標題: 香港隊的足球員... 對得起香港人嗎? [打印本頁]

作者: mansonkey123    時間: 2004-11-18 12:46 AM     標題: 香港隊的足球員... 對得起香港人嗎?

香港隊的足球員, 你地真係把運動比賽的公平,公正,體育精神表露無遺, 日後仲有人尊重你地嗎?

附件: img_2807.jpg (2004-11-18 12:46 AM, 572.7 KB) / 下載次數 373
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=73542&k=6af51226bcb7942a1cb0d423c18dd7f9&t=1714366408&sid=q7jIHh
作者: tallman    時間: 2004-11-18 12:53 AM

佢地想都唔得.... 因為... 祖國大晒.....

我只覺得..... 可恥~~~

最衰係... 中國都係不能出線.... 好樣衰~~~
作者: future123    時間: 2004-11-18 12:56 AM

[quotefrom="tallman"]佢地想都唔得.... 因為... 祖國大晒.....

我只覺得..... 可恥~~~

最衰係... 中國都係不能出線.... 好樣衰~~~
同意,

放晒水比佢都出唔到線,

好心番去檢討下la~~
作者: 天藍    時間: 2004-11-18 01:16 AM

中國比漏左錢范俊業~
作者: wangjacky    時間: 2004-11-18 01:35 AM

七球...頂.......
作者: ABT135    時間: 2004-11-18 01:51 AM

5係太同意所講,形勢比人弱
放完水,你俾個兜佢地好過
200%決心,5好以次次都輸1比0先叫正常
作者: hihi1988    時間: 2004-11-18 02:13 AM

but i want to ask if they ng play like that will they........番唔到香港...... 聽朝橫屍街頭?!
作者: liam246810    時間: 2004-11-18 02:16 AM

7球,無怪乎體院唔搞足球......
作者: timho    時間: 2004-11-18 02:23 AM

今場黎生個戰略好簡單....
就係只打范生一個!
作者: ahugebug    時間: 2004-11-18 04:04 AM

yes.. i agree.. if China isnt good enough, then they are not good enough...and tough.. hong kong should have played their best...

on the other hand, i don't think criticism for the hk team is needed at this moment... will the team feel good about it?? afterall they are all sportsmen... they are probably ashamed of themselves already.. so why should we put more fault to them...

as for the China team.. if i were them.. after this match, i don't think i can be proud to represent China in the World Cup...i'd probably quit...
作者: b_giggs11    時間: 2004-11-18 04:27 AM

可以做的我們香港do做左= =
7-0 仁至義盡 LA掛......
不要怪香港隊的足球員吧, 我諗佢地do係身不由己姐...
係人do唔想俾人炒7球~ 如果我們覺得可恥~咁港隊個10幾人咪仲難受~~不要太怪佢地la^^
(范生個龍門位係好難放水放得真)~
雖然7-0真係好死流=o="
作者: 左輪仔    時間: 2004-11-18 05:06 AM

如果佢地唔比中國隊炒
我諗佢地全部都出唔到門口喇
作者: Xtravagant    時間: 2004-11-18 07:39 AM

成場波好似拍戲0甘...
要怪就怪中國隊自己吾爭氣,吾好成日都賴呢樣果樣。
作者: RyuII    時間: 2004-11-18 08:18 AM

我覺得香港隊好慘, 落力打又死, 依家咁打又死
講真, 贏左都出唔到線點叫人落力打呀
唔通真係要個仔羅刀插自己老豆然後益左個姦夫咩
中國都提議打多場附加賽會公平 d 但人地唔肯o者
作者: FUWING    時間: 2004-11-18 09:01 AM

我覺得港隊未必係放水,話晒祖國今次一定要數先出到線所以一定搏晒命攻,港隊水平比人差,氣勢又唔夠人強,輸波都唔出奇丫。
作者: singdotcom    時間: 2004-11-18 10:02 AM

香港足球隊真係可憐, 打又死, 唔打又死
香港足球已在谷底, 而家更加.........
作者: cubychu    時間: 2004-11-18 10:26 AM

淨係話香港放水,點解唔話馬來西亞放得更離譜,下半場中段少一個人會輸得咁多,賽果完全不合理。但竟然無人話要監管他們是否會打假波。
作者: 12345    時間: 2004-11-18 10:35 AM

挑!

兩場都係打假波啦!

唔順自己落場踢吧 !!!
作者: toto    時間: 2004-11-18 10:38 AM

港隊忽然失常

中國大勝7﹕0出局

【 明報 專 訊 】 亞 洲 足 球 昨 日 經 歷 了 最 戲 劇 性 的 一 天 。 中 國 隊 雖 然 在 亞 洲 區 世 界盃 外 圍 賽第 4 組 分 組 賽 , 以 7 ﹕ 0 「 狂 數 」 香 港 隊 , 但 由 於 同 日 同 組 另 一 場 比 賽 ,科 威 特 以 6 ﹕ 1 擊 敗 馬 來 西 亞 , 兩 隊 雖 然 得 失 球 差 相 同 , 但 中 國 隊 最 後 因 得 球 不 及對 手 , 緣盡 2006 年 德 國 決 賽 周 。 然 而 , 在 這 令 人 迷 惑 的 一 夜 , 中 國 及 科 威 特 出 人 意表 以 大比 數 勝 出 , 惹 起 各 界 懷 疑 是 否 存 在 「 假 波 」 成 分 。

有 內 地 網 民 在 互 聯 網 留 言 , 中 國 隊 在 香 港 隊 「 放 水 」 下 仍 未 能 出 線 , 是 「 最 大恥 辱」 。 事 實 上 , 香 港 隊 今 仗 表 現 鬆 散 , 比 3 月 主 場 對 中 國 隊 , 僅 以 一 球 落 敗 時 ,明 顯走 樣 。 若 非 門 將 范 俊 業 發 揮 穩 定 , 港 隊 今 仗 極 可 能 以 更 大 比 數 落 敗 。 而 在 廣 州 天 河體 育 館 的 球 迷 , 得 悉 中 國 隊 在 得 球 差 落 後 科 威 特 , 向 場 內 的 港 隊 球 員 , 高 呼 「 放 水 ﹗ 放 水 ﹗ 」

港 隊 教 練 黎 新 祥 賽 後 兩 眼 通 紅 的 分 析 , 港 隊 發 揮 失 常 而 大 敗 的 原 因 , 他 表 示 港隊 球員 在 賽 事 中 承 受 了 沉 重 壓 力 , 雖 然 賽 前 吩 咐 球 員 在 佈 防 時 特 別 小 心 , 但 在 上 半場 末及 下 半 場 初 , 港 隊 先 後 被 中 國 隊 射 入 四 球 , 是 港 隊 大 敗 的 關 鍵 。 但 他 否 認 這 個賽 果是 兩 敗 俱 傷 的 結 果 , 他 衷 心 讚 賞 中 國 隊 的 表 現 。

網 民 留 言 ﹕ 放 水 仍 未 出 線

賽 後 港 隊 球 員 極 為 失 望 , 拒 絕 接 受 訪 問 , 救 出 不 少 險 球 的 門 將 范 俊 業 尤 為 神 傷 , 他 今 仗 屢 救 險 球 , 包 括 撲 出 鄭 智 的 12 碼 罰 球 。

那 邊 廂 , 中 國 教 練 阿 里 漢 也 是 雙 眼 發 紅 出 席 記 者 會 , 在 場 記 者 三 次 問 他 會 否 辭職 ,阿 里 漢 都 沒 有 回 應 。 對 於 中 國 隊 未 能 出 線 , 他 表 示 「 非 常 遺 憾 , 對 全 國 關 心 足球 的人 , 都 感 到 非 常 遺 憾 , 非 常 對 不 起 。 」 他 指 球 員 已 盡 全 力 , 但 可 惜 不 能 把 握 更多 機會 , 「 入 了 7 球 已 很 多 , 但 還 欠 一 球 , 非 常 遺 憾 。 」 他 表 示 , 希 望 中 國 人 民 ,不 會因 為 今 仗 賽 果 而 將 整 個 中 國 足 運 推 倒 過 來 , 「 大 家 必 須 接 受 , 中 國 不 能 一 時 間成 為足 球 強 國 , 而 前 進 的 道 路 上 總 有 一 點 障 礙 。 」

中 國 甫 開 賽 , 便 藉 李 金 羽 在 禁 區 內 勁 射 成 1 ﹕ 0 。 中 國 隊 隨 �� 球 迷 的 吶 喊 , 發動 一浪 又 一 浪 的 攻 勢 。 完 半 場 前 , 邵 佳 一 兩 度 撞 射 入 網 , 替 球 隊 領 先 至 3 ﹕ 0 。 換邊 後早 段 , 中 國 再 藉 李 金 羽 及 徐 雲 龍 的 入 球 , 把 比 數 拋 離 至 5 ﹕ 0 。 不 過 , 香 港 的幾 個失 球 , 特 別 是 下 半 場 初 段 , 3 分 鐘 內 被 兩 度 攻 陷 , 港 隊 球 員 防 守 時 的 「 失 常 」, 頗令 人 納 悶 。 到 了 72 分 鐘 , 陸 冠 邦 更 在 禁 區 內 蓄 意 犯 手 球 , 無 奈 中 國 隊 鄭 智 主 射 12 碼 , 卻 被 演 出 神 勇 的 范 俊 業 撲 出 。

由 於 在 另 一 場 比 賽 , 科 威 特 領 先 馬 來 西 亞 至 6 ﹕ 1 , 形 勢 大 逆 轉 下 , 中 國 要 勝 8 ﹕ 0 方 能 晉 級 。 不 過 中 國 完 場 前 , 也 只 能 由 于 根 偉 頂 入 , 以 及 隊 長 李 瑋 峰 , 趁 港隊 「突 然 」 中 門 大 開 近 射 破 網 , 惜 7 ﹕ 0 的 比 數 , 仍 不 足 讓 中 國 隊 , 再 嘗 進 軍 世 盃心 願。

附件: 1.gif (2004-11-18 10:38 AM, 249.4 KB) / 下載次數 142
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=73563&k=df6a6afd12861848154d8d29665c2992&t=1714366408&sid=q7jIHh
作者: asshole    時間: 2004-11-18 10:41 AM

香港邊有放水, 唔通你覺得香港同中國實力真係只係一兩球上落咁近. 7:0 好合理. 如果香港對南韓, 輸多兩三球唔出奇.

香港人亦無需覺得丟臉, 一個國家同一個城市踢, 本來應該就係有好大距離. 試下中國對汕頭, 中國對重慶, 可能結果都係咁上下.
作者: picasso.edward    時間: 2004-11-18 11:01 AM

如果話香港放水比中國,咁馬來西亞同樣放水比科威特啦~!上半場打成一比一,下半場就比科威特連入5球!!!!冇計啦,佢地都係回教國家,放下水緊有啦~! 同香港對中國一樣!
作者: rider    時間: 2004-11-18 11:08 AM

Whoever the opponent is, it's HK footfall team's fault for losing any single game. The team players're representing HK, they'd do their best to get the best result for HK, including victory. There's no difference between losing 1 goal or 7 goals, loser's loser -- the football players should deeply evaluate how to improve their tactics, strategies as well as skills.
Besides, I don't see any reason why should HK lose to the Mainland? HK's part of China, but it doesn't mean that HK's Mainlanders' colony -- it's absolutely different thing. Why should we please the Mainlanders by sacrificing our self-respect? Besides, when do the Mainlanders respect us? We're Hongkongese, we're Chinese, but we're not Mainlanders' subjects!!!
Now, China's been paid for forcing HK to play fake football -- failing to enter the 2nd round. Once again, we're reminded that don't to expect/assume the global world always favour us...
作者: pang1668    時間: 2004-11-18 11:11 AM

點解唔講下科威特個場,摆明係打假波啦。如果中國和香港隊打假波,就會8:0啦,多一球、少一球都冇勿分別;點會7:0而出唔到線。
作者: rider    時間: 2004-11-18 11:14 AM

[quotefrom="cubychu"]淨係話香港放水,點解唔話馬來西亞放得更離譜,下半場中段少一個人會輸得咁多,賽果完全不合理。但竟然無人話要監管他們是否會打假波。
[quotefrom="picasso.edward"]如果話香港放水比中國,咁馬來西亞同樣放水比科威特啦~!上半場打成一比一,下半場就比科威特連入5球!!!!冇計啦,佢地都係回教國家,放下水緊有啦~! 同香港對中國一樣!
If we're playing fake football, why can't the others do so???
作者: cubychu    時間: 2004-11-18 11:57 AM

[quotefrom="rider"][quote][quotefrom="cubychu"]淨係話香港放水,點解唔話馬來西亞放得更離譜,下半場中段少一個人會輸得咁多,賽果完全不合理。但竟然無人話要監管他們是否會打假波。
[quotefrom="picasso.edward"]如果話香港放水比中國,咁馬來西亞同樣放水比科威特啦~!上半場打成一比一,下半場就比科威特連入5球!!!!冇計啦,佢地都係回教國家,放下水緊有啦~! 同香港對中國一樣!
If we're playing fake football, why can't the others do so???[/quote]

我的意思是對方更有可能打假波,點解唔去話他們,而只係話香港隊,我無話打假波是對的,而且我相信香港隊亦唔會咁做。
作者: cubychu    時間: 2004-11-18 12:05 PM

[quotefrom="pang1668"]點解唔講下科威特個場,摆明係打假波啦。如果中國和香港隊打假波,就會8:0啦,多一球、少一球都冇勿分別;點會7:0而出唔到線。
果然有見地,完全同意你的講法,如果要打假波,7:0已經係好大比數了,不如打夠8:0、9:0咪得囉,使乜搞成咁。試想下,香港的所有球員會唔會同意打假波?少一個唔同意都唔得呀,你以為香港的球員好等錢使?而且都唔係所有球員都會幫中國隊啦。
作者: kevinhotdog3112    時間: 2004-11-18 01:08 PM

講真...
我覺得香港有打假波,不過就未必有收錢,係上面都比左指示
不過我真係好失望,諗唔到真係放...
作者: looijy    時間: 2004-11-18 01:14 PM

yes mainlanders are lame
作者: chicken    時間: 2004-11-18 01:48 PM

Kuwait and Malasia mat not want to play fake match first.
They draw 1-1 in the first half.
After they view the first half match of China VS HK, they change their mind and play fake match too.

So finally all four teams play fake match and of course the winner
will be kuwait since they have goal difference advantage before the
match. They can SEE to EAT.
作者: 艾奧羅斯    時間: 2004-11-18 03:06 PM

打假波啦,上次都係書0:1..開波前個記者會見返香港隊的球員個樣..個個都冇黎心機..死老豆咁様,就知出事啦!
作者: pkfuck    時間: 2004-11-18 03:49 PM

科威特先打假波,正pkfuck,下半場連入5粒,係唔係咁把砲,食撚屎啦科威特狗
作者: aiqidejiao    時間: 2004-11-18 03:51 PM

[quotefrom="asshole"]香港邊有放水, 唔通你覺得香港同中國實力真係只係一兩球上落咁近. 7:0 好合理. 如果香港對南韓, 輸多兩三球唔出奇.

香港人亦無需覺得丟臉, 一個國家同一個城市踢, 本來應該就係有好大距離. 試下中國對汕頭, 中國對重慶, 可能結果都係咁上下.
照兄台咁講,咁巴西咪可以數香港12比0?皇馬會輸比中國隊?
上次香港輸1比0
原來都係假波
兄台高見小弟拜服
作者: lemon_kaka    時間: 2004-11-18 04:39 PM

你地有無睇場波ga... 香港擺明放水,完全死守,無中場攔截,中門大開.. 而且你地有無睇到d後衛係企係度睇住人射, 無出去標波, 咁都唔係任人攻咩, 咁都無話放水, 點睇波ga... 食屎la
作者: Toshiba    時間: 2004-11-18 04:46 PM

算啦,足球本來就係黑暗

上次歐洲國家盃,瑞典同丹麥意外地踢成2比2,
然後意大利出局,都係咁啦!
最後都係不了了之。
今次都係一樣,之不過唔記得同大馬講聲,所以出局!

現代足球?悲!
作者: asshole    時間: 2004-11-18 05:07 PM

[quotefrom="aiqidejiao"][quote][quotefrom="asshole"]香港邊有放水, 唔通你覺得香港同中國實力真係只係一兩球上落咁近. 7:0 好合理. 如果香港對南韓, 輸多兩三球唔出奇.

上次香港輸1比0
原來都係假波
兄台高見小弟拜服[/quote]

如果巴西用盡全力, 數香港 12:0 點解無可能?????

皇馬係球會, 我講緊係地方足球隊. 如果汕頭重慶可以好似皇馬咁出天價買晒d天皇巨星仲要佢地入中國籍, 咁真係可以攪掂國足架.

仲有, 一場 1:0, 一場 7:0, 就係假波, 咁世界上好多好多假波, 英超都好多假波.

多謝你拜服.
作者: 甘國武    時間: 2004-11-18 05:37 PM

[quotefrom="asshole"]一個國家同一個城市踢, 本來應該就係有好大距離
如果係咁,李麗珊點解可以代表係2000奧運o拿金牌?
佢只是香港這城市的代表,而其他選手都是國家代表!
作者: b_giggs11    時間: 2004-11-18 07:02 PM

甘國武兄說得沒錯~~ 但如果大家是要足球例子的話是有的^^如果香港VS荷蘭~~我諗冇人會話香港會win吧...
(仲要係荷蘭主場)~~但大家知唔知全荷蘭總共有幾多人???是不足300萬人~~咁係唔係代表香港會起碼win荷蘭2-0以上!?
所以我諗這個理由不成立吧^^
作者: zxcvbnm1980    時間: 2004-11-18 07:16 PM

Aiiiii, China has the oppurtunity to win more (the penalty), but the team can't grab it. But HK has tried its best ly~!~~
作者: aiqidejiao    時間: 2004-11-18 09:53 PM

[quotefrom="asshole"][quote][quotefrom="aiqidejiao"][quote][quotefrom="asshole"]香港邊有放水, 唔通你覺得香港同中國實力真係只係一兩球上落咁近. 7:0 好合理. 如果香港對南韓, 輸多兩三球唔出奇.

上次香港輸1比0
原來都係假波
兄台高見小弟拜服[/quote]

如果巴西用盡全力, 數香港 12:0 點解無可能?????

皇馬係球會, 我講緊係地方足球隊. 如果汕頭重慶可以好似皇馬咁出天價買晒d天皇巨星仲要佢地入中國籍, 咁真係可以攪掂國足架.

仲有, 一場 1:0, 一場 7:0, 就係假波, 咁世界上好多好多假波, 英超都好多假波.

多謝你拜服.[/quote]

一直有一些人有這樣的邏輯
a隊贏到b隊
而b隊贏到c隊
即係代表a隊贏到c隊
但實情這樣的推論是不成立的
小弟用的兩個例子其一是巴西贏中國5蛋;其二是皇馬贏港聯4比2
如按此推,則有前說之不合理,亦即「咁巴西咪可以數香港12比0?皇馬會輸比中國隊?」

又有一些人覺得國足很強
點解?
因為它是國家隊
國家大過城市
所以國家足球隊的水準必定高於城市隊甚多
所以盡全力數7蛋是正常的
小弟想說的是,即管雙方實力差距甚遠
7比0也是一個少見的賽果
特別是國際賽
特別是國家隊如此疲弱的攻力
特別是當你看到李瑋鋒有數秒時間在小禁區瞄準起腳

可能小弟說得不好
引起兄台誤會
小弟言國家隊作客小勝一球是「假波」
指的是若照兄台言
兩者相距是如此大
小勝只是為了不想太落港隊面

當然,有人亦可說小勝乃因不認真
那各有各說法,各有各道理吧

然而,小弟的立埸是,我認為7比0絕對是「假波」!!!
兩者實力差得縱遠
決心死守一定不致如此大敗
有看比賽的都知香港隊的防守
不過是人多
但冇人有守的意識
作者: Anonymous    時間: 2004-11-18 11:17 PM

摩連奴<--- 車仔領隊
近排又有一個金句
話阿仙奴對熱刺出現既比數係 HOCKEY'S SCORE.....
國際足協今日又跟摩先生講一句
7-0 係cricket's score..............

asshole 兄你真係覺得隱守戰術對住國足呢 d 咁既世界五流(攻力九流)球隊會輸 7-0?
我唔覺得真係咁易囉
作者: davyloh    時間: 2004-11-19 12:15 AM

我都未見過龍門救出十二碼反而比報紙插
咁都唔係假波?
作者: 金魚佬    時間: 2004-11-19 03:11 AM

昨日場波,無論輪贏及比賽既比數,一早就係個死局。點解要怪香港球員,
要怪就怪中國隊自已吾爭氣吧!

要輸一場波,未必就一定關球員既事。可以有好多辦法吧!
譬姐教練想輸波,在最後兩天不停加操,將球員既體力係比賽前就用盡,令佢地係真正比賽時有倦意、體力又未曾回復。
又或領隊想輪波,故意訂一間吾好既酒店樂給球員住呢?佢地可能成晚俾打入黎問要吾要小姐既電話搞到無好既睡眠呢?

。其實霍xx以前搞隊波〔東昇〕就成日放水架啦,球員打工就梗要聽老細吩咐啦!邊有辦法!鬼叫你香港體育無論乜都俾佢你主咩!好似亞運、奧運又用埋更合居港資格既球員,香港體育早就死�鱁捸I
作者: asshole    時間: 2004-11-19 11:46 AM

真又好假又好, 要怪只可以怪國足無能, 無理由怪香港放水 (或者放唔夠水)
作者: hermit    時間: 2004-11-19 09:58 PM

[quotefrom="asshole"]香港邊有放水, 唔通你覺得香港同中國實力真係只係一兩球上落咁近. 7:0 好合理. 如果香港對南韓, 輸多兩三球唔出奇.

did u watch that game?
so obvious HK team must loss to china...
becoz the pressure of china.....
HK DF were just walk walk stand stand there....
just let the chinese shoot as much as they can........

hk keeper saved a lot of shot in the 1st half.....
do u know wht chinese commentator said?
he asked for mercy ........give faces to china.......

WHT A PROFESSIONAL COMMETATORS.....
if china qualify for world cup....
i m shame too........ar they?
i think chinese team and most of the chinese wont shame on it..
they believe they ar strong enough lor......

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0