標題: 本港60%大學生常睇鹹網 比率較外國高一倍 [打印本頁]

作者: 我愛章小慧    時間: 2007-3-4 07:33 PM     標題: 本港60%大學生常睇鹹網 比率較外國高一倍

本港60%大學生常睇鹹網 比率較外國高一倍  

本港大學生瀏覽色情網站的比率比外國高一倍,中文大學心理學系一項研究顯示,六成多受訪大學生經常或不時瀏覽色情網站,大部份人一邊瀏覽一邊性幻想,甚至自瀆。研究又指經常瀏覽色情網站的男性,有更大可能會性騷擾其他女性。

隱藏身份滿足性慾

香港性教育會昨舉辦「網絡世界中的性」研討會,中文大學心理學系碩士畢業生林俊彬在會上表示,他在03年進行了一項本港青年瀏覽色情網站的研究,利用問卷在大學圖書館及大學的網上討論區訪問了229名男性,主要是大學生,年齡18至25歲。

他指出,九成多的受訪者承認曾瀏覽色情網站,其中六成多人經常及不時瀏覽,而外國的同類研究顯示,外國大學生只有三成經常及不時瀏覽色情網站,顯示本港大學生瀏覽色情網站的比率較外國高,原因相信是中國人社會在性方面較外國保守,年輕人轉向可隱藏自己身份的網上世界滿足性幻想。

他又表示,研究雖無法證明男性經常瀏覽色情網站會導致他們性騷擾其他女性,但其數據分析顯示,瀏覽色情網站與性騷擾行為傾向有關,應該進一步研究色情網站對性心態及行為造成的影響。

香港性教育會會長黎定基認為,外國有研究顯示,色情物品的銷量越高,性罪行率就越低,原因是過度接觸色情物品也會生厭,而且網上空間無窮無盡,政府根本難以監管,所以不如加強性育,通過輔導減低色情網站的影響。

香港城市大學英文及傳播學系客席講師梁學彬指出,「cybersex」(網上性愛)在本港也日漸普遍,近年開始有不少香港人將自己的性行為拍成短片,放上色情網站與網友分享。

作者: ronald711    時間: 2007-3-4 08:58 PM

我既睇法就係...~.~
外國大學生根本唔使上咸網...
去一去house party, clubing就..............咩啦
果邊咁開放 lol
作者: zzzooonnneee    時間: 2007-3-4 09:10 PM

會導致他們性騷擾其他女性?
i don't think so
作者: gn00987333    時間: 2007-3-4 09:28 PM

我係第三類人
不會有什麼行動出現
作者: 155220    時間: 2007-3-4 09:45 PM

連大學生甘國武都上wo,比外國多上也不出為奇。
而且香港男人的性慾受到的壓抑也較大,上網發洩也不出為奇
作者: feuosma    時間: 2007-3-4 09:58 PM

Originally posted by 155220 at 2007-3-4 21:45:
連大學生甘國武都上wo,比外國多上也不出為奇
而且香港男人的性慾受到的壓抑也較大,上網發洩也不出為奇
不足為奇呀....呀高材生......
作者: head    時間: 2007-3-4 10:06 PM

Originally posted by ronald711 at 2007-3-4 08:58 PM:
我既睇法就係...~.~
外國大學生根本唔使上咸網...
去一去house party, clubing就..............咩啦
果邊咁開放 lol
無錯 就連我地既鄰近國家日本的色情事業都如此開放
根本唔洗愁上咸網啦
作者: 奇    時間: 2007-3-4 10:25 PM

外國指邊先??
日本無理由會低過香港掛
作者: Aivn    時間: 2007-3-4 11:00 PM

本港60%大學生常睇鹹網!
另外40%大學生常睇鹹網但無膽認!!

但係100% 26fun網友夠膽睇夠膽認!!!
作者: feuosma    時間: 2007-3-4 11:04 PM

Originally posted by Aivn at 2007-3-4 23:00:

其實我自己都成日有一個疑問......就係EF呢度算唔算都係咸網???
作者: Aivn    時間: 2007-3-4 11:25 PM

Originally posted by feuosma at 2007-3-4 11:04 PM:

其實我自己都成日有一個疑問......就係EF呢度算唔算都係咸網???
嚴格黎講.....梗係唔算!!
因為我地唔係因為咸野所以有26fun,

而係...
有26fun所以有港男,
有港男所以有需要,
有需要所以有咸野!

本質係好唔同架!
何況呢度只係26fun其中一part~

作者: slwong3    時間: 2007-3-5 02:32 AM

Originally posted by Aivn at 2007-3-4 11:00 PM:

good words good words

另外40%大學生常睇鹹網但無膽認
作者: jimjim12    時間: 2007-3-5 02:59 AM

大學生日常ge功課就係睇鹹網......
作者: chunchunchun    時間: 2007-3-5 08:35 AM

Originally posted by Aivn at 2007-3-4 11:00 PM:

作者: easy_man    時間: 2007-3-5 11:18 AM

Originally posted by Aivn at 2007-3-4 11:25 PM:

嚴格黎講.....梗係唔算!!
因為我...
呢位兄台有見地
作者: 大優勢    時間: 2007-3-5 11:36 AM

Originally posted by at 2007-3-4 10:25 PM:
外國指邊先??
日本無理由會低過香港掛
日本分兩批

一批係勁讀書

一批係出街溝女

日本咁多係俾有錢揾既大人睇
作者: yungting0623    時間: 2007-3-10 01:03 AM

竟然有成4成人唔敢企出黎認上過咸網.........
其實我覺得上咸網又冇乜問題呀......既可以解決自己性要,又唔會影響到別人~~~~都唔明點解d人好似好反感咁.......
我就真係唔信會有唔食魚既貓啦~~~
作者: mayi    時間: 2007-3-10 09:27 AM

正常现象啊。而且,很想知道美国的学生是什么状况?
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-3-10 09:28 AM

Originally posted by mayi at 2007-3-10 09:27 AM:
正常现象啊。而且,很想知道美国的学生是什么状况?
咩咁早呀~~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0