標題: 雷頌德新歌抄德好嗎?(多選) [打印本頁]

作者: 阿感    時間: 2007-6-4 09:15 PM     標題: 雷頌德新歌抄德好嗎?(多選)

雷頌duck新作
古巨基 - 錢錢錢錢
http://www.youtube.com/watch?v=Qy5lMlgXwlI

Queen - Bohemian Rhapsody
http://www.youtube.com/watch?v=irp8CNj9qBI
作者: ribery    時間: 2007-6-4 09:34 PM

哈哈~

今日我睇報紙, 有d 死硬派 fans 出言恐嚇懷疑有同行抄歌既何韻詩, 我睇果個人d留言, 都幾好笑, "音樂既野, 來來去去幾個音".. 哈哈哈哈~

阿感兄, 仲有冇更多雷氏既"作品"同埋佢既"靈魂來源", 不如放上黎俾大家開下眼界..

[ Last edited by ribery on 2007-6-4 at 09:37 PM ]
作者: Tokyo2040    時間: 2007-6-4 09:43 PM

好心佢抄都抄得醒d啦, Queen 嘅 Bohemian Rhapsody 咁出名, 係人都聽得出.
作者: ronald001120    時間: 2007-6-4 09:51 PM

雷生好野
唔紅唔抄
作者: 阿感    時間: 2007-6-4 09:53 PM

雷頌德涉嫌抄襲列表

《錢錢錢錢》(古巨基) 抄 《Bohemian Rhapsody》Queen
《毫無保留》(陳慧琳) 抄 《Boys》Britney Spears
《Funny Jealousy》(衛詩) 抄《Graduation》Vitamin
《決戰二世祖》(側田) 抄《Lonely》Akon
《Volar》(側田) 抄 《My Humps》Black Eyed Peas
《烈女》(楊千嬅) 抄 《Me And My Monkey》Robbie Williams
《怕死》(陳奕迅) 抄 《Sing Along》Blue Man Group
《我想愛就愛》(衛蘭) 抄 《Breathless》The Corrs
《大方》(方力申) 抄 《Canon in D》Classical Song
《吉祥物》(盧巧音) 抄 《Cant get you out of my head》Kylie Minogue
《發熱發亮》(鄭秀文) 抄 《Beautiful Stranger》Madonna
《眼睛想旅行》(黎明) 抄 《Believe》Cher
《全日愛》(黎明) 抄《義勇軍進行曲》(當年的娛樂版頭條)
《一秒鐘兩個世界》(黎明) 抄 《To Love You More》Celion Dion
《喜》 (黎明) 抄 韓國歌
《Happy 2000》(黎明) 抄《CANDY》H.O.T./林志穎《芹菜》
《二人行一日後》 (許志安) 抄 《bitter sweet sympathy》
《純粹誤會》 (黎明) 抄周杰倫式 R & B
《我未夠好》(許志安) 抄 《Nice Dream》Radiohead
《醉迷情人》(陳慧琳) 抄 《Portishead》Mysterons
《過份》(陳慧琳) 抄 《石膏》椎名林檎
《風花雪》(陳慧琳) 抄 《Universal》Blur
《周末狂熱》 抄 《Duhast》Ramm Stein (電影《22世紀殺人網絡》Sound Track第12Cut)
Dry 既《紀念日》抄 《The Beautiful Ones》Suede
作者: 七星天使    時間: 2007-6-4 10:02 PM

《大方》(方力申) 抄 《Canon in D》Classical Song
《Volar》(側田) 抄 《My Humps》Black Eyed Peas

呢兩個真係好明顯==
作者: Azuma    時間: 2007-6-4 10:09 PM

最記得係呀林夕作詞"串"句抄歌
首歌係古天樂
歌名就唔記得"不過跳舞就好似神打or拜神
作者: ribery    時間: 2007-6-4 10:23 PM

《怕死》(陳奕迅) 抄 《Sing Along》Blue Man Group

呢隻經典.. 簡直係向全港樂迷挑釁..

"我係抄呀, 唔順呀?"
作者: 阿感    時間: 2007-6-4 10:24 PM

Originally posted by Azuma at  10:09 PM:
最記得係呀林夕作詞"串"句抄歌
首歌係古天樂
歌名就唔記得"不過跳舞就好似神打or拜神
古天樂萬世傳頌神打歌---今期流行

http://www.youtube.com/watch?v=4f6Yil7n8hg

今期流行 古天樂
曲 - 56乘
詞 - 林直?

你極時尚  應該鼓掌
    但我沒偶像  或是幻象
    若教量漂亮  應該得獎
    無謂來做間場

*你以為  人人沉迷
    你美麗  若是拒絕  太虛偽
    情場裡橫行無忌  無人可駕駛
    感情橫行  就像感冒流行
    怎樣流行  都不要越坐越近
    今期流行  流行追命林琴
    她極迷人  可惜你是索命鋼琴(但是沒有像你害人)

你是時尚  或是幻象
    但我沒氣力  亂摘月亮
    夜晚亮一亮  怎麼欣賞
    還是期待正場

Repeat * × 2

[ Last edited by 阿感 on 2007-6-5 at 12:10 AM ]
作者: zane88    時間: 2007-6-4 10:44 PM

Originally posted by ribery at 2007-6-4 10:23 PM:

呢隻經典.. 簡直係向全港樂迷挑釁..

"我係抄呀, 唔順呀?"
.............
唔知講咩好~

[ Last edited by zane88 on 2007-6-4 at 10:45 PM ]
作者: ronald711    時間: 2007-6-4 10:44 PM

我投左"抄得似"
因為我只覺得開頭opera式清唱 果度似
作者: applebee    時間: 2007-6-4 11:03 PM

咁樣都話叻, 真係頂佢唔須, 創作人喎
作者: cmchi    時間: 2007-6-4 11:17 PM

我有時真係戥d歌手唔抵

以香港歌手既水平
極有可能未聽過太多英文歌
而阿mark名氣又咁大
佢話作一首歌俾你
你係歌手都肯制啦
咁你就走去唱啦
點知唱完出黎, 俾人鬧到阿媽都唔認得
極有可能個歌手都係睇報紙先知唱左人地翻版

好心mark哥啦
抄還抄
咪鬼搵d咁出名既外國歌手黎抄先得架
你真係當香港人全部都同d歌手一樣
淨係識扮靚仔唔識聽歌咩
作者: ribery    時間: 2007-6-4 11:35 PM

Originally posted by cmchi at 2007-6-4 11:17 PM:
我有時真係戥d歌手唔抵

以香港歌手...
其實我覺得, 舉例好似 Eason "給愛麗絲"咁樣既一首好歌..
作曲人同詞人兩位都係有意識地運用原作既一部分, 再加上自己既創作力, 為原作錦上添花, 絕對稱得上係"抄"既藝術..

最重要係, 製作人坦誠咁講出呢首歌係跨時空與貝多芬既合作..

無錯一個八度係得幾個音, 偶有相同, 不足為奇...
但係一首歌既 flow 呢 ? chord 呢 ? 編曲呢? mood 呢 ? 音色呢? 甚至歌手本身點樣演繹, 呢d野係千變萬化既... 話"來來去去幾個音", 簡直係不學無術。

好似講得過火左少少, by the way 你張 Ella 好正
作者: 靚仔無罪    時間: 2007-6-4 11:40 PM

講真.........
d 英文歌我真係未聽過
作者: sas    時間: 2007-6-4 11:59 PM

真羞家恥辱
係樂壇打滾左咁耐
枉你仲稱自已做創作
寫Essay拿人地idea都要quote番reference la
even你睇過都要quote la
唉,樂壇敗類

作者: will_no21    時間: 2007-6-5 02:28 AM

我想愛就愛》(衛蘭) 抄 《Breathless》The Corrs  <-----
我一直以為係中文版...
原來唔係架= =
作者: Jk    時間: 2007-6-5 03:13 AM

抄埋抄埋又可以出番張"雷仲得原創精選集+內附80p寫真(3CD+DVD)"單碟價原價$399.00,優惠價$169.00,又可以搵番筆~
作者: Usherho    時間: 2007-6-5 05:46 AM

《決戰二世祖》(側田) 抄《Lonely》Akon
完全係一樣!!!
作者: rmzidane    時間: 2007-6-5 05:46 AM

好野.........=.=
作者: chunchunchun    時間: 2007-6-5 05:58 AM

大家可以去睇睇比較下

http://www.xanga.com/anti_mark_luI
作者: kuru    時間: 2007-6-5 09:06 AM

都抄得有d似喎~
作者: 打狗棒    時間: 2007-6-5 09:37 AM

挑那星, 成日話要打擊非法下載? 佢條粉腸非法抄襲又點? 捉佢坐監!!!
作者: achan87    時間: 2007-6-5 09:50 AM

請問佢有邊隻歌唔係抄呢?hohohoh...........
作者: ronja    時間: 2007-6-5 11:16 AM

Originally posted by 阿感 at 2007-6-4 21:53:
雷頌德涉嫌抄襲列表

《錢錢錢錢...

抄嘅歌都多到可以開 concert!!

香港樂壇嘅垃圾!!!
作者: 艾力克    時間: 2007-6-5 11:41 AM

或者可以從另一個角度諗...

但有時o係不自覺o既情況下聽左一首歌, e.g.行街時聽倒人地播一首歌, o個時唔為意, 但當自己作歌o既時候, 又會忽然諗起個melody, 所以抄左都唔知

有作過歌o既都可能試過
作者: zane88    時間: 2007-6-5 12:57 PM

Originally posted by 艾力克 at 2007-6-5 11:41 AM:
或者可以從另一個角度諗...

但有時...
係有咁既可能性..

不過雷生呢種 情況真係 ...........
作者: hung_ng    時間: 2007-6-5 01:02 PM

真係妙到無論,首歌攞埋獎先叫過癮

[ Last edited by hung_ng on 2007-6-5 at 01:04 PM ]
作者: @娛樂滿紛    時間: 2007-6-5 01:25 PM

可能佢當我地系白痴.
作者: Yui.i    時間: 2007-6-5 03:23 PM

正一福佳.....除左聽唔到guitar之外,完全係一模一樣......
作者: sugizo_esp    時間: 2007-6-5 03:51 PM

filter-038
i hate him
all they do is copy songs
did they even pay respect to the original artist???
all these HK pop copies pop song should get sue!
why no one take legal action against them?!
作者: efraser    時間: 2007-6-5 08:21 PM

100% Agree
作者: 阿感    時間: 2007-6-5 09:22 PM

PACO話你知乜野叫抄

http://the-sun.on.cc/channels/ent/20070605/
對於《錢錢錢錢》被指涉抄襲,基仔與Paco齊聲否認,基仔說:「首歌旋律同Queen歌唔同,只係同類曲風,抄襲歌,我梗係唔會要!」Paco則說:「大家觀點與角度唔同,抄襲意思係百分百抄旋律,風格上冇得抄。如果佢(阿詩)講阿Mark(雷頌德)同基仔歌,多謝佢幫我宣傳,不過佢冇講名。」基仔隨即拍一拍Paco膊頭,示意毋須對號入座。
即係話,要百分百抄足先至係抄,抄九成九都唔算係抄
作者: zane88    時間: 2007-6-5 09:26 PM

bt 99.9%    就ok?
作者: @娛樂滿紛    時間: 2007-6-6 04:06 PM

Originally posted by 阿感 at 2007-6-5 09:22 PM:
PACO話你知乜野叫抄

http://the-sun.on.cc/channels/ent/20070605/

即係話,要百分百抄足先至係抄,抄九成九都唔算係抄
吊, 吾系咁 L 過分丫﹗
咁D 人讀音樂, 讀來做咩丫?﹗
火滾.
作者: Tokyo2040    時間: 2007-6-6 04:25 PM

如果喺一個注重創作嘅地方, 就算佢唔比人告, 都唔洗旨意有人會再搵佢寫歌. 不過香港人睇慣老番, 對於抄襲呢家嘢一d都唔重視, 唔怪得連佢老板同d歌手都敢撐佢.
作者: hoging    時間: 2007-6-7 12:37 AM

Originally posted by 七星天使 at 2007-6-4 10:02 PM:

呢兩個真係好明顯==
我覺得大方應該唔係抄canon wor,大方係三拍minor歌,canon係4拍major!
作者: saron135    時間: 2007-6-7 02:33 PM

he is just sillly, copy and rearrange
作者: pktoby123    時間: 2007-6-7 09:21 PM

有d似啦...其實有d歌都係黎自改篇既
作者: freewalker    時間: 2007-6-8 12:12 AM

又未算係抄,不如話兩首歌嘅beat好近似,最出事係開頭一段勁似Queen首名作!
只係以前太多"雷"同作品,大家都會特別洗耳恭聽
作者: little boyboy    時間: 2007-6-8 03:36 AM

想問下有無錯link?完全唔覺得似喎?
作者: smallPotatos    時間: 2007-6-12 02:49 AM

算la...天下文章一大抄..太陽之下冇新事...
作者: yin333    時間: 2007-6-12 01:47 PM

佢出哂名抄ge la~
伍樂城都講個la~
作者: efraser    時間: 2007-6-12 05:37 PM     標題: Akon - Lonely vs. 側田 決戰二世祖

側田 決戰二世祖
http://youtube.com/watch?v=BkvPFFNVtgU

Akon - Lonely
http://youtube.com/watch?v=H1vaszd6NnA

Madonna - Beautiful Stranger
http://youtube.com/watch?v=lM-Pn2MuPRg&mode=related&search=

鄭秀文 發熱發亮
http://youtube.com/watch?v=67XkoAvrTEA

[ Last edited by efraser on 2007-6-12 at 05:46 PM ]
作者: tenboy    時間: 2007-6-12 08:09 PM

完全係佳作...= =

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0