標題: 來港熊貓个名老土嗎? [打印本頁]

作者: magic    時間: 2007-4-27 11:42 AM     標題: 來港熊貓个名老土嗎?

我覺得好老老土土.......
作者: QuiGonJinn    時間: 2007-4-27 12:04 PM

本來啊樂個名勁正,本人原名是也。2 z( R. E% y. F) K  [
4 _: m% K# ~4 e2 L3 o: s
但係點解一定要做疊字?樂樂就超老土。
0 ?3 B$ V7 Q2 [1 O" D" s0 \  D1 {
9 V, q) }8 }+ s7 I' n* g原來查良鏞有份選名,我頂。/ y, X$ z% w+ o" e: L
查生吾通吾記得,任盈盈條仔叫沖沖咩?
作者: head    時間: 2007-4-27 12:06 PM

唔係好明 點解大陸經常用埋D疊字  好似D福娃咁又係用疊字  好老土下
作者: alexkoala    時間: 2007-4-27 12:08 PM

本人覺得只是小問題! m/ T7 A9 o0 t3 v
安安,佳佳,樂樂,同埋盈盈都唔大分別,況且用疊字可以更易俾小朋友記住嘛....1 L. K# V1 S1 Z9 [; ?% ~9 _5 `% Q
如果唔咁改,你地又會有咩建議?
作者: wcchan886    時間: 2007-4-27 12:22 PM

用疊字做熊貓名係大陸慣例
作者: 大優勢    時間: 2007-4-27 12:27 PM

吾通你改過好新潮咩8 @+ L$ F' L- b8 T  M
一過時點算
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-4-27 12:40 PM

貝貝 京京 觀觀 盈盈 妮妮
作者: 12d3    時間: 2007-4-27 01:17 PM

與其老土, 不如叫"帶好", "福來", 旺財", 起碼好意頭
作者: Erocky    時間: 2007-4-27 02:00 PM

我就唔覺得有乜問題?& ~% Y5 S$ W# `5 U( I. R+ a. u- _
老土?
6 K0 Y/ K0 F/ _" E1 X: R" `9 N2 I: l# k' t
咁要乜名先係唔老土呢?
/ h0 }8 z) s% k: Z2 f  P( s* F, e唔通叫里安納度狄卡比奧? 朗拿甸奴? 倖田未來? 宋慧橋? 陳水篇? 曾蔭權?/ J' h: ^  a' g0 T
您有無聽過熊貓叫呢d名架?
5 F& p% @6 P. @& \8 n- y% v/ q6 k( H# W# ^  o4 \% p, W
我就真係唔知熊貓應該叫乜名先至唔老土~
, k* ~% W+ Z; K+ V! _; x& p0 L咁麻煩話老土果d朋友,即席提議個最潮最Yeah既熊貓名黎喇~% D; q" N' ^# Q& f

7 R, i, D% j* E2 T4 j但係如果您自己都諗唔到個最潮既名既話,
' r/ M" A  @9 ~就暫時唔好話人地改果個名老土喇~~
作者: xalonso    時間: 2007-4-27 02:09 PM

i think it is not suitable~
9 N1 M9 r6 _8 p( g/ t# `' C: IWhay"s Your think??
作者: bigfish    時間: 2007-4-27 02:11 PM

不如叫嘉莉, 米高, 約翰, 珍妮啦, 落到黎香港, 梗係要改返個香港名 la, 唔好咁大陸
作者: ming8964    時間: 2007-4-27 03:04 PM

平凡老土才有親切感!!!
作者: 織田信長    時間: 2007-4-27 08:09 PM

基本上用親江叠字都老土......
作者: -o-    時間: 2007-4-27 10:05 PM

樂樂都仲接受到..盈盈就真係好土=0=
作者: sa1412    時間: 2007-4-27 10:09 PM

超勁老土 多不得了
作者: 心亙    時間: 2007-4-27 11:44 PM

我都唔明點解係都要用叠字???呢兩隻野係度浪費香港d$!!!
' `# J: t0 m% ]4 q1 b如果我替牠們改名,一定會叫做「仆仆」、「街街」

作者: magic    時間: 2007-4-28 12:51 PM

Originally posted by QuiGonJinn at 2007-4-27 12:04 PM:! ]2 q1 [( S, C0 [" s) B
本來啊樂個名勁正,本人原名是也。
/ c; x4 k. B  l7 M( y) }...
$ c+ {+ I  v" N; l  b0 k: W2 ~..絕對尊重..貴人用貴名..好!!
! o9 \0 D9 G7 j$ `  v- n[...不過用在熊猫身上...太多用壘字..真係有D悶..]
作者: yuri    時間: 2007-4-28 03:59 PM

一定要用d有意頭又易記d名 無法
作者: ronald001120    時間: 2007-4-28 04:24 PM

點解係都要雙字既呢
0 }" A1 N8 W, O9 }4 Z6 D- n, m唔可以國強,家麗,家欣甘既呢
作者: zane88    時間: 2007-4-28 10:11 PM

不如 叫 潮爆 ^^"

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0