標題: “性感相冊”病毒爆發,大家小心!! [打印本頁]

作者: J.T.    時間: 2007-6-2 06:23 PM     標題: “性感相冊”病毒爆發,大家小心!!

“性感相冊”病毒爆發,大家小心!!

6月1日消息,國內知名殺毒軟件廠商紛紛發出警報,稱名為「性感相冊」的蠕蟲病毒正在互聯網上瘋狂傳播。

該病毒會自動搜索電腦中MSN的聯繫用戶名單,向所有的聯繫人隨機發送帶有誘惑性的英文消息如「My friend took nice photos of me. You Should see em loL!、check out my sexy books」等(我的朋友給我拍了些好看的照片,你應該看看……、看看我的性感書),並試圖傳送名為「photos.zip」的壓縮包,用戶接受並解壓縮文件即會中毒。

該病毒十分隱蔽,中毒電腦無異常表現,而病毒會在後台秘密向所有MSN聯繫人發送包含病毒的壓縮包,解壓後即會中毒。

由於該病毒利用MSN的聯繫名單傳播病毒,影響範圍非常大,反病毒專家提醒廣大用戶,不要輕易接收和運行MSN上傳來的不明文件,尤其是名稱為「photos.zip」的壓縮包。

病毒發來時的圖片

病毒接收後的圖片
作者: 勇勇    時間: 2007-6-2 06:47 PM

多謝樓主提醒
作者: mayi    時間: 2007-6-2 06:54 PM

一定要注意啊,这个十分容易上当
作者: J.T.    時間: 2007-6-2 08:27 PM

有兄弟好似賴左野....
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=151427&fpage=1
作者: CYYiu    時間: 2007-6-2 08:57 PM

咁sd黎果個人知唔知ga???
尋晚有個人sd黎,我miss左無收到(好彩)
作者: J.T.    時間: 2007-6-2 11:49 PM

Originally posted by CYYiu at 2007-6-2 08:57 PM:
咁sd黎果個人知唔知ga???
尋晚有個人sd黎,我miss左無收到(好彩)
應該唔知~
作者: qqwqqwqqw1    時間: 2007-6-3 04:10 AM

我都收到幾個,不過有用掃毒就無問題(要養成習慣=3=)
作者: pkbrian    時間: 2007-6-3 08:49 AM

其實見到d咁怪既野
咪問下佢咩事

佢通常都無辦法send到野比你的
你見佢再打同一句 or offline 就知咩事=.=
作者: ryo999    時間: 2007-6-3 11:32 AM

通常我見到人用英文send d咁怪既野黎
我都唔會開!
作者: hubingandtvb    時間: 2007-6-3 12:22 PM

呢個係MSN病毒...不用MSN就沒關系的
作者: him1113    時間: 2007-6-3 03:19 PM

Originally posted by hubingandtvb at 2007-6-3 12:22 PM:
呢個係MSN病毒...不用MSN就沒關系的
唔用  個個你黎??-,-
你係唔係隱蔽青年??  不用msn
唔通日日開腦打機同上網咩-.-
作者: 魔術之梓    時間: 2007-6-4 12:00 AM

呢個我個fd都有提過我 ~~不過都thx你 ^^
作者: kuru    時間: 2007-6-4 12:51 AM

我朋友都中左, 好左我有按收佢file,唔係都中毒~
作者: Edgar_Davids    時間: 2007-6-4 07:52 AM

我個 FD sd 左比我...........好彩尋日成日冇用電腦.......v=__=v
作者: SCM    時間: 2007-6-4 10:03 AM

如果真係唔小心收到
要點算
我個朋友賴左野
作者: Edgar_Davids    時間: 2007-6-4 10:15 AM

Originally posted by SCM at 4-6-2007 10:03:
如果真係唔小心收到
要點算
我個朋友賴左野
石仔
http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid2168572
作者: SCM    時間: 2007-6-4 07:32 PM

Originally posted by Edgar Davids at 2007-6-4 10:15 AM:

石仔
http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid2168572
唔該德仔
作者: iknow    時間: 2007-6-6 06:27 PM

我中左...不過有人教我自己清左...好在...

咁岩畢業典禮完左, 個個都SEND緊果日影GE相...
我以為個FD想SEND返D相俾我...所以開左...

[ Last edited by iknow on 2007-6-6 at 06:28 PM ]
作者: saron135    時間: 2007-6-7 01:44 PM

so many ugle ppl get maaryy
作者: GTOGTO    時間: 2007-6-7 03:43 PM

我都收左,不過無開
作者: lookityourself    時間: 2007-6-8 03:34 PM

我同樓上一樣... 收左...但禁得住自己無開到!!!
作者: hukuro    時間: 2007-6-9 02:26 AM

我唔會開呢d
有懷疑就問
作者: baby520bay    時間: 2007-6-21 09:47 PM

收到~我會注意這款病毒的
作者: 地力    時間: 2007-7-2 10:12 PM

哈哈! 我都估到有D野嫁喇
作者: luvumorethanme    時間: 2007-7-11 03:08 PM

thx for your reminding, luckily, i never get that virus

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0