標題: 救救可憐的牠們 [打印本頁]

作者: OntevHui    時間: 2007-6-1 01:05 PM     標題: 救救可憐的牠們

朋友今天經過土瓜灣益豐大廈外,發現一隻相信不超過1yrs的史納沙狗,身上毛髮相信是被狗咬走的,身上有少少傷痕,但不似有皮膚病,可憐的牠瘦骨如柴,朋友急到不知怎辦,故通知了spca接了牠,不過由明天(或者今天)開始計4天,如沒有人要佢,佢就要安樂死,因為佢身上沒有晶片!

請問,有冇人可以幫到佢,如果有人肯要佢,又怕要用太多錢e佢,到時再想方法籌集資金,可以嗎?

因為現階段,我真的沒有能力收留牠,希望大家體諒我!

以下是朋友現場所見的:

小狗實在太瘦, 瘦到可見骨。 這是我第一次, 真實地見到的最瘦的狗。 佢除左瘦, 甩毛, 最令我擔心係佢間中側頭, 耳仔好似有事。

我地諗到可做既, 就係 call spca 幫手。 spca 工作人員 check過, 小狗佢冇晶片, 所以搵番主人既機會有D困難。這次是我第二次 call spca, 每次我都會諗, call spca .. 有可能係送佢地去死。 但想回頭, 一枝安樂死針, 起碼去得有尊嚴, 好比橫屍街頭。

小 sa sa 佢好乖。 在此, 願大家能為小狗祝福,希望佢搵到一條康莊大道。

詳情

圖片附件: ap_20070522010127343.jpg (2007-6-1 01:05 PM, 34.9 KB) / 下載次數 27
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1115300&k=0d46b3cb868e6c0ec25562961677b81f&t=1715485448&sid=5o58Rx

作者: OntevHui    時間: 2007-6-1 01:06 PM

可憐的狗狗, 陪伴婆婆6年, 但因婆婆要搬去一處不可養狗的地方, 所以狗狗要搵新主人。
如果無好心人領養, 狗狗有機會要送去安樂死。(限期:25/5/2007)
請大家幫幫忙, 幫牠搵個好主人。
品種 : 摩天使
年齡 : 6歲
聯絡方法 : 9627 4538許先生(幫狗狗搵新主人的好心人)

圖片附件: 1.jpg (2007-6-1 01:06 PM, 12 KB) / 下載次數 3
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1115301&k=cba8a288a045f24c9d1d19e8ab5c476f&t=1715485448&sid=5o58Rx

作者: OntevHui    時間: 2007-6-1 01:08 PM

日期: 29/5/07  

時間: 6:30pm

地點: 藍地輕鐡站旁單車徑

晚上乘坐輕鐡時忽然看見一可愛小狗愉快地跑步, 心想真是幸福啦,可以伴隨主人踏單車, 不夠兩秒發覺自己看錯,單車一霎眼間已走了老遠, 哦…原來那散步的老伯才是小狗的主人, 小狗輕鬆的跑向老伯的腳邊, 可是那老伯突然一腳踢向小狗, 牠翻一筋斗, 看見這情景立即想轉身下車阻止他,可恨車門已關上並剛開車, 只能隔著窗子目睹那狠心的老伯為求擺脫小狗纏繞, 連環數腳的踢向小狗.

"痴線!他怎能如此!" 我在車上叫了出來, 很想即時跳車去制止這暴行, 但只能懷着無奈與悲憤的心情等待到下一站下車回頭.

回頭後那殘酷的老伯已不見了, 只剩下那驚慌的小狗. 為免牠再受煎熬, 帶牠回家住一晚及沖涼,明天替牠找住家, 若沒有有心人就只能聯絡漁護處了. 希望在此呼籲有心人領養, 並請替我Forward this message.

牠全身都是黑色的車油, 另外又有跳蚤要清除, 足足洗了個多小時.

我給牠改了名字:藍藍, 希望能替牠找到蔚藍的天空. 若不能的話你也可以帶着名字昂然離去.

他就是藍藍,十分可愛,不怕陌生人

晚上在這陌生地方,只是離開他一會,他就不停叫嚷,用了很多方法也消除不了他的不安,最後竟然開了收音機後他就不叫了

藍藍資料:
年齡: 大約 2-3 個月

圖片附件: ap_20070530061330772.jpg (2007-6-1 01:08 PM, 40.7 KB) / 下載次數 7
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1115302&k=d9c50a0efc41eda263b71101799d0790&t=1715485448&sid=5o58Rx

圖片附件: ap_20070530121250445.jpg (2007-6-1 01:08 PM, 48.1 KB) / 下載次數 4
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1115303&k=1a253ec02026cedabccd0d07e5ad9781&t=1715485448&sid=5o58Rx

圖片附件: ap_20070530123213807.jpg (2007-6-1 01:08 PM, 58.4 KB) / 下載次數 3
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1115304&k=14c3ae693bf6ab000bcb38ee326dc898&t=1715485448&sid=5o58Rx

作者: OntevHui    時間: 2007-6-1 01:42 PM

**~中型牧羊尋新主人~**  

因之前受到搬屋影響,所以有一個月時間沒有接受家訪!

現在再次出POST,如果有興趣領養Rex的請聯絡我 =]

姓名:REX
品種:中型牧羊
年齡:1歲多
絕育:未
晶片:有 (可轉至新主人名下)
探望:可相約閒日晚上時間於粉嶺區探望 / 或於週日相約至戶外
介紹:REX於2006年12月31日被主人遺棄於西貢,現由暫養者照顧!
   初期因前主人忽略照顧而身上原有少許皮膚及腸胃問題,
   但經過三個月療養後已有大大改善,而且毛毛愈生愈多,腸胃問題亦已解決!
   每次同REX出街都好多人讚牠靚仔呢 =]
   但因REX有被虐打前科,受驚過度會有輕微失禁情況,但不嚴重!
    希望新領養者能花點心機及耐性去教導他,不要介意他的缺點!
   而Rex可以與大、中、細狗和平相處,很Nice,不會主動打交!
   不過Rex只有一歲多,性格還未定,所以會比較貪玩,但可以慢慢教!
其他:新領養者必須替REX進行絕育手術
指令:Sit、Hand、Stay、No、Good Boy、Come、食、街街、UP(代表爬上馬桶去廁所)
聯絡:[email protected] (King仔媽打)
張貼日期:2007年5月25日 相片:
((5月中最新相片))

詳情

[ Last edited by OntevHui on 2007-6-1 at 01:53 PM ]

圖片附件: 6.jpg (2007-6-1 01:42 PM, 103.7 KB) / 下載次數 3
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1115305&k=b1813156ab407ec350b64c942f7f2173&t=1715485448&sid=5o58Rx

圖片附件: 8.jpg (2007-6-1 01:42 PM, 34.6 KB) / 下載次數 5
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1115306&k=67ce93d82dcf7bd5e56aeca1001a08ab&t=1715485448&sid=5o58Rx

圖片附件: 1111.jpg (2007-6-1 01:42 PM, 122.9 KB) / 下載次數 3
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1115307&k=aa195e24a933fd29e391f63a33081b56&t=1715485448&sid=5o58Rx

作者: 勇勇    時間: 2007-6-1 03:09 PM

藍藍好得意啊,點解可以咁冇人性打到藍藍咁傷!
我想養佢,不過驚佢不停吠,如果佢吠我就唔可以養佢架LA!
佢身型會唔會再大呢??
作者: OntevHui    時間: 2007-6-1 08:56 PM

Originally posted by 勇勇 at 2007-6-1 03:09 PM:
藍藍好得意啊,點解可以咁冇人性打到藍藍咁傷!
我想養佢,不過驚佢不停吠,如果佢吠我就唔可以養佢架LA!
佢身型會唔會再大呢??
我諗佢講叫嚷係狗既哭聲~唔係狗吠聲
你真有愛心我是幫人轉貼我入去看看呀↓
詳情

[ Last edited by OntevHui on 2007-6-1 at 09:00 PM ]
作者: 勇勇    時間: 2007-6-1 11:42 PM

Originally posted by OntevHui at 2007-6-1 20:56:

我諗佢講叫嚷係狗既哭聲~唔係狗吠...
我一早已經入去睇左la!唔係點會覺得佢好可愛喎
唔係講笑架,佢好慘又好得意,真係唔想佢死!其實可唔可以養佢幾日睇下可唔可以同我隻老狗仔相處,因為我家有一隻11歲嘅西獅!
作者: 勇勇    時間: 2007-6-2 12:40 AM

我等左好耐都唔見你回我張貼,我要訓LAPM我留個聯絡比我丫
作者: OntevHui    時間: 2007-6-2 12:21 PM

你要去佢個blog留聯絡方法架~
因為狗狗係佢度
我幫佢轉貼的~
希望藍藍會得到幸福^^~
佢個blog
作者: 勇勇    時間: 2007-6-2 03:12 PM

Originally posted by OntevHui at 2007-6-2 12:21:
你要去佢個blog留聯絡方法架~
因為狗...
明白晒la
其實我琴日已經留左言
作者: OntevHui    時間: 2007-6-2 06:20 PM

Originally posted by 勇勇 at 2007-6-2 03:12 PM:

明白晒la
其實我琴日已經留左言
希望你會比到一世既幸福佢la

作者: 勇勇    時間: 2007-6-4 07:00 PM

可能我同籃籃冇緣
因為佢一直都冇E我,不過籃籃真係好Q,真係想養佢
作者: OntevHui    時間: 2007-6-5 12:01 PM

Originally posted by 勇勇 at 2007-6-4 07:00 PM:
可能我同籃籃冇緣
因為佢一直都冇E我,不過籃籃真係好Q,真係想養佢
冇聯絡方法咩@@?
多數d人都留自己e-mail等覆wo~
你試留e-mail黎下^.^"
作者: 勇勇    時間: 2007-6-5 05:46 PM

Originally posted by OntevHui at 2007-6-5 12:01:

冇聯絡方法咩@@?
多數d人都留自己e-mail等覆wo~
你試留e-mail黎下^.^"
佢覆左我la
佢又出錢又出力,,lee個世界原來仲有好人
作者: OntevHui    時間: 2007-6-5 10:54 PM

Originally posted by 勇勇 at 2007-6-5 05:46 PM:

佢覆左我la
佢又出錢又出力,,lee個世界原來仲有好人
wa我好感動呀~
佢比過個呀伯踢過
我一諗起就想喊
希望佢唔會咁而驚左人la..唉
要比幸福佢呀>_<
作者: 勇勇    時間: 2007-6-5 11:51 PM

Originally posted by OntevHui at 2007-6-5 22:54:

wa我好感動呀~
佢比過個呀伯踢過
我一諗起就想喊
希望佢唔會咁而驚左人la..唉
要比幸福佢呀>_<
你冇去睇過藍藍最新D相咩
佢去睇E生好Q啊,真係超超超超可愛

[ Last edited by 勇勇 on 2007-6-5 at 11:53 PM ]

圖片附件: ap_20070605050206515.jpg (2007-6-5 11:51 PM, 33.5 KB) / 下載次數 4
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1116825&k=79b75bf154bc41b2025e3e0cce4a5327&t=1715485448&sid=5o58Rx

圖片附件: ap_20070605045747708.jpg (2007-6-5 11:51 PM, 50.9 KB) / 下載次數 5
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1116826&k=c16d967aba41e62057bab3fb362048bb&t=1715485448&sid=5o58Rx

作者: OntevHui    時間: 2007-6-6 06:38 PM

岩岩睇完la~唔知最後
會唔會係你養藍藍呢~
到時講我知丫^^~
作者: OntevHui    時間: 2007-6-22 02:04 PM

她似'導肓犬小Q'嗎?? 其實她是一隻唐狗囡囡,本應有7兄弟姊妹,被媽媽好好收藏、照顧. 但不幸地, 她的其他兄弟今天全被捉狗隊捉去,應該是一些十分不喜歡小狗的人投訴吧!! 眼見只剩下囡囡一個,真的十分害怕她明天也會被捉走. 於是於今天帶走了她, 現放於朋友家中暫養,但由於暫養者只能照顧2星期,2星期後若無人領養,只能無奈地送她到愛協.

唐狗囡囡, 約一個月大, 已可食浸糧

雖然她不是名種狗, 但也很可愛, 可以給她一個溫暖的家嗎??

領養條件 : 年滿18歲 ,住址證明及一顆愛心

有意請電郵至 : [email protected]

圖片附件: IMG_04821049.jpg (2007-6-22 02:04 PM, 24.9 KB) / 下載次數 2
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1123766&k=c7a7f14c3e40625bbe28cb5add2bfcff&t=1715485448&sid=5o58Rx

圖片附件: IMG_04861050.jpg (2007-6-22 02:04 PM, 24.3 KB) / 下載次數 3
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1123767&k=18d7b81951e8d88f202df1eae9c678ce&t=1715485448&sid=5o58Rx

作者: 勇勇    時間: 2007-6-22 04:52 PM

點解宜家世界D人會變到冇晒愛心!
籃籃我唔可以養LA,因為佢話自己養番!
今次我都會試試睇下有冇緣份!
作者: 勇勇    時間: 2007-6-22 04:54 PM

我想知道佢地住係邊啊
點會有捉狗隊去捉狗BB架
作者: OntevHui    時間: 2007-6-22 08:05 PM

Originally posted by 勇勇 at 2007-6-22 04:54 PM:
我想知道佢地住係邊啊
點會有捉狗隊去捉狗BB架
好高興見到你呀~
你真係一個好有愛心既人~
d冇人性既鄰居投訴
搞到比人捉晒d狗~
詳情要e-mail比佢先知la~
有咩新消息話我知丫
作者: 勇勇    時間: 2007-6-23 08:36 PM

Originally posted by OntevHui at 2007-6-22 20:05:

好高興見到你呀~
你真係一個好有愛心既人~
d冇人性既鄰居投訴
搞到比人捉晒d狗~
詳情要e-mail比佢先知la~
有咩新消息話我知丫
我養左狗10幾年,點會冇可心啊
養狗仔嘅人多數都係有愛心同有耐性,唔係好難會養到狗仔
作者: OntevHui    時間: 2007-6-23 10:26 PM

Originally posted by 勇勇 at 2007-6-23 08:36 PM:

我養左狗10幾年,點會冇可心啊
養狗仔嘅人多數都係有愛心同有耐性,唔係好難會養到狗仔
係呀呵
你E-MAIL左比佢未呀
進展成點
作者: OntevHui    時間: 2007-6-28 04:07 PM

想帶莎莎回家嗎?

E-mail: [email protected]

圖片附件: 5.jpg (2007-6-28 04:07 PM, 28.9 KB) / 下載次數 1
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1126434&k=2f3fd00f17d86ed6ba6d5555db673f83&t=1715485448&sid=5o58Rx

作者: OntevHui    時間: 2007-6-29 12:27 PM     標題: 有冇人可以領養獵狐爹利 ?

轉貼
自來狗 0係街跟左我返屋企 唔係我買佢返黎
跟左我返屋企 ,, 都幾頑皮下
大約1-2歲
搵有心人士收養

圖片附件: 323281.jpg (2007-6-29 12:27 PM, 10.1 KB) / 下載次數 0
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1126978&k=640c31942291951ba44d8446cf7db7d2&t=1715485448&sid=5o58Rx

作者: OntevHui    時間: 2007-7-1 03:47 PM

Originally posted by OntevHui at 2007-6-29 12:27 PM:
轉貼
自來狗 0係街跟左我返屋企 唔係我買佢返黎
跟左我返屋企 ,, 都幾頑皮下
大約1-2歲
搵有心人士收養
佢可能係失狗
有人領養返了
作者: OntevHui    時間: 2007-7-1 03:48 PM     標題: 代有心人領養波斯貓

動物的品種:波斯長毛貓
動物的年齡 :6
動物的性別 :2女1男,同一胎出生
動物的外觀 :淺灰白,灰,白淺灰
動物的性格 :活潑
動物的健康狀況 :良好
動物的來源 :自定繁殖,而因主人家居問題,而不能養
認養費用 : 不會收取任何費用
是否清楚明白不能收取認養費用 : 是

但求愛心之人,給貓兒一個安樂窩
有意請MSM: [email protected]
E-MAIL:[email protected]
作者: 999翁翁999    時間: 2007-7-7 11:36 AM

sorry...ar...幫5到手

幫你推推
作者: OntevHui    時間: 2007-7-8 12:15 AM

Originally posted by 999翁翁999 at 2007-7-7 11:36 AM:
sorry...ar...幫5到手

幫你推推
thx
作者: OntevHui    時間: 2007-7-9 03:24 PM

比高女待領

1. *待領養動物的品種 :比高(只有高身比高未比人領養)
2. 待領養動物的年齡 : 大約3歲
3. *待領養動物的性別 : 女(未絕育)
4. *待領養動物的外觀 : (體形:中, 長毛)
5. 待領養動物的性格 : 活潑,不吠
6. 待領養動物的健康狀況 : 未絕育 / 已打注射預防針
7. *待領養動物的來源 - 狗主唔要(我朋友依家暫養緊)
9. *是否清楚明白不能收取認養費用 : 利是一封(金額不限)/捐一包大包既狗糧比佢狗場既狗狗
10. *待領養動物之提供者 (即開post者) 的稱呼 : miss Lo
11. *待領養動物之提供者 (即開post者) 的聯絡方法 : ( email: [email protected])

圖片附件: 200706261293.jpg (2007-7-9 03:24 PM, 116 KB) / 下載次數 3
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1131749&k=5f9cfb03803f8d2fd0e1c44bebc7c01e&t=1715485448&sid=5o58Rx

作者: OntevHui    時間: 2007-7-9 03:25 PM

3歲金毛女待領

1. *待領養動物的品種 :金毛
2. 待領養動物的年齡 : 大約3至4歲
3. *待領養動物的性別 : 女(未絕育)
4. *待領養動物的外觀 : (體形:大, 長毛)
5. 待領養動物的性格 : 活潑,不吠
6. 待領養動物的健康狀況 : 未絕育 / 已打注射預防針
7. *待領養動物的來源 - 狗主唔要(我朋友依家暫養緊)
9. *是否清楚明白不能收取認養費用 : 利是一封(金額不限)/捐一包大包既狗糧比佢狗場既狗狗
10. *待領養動物之提供者 (即開post者) 的稱呼 : miss Lo
11. *待領養動物之提供者 (即開post者) 的聯絡方法 : ( email: [email protected])

圖片附件: 200706261200.jpg (2007-7-9 03:25 PM, 104.1 KB) / 下載次數 4
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1131750&k=4e2f985d9a73e0e8b9d81c1bc2ac2124&t=1715485448&sid=5o58Rx

作者: OntevHui    時間: 2007-7-11 01:29 AM

狗狗搵主人唷>.<

2.3個月大..男仔...係9龍城果頭

63476968叫coco

佢地好可愛架

有心人要真心養佢地唷

希望狗狗得到幸福~~~~

圖片附件: SNV31642.JPG (2007-7-11 01:29 AM, 992.4 KB) / 下載次數 1
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1132340&k=bfab8417bc909ef6cd2b6cc23d683495&t=1715485448&sid=5o58Rx

圖片附件: SNV31643.JPG (2007-7-11 01:29 AM, 997.2 KB) / 下載次數 1
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1132341&k=12c433cee2f0b899ee110f2794164c71&t=1715485448&sid=5o58Rx

圖片附件: SNV31645.JPG (2007-7-11 01:29 AM, 911.3 KB) / 下載次數 1
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1132342&k=6d0d38946bd58ece5a33aa38474135f8&t=1715485448&sid=5o58Rx

作者: OntevHui    時間: 2007-7-25 12:29 PM     標題: 回歸十週年唐狗B待領

筲箕灣有兩隻地盤出世O既黑色唐狗B仔B女待領養,
佢地兩個都係回歸十週年果日2007年7月1日出世嫁!

有意請聯絡[email protected]

Thanks~~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0