生人中最重要ge承諾,不論係男對女定係女對男
都係承諾愛對方一生一世,將對方ge一切,當係自己ge一切去看待

當然,呢度有樣野我先講啦
「一般人認為人須要結婚,只是因為父母有了婚姻才會出現自己」
呢個我唔想係度講,因為呢個涉及婚前性行為ge野,有機會我會開個topic出黎

可能有d人認為結婚係為左生BB啦
但係正如頭先所講,結婚係愛的承諾
無左呢個承諾,你仲會唔會為對方死心塌地咁付出?
無左呢個承諾,到俾對方拋棄時,你又有咩野可以用黎話對方唔0岩?佢從來無同你做過承諾
仲可以大大聲同你講,係你自己"中"個頭埋黎

「有人想過婚姻的意義嗎?
如果有,會有那麼多出現問題的婚姻及家庭嗎?...」

咁有無人諗過食野ge意義?有ge話,點解都有咁多人食野噎親?

我告訴大家一個殘酷的事實,食野只適合一小部分人
世上只有極少數人係從來無噎親
能完全食得舒服,唔噎親同咬親脷,滿足呢個條件ge人
真係少之又少
世上偶然會有呢d人
其他人見到也不錯
如果每個人都做到,就能解決肚餓的問題

唔知大家點睇呢個例子 XD

我地食野,唔係為左解決噎親ge問題
而係解決生理需要(我指唔食野會死)
同樣,結婚唔係為左解決婚姻問題
而係向對方作出愛的承諾
我可以講,畜生係唔識承諾的,我地同佢地ge分別就係我地係識承諾,所以我地係人(唔好隨便將佢反過來黎質問我,要質問我ge話請注意logic)

婚姻,同婚姻制度係唔同的
別混為一談
婚姻係一家人ge事,政府無權理
唔通佢會理你幾耐無你另一半愛愛?!
但係婚姻制度同政府有關,佢會規定係咪一夫一妻制呢d
而家係講婚姻,唔係婚姻制度=.=

要是無婚姻,你仲相唔相信哥個人係你兄弟姐妹,哥個人係你父母?
無婚姻,個個都隨便同人做啦,生出黎哥個都唔知係邊個GE仔女(驗DNA?世上咁多人,你點驗?)
你發左達可能有人黎認你GE,你做錯野,鬼得閒認你
有左婚姻,我地就知我地要對屋企負責任,包括照顧下一代
我唔係話針對,不過如果你父母無結婚,生左你出黎,之後好有可能其中一方走左去都得
因為無左婚姻GE約束MA~~

婚姻並唔係好似樓主講得咁樣
點解講講下,會變左講婚姻政策= ="
作者: 155220    時間: 2006-11-11 10:19 PM

須要,因為要繁殖下一代
作者: guswan    時間: 2006-11-11 10:25 PM

Originally posted by sakura310 at 2006-11-11 22:06:
手快有手慢無
我仲諗住明天用呢個題...

作者: guswan    時間: 2006-11-11 10:27 PM

Originally posted by sakura310 at 2006-11-11 22:06:
咁有無人諗過食野ge意義?有ge話,點解都有咁多人食野噎親?

我告訴大家一個殘酷的事實,食野只適合一小部分人
世上只有極少數人係從來無噎親
能完全食得舒服,唔噎親同咬親脷,滿足呢個條件ge人
真係少之又少
世上偶然會有呢d人
其他人見到也不錯
如果每個人都做到,就能解決肚餓的問題

唔知大家點睇呢個例子 XD
有少少唔同,
食野係本能,結婚唔係本能.
唔可以比較.
作者: lawyuhoi1679    時間: 2006-11-12 12:41 AM

Originally posted by guswan at 2006-11-11 06:19 PM:
有沒有人用心想過人...
哦?又是你?怎麼你又想到一邊去喇~

先說一下我對「人類需要婚姻?」的看法吧~
人類不一定需要婚姻的!但人類在可以選擇的條件下,大多數都會選擇跟合適的人結婚!
至於人為何會選擇結婚呢,我就不怎麼認同樓主大大所認為的~
對,人類很多時侯都會有著佔有慾,部分人也會利用婚姻來佔有某個人
但所謂的「佔有」,在人身上是行不通的~能佔有的只有物件和東西(頂多能把寵物算進去)
每個人都是個體的,沒有誰能佔有誰,也是不應該的(所以才會廢除奴隸制度!)

至於「如果有,會有那麼多出現問題的婚姻及家庭嗎?」
我想樓主大大忽略了一件事了,才會出現這種錯覺~
新聞報導裡,只會報導出了問題的家庭,而甚少報導相處融洽的家庭

至於「能完全遷就對方,忠心於對方,滿足對方的兩個人遇上了」是很容易犯的一個通病!
如我所說,人是個體的,有著自己的思想,行為習慣~
要像樓主大大所說,就根本稱不上是愛了!既然沒有愛的存在,又何來會有婚姻的存在呢
雖然大部分的人都會說愛是包容,但其實真愛是不需要完全去包容別人的
因為愛一個人,就得去愛他的所有,而不是這些是他的優點我就愛,他的缺點我都不要

我希望樓主大大能放下你所相信的,因為我真的覺得你所相信的,大多都是給人曲解了的認知
我感到大大亦是一位會作深思的人,所以就更不希望見到你在作蛹自縛

[ Last edited by lawyuhoi1679 on 2006-11-12 at 12:48 AM ]
作者: guswan    時間: 2006-11-12 12:47 AM

Originally posted by lawyuhoi1679 at 2006-11-12 00:41:

哦?又是你?怎麼你又想到一邊去...
我希望樓主大大能放下你所相信的,因為我真的覺得你所相信的,大多都是給人曲解了的意思
我感到大大亦是一位會作深思的人,所以就更不希望見到你在作蛹自縛
給人曲解了?是我自己曲解,從來沒人這樣對我說過.
作蛹自縛?我正在考慮結第二次婚.....算不算作蛹自縛?
作者: lawyuhoi1679    時間: 2006-11-12 12:54 AM

Originally posted by guswan at 2006-11-12 12:47 AM:

給人曲解了?是我自己曲解,從來沒人這樣對我說過.
作蛹自縛?我正在考慮結第二次婚.....算不算作蛹自縛?
人很多時侯都是在不自知的情況下接收大量的訊息~而那些訊息大都是從別人口中聽到的
所以我不能斷言這都是你曲解了

樓主你打算結婚?所以你才會發這麼一個話題來解決這個疑問?
我希望樓主大大能在結婚以前,打從心底的理解我的回文~

我所說的「作蛹自縛」,其意思是樓主以自己的認知去深思事情時,會出現作蛹自縛

[ Last edited by lawyuhoi1679 on 2006-11-12 at 01:06 AM ]
作者: guswan    時間: 2006-11-12 01:12 AM

Originally posted by lawyuhoi1679 at 2006-11-12 00:54:

人很多時侯都是在不自知的情況下...
我會認為自己看穿了一切真相.
這是自以為是的人的通病.
對不起,你的理據.....似乎未能說服我.
那是我十五年前的看法.

對了,你結過婚沒有?

[ Last edited by guswan on 2006-11-12 at 01:17 AM ]
作者: lawyuhoi1679    時間: 2006-11-12 01:18 AM

Originally posted by guswan at 2006-11-12 01:12 AM:

我會認為自己看穿了一切真相.
這是自以為是的人的通病.
對不起,你的理據.....似乎未能說服我.
對了,你結過婚沒有?
很不幸的沒有~
但我的家庭有著一對很好的例子,我身邊也有著不少的好例子~

要是理據能完完全全的說服你,那只是我很利害~
但要是你能放下你自己的一些執著,而接受別人的意見,你才是最了不起的人

人們總是很容易細聽對方的論點,從中找出破綻,而作出反擊~
要人放下自己的執著,是很困難的一件事來的,因為我也親身經歷過

[ Last edited by lawyuhoi1679 on 2006-11-12 at 01:20 AM ]
作者: guswan    時間: 2006-11-12 01:21 AM

Originally posted by lawyuhoi1679 at 2006-11-12 00:41:

至於「如果有,會有那麼多出現問題的婚姻及家庭嗎?」
我想樓主大大忽略了一件事了,才會出現這種錯覺~
新聞報導裡,只會報導出了問題的家庭,而甚少報導相處融洽的家庭
現時的離婚率差不多是50%
作者: guswan    時間: 2006-11-12 01:25 AM

Originally posted by lawyuhoi1679 at 2006-11-12 01:18:

很不幸的沒有~
但我的家庭有著...
但願我能重拾十五年前的天真....
作者: lawyuhoi1679    時間: 2006-11-12 01:26 AM

Originally posted by guswan at 2006-11-12 01:21 AM:

現時的離婚率差不多是50%
差不多是50%嘛~
那我們應該慶幸還有50%的人真正的體會到何謂「愛」

體會到真愛並不是一件容易的事,這是需要時間才能找到方向
但在中途的經歷裡,卻又很容易的給蒙蔽了事情的真相~
加上部分的人都會相信朋友的理論(不能確定正確與否~)
所以我覺得只有50%也不足為奇
作者: lawyuhoi1679    時間: 2006-11-12 01:29 AM

Originally posted by guswan at 2006-11-12 01:25 AM:

但願我能重拾十五年前的天真....
嘻~
我是一個表裡不一的人~
人家看上去我像16歲(吧?)但在論壇裡,網絡遊戲裡,很多人都認定我是個30來歲的老頭

幸運我仍保留著小孩的天真,同時又有著一定的智慧去思索一些事物

[ Last edited by lawyuhoi1679 on 2006-11-12 at 01:30 AM ]
作者: guswan    時間: 2006-11-12 01:31 AM

Originally posted by lawyuhoi1679 at 2006-11-12 01:26:

差不多是50%嘛~
那我們應該...
剩下的50%未離婚的都是美滿婚姻?
我想其中又有50%家無寧日,
再剩下的當中又有50%各自偷歡...
作者: guswan    時間: 2006-11-12 01:32 AM

Originally posted by lawyuhoi1679 at 2006-11-12 01:29:

嘻~
我是一個表裡不一的人~
...
你可能是人馬座吧?
作者: lawyuhoi1679    時間: 2006-11-12 01:34 AM

Originally posted by guswan at 2006-11-12 01:31 AM:

所以我才說「體會到真愛並不是一件容易的事,這是需要時間才能找到方向」
真愛,其實我也還沒能體會到(除了在父母身上外)
果然理論真的比親身體會到來得更容易,但真愛是值得你去花時間去尋找的,最起碼我是這麼認為
作者: lawyuhoi1679    時間: 2006-11-12 01:36 AM

Originally posted by guswan at 2006-11-12 01:32 AM:

你可能是人馬座吧?
對不起,是天蠍座~

當中的原因可能是因為我都很會閃,很會逃避吧?

不過我很享受現在這種時光~能用這種眼光去看世界,是我的一種福氣
作者: guswan    時間: 2006-11-12 01:39 AM

Originally posted by lawyuhoi1679 at 2006-11-12 01:36:

對不起,是天蠍座~

當中的原因可能是因為我都很會閃,很會逃避吧?

不過我很享受現在這種時光~能用這種眼光去看世界,是我的一種福氣
怪不得,前妻正是天蠍座.
作者: lawyuhoi1679    時間: 2006-11-12 01:41 AM

Originally posted by guswan at 2006-11-12 01:39 AM:

怪不得,前妻正是天蠍座.
這也難怪,女性是天蠍座的話,應該很有魅力~
說什麼有其獨特的神秘感~
作者: austin666    時間: 2006-11-12 02:52 AM

梗係唔須要啦
因為呢個先係〔需要〕...

回正題:
需唔需要呢樣野係睇3樣野
1.你\她做唔做到結婚要守的約定
2.睇吓你地生唔生BB,如果生就算做到點1都要結婚,因為要為個BB的身心發展著想。
3.睇吓相方的意願

其實現代婚姻只係一個法律地位
唔結婚一樣都可以負結婚後的責任
點做好睇個人本身

有D人冇法律都唔會做壞事
但有D人有法律都照犯
要照顧一個人\同一個人一齊
係唔需要任何約束之下都可以做的
唔通唔結就唔愛
結左就一定愛多D咩

好似我自己咁
我覺得自己都未定
好難做到一個合格的丈夫
但做情人我就信心拎高分過做丈夫
作者: 12d3    時間: 2006-11-12 02:54 AM

Originally posted by guswan at 2006-11-11 06:19 PM:
能完全遷就對方,忠心於對方,滿足對方的兩個人...
首先, 大家的前提係一對一的婚姻

有一點不同意. 應改成"遷就女方,忠心於女方". 如果可以唔理女人意願, 男人又點會心甘情願被一個女人綁住?

guswan兄, 對於"統治者"的言論, 小弟有d意見:
很多動物的社會中, 配偶不是一對一的, 交配權只會落在部族的王者身上. 弱者無權交配.
假如人類的沒有一對一婚姻約束, 到時只有強者(有錢佬)先可以掂女人, 香港男人之中, 可能只有一兩成可以掂女人......

婚姻其實都約束左統治者唔可以霸住太多女人, 統治者其實作蛹自縛左
作者: guswan    時間: 2006-11-12 02:57 AM

Originally posted by austin666 at 2006-11-12 02:52:
梗係唔須要啦
因為呢個先係〔需要〕...
問題就在這裡.
好多以為自己需要結婚,
其實只是社會須要你結婚.

[ Last edited by guswan on 2006-11-12 at 03:00 AM ]
作者: 12d3    時間: 2006-11-12 02:58 AM

Originally posted by guswan at 2006-11-12 01:31 AM:

既然你羨慕呢位小哥的天真, 又何必打擊佢呢?
作者: guswan    時間: 2006-11-12 03:01 AM

Originally posted by 12d3 at 2006-11-12 02:58:

既然你羨慕呢位小哥的天真, 又何必打擊佢呢?
人總要面對現實,
對自己信念堅定如何能打擊?
作者: austin666    時間: 2006-11-12 03:05 AM

Originally posted by guswan at 2006-11-12 02:57 AM:

問題就在這裡.
好多以為自己需要結婚,
其實只是社會須要你結婚.

[ Last edited by guswan on 2006-11-12 at 03:00 AM ]
所以講做果個係你
其他人只不過係過客
唔好聽就係旁觀者\3姑6婆
做之前諗清楚就得

不過,女人通常唔得得唔耐
作者: guswan    時間: 2006-11-12 03:05 AM

Originally posted by 12d3 at 2006-11-12 02:54:

婚姻其實都約束左統治者唔可以霸住太多女人, 統治者其實作蛹自縛左...
多個文化都有過這樣的歷史,
結果很多是叛亂,戰爭收場.
婚姻只是安定社會的政策.
作者: trista_cheong    時間: 2006-11-12 04:14 PM

有沒有人用心想過人...
daddy ﹐一個well done ge topic~~

遲來的精選﹐勿介意
作者: guswan    時間: 2006-11-12 06:07 PM

Originally posted by trista_cheong at 2006-11-12 16:14:

daddy ﹐一個well done ge topic~~

遲來的精選﹐勿介意
你唔得我嘅係歪論咩?
係自以為"正常"嘅人嚟講.
作者: trista_cheong    時間: 2006-11-13 11:45 AM

Originally posted by guswan at 2006-11-12 06:07 PM:

你唔得我嘅係歪論咩?
係自以為"正常"嘅人嚟講.
有咩歪論丫﹐只係各人觀點角度不同je~ 而且你自己都經歷過婚姻﹐呢度仲有邊個更有資格講"親身體驗"呀

只係我自己就好矛盾﹐開朗o個一面就好希望真係有個一生一世ge 婚姻﹐但係因為我屋企係一個婚姻失敗ge好例子﹐所以憂鬱o個一面就會叫我咪傻la~~~
作者: jiese    時間: 2006-11-16 01:49 PM

i think so, but it's ok people didn't marry stay together either.
作者: Edgar_Davids    時間: 2006-11-16 01:57 PM

Originally posted by jiese at 16-11-2006 13:49:
i think so, but it's ok people didn't marry stay together either.
咪灌水呀!破壞者!
我話你呀!

敗壞晒社會風氣!!!

http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid1800748

作者: kitton    時間: 2008-11-29 11:17 AM

婚姻其實都無話需唔需要,只是個人的意願
作者: Lee3    時間: 2008-11-29 04:16 PM

對我來説,婚姻是需要的,不過,不是什麽baby擁有一個“健全”的家庭,而他是一個財務的保障。
有些人會覺得,哦結婚,是愛的象徵,感情最高的結晶品,絕對不是錢可以收買的。不過,婚姻真的是那樣嗎?如果是,離婚爲什麽要分家產? 不就是你認爲你為這段感情付出過,要回收所謂屬於你的所有,甚至於把感情物質化來達到資金回流的狀態。

婚姻其實對於孩子的成長沒有任何的作用,不過,如果因爲婚姻問題而導致長期的吵鬧,甚至於暴力行爲,那才是孩子成長過程中的毒藥。我有很多朋友都是單親家庭,不過他們處理的好,從不在孩子面前吵架,頂多不見面,見面時沉默。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0